به گزارش خبرنگار ایرنا، منطقه سراوان رشت با درختانی سر به فلک کشیده از مناطق زیبا و دیدنی گیلان در ۱۷ کیلومتری شهر رشت سال ها است به عنوان محلی برای تخلیه زباله شده است و طی این مدت یک میلیون تن زباله به ارتفاع ۹۲ متر در این منطقه دفن و تبدیل به مشکل زیست محیطی بزرگ و مزمن شده و آرزوهای مردم منطقه برای حل این بحران محقق نشده است.
پسماند و انباشت زباله در منطقه سراوان رشت از سالیان گذشته همواره به عنوان مهمترین مشکلات این استان مطرح بوده و طی حدود ۲ دهه اخیر مورد بی مهری مسوولان ملی و استانی قرار گرفته است اما یک سال قبل در پی اعتراضات مردم منطقه، اسدالله عباسی استاندار گیلان قول داد موضوع را پیگیری و ازاین مساله با کمک بخش های مختلف گرهگشایی کند.
استاندار گیلان به نمایندگی از دولت از اوایل پارسال که در بین مردم منطقه حاضر شده و وعده پیگیری و تعیین تکلیف آن را داده بود و در طول این مدت مستمر پیگیر مساله بوده و طی جلسات و بازدیدهای مختلف وضعیت را بررسی کرده است.
اسدالله عباسی در آخرین روزهای سال ۱۴۰۱ در جمع مردم سراوان گفته بود: از سال ۱۳۶۳ تصمیمات غیرکارشناسی برای دفن زباله در منطقه سراوان رشت انجام گرفت و این مکان تبدیل به محل دفن زباله شد، از ابتدا قرار نبود که زبالهای در این مکان دفن شود بلکه مقرر شده بود که زباله در این محل مدیریت شود به این ترتیب بنا به هر دلیلی این ارث به جا مانده از گذشتگان و شرایط نامناسب سروان به دولت سیزدهم رسید.
روزی که او در مراسمی با حضور وزیر کشور به عنوان نماینده عالی دولت در گیلان معرفی شد، مساله و مشکلات مربوط به دفن زباله در سراوان رشت را به وزیر اعلام کرد در ادامه بعد از آن در اولین دیداری که مجمع نمایندگان استانهای شمالی با رییسجمهور داشتند، به صورت شخصی فیلم صدا و سیما را از وضعیت نامناسب محل دفن زباله و مصاحبههای مردم را به رییس جمهور نشان داد و به این ترتیب در همان هفتههای اول مسئولیت خود در استانداری برای رفع این مشکل ورود و دولت سیزدهم را نسبت به مشکل ۴۰ ساله سراوان مطلع کرد.
با حساس شدن دولت سیزدهم نسبت به مشکل سراوان جلسات پیگیری و تاکیدهای دولت برای رفع ابرچالش زباله در سراوان رشت بیشتر شد به این ترتیب به گفته اسدالله عباسی نماینده عالی دولت در گیلان رفع مشکل سراوان از سوی رییسجمهور و وزیر کشور بر وی تکلیف شد.
عزم جدی دولت برای رفع مشکل محل دفن زباله در رشت
اهمیت سفرهای استانی رئیس جمهور و هیات دولت همین بس که از نزدیک در جریان اقدامات استانها و مسایل و مشکلات قرار میگیرند چنانکه در جریان سفر رییسجمهور به گیلان در بهمن ماه سال ۱۴۰۰، مشکل سراوان رشت به یک دغدغه ملی تبدیل شد، در این سفر احمد وحیدی وزیر کشور در برنامه بازدید از محل دفن زباله در سراوان رشت از نزدیک مشکلات این مجموعه را بررسی کرد.
در جریان بازدید وزیر کشور از منطقه سراوان رشت جمعی از اهالی منطقه ضمن گلایه از وضعیت نامناسب محل دفن زباله در سروان از وی خواسته بودند تا از این پس در این محل زباله دفن نشود، وزیر نیز در پاسخ به آنها گفته بود: باید بنشینیم و بررسی کرده تا با مسئولان مربوطه به نتیجه ای برسیم.
وزیر کشور از نزدیک مشکلات محل دفن زباله سراوان رشت را بررسی کرد بیشتر بخوانید: وزیر کشور از نزدیک مشکلات محل دفن زباله سراوان رشت را بررسی کرد
به این ترتیب دولت برای رفع مشکل سراوان رشت به طور جدی ورود کرد، بعد از سفر هیات دولت به استان گیلان و بازدید وزیر کشور از دفنگاه زباله در سراوان رشت، حساسیتها و پیگیریها برای رهایی این منطقه از زباله بیشتر شد، ورود جدی مدیران ارشد استان به دستور رییس جمهور برای عبور از این ابرچالش اقدامی آغازین در التیام زخم عمیق سراوان رشت بود.
چند ماه بعد از سفر دولت سیزدهم به این خطه، نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه رشت دوم در اردیبهشت ۱۴۰۱ در خطبههای نماز جمعه این شهر رفع مشکل سراوان را نیازمند همراهی همه بخش ها دانست و از مردم خواست تا برای اجرای طرحها و برنامهها برای رفع مشکل این منطقه همکاری کنند.
آیتالله فلاحتی با بیان اینکه حل مشکل سراوان رشت رفع دردی ۴۰ ساله است که با بیتدبیری برای مردم و مسئولان امروز به ارث رسیده و نیازمند کمک و همکاری همگان است، اظهار کرد: خواست مردم منطقه و رشت آماده سازی سریع زباله سوز، تبدیل پسماند و زبالهها به کودآلی، پوشاندن کوه زباله به ارتفاع نزدیک ١٠٠ متر و تبدیل شیرابه به آب با فناوری جدید است که باید مسئولان تمام تلاش خود را پای کار بیاورند.
نماینده ولی فقیه در گیلان بیان کرد: زباله تنها برای منطقه سراوان رشت مشکل ساز نیست، این مهم برای رشت و گیلان نیز آسیب های فراوانی دارد، به گفته مسئولان پسماند سراوان رشت بک ابر مشکل برای این استان می باشد، ضمن اینکه گزارش خوبی از استاندار گیلان در این ارتباط دریافت کردهایم و هر ماه نیز چندین بار از مسئولان نسبت به وضعیت پیشرفت کارها در رفع مشکل سراوان سوال خواهم کرد.
به این ترتیب تلاشها و پیگیریهای مسئولان ارشد استان و عزم دولت برای رهایی سراوان از انبوه زباله جدی و جدیتر شد. استاندار گیلان اسفندماه ۱۴۰۰ چند ماه بعد از انتصاب به عنوان اولین استاندار گیلان در دولت سیزدهم علاوه بر جلسات مختلف برای پیگیری مشکل سراوان رشت، دستور برگزاری جلسه کمیته پسماند در محل دفن زباله در سراوان رشت با حضور دستگاههای ذیربط را دارد.
اسدالله عباسی در آن جلسه با بیان اینکه مشکل ما در مدیریت زباله صرفا بودجه نیست بلکه مدیریتی است، بیان کرد: برای حل معضل زباله سراوان به دنبال گفتار درمانی نیستیم، متاسفانه همه در این ارتباط رفع مسئولیت میکنیم در حالی که برای رفع معضل زباله همه مسئول هستیم.
وی با بیان اینکه مردم در منطقه سراوان رشت گرفتار این مشکل هستند و باید به جای استفاده از جنگل سرسبز و طبیعت در این شرایط سخت زندگی کنند، افزود: از همین فردا برای رفع مشکل دفن زباله در سراوان رشت حرکت جهادی باید صورت گیرد، هر چه در توان دارید به کار گیرید، صاحبان اندیشه و ایده را برای رفع مشکل فراخوان دهید.
نماینده عالی دولت در استان گیلان خاطر نشان کرد: ما میراث دار مدیرانی هستیم که یک میلیون تن زباله در این مکان به ارث گذاشتند و هیچ راهی برای برون رفت انجام نداده و فرار به جلو داشتند.
به این ترتیب با پیگیریها و تاکیدات مدیران ارشد گیلان، عملیات بهسازی محل دفن زباله سراوان رشت از آبان ماه ۱۴۰۱ بالاخره بعد از چند دهه بی توجهی با انعقاد قرارداد شهرداری رشت با یک شرکت آغاز شد، پوشاندن مخزن دفن زباله و کنترل شیرابه با مصالح خاکی و آهک و ضدعفونی از جمله برنامه شهرداری رشت برای بهسازی دفنگاه زباله در سراوان است.
قرارداد عملیات بهسازی محل دفن زباله در سراوان رشت هجدهم آبان سال گذشته با یک شرکت منعقد شد، این قرارداد با مبلغ اولیه ۱۰۶ میلیارد تومان امضاء شد که ۸۵ میلیارد ریال آن به حساب شرکت واریز شدهاست.
اجرای چاههای زهکشی گاز، سیستمهای زهکشی و هدایت شیرابه و احداث سامانه های تخلیه زباله از جمله تعهدات پیمانکار در این قرارداد است، این قرارداد به صورت ۱۲ ماهه منعقد شده که بیست و چهارم آبان ۱۴۰۱ کارگاه تحویل پیمانکار شده است.
علاوه بر این مقدمات برای نفرستادن زباله ها به سراوان کلید خورد، شرکت کودآلی گیلان از شرکت هایی است که مانع ورود زباله به طبیعت سراوان می شود، افزایش ۲ خط سه و چهار این شرکت در دستور کار قرار گرفت از اینرو با بازسازی دو خط یک و ۲ و افزایش به چهار خط، ظرفیت این کارخانه به ۸۰۰ تا هزار تن برای پذیرش و پردازش زباله به صورت روزانه رسید و عملا ظرفیت این واحد بیش از ۲ برابر افزایش یافت.
پیشرفت افزون بر ۲۷ درصدی پروژه بهسازی محل دفن زباله سراوان رشت
فرماندار شهرستان رشت، رییس و جمعی از اعضای شورای اسلامی و سرپرست شهرداری رشت، امام جمعه و دادستان سنگر بیست و دوم آخرین ماه سال ۱۴۰۱ از اجرای پروژه بهسازی لندفیل سراوان بازدید کردند.
حمیدرضا امام پناهی فرماندار رشت در آن بازدید با بیان اینکه پروژه بهسازی محل دفن زباله در منطقه سراوان رشت ۲۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که پنج درصد بیشتر از برنامه زمانبندی است، اظهار کرد: پیمانکار پروژه بهسازی لندوفیل سراوان با تمام ظرفیت مشغول به کار است تا طی مدت یکسال این پروژه به پایان برسد و این محل نیز به دامن طبیعت برگردد.
وی درباره تصفیهخانه شیرابه سراوان رشت نیز خاطرنشان کرد: پیمانکار متعهد شده که سریعتر تصفیهخانه شیرابه در محل دفن زباله را در سراوان رشت راهاندازی کند ضمن اینکه در مرحله تست آزمایشی قرار گرفته تا پس از اخذ موافقتهای محیط زیست فعال شود.
فرماندار شهرستان رشت به مشکل ۳۸ ساله محل دفن زباله در سراوان رشت اشاره کرد و افزود: تمام تلاش بر این است که نگرانیهای مردم منطقه سراوان رشت مرتفع شود، مردم نیز اظهار میکنند که هیچ دولتی در گذشته اینگونه زیربنایی و اساسی کار نکردهاست.
بازدید استاندار گیلان از طرح ساماندهی محل دفن زباله سراوان
استاندار گیلان یک روز بعد از بازدید فرماندار شهرستان رشت، به همراه حجت الاسلام حمزه خلیلی رییس کل دادگستری و اعضای شورای تامین استان ابتدا در محل اجرای طرح ساماندهی لندفیل سراوان حضور یافت و از نزدیک در جریان محو کردن آثار زبالههای دفن شده در سنوات گذشته قرار گرفت و پس از آن از مراحل اجرای طرح دیوارهبندی محوطه انباشت زباله و تصفیه خانه شیرابه زباله های سراوان دیدن کردند.
در این بازدید مشخص شد که پیمانکار مربوطه طی چهار ماه گذشته چهار و نیم هکتار از هفت هکتار محوطه بالای انباشت زباله سراوان را با خاک طبیعی محوطه سازی و آماده کاشت نهال و رویش گیاهان طبیعی کردهاست.
اسدالله عباسی در این بازدید با اشاره به قولی که به مردم منطقه سراوان رشت مبنی بر حل مشکلات آنها داده بود، گفت: در راستای عمل به قول خود پس از طی فرآیند تعیین پیمانکار از آبان ماه ۱۴۰۱ کار در این منطقه آغاز و عملیاتی شد و درحال حاضر پیشرفت کار بسیار خوب بوده و پیمانکار با پنج درصد بیشتر از تعهد خود کار را دنبال میکند.
وی با بیان اینکه مصالح و امکانات در اختیار پیمانکار قرار گرفته و شیرابهها در حال کنترل است، ۲ خط تولید کودآلی نیز به مجموعه اضافه و پردازش شده و مورد بهره برداری قرار گرفتهاست، افزود: در زمینه تفکیک زباله از مبدا نیز اقدامات خوبی انجام شده که امیدواریم با همکاری مردم بتوانیم ۱۰۰ درصد تفکیک زباله از مبدا را اجرایی کنیم.
نماینده عالی دولت در استان گیلان ادامه داد: طبق وعدهای که به مردم این منطقه داده شد در روزهای آتی درختکاری در سراوان آغاز میشود و این منطقه را به طبیعت برمی گردانیم، اما این روند زمانبر بوده و به صبر و حوصله مردم نیاز دارد.
عباسی یادآوری کرد: برای تثبیت کار و جلوگیری از اقدامات شتابزده باید چاههایی برای خروج گاز و شیرابه تعبیه شود و به گونهای برنامهریزی صورت گیرد که بعد از اتمام کار محل به حال خود رها نشود و همه بخش های دست اندرکار در این زمینه باید پاسخگو باشند.
وی پیشرفت کار را رضایت بخش عنوان کرد و افزود: نسبت به زمانی که برای فعالیت و ساماندهی این مساله صرف شده وضعیت و روند کار رضایت بخش بوده و با سرعت بخشی به کار می خواهیم با حداکثر امکانات ساماندهی این منطقه را در کمترین زمان ممکن به پایان برسانیم.
استاندار گیلان ضمن قدردانی از مردم سروان به دلیل آسیبهایی که طی سالیان متمادی تحمل کردهاند، اظهار کرد: با تشکیل دولت سیزدهم و دستور رئیس جمهور، بازدید وزیر و بکارگیری همه ظرفیتها طی تعامل و همکاری دستگاهها و نهادها برای جلوگیری از ورود زباله اقدام به حلقهبندی دستهها اعم از تفکیک زباله از مبداء، کود عالی، بهسازی و ساماندهی شیرابه ها کردیم تا براساس زمانبندی تعیین شده کار پایان یابد و دیگر زبالهای به این محل وارد نشود.
عباسی زمانبندی اتمام این پروژه را یکساله اعلام کرد و افزود: امکان تاخیر در اتمام پروژه به دلایل مختلف وجود دارد اما به این معنا نیست که کار معطل می ماند با افزایش نیروی کار و ماشین آلات این اقدامات باید انجام شود تا بتوانیم به وعده خود عمل کرده و کار را نهایی کنیم.
نماینده عالی دولت در استان گیلان اظهار کرد: خدمتگزاران مردم اعم از استانداری، شهرداری و شورا و سایر دستگاهها می کوشند تا مردم سراوان بتوانند جشن طبیعت را در این مکان شاهد باشند.
۴۰ میلیارد تومان برای تسریع بهسازی دفنگاه سراوان رشت اختصاص می یابد
استاندار گیلان به قول خود مبنی بر درختکاری در سراوان در آخرین روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ با حضور در سراوان رشت ضمن کاشت نهال دستور ایجاد فضای سبز در نقاطی که بهسازی انجام گرفته و زباله های پوشانده شده را دادند و همچنین در جمع مردم این منطقه سخنانی ارائه دادند.
عباسی در جمع مردم سروان در محل دفن زباله با اشاره به اختصاص ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار با دستور وزیر کشور در فروردین ماه امسال برای رفع مشکل سراوان رشت به حساب شهرداری این شهر گفت: ۴۰ میلیارد تومان نیز برای تسریع بهسازی دفنگاه سراوان رشت اختصاص می یابد.
اسدالله عباسی با بیان اینکه متولی اصلی رفع مشکل سراوان شهرداری بود و بنده به عنوان استاندار ناظر و پشتیبان بودم، اظهار کرد: شهردار رشت همزمان مسئولیت من در استانداری معرفی شد اما در یک سال سه، چهار بار استیضاح و برکنار شد و این عاملی شد تا با مدیریت شهری لزران و مشکلدار مواجه شویم.
وی در ادامه با تشریح اقدامات مربوط به مناقصه برای بهسازی محل دفن زباله در سراوان رشت اظهار کرد: در نهایت قرارداد پروژه بهسازی در دفنگاه زباله آبان ماه امسال به ۱۰۶ میلیارد تومان منعقد و کار آغاز شد و قرار بر این است که طی یک سال به پایان برسد.
عباسی با بیان اینکه ما باید سراوان را به طبیعت برگردانیم و این کار نیز در حال انجام است، افزود: اکنون در بخشهایی بهسازی و برنامه درختکاری آغاز شده ضمن اینکه کاشت نهال باید در این منطقه ادامه یابد، منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان در کنار شهرداری در ارتباط با فضای سبز این محل اهتمام داشته باشند و سراوان رشت را باید به عنوان منطقه نمونه گردشگری از نظر جنگل هیرکانی قرار دهیم.
نماینده عالی دولت در استان گیلان با بیان اینکه شیرابه در محل دفن زباله در سراوان رشت نیز در حال کنترل است، اظهار کرد: حوضچههایی در حال تهویه است و تمام اقدامات در این محل بر اساس دانش روز انجام می گیرد.
وی با اشاره به ضرورت توجه به تفکیک زباله از مبدا و با بیان اینکه این مهم بین ۱۰ تا ۲۰ درصد در حال انجام است، اظهار کرد: بخشی از زبالهها در حال تفکیک است، بخشی مربوط به شهرستانهای اقماری بوده که باید فکری برای آن شود، ضمن آنکه تا پایان ۱۴۰۲ در هیچ پهنه ای نباید زباله دفن شود، فرمانداران و شهرداران به این مهم توجه کنند.
استاندار گیلان با اشاره به افزایش ۲ خط سه و چهار شرکت کودآلی در منطقه لاکان رشت و با بیان اینکه بهره برداری آزمایشی آن انجام شده است، گفت: اما تاکید شد تا بعد ازتکمیل شروع به کار کند، اظهار کرد: بر اساس اعلام دادستان اگر این ۲ خطر تا چند روز آینده به طور کامل بهره برداری نشود با تشکیل پرونده قضایی مسببان تاخیر در کار معرفی خواهند شد.
وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲ زباله به دفنگاه در سراوان رشت منتقل نخواهد شد، اضافه کرد: اجازه دهید پیمانکار پروژه بهسازی محل دفن زباله کار را انجام دهد تا دقت فدای سرعت نشود، کار باید با دقت و اصولی انجام شود تا در آینده مشکل ایجاد نگردد.
نماینده عالی دولت در گیلان خطاب به مردم سروان رشت اظهار کرد: من دغدغه های شما را را شنیدم، دیدم و لمس کردم، اینطور نبوده که پشت میز تصمیم بگیریم، پیشرفت کار را روزانه و هفتگی رصد کردمومی کنیم.
وی با بیان اینکه به موضوع ساماندهی محیط زیست در گیلان اهتمام جدی است، افزود: دفنگاه سراوان رشت به خوبی تحویل شما میدهیم، مسئولان مربوطه پای کار هستند، کارها با دقت در حال انجام است، قرارداد زباله سوز هم منعقد شده کار سرعت مییابد.
زخم دیرینه سراوان رشت به واسطه زباله امروز به درد بزرگ زیست محیطی گیلان تبدیل و موجب رنج مردمان این منطقه شده و نیازمند ارائه راهکارهای مناسب برای درمان این معضل است. بیشتر بخوانید: زخم عمیق سراوان رشت و امید به التیام
اینگونه شد که دولت سیزدهم بالاخره در مساله ای ۴۰ ساله ومزمن ورود یافت و با همه تنگناها و محدودیت های مالی و امکاناتی اقدامات خود را برای ساماندهی و گره گشایی از آن آغاز کرده و امید است این بحران کوه زباله سراوان با تدبیر و تداوم پیگیری ها و اقدامات به سرانجام شایسته برسد.
نظر شما