دوئل بازها؛ از پوشکینِ قربانی تا رئیس‌جمهورِ خوش‌شانس
دوئل یوگنی آنگین و ولادیمیر لٍنسکی، اثر ایلیا رپین، ۱۸۹۹

تهران- ایرنا- ۲۰ فوریه ۱۸۷۹ روز غیرقانونی اعلام شدن دوئل در آمریکاست. رسمی احمقانه که جان‌های بسیاری را در دنیا گرفت. گزارش زیر نگاهی به برخی از درگذشتگان و جان به دربردگان این رسم دارد.

دوئل به زبان فرانسه جدالی رو در رو بین دو نفر است. نبردی که برای اعاده آبرو انجام و روی سلاح آن از قبل توافق می‌شود. این رسم از آداب اروپایی است ولی گستره جهانی آن تا قاره آمریکا نیز رسید.

تا قرن ۱۸ میلادی در دوئل از شمشیر و حتی شلاق هم استفاده می‌شد اما از آن به بعد و با ساخت اسلحه گرم، دوئل ها بیشتر با تپانچه انجام می‌شد و عاقبتی خونین تر و مرگبارتر داشت.

دوئل بازها؛ از پوشکینِ قربانی تا رئیس‌جمهورِ خوش‌شانس
دوئل پس از بالماسکه، نام اثری است از ژان-لئون ژروم که بین سال‌های ۱۸۵۷ تا ۱۸۵۹ خلق شد
تابلو به تصویر کشیده لحظاتی پس از یک دوئل خونین از شرکت‌کنندگان یک جشن بالماسکه در فضایی سرد و زمستانی

دوئلی که با اسلحه گرم رواج داشت با نوع خاصی از هفت تیرها انجام می‌شد. دو طرف رو به روی هم می‌ایستادند و با اعلام داور که شخصی بی‌طرف بود، به یکدیگر شلیک می‌کردند.

الکساندر پوشکین جوان

دوئل بازها؛ از پوشکینِ قربانی تا رئیس‌جمهورِ خوش‌شانس
تمبر یادبود پوشکین در روسیه

از میان افرادی که جان خود را بر اثر دوئل از دست داده‌اند الکساندر پوشکین شاعر و نویسنده روسی از شهره‌ترین آنهاست. او بنیانگذار ادبیات مدرن روسی است و برخی او را بزرگترین شاعر سرزمین روس می‌دانند.

این شاعر که متاثر از سعدی شیرازی بود در سن ۳۷ سالگی در جریان یک دوئل از ناحیه شکم مجروح شد. پوشکین که به رابطه همسرش با یک مرد مشکوک شده بود برای حفظ حیثیت و غرور خود او را به دوئل فراخواند. پوشکین دو روز بعد از دوئل بر اثر شدت جراحت درگذشت.

واکنش تزار

دوئل بازها؛ از پوشکینِ قربانی تا رئیس‌جمهورِ خوش‌شانس
میخائیل لرمانتف

میخائیل لرمانتف نویسنده و شاعر نامی قرون ۱۹ میلادی دیگر روس نیز جان خود را بر سر دوئل گذاشت.

وی که در ققفاز به سر می برد در جریان دوئل با افسری به نام ماتینف زخمی شد و بر اثر شدت جراحت درگذشت. او هنگام مرگ تنها ۲۶ سال داشت.

این دوئل‌ها سرانجام تزار نیکلای اول را بر آن داشت که این رسم احمقانه را غیرقانونی اعلام و برای انجام‌دهندگان آن مجازات‌های سنگین در نظر بگیرد.

امتناع از پذیرفتن کشیش

دوئل بازها؛ از پوشکینِ قربانی تا رئیس‌جمهورِ خوش‌شانس
آواریست گالوا

اواریست گالوا ریاضیدان و انقلابی بزرگ فرانسوی که هنگام مرگ ۲۱ سال بیشتر نداشت قربانی دیگر این رسم بود.

او در یک دوئل از فاصله ۲۵ متری از ناحیه شکم تیر خورد و روز بعد قبض روح شد. او که از انجام مراسم مذهبی توسط کشیش امتناع کرد در دوم ژوئن ۱۸۳۲ در محل عمومی گورستان مونت پارس دفن شد.

نجات یافته

دوئل بازها؛ از پوشکینِ قربانی تا رئیس‌جمهورِ خوش‌شانس
اندرو جکسون

اندرو جکسون هفتمین رئیس جمهور آمریکا از کسانی است که از دوئل جان سالم به در برد. او که نسبت به شرافت خانوادگی خود بسیار حساس بود بر سر این مساله با مردی که به همسرش تهمت زده بود دوئل کرد و او را به ضرب گلوله از پای درآورد.

کنگره آمریکا سرانجام رسم دوئل را غیرقانونی اعلام کرد. این رسم اکنون در بیشتر کشورهای جهان غیرقانونی است و با بازماندگان از دوئل برخورد قانونی می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha