تعریف سبد درمان برای اعتیاد در کشور دنبال می‌شود

بیرجند - ایرنا - مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: تعریف سبد درمان برای اعتیاد در کشور دنبال می‌شود تا بر داروی خاص تکیه نباشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مجید قربانی روز سه‌شنبه در هشتمین نشست کمیته درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر استان خراسان جنوبی که با حضور معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار برگزار شد افزود: یکی از هدف‌های اصلی این است که همه معتادان زیر چتر درمان قرار گیرند.

وی گفت: پروتکل‌های درمانی، سهمیه هر معتاد را مشخص کرده اما نیاز است که آمار دقیق بیماران و میزان مصرف دارو در مراکز ترک اعتیاد نیز مشخص شود.

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: آموزش و اشتغال معتادان بهبود یافته نیز موضوع مهمی است که می‌توان با استفاده از ظرفیت خیران و سازمان آموزش فنی و حرفه ای به آن پرداخته شود.

وی رویکردهای جدید درمان اعتیاد در کشور را امیدوارکننده دانست و افزود: باید با نگاه اخلاقی به دنبال این باشیم که فرد معتاد در چرخه درمان حفظ شود و به حیطه‌های خطرناک اعتیاد ورود پیدا نکند.

قربانی گفت: به هم ریختگی اعتیاد در جامعه و خانواده باید تدبیر شود و پزشک با سیاست‌های درمانی می‌تواند این موضوع را در مراکز درمان اعتیاد راهبری کند.

وی با تاکید بر اینکه هیچ فرد معتادی نباید رها شود ادامه داد: اعتیاد یک بیماری مغزی است لذا بیش از درمان، بر پیشگیری تاکید داریم تا افراد وارد حوزه اعتیاد نشوند.

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به لزوم ساماندهی معتادان متجاهر عنوان کرد: از آنجایی که اعتیاد مسری بوده نباید به عادی انگاری در جامعه تبدیل شود لذا تلاش‌ها بر این است که چرخه درمان اعتیاد تا بهبودی کامل ادامه داشته باشد.

وی گفت: برنامه‌ریزی و همکاری دستگاه‌های متولی نیز در این حوزه اهمیت زیادی دارد که از این حیث خراسان جنوبی موفق عمل کرده است.

قربانی افزود: مرکزی که برای درمان اجباری اعتیاد تحت ماده ۱۶ در خراسان جنوبی راه‌اندازی شده، استانداردهای لازم را ندارد و از این حیث مورد تایید کمیته کشوری درمان اعتیاد برای صدور مجوز و موافقت اصولی نیست.

وی گفت: ابتدا باید آمار دقیقی از معتادان متجاهر در خراسان جنوبی اعلام شود تا بتوان تشخیص داد که آیا مرکز ماده ۱۶ در این استان ضروری است یا خیر؟

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در حال حاضر آمار اعلام شده از مراجع مربوطه بین ۲۰ تا ۹۰۰ نفر متغیر است لذا نیازمند ارایه آمار دقیق و مشخص هستیم.

وی تصریح کرد: در صورتی که مکان مناسب راه‌اندازی مرکز ۱۶ با استانداردهای لازم فراهم شود مشکلی برای پرداخت هزینه‌های تجهیز آن نداریم.

قربانی با بیان اینکه تاکنون هیچ مجوز راه‌اندازی مرکز ماده ۱۶ برای خراسان جنوبی صادر نشده است گفت: از این پس مجوز تبصره ۲ ماده ۱۶ در کشور نخواهیم داشت لذا باید معتادان متجاهر فقط در مراکز ماده ۱۶ پذیرش شوند.

وی با اشاره به اینکه تقویت مراکز ماده ۱۵ در دستور کار است افزود: موضوع صدور مجوز مرکز ماده ۱۶ در خراسان جنوبی با توجه به مشکلات موجود مجدد در کمیته کشوری مطرح خواهد شد گرچه بعید می‌رسد موافقتی انجام شود.

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: غربالگری هوشمند و از طریق سامانه تشخیص چهره برای شناسایی معتادان واقعی در کشور دنبال می‌شود.

ضرورت تعیین تکلیف مرکز ماده ۱۶ در خراسان جنوبی

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: علیرغم اینکه مرکزی برای درمان اجباری اعتیاد در استان راه‌اندازی شده اما مورد تایید کمیته کشوری درمان اعتیاد نیست لذا این موضوع باید به شکل جدی تعیین تکلیف شود.

سید محمدرضا طالبی افزود: با توجه به تعاریف موجود معتاد متجاهر کسی است که در منظر عموم اقدام به استعمال مواد مخدر کند لذا بر این اساس آمار معتادان متجاهر در استان خراسان جنوبی اندک است.

وی اظهار داشت: با این وجود دستگاه قضایی هر فرد معتادی که توسط نیروی انتظامی دستگیر می‌شود را به عنوان معتاد متجاهر برای درمان اجباری به بهزیستی معرفی می‌کند.

معاون استاندار خراسان جنوبی گفت: اداره کل بهزیستی نیز چون فرد حکم قضایی دارد، مجبور به پذیرش در مراکز ماده ۱۵ است لذا این قبیل افراد در کنار اشخاصی که خودمعرف هستند تحت درمان اعتیاد قرار می‌گیرند و این کار عواقبی دارد.

وی افزود: به لحاظ ضرورتی که احساس می‌شد با همکاری بهزیستی و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مرکزی با ظرفیت ۲۰ تا ۳۰ نفر به عنوان مرکز ماده ۱۶ درمان اجباری اعتیاد راه‌اندازی شده اما مورد تایید کمیته درمان ستاد نیست.

طالبی با تاکید بر اینکه موضوع درمان معتادان متجاهر در مرکز تخصصی باید زودتر تعیین تکلیف شود گفت: این افراد صرفا یک بار می‌توانند از خدمات رایگان مرکز ترک اعتیاد اجباری استفاده کنند و اگر دوباره فرد دستگیر شد باید به عنوان مجرم تحویل دستگاه قضایی شود.

وی بیان کرد: ضرورت راه‌اندازی مرکز ماده ۱۶ در سفر رئیس جمهور به استان خراسان جنوبی هم مطرح شده و ساخت مرکز استاندارد جزو مصوبات سفر دوم است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی گفت: از همین رو مکانی که در نظر گرفته شده موقتی است اما باید مجوز و موافقت اصولی آن زودتر تعیین تکلیف شود.

وی گفت: نحوه دریافت دارو و دوره درمان در مراکز ترک اعتیاد هم باید ساماندهی شود لذا با توجه به هزینه‌های درمان اعتیاد انتظار می‌رود نتیجه بهتری از اقدامات این حوزه حاصل شود.

وی اظهار داشت: فراهم کردن زمینه اشتغال و فرهنگ سازی محیط بعد از درمان اعتیاد هم اهمیت دارد و نباید از آن غافل شد.

۸۹ مرکز درمانی ماده ۱۵ در خراسان جنوبی فعال است

همچنین دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی در این نشست گفت: در حال حاضر ۸۹ مرکز درمانی ماده ۱۵ در خراسان جنوبی فعال است و ۱۶ هزار و ۵۷۷ نفر به عنوان معتاد از خدمات درمانی این مراکز بهره‌مند می‌شوند.

محمدرضا حسنی مقدم افزود: هفت مرکز هم مجری تبصره ۲ ماده ۱۶ در استان خراسان جنوبی است که از ابتدای امسال ۷۲۵ نفر به عنوان معتاد متجاهر ساماندهی شده از این مراکز خدمات دریافت کرده‌اند.

وی بیان کرد: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۶۵۰ میلیون تومان اعتبار برای کاهش آسیب اعتیاد به بهزیستی خراسان جنوبی پرداخت شده است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی نداشتن مرکز ماده ۱۶ و نبود بخش روانپزشکی اطفال در استان برای درمان کودکان دارای اختلال مصرف مواد مخدر را از چالش‌های درمان اعتیاد در این استان برشمرد.

وی گفت: مراکز موجود که در زمینه درمان اعتیاد فعالیت می‌کنند غیراستاندارد بوده لذا باید زیرساخت‌های لازم برای درمان و کاهش آسیب اعتیاد فراهم شود و در بسیاری از مناطق روستایی و شهری خارج از مرکز استان متقاضی راه‌اندازی مرکز درمان اعتیاد وجود ندارد.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی هم گفت: در حال حاضر زمینه خوبی برای اشتغال و بیمه معتادان بهبود یافته در بهزیستی فراهم است و پشت نوبت تسهیلات اشتغال نداریم.

حسن شرفی اظهار داشت: عمده درمان معتادان در خراسان جنوبی رایگان انجام می‌شود که این موضوع تبعاتی برای بازگشت دوباره به اعتیاد دارد و اجاره بهای مکان ترک اعتیاد در استان خراسان جنوبی بالاست و معمولا سالانه ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش نرخ دارد.

وی گفت: هزینه‌های سربار از جمله آب، برق و گاز هم مضاف بر این موضوع بوده لذا نیاز است که بخش خصوصی متقاضی راه‌اندازی مراکز درمان اعتیاد بیش از پیش حمایت شود.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی افزود: در حال حاضر مکان دولتی برای راه‌اندازی کمپ ترک اعتیاد نداریم و خیر هم در موضوع درمان اعتیاد وجود ندارد حتی خانواده‌ها حاضر نیستند در این زمینه هزینه کنند.

وی بیان کرد: بیش از ۲۰۰ کودک در مراکز شبه خانواده استان نگهداری می‌شوند که بعد از ترخیص ممکن است دچار چالش‌های عاطفی شوند.

همچنین امروز با حضور مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی و جمعی از مسوولان در روستای حاجی‌آباد بیرجند، اجرای طرح یاریگران زندگی در ۲۵۰ روستای این استان آغاز شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha