به گزارش خبرنگار ایرنا، حجتالاسلام حجتالله بیات روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگاران افزود: از سال ۱۳۵۱ و چند سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، تغییر و تحولهایی را در عرصه دانش بشری و سبک زندگی مشاهده میشود، از این رو جشنواره تجلیل از آثار موضوع شناسی احکام فقهی نیم قرن گذشته را در قالب کتاب، پایاننامه و مقاله را راهاندازی کردیم.
وی با بیان اینکه فراخوان برگزاری این جشنواره اوایل سالجاری داده شد تا هر اثری اعم از پایاننامه، کتاب و مقاله که با نگاه موضوعشناسی تهیه شده، ارائه شود گفت: بحث فقه یک استنباط حکم دارد که فقه ما عموما به آن میپردازد، اما به صورت مستقل به موضوعشناسی نپرداختهاست.
وی افزود: خلاء جدی که رهبر معظم انقلاب اسلامی، فقیهان و مراجع تقلید میگویند، برای این است که ما نسبت به موضوعشناسی در فقه، به شکل مستقل توجه نکردهایم، و اتفاقا نقطه تلاقی دین و علم و نقطه تعامل دانشگاه و حوزه نیز در موضوعات است.
مدیر موسسه موضوعشناسی احکام فقهی بیان داشت: ما نمیتوانیم در احکام از علوم بشری استفاده کنیم، احکام الهی را باید از آیهها و روایتها و ادله اربعه به دست آوریم، اما به دلیل گستردگی و تنوع موضوعات و ارتباط موضوعات احکام فقهی با دانش بشری، برای شناخت احکام فقهی به شدت نیاز به رجوع به کارشناس و بهرهگیری از دانشهای مرتبط با موضوعات داریم.
بیات همچنین با اشاره به تفاوت خاص این جشنواره با دیگر جشنوارهها و برنامههای پژوهشی گفت: ما در این جشنواره خواستیم که آثار موجود در ۵۰ سال گذشته را بررسی کنیم، به همین دلیل نباید منتظر ارسال آثار از طرف نویسندگان و مولفان باشیم، لذا تمام آثار مراکز مرتبط با موضوعشناسی احکام فقهی اعم از مراکز آموزشی حوزوی، پژوهشی، دانشگاهها، مجلهها، کتابخانهها و کتابفروشیها را به صورت میدانی بررسی کردیم.
وی اضافه کرد: حدود سه هزار عنوان کتاب، ۳۰ هزار پایاننامه و ۲ هزار و ۵۰۰ مقالهای که احساس میشد در حوزه مباحث فقهی است، در مرحله نخست شناسایی شد.
وی ادامه داد: از میان مجموعه آثار در قالب کتاب، پایاننامه و مقاله به ۶۰۰ کتاب، ۴۰۰ پایاننامه و ۳۰۰ مقاله دست پیدا کردیم، در مرحله بعد آثاری که برای داوری شایسته بود، انتخاب شد و به ۱۴۱ اثر مناسب این جشنواره در پنج موضوع بنیادین و بحثهای مبانی نظری در حوزه موضوعشناسی، مباحث اقتصادی، پزشکی و تغذیه، حقوقی همچنین عبادی، فرهنگی و اجتماعی رسیدیم.
بیات خاطرنشان کرد: در موسسه موضوعشناسی پنج گروه پژوهش فعال است که به تناسب آنها، آثار شایسته داوری در قالب کتاب، پایاننامه و مقاله شناسایی شدند.
وی یادآور شد: ۴۱ کتاب، ۲۶ پایاننامه و ۷۴ مقاله به تفکیک هر یک از گروهها انتخاب و با تشکیل هیات داوران این آثار برای ۲۴ نفر از داوران ارسال شد، هر اثری را ۲ داور بررسی کرد و معدل امتیاز داوران نیز ملاک برترین آثار قرار گرفت.
وی اظهار کرد: آثاری که به عنوان برترین آثار موضوعشناسی در نیم اخیر انتخاب شدند، ۱۴ اثر در قالب کتاب، پایاننامه و مقاله است.
مدیر موسسه موضوعشناسی همچنین با اشاره به اینکه این آثار طی آیینی در چهارم اسفندماه از ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷ در موسسه علمی فرهنگی دارالحدیت قم تجلیل میشوند یادآور شد: آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم سخنران این آیین میباشد.
وی با ذکر اینکه آثار موضوعشناسی، انتخاب شده، در حاشیه این آیین، در یک غرفهای به نمایش گذاشته میشود بیان کرد: حدود ۱۰ اثر جدید موسسه موضوعشناسی احکام فقهی نیز رونمایی خواهد شد.
نظر شما