به گزارش ایرنا، سعید جاوید بخت شامگاه دوشنبه در نشست با اصحاب رسانه افزود: در این طرح عملیات احیای جنگل های آسیب دیده ناشی از آتش سوزی، خشکسالی ، آفات و خشکیدگی بلوط کهگیلویه و بویراحمد احیا شده است.
وی تصریح کرد: جنگلهای زاگرس در حفظ خاک، تولید آب و تعدیل آب و هوا، تولید اکسیژن و جذب گرد و غبار نیز نقش مهمی دارند به همین دلیل تلاش برای احیای این میراث طبیعی در دولت سیزدهم افزایش یافته است.
جاوید بخت افزود: جنگلهای این استان در برابر تهدیدات طبیعی از جمله تغییر کاربری اراضی، قطع درختان، چرای دام، تهاجم آفات و بیماریها، آتشسوزیهای عمدی و غیرعمدی در معرض آسیب هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته در طرح ملی پویش درختکاری کاشت ۱۵ میلیون اصله نهال در استان پیش بینی شده که این اقدام با استقبال گروه های مختلف مردم و توزیع نهال رایگان از سوی منابع طبیعی امید به احیای جنگل های آسیب دیده استان را افزایش داده است.
جاوید بخت افزود: با توجه به دستور رییس جمهور مبنی بر پویش مردمی کاشت نهال قرار است در چهار سال آینده یک میلیارد نهال در سراسر کشور غرس شود که سهم کهگیلویه و بویراحمد در این پویش ملی ۱۵ میلیون نهال است.
وی با بیان اینکه پویش ملی و مردمی کاشت نهال از سال ۱۴۰۲ آغاز میشود افزود: هم اکنون حدود پنج هکتار عرصه برای پرورش نهال در کهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافته است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: از اردیبهشت سال ۱۴۰۲ تولید نهال در نهالستانهای استان آغاز و در سال نخست اجرای این طرح ۲ میلیون درخت بید در مناطق پیش بینی شده استان غرس میشود.
جاوید بخت با بیان اینکه عمده گونههای انتخاب شده در طرح مردمی کاشت نهال جنگلی و متناسب با شرایط اقلیمی کهگیلویه و بویراحمد است گفت: تولید نهال در استان بیشتر با استفاده از بذرهای محلی و جنگلی
بومی سازی شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: ۵۵هزار هکتار جنگل کاری در سالهای مختلف گذشته اجرا شده است.
تلاش برای احیای مراتع
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد:امسال همچنین احیا و کشت گیاهان دارویی پنج هزار ۲۶۰ هکتار در قالب احاله مدیریت و طرحهای مرتع داری در سطح مراتع استان انجام شده است.
جاویدبخت تصریح کرد: در زمینه گیاهان دارویی که با مشارکت جوامع محلی صورت می گیرد گونه هایی از قبیل کرفس، باریجه و آنغوزه در مراتع استان کشت شد و ۳۷.۵ تن محصول برداشت شد.
وی ابراز کرد:درآمد حاصل از کشت گیاهان دارویی استان امسال ۱۸ میلیارد تومان بوده که سه برابر نسبت به سال قبل افزایش یافته است.
جاویدبخت تاکید کرد: بابت هر هکتار فعالیت گیاهان دارویی در مراتع استان حدود ۶۰ میلیون تومان درآمد داشته باشد.
مبارزه با سودجویان در میدان عمل
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: بالغ بر ۴۵۰ هکتار از عرصه های ملی و منابع طبیعی استان امسال از دست زمین خواران رفع تصرف شده است.
جاوید بخت تاکید کرد:از یک سال گذشته تاکنون ۳۷۱ فقره پرونده تخریب و تصرف به میزان ۲۵۵ هکتار در مراجع قضایی کهگیلویه و بویراحمد تشکیل شده است.
جاویدبخت افزود: کشف ۱۷۰ مورد کشفیات چوب و زغال ،۳۱ تن زغال و ۶۰ تن چوب جنگلی از دیگر تلاش ها برای مبارزه به متعرضان به جنگل های استان است.
وی بیان کرد:همچنین در این مدت ۴۱ کوره زغال کشف و و ۱۵۰ خودرو حامل چوب و زغال قاچاق در استان توقیف شده است.
گام های اثربخش برای توسعه آبخیزداری
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد گفت:تاکنون ۶۷۰هزار هکتار مطالعات آبخیزداری در استان انجام شده و امسال ۳۵۸هکتار عملیات آبخیزداری اجرا شده است.
جاویدبخت افزود: در سیل تابستان امسال پنج میلیون مترمکعب سیلاب توسط پروژه های آبخیزداری کنترل و ذخیره شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه ۲۴هزار هکتار مطالعات آبخیزداری در حوزه بالادست سدهای استان انجام شد خاطرنشان کرد: امسال ۲۴۰ میلیارد تومان اعتبار در زمینه آبخیزداری به استان اختصاص یافته که ۵۰ میلیارد تومان از محل متمم سفر پیش بینی شده است.
جاویدبحت تصریح کرد: در هفته های دولت و منابع طبیعی امسال ۱۰ پروژه با اعتباری بالغ بر ۱۵ میلیارد تومان افتتاح اجرا شده است.
وی ادامه داد: بیش از پنج هزار سازه آبخیزداری در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که از طریق ۲۵ سازه شاخص آبخیزداری در استان سالانه ۲۴ میلیون متر مکعب کنترل سیلاب در استان انجام می شود.
جاویدبخت تاکید کرد: یکهزار و ۵۰۰ دستگاه آبگرم کن خورشیدی در سالهای گذشته در مناطقی از استان جهت جلوگیری از تخریب جنگل و منابع طبیعی توزیع شد و ۹۰ دستگاه آبگرمکن تا پایان سال مالی به جامعه هدف استان اهدا می شود.
جنگل و مراتع استان به روایت آمار
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: این استان یک میلیون و ۵۵۰ هزار هکتار وسعت دارد که این استان حدود یک درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص داد.
وی اظهار کرد: کهگیلویه و بویراحمد در زمینه سرانه جنگل در سطح کشور رتبه نخست را دارد بطوریکه به ازای هر نفر از جمعیت استان ۱.۲۵ هکتار جنگل وجود دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: بیش از ۵۶درصد استان را جنگل تشکیل می دهد که در مجموع ۵۰ درصد این استان جنگل بلوط است.
جاویدبخت تصریح کرد: سالیانه ۱۱میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب در کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود که این استان ۲۳ درصد آب زاگرس را به خود اختصاص داده است.
وی اظهار کرد: به ازای هر ۶ هزار هکتار جنگل بطور استاندارد در کشور یک قرق بان فعالیت دارد این در شرایطی است که در کهگیلویه و بویراحمد به ازای هر ۳۰ هزار هکتار جنگل یک نفر قرقبان مشغول فعالیت است.
آتش سوزی جنگل و راهکارهای مقابله کهگیلویه و بویراحمد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد میزان آتش سوزی جنگلهای استان طی سالجاری خاطرنشان کرد: امسال ۱۳۶هکتار جنگل این استان طعمه حریق شدند که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۹۰ درصد کاهش یافته است.
جاویدبخت تصریح کرد: مناطقی که جنگلهای آنان دچار آتش سوزی شده اند بلوک بندی و مناطق بحرانی شناسایی شدند.
وی ادامه داد:۲۲ نقطه بحرانی به مساحت ۶۶۰ هزار هکتار در استان شناسایی شده که برای حفاظت از این مناطق در مقابل آتش سوزی و بوته کنی ۸۰ نفر نیروی انسانی نیاز است.
وی اضافه کرد: همچنین ۱۵ نقطه که برای برداشت آب توسط بالگردها هنگام کمک به خاموش کردن آتش سوزیها مشخص شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: استقرار یک بالگرد جهت کمک به اطفاء آتش سوزی جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد ضرورت دارد چه انتظار داریم در این زمینه مساعدت و همکاری لازم صورت گیرد.
تلاش برای کنترل آفت برگخوار بلوط
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: امکانات مبارزه با پروانه برگخوار بلوط شامل منابع مالی، اخذ پیمانکار و خرید محلول بی تی در استان فراهم شده است.
جاوید بخت افزود:براساس مطالعات و بازدیدهای میدانی انجام شده به دلیل بارندگی ها و دمای هوا هنوز شرایط محیطی مبارزه با آفت برگخوار بلوط در جنگل های کهگیلویه و بویراحمد فراهم نیست.
وی بیان کرد: تیم های عملیاتی برای انجام مبارزه علیه آفت برگخوار بلوط در استان در آماده باش هستند و به محض تشخیص فرا رسیدن زمان براساس دیدگاه های کارشناسی کار مبارزه آغاز می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: انتظار می رود در اسفند ماه امسال شرایط آفت و محیط برای انجام عملیات مبارزه علیه این آفت فراهم شود.
جاویدبخت عنوان کرد: ۱۲ میلیارد تومان اعتبار برای انجام مبارزه با آفت برگخوار بلوط در جنگل های آسیب دیده استان اختصاص یافته است.
وی تاکید کرد: همچنین ۶ تن محلول بی تی برای انجام عملیات مبارزه با این آفت خریداری شده است.
وی با بیان اینکه با استفاده از محلول بی تی که آفت کشی کم خطر است کرد اضافه کرد: از این محلول در کشورهای اروپایی هم برای مبارزه با بلوط ها استفاده می شود.
برای فعال کردن باکتری های موجود در پودرهای بی تی لازم است از چند ساعت قبل آنان را در آب حل کرد و محلول به دست آمده را از صافی عبور داده و درون محلول پاش های موتوری ریخت آنگاه بر روی درختان پاشید.
در این عملیات از چهار محلول پاش موتوری پشتی و یک محلول پاش موتوری زنبه ای استفاده می شود و درصورت لزوم حدود ۱۰ تا ۱۵ روز بعد عملیات محلول پاشی دوباره تکرار می شود.
پارسال ۲۶ هزارو ۸۰۰ هکتار از جنگل های مناطق گرمسیری استان دچار آفت پروانه برگ خوار سفید شد که از این میزان ۱۸هزار هکتار در باشت، پنج هزار هکتار در کهگیلویه، سه هزارو ۴۰۰ هکتار در بهمئی و ۴۴۰ هکتار در لنده شناسایی شد.
حشره برگخوار که زمانی یکی از حشرات مفید درختان بلوط بود، امروزه با تغییرات آب و هوایی و دستکاری انسانی به یک آفت و تهدید برای جنگل های زاگرس تبدیل شده است.
پروانه برگ خوار آفتی است که به درختان بلوط و گیاهان گوناگونی مانند مرکبات، پسته، بادام و بسیاری دیگر از گیاهان حمله می کنند؛ این آفت به پنج نسل در طبیعت می تواند خسارت وارد کند.
آفت پروانه برگخوار بلوط چهار مرحله زندگی دارد تخم،لارو،شفیره و پروانه که مرحله لارو پنج سن دارد آنان تاکید می کنند سن های سه،چهار و پنج لارو بیشترین خسارت را به جنگل وارد می کند.
نظر شما