گروه جامعه ایرنا - دختران و پسران سمپادی با برگزاری یک نمایشگاه توانستند برای نخستین بار نتیجه پژوهشهای خود را در معرض دید عموم قرار دهند. این دانشآموزان از ۲۷ استان کشور در اولین نمایشگاه دسـتاوردها و طرحهای پژوهشی برتر دانش آموزان شرکت کردند. این دانشآموزان نخبه با حفظ روحیه پژوهشگری و خودباوری، طرحهای نوآورانه خود را برای حل معضلات کشور ارائه کردند و هر کدام با حضور در غرفههای نمایشگاه برای بازدیدکنندگان از جمله رسانهها و مسئولان با صبر و حوصله دستاوردها و یافتههای خود را توضیح دادند.
ارائه ۱۵۰ طرح در نخستین نمایشگاه دستاوردهای دانشآموزان سمپاد
الهام یاوری رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان در حاشیه این مراسم در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه ایرنا اظهار داشت: دانشآموزان دختر و پسر در دورههای متوسطه اول و دوم از بیشتر استانهای کشور در این نمایشگاه شرکت کردند.
وی افزود: دانشآموزان ۱۵۰ طرح در حوزههای گوناگون علم و فناوری، ادبیات و هنر، اجتماعی و سیاسی و سایر حوزهها طرحهایی ارائه کردهاند، نمایشگاه مخصوص دانشآموزان سمپاد است و همه فرایندهای پژوهشی آنها هم در مدارس سمپاد صورت گرفته است.
رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان با بیان اینکه ۷۰۰ مدرسه سمپاد در کشور فعالیت میکند، افزود: تلاش میکنیم در سال آینده در حوزه علم و فناوری، زیباشناسی، هنر، ورزش، سیاسی اجتماعی، اقتصادی و اعتقادی و اخلاق دانشآموزان را تقویت کنیم تا پیشرفتهای بسیار بیشتری در این حوزه به دست آوریم.
دانشآموزان در رشتههای برق و الکترونیک، کشاورزی و منابع طبیعی، کامپیوتر، فیزیک و نجوم، مکاترونیک، شیمی، مکانیک، علوم اجتماعی و روانشناسی، عمران و معماری، ریاضی، علوم زیستی و پزشکی، هنر، علوم دینی و قرآنپژوهی، سلولهای بنیادی، فناوری نانو، زبان و ادبیات فارسی، علوم شناختی، زبان انگلیسی، فناوری هستهای و نظامی، هوش مصنوعی، علوم انسانی و فلسفه و کسبوکار آثار خود را در روزهای ۲۴ و ۲۵ بهمن به نمایش گذاشتند که در ادامه به توضیح برخی از این طرحها میپردازیم.
غنیسازی خاک با استفاده از دورریزها
ریحانه حاتم خانی دانشآموز پایه دهم مدرسه فرزنگان منطقه هشت استان تهران طرح خود را به همراه ریحانه زمانی همکلاسیاش انجام داده است که در این باره گفت: عنوان طرح ما غنیسازی خاک با استفاده از دورریزها است که این طرح برای غنی سازی خاک و استفاده از پکتین برای حفاظت و تثبیت از ضایعات میوهها مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: با توجه به اینکه خاک در بیشتر کشورها مرغوب نیست و ریزمغزیهای آن ناکافی است به همین دلیل باید غنیسازی شود؛ بنابراین از پوست و ضایعات میوهها پکتین طراحی کردیم تا بتوان از آن کودی برای گیاهان ساخت که آلودگی را کاهش دهیم و به محیط زیست کمک کنیم.
این دانشآموز با بیان اینکه پژوهشها را در آزمایشگاه مدرسه با کمک استاد راهنما انجام دادهایم، ادامه داد: در جشنواره ابنسینا هم شرکت کردیم و وارد مراحل جهانی شدیم که توانستیم مقام جهانی هم کسب کنیم.
طراحی و ساخت سطل زباله برای سهولت بازیافت
آیسان طجرلو دانشآموز پایه نهم مدرسه فرزانگان شهر تهران هم به همراه ریحانه احمدی در غرفهای از این نمایشگاه طرح خود را ارائه میدادند. طجرلو به خبرنگار ایرنا گفت: طرح ما درباره طراحی و ساخت سطل زباله برای سهولت بازیافت و کاهش حجم زبالهها با استفاده از انرژی پاک در کلان شهرهاست.
وی افزود: دادههای آماری نشان میدهد که هر فرد داخل شهر تهران روزانه 900 گرم تا یک و نیم کیلوگرم زباله تولید میکند که این مقدار در طول روز هفت هزار تن و در کل شهر تهران روزانه به ۴۰ هزار تن میرسد.
طجرلو یادآورشد: یکی از مشکلات بزرگ جابه جایی زبالهها به مراکز بازیافت و کمربندی شهرها برای سوزاندن، بازیافت کردن است که با استفاده از این طرح کارها را میتوان با سهولت بیشتری انجام داد.
کاهش یا حذف آلایندههای محیطی
هانیه شمشیری، ساینا پناهی، یلدا دبیر و ثمین خوش طینت دانشآموزان مدرسه فرزانگان استان اردبیل در جشنواره ایدههای برتر مدارس سمپاد شرکت کردند.
هانیه شمشیری به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اینکه میدانیم آلایندههای محیطی تاثیر منفی در زیست انسان و جانوران دارد، خواستیم این آلایندهها را در محیط کاهش دهیم یا به طور کلی حذف کنیم.
وی ادامه داد: در شهرستان سرعین استان اردبیل آبگرمهایی داریم که باکتریهایی در آنها رشد کرده و زندگی میکنند و خاصیت آب درمانی و خاصیتهای مفید و اثرگذار بر برخی بیماریها دارد. براین اساس، یکی از این باکتریها را پس از کشت بیهوازی انتخاب کردیم و پس از مواجه کردن با غلظتهای مختلف سرب در محیط زیست، این باکتری، سرب را با کارایی بالا کاهش داد یا به طور کلی حذف کرد.
ذخیره چندین برابری داده در پرتوهای لیزری
دنیز فرهنگ دانشآموز پایه دوازدهم از مدرسه فرزانگان استان اردبیل پژوهش خود را با همکلاسیهایش با نامهای الینا شکری و مهیا لشگرگانی انجام داده است، او به خبرنگار ایرنا گفت: طرح ما درباره حافظه نوری است که برمبنای پرتوهای لیزر کار میکند و تفاوت آن با سایر حافظهها این است که میتواند چند برابر سایر لیزرها داده ذخیره کند.
این دانشآموز با بیان اینکه این طرح برای نخستین بار ارائه میشود، ادامه داد: اگر یک کامپیوتر ساده میتواند ۴۰ گیگ داده ذخیره کند، حافظه ما میتواند یک ترابایت ذخیره داشته باشد.
روش مناسب برای از بین بردن باکتری بروسلا
طرح «روش مناسب برای از بین بردن باکتری بروسلا» توسط پریا عربستانی و غزاله چاوشینیا دانشآموزان پایه نهم از مدرسه فرزانگان ناحیه یک استان همدان در این نمایشگاه حضور یافت. غزاله چاوشی درباره طرح خود گفت: طرح ما درباره باکتری هزارچهره معروف به بروسلا است که قدمت بسیار زیادی دارد و میتوانیم بگوییم که منشا حیات است و قدمت دیرینهای دارد.
این دانشآموز با بیان اینکه این باکتری میتواند وارد هر بافتی شود و هر اندامی را دچار عفونت کند، ادامه داد: یکی از معایب این باکتری این است که با ورود به قلب، لایه داخلی قلب را دچار عفونت شدید میکند و باعث مرگ میشود همچنین با ورود به دستگاه عصبی مرکزی که یکی از مهمترین و قدرتمندترین دستگاههاست، میتواند به بدن صدمه وارد کند و از سوی دیگر باعث درد مفصل و استخوان شود و کبد و تحال را متورم کند.
چاوشینیا گفت: این باکتری باعث ایجاد بیماری بروسلا(بیماری مشترک انسان و دام) میشود که برای پیشگیری از این بیماری باید یک سری راهکارها انجام دهیم و با توجه به اینکه به طور مستقیم و غیرمستقیم وارد بدن انسان میشود، راهکار مستقیم درمان این بیماری این است که دامها به خوبی واکسینه شوند و نظارت بیشتری به کشتارگاهها و دامدارها باشد همچنین راهکار غیرمستقیم این است که مردم مواد غیرپاستورریزه کمتر مصرف کنند و بیشتر به لبنیات و محصولات دامی پاستورریزه شده روی آورند.
این دانشآموز با بیان اینکه این باکتری روشهای تشخیص سختی دارد، افزود: اکنون روشهای درمان، نمونه گیری از مغز استخوان و مایه مغز نخاعی و کشت باکتری یا با استفاده از آنتی بیوتیک است اما ما به این نتیجه رسیدیم که بهترین راه برای از بین بردن این باکتری وجود نانو ذرات هدفدار است که وارد سلول میشود و کمکم باکتری را از بین میبرد.
کشتن حشرات موذی با استفاده از یک گیاه بومی
مهشید محمودی دانشآموز پایه نهم مدرسه فرزانگان از استان خوزستان شهرستان ایذه است که درباره طرح خود به خبرنگار ایرنا گفت: تحقیق ما درباره خواص گیاه بومی عنصر است که در ایذه بسیار یافت میشود.
وی افزود: با استفاده از این گیاه و افزودن موادی دیگر به آن ترکیبی را ساختیم که حشرات انبارهای استان خوزستان را از بین میبرد. با استفاده از این ترکیب در عرض ۲۱ روز که طول دوره آزمایش ما بود، حشرات از بین رفتند و این نشاندهنده سمی بودن این گیاه است که برای نخستین روی این موضوع کار شد.
این دانشآموز ادامه داد: انتظار میرود که بعدها روی خواص این گیاه به عنوان یک حشره کش بیشتر کار شود زیرا به نظر می رسد که عوارضی برای انسان نداشته باشد.
نظر شما