کیفیت پایین نان در کهگیلویه و بویراحمد از کجا آب می خورد؟

یاسوج - ایرنا- کیفیت پایین نان از گلایه های همیشگی شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی است، که با وجود کاستی های موجود مثلث مصرف کنندگان، تولیدکنندگان و حتی مسئولان از وضعیت موجود آن ناراضی هستند.

مصرف کنندگان نان در کهگیلویه و بویراحمدی می گویند که به دلیل کیفیت پایین این محصول در برخی از نانوایی ها بخشی از این کالای اساسی مهم سفره آنان خمیر و یا به حالت سوخته در پیشخوان واحدهای تولیدی استان عرضه می شود.

آنان با اشاره به افزایش ۳۰درصدی قیمت نان سال جاری در این استان تاکید می کنند که این امر به بهبود کیفیت آن کمک نکرده است و مصرف کنندگان ناچارند بخشی از نان های خریداری شده را دور بریزند.

شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی تعطیلی شمار زیادی از نانوایی ها در روزهای تعطیل یا اتمام زود هنگام نان و همچنین سبک بودن وزن آن را از دیگر مشکلات نان در استان عنوان می کنند.

نانوایان هم از قیمت پایین نان گلایه دارند و ابراز می کنند که با وجود هزینه هایی مانند حق الزحمه کارگران، حامل های انرژی، خرید آرد،تعمیرات دستگاه و در نهایت اجاره بهای محل استقرار نانوایی فعالیت در این صنف به صرفه نیست.

مسئولان نیز می گویند :در حالی که هر کیلوگرم آرد برای دولت ۱۲ هزار تومان آب می خورد اما به منظور کمک به تامین این نیاز اساسی آن را به قیمت هر کیلوگرم یکهزار تومان به نانوایی ها می فروشد و با وجود نظارت های مستمر کیفیت نان در برخی نانوایی های کهگیلویه و بویراحمد قابل قبول نیست .

از آنجا که نان اصلی‌ترین ماده غذایی مورد استفاده مردم کشورمان محسوب می شود و طبق آمارها سرانه مصرف این محصول برای هر ایرانی در سال ۱۶۰ کیلوگرم است بهبود افزایش کیفیت این محصول ضروری به نظر می رسد به همین علت در این مطلب تلاش می شود با استفاده از دیدگاه های کارشناسی و مسئولان کیفیت نان در کهگیلویه و بویراحمد بررسی شود.

کارشناسان چه می گویند؟

دانشیار گروه مهندسی صنایع غذایی دانشگاه یاسوج می گوید: فرایند تولید نان یک زنجیره است که عوامل مختلفی در آن از نحوه کشت گندم تا تولید آرد، تجهیزات مورد استفاده در نانوایی ها و افراد تولید کننده در این امر دخیل هستند بنابراین برای تولید نان با کیفیت باید همه مراحل به شکل اصولی صورت گیرد.

کیفیت پایین نان در کهگیلویه و بویراحمد از کجا آب می خورد؟

دکتر محسن رادی افزود: نان های مختلف آردهای متفاوت نیاز است به همین علت انتخاب آرد به ویژه برای نانوایی های چند محصولی یک ضرورت است که کمتر به آن توجه می شود.

وی تخصص نیروهای فعال در نانوایی ها را مهم دانست و افزود: یک آرد با کیفیت پایین در صورت مهارت تولیدکننگان می توان نان با کیفیت تولید کرد.

دکتر رادی افزود: تجهیز کارخانه های آرد به دستگاه هایی برای تعیین تناسب میزان مصرف آرد و نمک و زمان ور آمدن آرد ضرورت دیگری است که در استان مغفول مانده است.

وی نوع گندم مصرفی برای تولید نان را هم از دیگر نیازهای افزایش کیفیت نان دانست.

افزایش کیفیت خواسته تولید کنندگان

یک تولیدکننده نان در کهگیلویه و بویراحمد می گوید که برای بهبود کیفیت نان چاره ای جز افزایش قیمت این کالای اساسی وجود ندارد.

مرتضی قاسم پور افزود: با توجه به هزینه هایی مانند حق الزحمه کارگر،حامل های انرژی، تعمیر دستگاه و تجهیزات نانوایی و آرد نمی توان انتظار بیشتری از کیفیت نان در کهگیلویه و بویراحمد داشت.

وی بیان کرد: اگرچه دولت با ثابت نگه داشتن قیمت آرد تلاش کرده به تثبیت نرخ این کالای اساسی کمک کند اما برای تولید نان با کیفیت عناصر دیگری هم مورد نیاز است.

قاسمی ادامه کرد: یکی از مهمترین نیازها برای تولید نان با کیفیت نیروهای متخصص است که بکارگیری چنین نیروهایی نیازمند حقوق مناسب است.

واکنش مسئولان

مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: برای بهبود کیفیت نان هنگام ارسال گندم به کارخانه های آرد محصولات از انواع وارداتی، بومی استان و استان های دیگر مخلوط می شود تا شرایط پخت تغییر نکند که در نحوه تولید مشکل ایجاد نشود.

کیفیت پایین نان در کهگیلویه و بویراحمد از کجا آب می خورد؟

ابوالحسن صداقت کیش اضافه کرد: کارخانه های آردسازی کهگیلویه و بویراحمد همه استانداردهای اجباری را رعایت می کنند اما استانداردهای اختیاری را به اندازه توان انجام می دهند.

مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی کهگیلویه و بویراحمد گفت:از یک سال گذشته تاکنون ۲۲هزار بازرسی از واحدهای تولیدی آرد و نان استان با مشارکت تعزیرات، اتحادیه نانوایی ها و سایر مسئولان متولی انجام شده است.

صداقت کیش با اشاره به اینکه در این مدت برخی از نانوایی های متخلف کهگیلویه و بویراحمد ۲۰ مرتبه بازدید شده است تاکید کرد:یکهزار و۳۱۵ پرونده برای متخلفان تولید آرد و نان یک سال گذشته تاکنون در استان تشکیل شده است.

وی بیان کرد: براساس بررسی های کارشناسی متخلفان تولید آرد و نان کهگیلویه و بویراحمد یک سال گذشته تاکنون ۹ میلیارد ریال جریمه شدند.

نیاز به سرمایه گذاری برای خرید تجهیزات

رئیس اتحادیه نانواداران شهرستان بویراحمد با اشاره به اینکه تجهیزات پخت نان از عوامل دخیل در کیفیت این کالای مهم است گفت: برای نوسازی تجهیزات هرنانوایی تک نانی دست کم ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز است که بیشتر نانواداران قادر به تهیه چنین مبلغی نیستند.

اسماعیل رحمانی افزود: پرداخت تسهیلات ارزان قیمت بانکی به منظور خرید دستگاه های جدید یکی از نیازهایی است که به بهبود کیفیت نان کمک می کند اما در زمان حاضر تنها برای تعمیرات وام پرداخت می شود.

وی عنوان کرد:تعطیلی نانوایی ها ساماندهی شده تا در روزهای تعطیل شهروندان با کمبود نان مواجه نشوند.

به گفته مسئولان هم اکنون ۶۶۱ نانوایی در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کند که بیش از چهار هزار نفر در این واحدهای تولیدی به کار مشغول هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha