قرارگاه اقتصادی خراسان رضوی و ایجاد یکساله ۸۰ شرکت دانش‌بنیان

مشهد- ایرنا- یکسال از ایجاد قرارگاه مشترک پشتیبانی و حمایت از فعالیت‌های اقتصادی خراسان رضوی، با هدف رفع چالش‌ها و بهره‌گیری از مزیت‌های استان می‌گذرد که مهم‌ترین دستاورد آن تعیین راهبردها و ایجاد هفت پردیس و ۸۰ شرکت دانش‌بنیان در راستای برطرف کردن این چالش‌ها بوده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، قرارگاه مشترک پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای اقتصادی خراسان رضوی ۲۸ بهمن ماه ۱۴۰۰ در آیینی با حضور استاندار و جمعی از مسوولان و فعالان اقتصادی استان در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد راه‌اندازی شد که ارکان اصلی این قرارگاه شامل شورای راهبردی، شورای هماهنگی دستگاه‌های نظارتی، دبیرخانه قرارگاه، شورای مشورتی (علمی- تجربی)، ستادها و کارگروه‌های حمایتی، روابط‌ عمومی، قرارگاه‌های عملیاتی شش‌گانه و قرارگاه مردمی تشکل‌های اقتصادی بود.

استاندار خراسان رضوی در خصوص هدف اصلی راه اندازی این قرارگاه گفت: قرارگاه مشترک پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای اقتصادی استان با هدف برون رفت و غلبه بر مسائل و مشکلات استان و فعال سازی گسترده بخش های مردمی و نخبگانی با استفاده از ظرفیت ها و مزیت های منطقه و بر اساس تجارب گذشته و تاکید رهبری مبنی بر "اقدام و عمل قرارگاهی" از ضروریات مدیریت اقتصادی استان ایجاد شده است.

یعقوبعلی نظری اظهار داشت: اقتصاد خراسان رضوی با وجود منبع معنوی و ویژه مضجع شریف حضرت علی بن موسی الرضا (ع)، که می تواند تاثیر گسترده ای بر رونق اقتصادی استان بگذارد، مزیت های مهمی از جمله هم‌مرزی با ۲ کشور ترکمنستان و افغانستان، راه ارتباطی به آسیای میانه، وسعت سرزمینی و سهم بالای استان از جمعیت کشور (۸.۲ درصد) دارد.

وی وجود معادن غنی از جمله سنگ آهن خواف، مرکز تولید انرژی گازی شمال شرق کشور، قطب تولید محصولات کشاورزی صادرات‌محور مانند زعفران و پسته و کشمش، وجود انرژیهای تجدیدپذیر از جمله دالان بادی خواف، جمعیت بالای تحصیل‌کردگان دانشگاهی و نخبه (هفت درصد از کل دانش آموختگان کشور)، منابع مالی و سپرده های بانکی بالا (حدود ۱۹۰ هزار میلیارد تومان) را از دیگر مزایای خراسان رضوی برشمرد.

وی اضافه کرد: در مقابل، این استان از سرانه پایین درآمدی (رتبه ۲۱ سرانه تولید ناخالص داخلی در بین استانهای کشور) و رشد پایین اقتصادی (رشد متوسط ۱.۲۲ درصد طی دهه گذشته) برخوردار است.

استاندار خراسان رضوی گفت: براساس بررسی های کلی، مهمترین مسائلی که موجب ضعف استفاده از ظرفیتها و مزیت های استان شده است ناتوانی در جذب مناسب سرمایه های مردمی و ضعف در برقراری اعتماد و ارتباط پویا بین بخش مردمی و حاکمیتی، تعیین راهبردهای استانی مبتنی بر اسناد بالادستی و نیازها، هدفگذاری و تنظیم برنامه های عملیاتی برای تحقق آنها، ضعف در هماهنگی و هم افزایی بین بخشهای اقتصادی، فقدان رصد و هدایت استانی و متمرکز فعالیتهای اقتصادی و ضعف در حمایت و پشتیبانی از فعالیتهای اقتصادی مردمی است.

نظری اظهار داشت: قرارگاه مشترک پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای اقتصادی استان ماموریت دارد با بسیج توانمندی ها و امکانات مردمی و حمایت دستگاه های دولتی با تاکید بر روشهای کوتاه سازی، روان سازی و تسریع در فرآیندها و تسهیل جریان پاسخگویی، ضمن حفظ فعالیت های موجود اقتصادی استان، نسبت به فعال سازی واحدهای راکد و به حداکثررسانی ظرفیت واحدهای فعال، واحدهای جدید اقتصادی را در بخشهای مختلف راه اندازی کند.

استاندار خراسان رضوی گفت: این قرارگاه با ساختار جدید فراتر از شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی و ستاد تسهیل و رفع موانع تولید و سایر کارگروه‌ها و ستادهای موجود در استان و در سه سطح ستادی، دستگاهی و مردمی با هدف برنامه‌ریزی و هدایت جریان اقتصادی و تحقق اهداف کلان توسعه استان، متشکل از شخصیت‌های حقوقی و حقیقی، دستگاه‌های اجرایی و نهادها و بنیادهای عمومی و خصوصی مؤثر در توسعه استان شکل گرفته است.

قرارگاه اقتصادی خراسان رضوی و ایجاد یکساله ۸۰ شرکت دانش‌بنیان

معاون برنامه ریزی سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی نیز در خصوص دستاوردهای یکساله این قرارگاه به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون ۹ راهبرد استانی مشخص و ساختار هشت قرارگاه عملیاتی تعیین شده است، حدود ۸۰ شاخص موضوعی مهم استان برای چهار سال (۱۴۰۱-۱۴۰۵) تعیین شده و از سال گذشته تاکنون ۷۲ نشست قرارگاه مشترک با ۳۴۱ مصوبه برگزار شده است.

احمد نجاری مقدم اظهار داشت: در راستای تحقق اهداف قرارگاه مشترک پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای اقتصادی از ابتدای امسال بیش از ۸۰ شرکت جدید دانش بنیان و فناور در هفت پردیس استان شکل گرفته است که عموم این شرکتها با هدف رفع چالش های اصلی خراسان رضوی مشغول فعالیت هستند.

وی مهمترین اتفاقاتی که در قالب اقدام و عمل قرارگاهی در استان انجام شده است را شامل هفت عرصه دارای مزیت استان در قالب هفت پردیس کشاورزی و صنایع غذایی، صنایع معدنی، صنایع خلاق و فرهنگی، فناوری اطلاعات، سلامت، صنعت، راه و شهرسازی دانست و افزود: در این قالب تلاش شد برای هر پردیس یک نهاد متولی با اولویت بخش خصوصی و یک نهاد حامی مشخص شود و زیرساختهای تخصصی برای فعالیت آن فراهم گردد.

نجاری مقدم بیان کرد: به منظور ساماندهی تشکلهای مردمی ذیل قرارگاه مشترک پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای اقتصادی، اقداماتی از جمله برنامه ریزی برای ایجاد هزار مگاوات انرژی جدید از مزارع بادی خواف، ایجاد ۶۳۰ مگاوات برق از طریق نیروگاه های خورشیدی، ایجاد ۴۰۰ هزار واحد مسکن جدید، راه اندازی قطار سریع السیر تهران - مشهد در طول هشت سال، ایجاد آزادراه حرم تا حرم به طول ۲۸۷ کیلومتر در طول چهار سال در چهار قطعه، احداث شهر فرودگاهی امام رضا(ع) با ظرفیت ۵۰ میلیون مسافر در طول هشت سال انجام گرفت.

وی اضافه کرد: در راستای برنامه ریزی برای ایجاد اشتغال در خراسان رضوی که ایجاد ۱۰۵ هزار اشتغال برای امسال هدفگذاری شده است، تاکنون بیش از ۹۰ هزار اشتغال، معادل ۸۶ درصد از هدف تعیین شده، محقق شده است.

نجاری مقدم، حفظ و نگهداشت میزان قابل توجهی از واحدهای صنعتی، معدنی و کشاورزی استان، تعیین تکلیف و فعال سازی ۹۰ واحد، به حداکثررسانی ظرفیتها در مسیر ارتقای بهره وری و ایجاد واحدهای جدید را از دیگر دستاوردهای یکساله قرارگاه مشترک پشتیبانی و حمایت از فعالیت های اقتصادی استان برشمرد.

این قرارگاه باید بعد از گذشت چهار سال، خراسان رضوی را به حفظ چهار هزار و ۹۲۹ واحد صنعتی فعال و هزار و ۷۹۴ واحد مرغداری تخم گذار و گوشتی فعال، فعال سازی ۵۶۶ واحد صنعتی راکد و ۱۲۲ واحد تبدیلی راکد، ارتقای بهره وری از طریق به حداکثر رساندن ظرفیت ۴۰ درصد واحدهای طیور فعال به میزان ۱۰ درصد، ایجاد ۳۰۰ واحد معدنی جدید و ۲۰ هزار واحد دامی سبک مولد و پربازده جدید برساند.

همچنین جذب ۱۸ میلیون نفر زائر خارجی، افزایش هفت هزار واحد کارگاهی خانگی، احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکن جدید و احداث شهر فرودگاهی امام رضا (ع) با ظرفیت ۵۰ میلیون مسافر در طول هشت سال، تامین منابع مردم محور از طریق جذب سه هزار و ۶۴۵ میلیارد ریال سرمایه داخلی، هزار و ۲۴۰ میلیون دلار سرمایه خارجی معادل ۳۲۸ هزار میلیارد ریال، سه هزار و ۱۷۲ میلیارد ریال منابع بانکی، سه هزار و ۳۹۸ میلیارد ریال سرمایه از محل سایر منابع و ارتقای صادرات برون مرزی استان به ارزش ۹ میلیارد و ۲۰ میلیون دلار از دیگر اهداف ترسیمی خراسان رضوی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha