چشم‌انداز سیاست خارجی در حوزه اقتصادی در شرایط قابل قبولی است

تهران- ایرنا- کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: چشم‌انداز سیاست خارجی ما در حوزه کشورهای همسایه کاملا متفاوت شده و از جهت اقتصادی در شرایط قابل قبولی قرار گرفته‌ایم.

«سیدرضا صدرالحسینی» روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا درباره دستاوردهای دولت سیزدهم در یکسال گذشته گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی طی چهار دهه گذشته دارای ثبات و مسیر مشخص در ارتباط با گسترش روابط با کشورهای مختلف جهان با فراز و فرودهای روبرو بوده است.

کارشناس مسائل آسیای غربی افزود: این موضوع یک مساله بسیار طبیعی است که به‌طور قطع و یقین در دولت‌های مختلف جهت‌گیری‌های سیاست خارجی تا حدود قابل توجهی ثابت اما ممکن است در سرعت رسیدن به اهداف تغییراتی رخ دهد.

صدرالحسینی بیان کرد: واقعیت امر این است که وقتی که به اصول سیاست خارجی در طول یکسال گذشته نگاه و اهداف عالیه‌ سیاست خارجی جمهوری اسلامی را مورد بررسی قرار می‌دهیم در نقشه راه سیاست خارجی جمهوری اسلامی حرکت قابل قبولی در چهارچوب «نه شرقی و نه غربی» و سیاست خارجی متوازن را در دولت سیزدهم مشاهده می‌کنیم.

وی عنوان کرد: سیاست خارجی متوازن در جمهوری اسلامی ایران به این مفهوم است که ما بتوانیم با همه کشورها در ۵ قاره عالم، ارتباط منطقی با تأمین منافع ملی کشورمان را داشته باشیم و از طرف دیگر منافع ملی کاملاً تامین شود و به هیچ عنوان وابستگی در تصمیم سازی و تصمیم‌گیری در حوزه سیاست خارجی به وجود نیاید. این کار در شرایط کنونی دشوار است چراکه بیشتر کشورها در حوزه سیاست خارجی یک وابستگی‌ دارند که رسیدن به استقلال در این حوزه را دشوار می‌سازد.

کارشناس مسائل بین الملل اضافه کرد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در طول یکسال گذشته براساس نقشه راه تعیین شده از سوی رئیس جمهور و حسین امیرعبداللهیان در وزارت امور خارجه به شکلی ترسیم شده بود که بتوانیم روابطمان را با همه کشورها و با تکیه بر مسائل اقتصادی و محور اقتصادی و با اولویت کشورهای همسایه تعمیق و گسترش بخشیم.

صدرالحسینی ادامه داد: در شروع به کار دولت سیزدهم با تعدادی از کشورهای همسایه به ویژه کشورهای عربی با مشکل نداشتن سفیر آنها در کشورمان مواجه بودیم و کشورهای فرامنطقه‌ای به ویژه رژیم صهیونیستی از این خلا حداکثر استفاده را می‌کردند که البته در حال حاضر هم این مشکل به‌طور کامل حل نشده است اما حداقل این است که توانسته‌ایم با کشورهایی که ارتباط نداشتیم و یا ارتباط ضعیفی داشتیم و سفیر در کشورهای یکدیگر نداشتیم اکنون سفیر داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: چشم‌انداز سیاست خارجی ما در حوزه کشورهای همسایه کاملا متفاوت شده و از جهت اقتصادی در شرایط قابل قبولی قرار گرفته‌ایم که البته چشم‌انداز بیش از اینها خواهد بود و براساس آن چشم‌انداز عمل می‌شود.

کارشناس مسائل غرب آسیا بیان کرد: نکته حائز اهمیت این است که همچنان که ما روابط خود را با بخش عربی همسایه بهبود می‌بخشیم، نظام سلطه برای ما مشکلاتی را از جوانب دیگری به عنوان مثال در حوزه قفقاز و جمهوری آذربایجان ایجاد و اختلافات را تشدید کرده است این هم به دلیل موفقیت‌هایی است که ما در این بخش به وجود آورده‌ایم.

