به گزارش ایرنا، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا ۲۲ فوریه با گروه موسوم به "بخارست ۹" متشکل از بلغارستان، رومانی، اسلواکی، مجارستان، جمهوری چک، لهستان، لیتوانی، لتونی و استونی دیدار و گفتگو کرد.
روزنامه آمریکایی پولیتیکو درباره این دیدار نوشت که بایدن در یک گفتگوی خصوصی پشت درهای بسته در لهستان به رهبران این کشورها گفت که قصدی برای تغییر حکومت در روسیه ندارد.
سفر بایدن به لهستان پس از سفر غیرمنتظره او به کی یف به مناسبت اولین سالگرد جنگ اوکراین و روسیه انجام شد.
رئیس جمهوری آمریکا در پی تعلیق همکاری روسیه در پیمان کنترل جنگ افزارهای هسته ای (نیو استارت)، با سران کشورهای تشکیل دهنده جناح شرقی ناتو "بخارست ۹"، برای تاکید بر حمایت از امنیت آنان در ورشو دیدار کرد.
بیشتر کشورهای عضو جناح شرقی ناتو مانند لهستان، بلغارستان و لیتوانی معروف به "بخارست ۹" که پس از دوره جنگ سرد به این ائتلاف نظامی غربی پیوسته اند، از نیرومندترین حامیان کمک نظامی به کی یف هستند و حتی برخی مقام های این کشورها خواستار اختصاص منابع بیشتر مانند سامانه های دفاع هوایی به اوکراین شده اند.
بایدن که دوشنبه شب پس از دیدار غیرمنتظره از کی یف، پیشاپیش فرارسیدن سالگرد حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (پنج اسفند ماه ۱۴۰۰)، وارد ورشو پایتخت لهستان شد، در آغاز این نشست دوباره بر تعهد ایالات متحده به امنیت گروه بخارست ۹ تاکید کرد و افزود: غرب هیچگاه قصد حمله به روسیه را نداشته و این حمله انتخاب و خواسته پوتین بوده است.
رئیس جمهور آمریکا ماه مارس سال گذشته (۲۰۲۲) در سخنانی گفت: "به خاطر خدا، این مرد (پوتین) نباید در قدرت باقی بماند". هر چند دستیاران بایدن پس از آن برای عقب نشینی از این سخن تلاش کردند و آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا گفته بود که ما راهبردی برای تغییر حکومت در روسیه یا هر کشور دیگری نداریم.
بایدن روز بعد با پافشاری بر سخنانش، آنها را نه نشانه تغییر سیاست دولتش، بلکه ابراز خشم اخلاقی دانست که از آنها پوزش نمیخواهد.
در پی این سخنان بایدن، جان بولتون مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید با پیشنهاد کمک مالی واشنگتن به مخالفان حکومت روسیه، گفت که آمریکا تنها با تغییر دادن نظام روسیه میتواند به اهداف دراز مدت خود در اروپا دست یابد.
بولتون در مطلبی با عنوان "پوتین باید برود" در نشریه برخط "۱۹۴۵" توصیه کرد که ایالات متحده کمک مالی در اختیار مخالفان دولت روسیه بگذارد تا افسران میان رتبه ارتش این کشور را برای کودتا علیه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه سازمان دهی کنند.
وی با این ادعا که بدون تغییر حکومت روسیه، صلح و امنیت در دورنمای درازمدت اروپا دیده نخواهد شد، افزود که تغییر در روسیه باید فراتر و بیشتر از تغییر پوتین باشد و تمامی حکومت روسیه باید برکنار شود.
بولتون که در هنگام تصدی مقام مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا، قهرمان سیاست سرنگون کردن حکومتهای کوبا، ونزوئلا و ایران بود، در پی منحرف کردن دیپلماسی ترامپ با کره شمالی، در سپتامبر ۲۰۱۹ برکنار شد. هر چند در سیاست و موضع رسمی ایالات متحده نسبت به هاوانا، کاراکاس و تهران از هنگام به قدرت رسیدن بایدن، دگرگونی دیده نشده است.
نظر شما