افزایش ۴۰ درصدی صادرات در حوزه‌های مختلف

صدرالحسینی تصریح کرد: اندازه ظرفیت‌سازی سیاست خارجی کشور برای صادرات و واردات در یکسال گذشته به‌طور کامل رو به جلو بوده است و امروز افزایش حدود ۴۰ درصدی صادرات در حوزه‌های جغرافیایی مختلف نشان‌دهنده گسترش روابط ما با کشورهای مختلف است که این مساله از سوی دستگاه سیاست خارجی تامین و پیگیری شده است.

وی ادامه داد: در موضوع سازمان همکاری شانگهای باید به این نکته توجه داشته باشیم دولت سیزدهم توانست روابط خود را به شکلی با کشورهای عضو شانگهای تنظیم کند که قبل از آن مخالف حضور ایران بودند و ما به عنوان عضو ناظر شرکت می‌کردیم.

این کارشناس مسائل بین‌الملل عنوان کرد: در حال حاضر هم باید به این نکته توجه داشته باشیم امروز موضوع ورود ما به عنوان عضو رسمی شانگهای نه فقط ورود به یک مجموعه امنیتی- اقتصادی است بلکه باز شدن راه ما برای گسترش روابط در حوزه‌های مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با تعداد قابل توجهی از کشورها است که نزدیک به دوسوم اقتصاد جهان را در اختیار دارند.

صدرالحسینی افزود: این نکته بسیار مهم و حائز اهمیت و دروازه‌ای برای ورود جمهوری اسلامی ایران در حوزه صادرات و واردات به کشورهای متعدد است و حتماً ورود ما به اجلاس شانگهای به عنوان عضو رسمی می‌تواند به ما کمک کند که بتوانیم در بریکس و بریکس پلاس هم حضور مستمر داشته باشیم.

کارشناس مسائل غرب آسیا درباره لزوم گسترش روابط با آفریقا و آمریکای لاتین گفت: در دولت قبل اقدام عملی برای گسترش روابط در حوزه قاره آفریقا انجام نشد و سفارتخانه‌های ما در این کشورها صبح‌ها که می‌آمدند چراغ سفارتخانه را روشن و بعدازظهر آن را خاموش می‌کردند و به دنبال کار خود می‌رفتند که این موضوع بسیار باعث تاسف بود در حالی که رقبای منطقه ای و دشمنان ما به ویژه رژیم صهیونیستی سالهاست در آنجا مشغول به فعالیت هستند.

صدرالحسینی خاطرنشان کرد: امروز با همکاری‌های مشترک با کشورهای مختلف، زمینه صادرات محصولات فنی- مهندسی، «های تک»، فولاد، انرژی، گاز و نفت، اعزام پزشکان و متخصصان پرستاران، مهندسان و متخصصان در حوزه‌های مختلف فراهم شده است. با این اقدامات دولت سیزدهم به‌ دنبال جبران گذشته است.

این کارشناس مسائل منطقه افزود: سرزمین بکر آفریقا در حوزه‌های گوناگون برای جمهوری اسلامی بسیار دارای اهمیت است که این مسئله مورد توجه ویژه قرار گرفته و امروز نیز در دستور کار قرار دارد.

وی در جمع‌بندی دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم گفت: مساله ارتباط، گسترش و تعمیق روابط با همه کشورهای جهان به جز رژیم غاصب صهیونیستی و آمریکا که روابطش را با ما قطع کرده است، پیدا کردن نقاط و اقدامات مشترک در حوزه‌های مختلف با سایر کشورها در پنج قاره‌ دستور کار قرار گرفته است، که با توجه به این جهت‌گیری گفته شده در سال‌ها، شرایط و زمینه‌سازی‌های بعدی وضعیت این روابط بهتر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha