به گزارش ایرنا، رشد روز افزون و سهم فزاینده توریسم در اقتصاد هر روز چرخهای تازه بر ساز و کار این صنعت اضافه میکند و در این شرایط توسعه فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در بسیاری از ابعاد با فعالیتهای مرتبط به امور گردشگری گره خورده است.
یکی از جاذبه های بسیار مهم که مورد توجه اغلب گردشگران به خصوص نوروزگردان قرار دارد، جاذبههای تاریخی است که معرف فرهنگ خاص مناطق و دارای ارزشهای در خور توجه آن سرزمین و ویژگیهای مردم همان مرز و بوم است.
استان گلستان به عنوان بخشی از سرزمین پهناور ایران دارای سابقهای درخشان و از نظر دارا بودن عرصه تاریخی و یادمانی بسیار غنی است و قرار گرفتن در مسیر راه ارتباطی بین شرق و غرب کشور باعث گردیده تا یکی از کانون های مهم تاریخی کشور ایران مطرح باشد که بافت تاریخی گرگان یکی از نشانههای این تاریخ پرافتخار است
در آغازین روزهای سال جدید وارد بافت تاریخی گرگان شدم. جمعیت بسیاری از افرادی که به صورت دسته جمعی راهی خانههای تاریخی این منطقه میشدند اولین علامت حضور مسافران نوروزی است.
اتاقهای تاریخی خانه باقریها
ثریا درخشان که به همراه همسر و برادر خود از چالوس به بافت تاریخی گرگان آمده گفت: بافت تاریخی گرگان انسان را تحت تاثیر قرار میدهد. وقتی وارد اتاق های زیبای کوچک خانه تاریخی باقری ها شدم حس غیر قابل وصفی داشتم و انگار در گذشتهای با ساکنان این خانه مشغول زندگی هستم.
وی افزود: اگر ورود اتومیبل ها به صحنه های تاریخی این منطقه ممنوع شود احساس واقعی زندگی در صدها سال قبل به انسان دست میدهد چون بسیاری از جزییات این منطقه به خصوص خانه ها هنوز بدون تغییر باق مانده و انگار یک تکه از گذشته به دوران ما پرتاب شده است.
مجموعه خانه باقری ها مربوط به اوایل دوره پهلوی با بیش از ۱۵۰ سال قدمت یکی از بناهای شاخص بافت تاریخی گرگان در حد فاصل محلات نعلبندان و سرچشمه بوده که از ترکیب متناوب فضاهای باز و بسته و بر اساس نوعی سازماندهی مجموعه ای ساخته شده، که هفت حیاط با اندازه و فرم های گوناگون اندرونی، بیرونی، هشتی، مطبخ، سرطویله در آن نقشی برجسته ایفا می کنند.
معماری خاص خانه تاریخی شیرنگی
سمیه فخری که همراه همسر و پسر خردسالش از کرج برای دیدن این بافت تاریخی آمده گفت: همیشه عاشق خانه های قدیمی و تاریخی بودم و آرزوداشتم در چنین خانه هایی زندگی کنم ولی در شهرهای دیگر این امکان برایم فراهم نشده بود تا اینکه با بافت تاریخی گرگان آشنا شدم.
وی که در حال بازدید از خانه شیرنگی ها بوده اظهار کرد: چند روز است که به گرگان سفر کردیم و بیشتر تمایل دارم از خانه ها و بافت تاریخی این شهر دیدن کنیم و با این سبک معماری آشنا شوم.
خانه شیرنگیها در محله سرچشمه گرگان قرار داشته و شامل دو طبقه با سقفی سفالی، تزیینات گچی، درها، پنجره ها و شیروانی چوبی بوده که بر بلندی ساخته شده و در داخل حیاط مستطیل شکلش یک آب رو با درختان زیبای مرکبات قرار داشته قدمتش به اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی باز می گردد.
بافت تاریخی گرگان باشکوه و بی نظیر است
صدیقه ابراهیمی که به همراه خانواده خود از تهران در بافت تاریخی شهر گرگان حضور یافته در بازدید از کاخ موزه گرگان گفت: گرگان علاوه بر طبیعت و سرسبزی زیبا دارای بافت تاریخی باشکوه و بی نظیری است.
وی افزود: از مکان های زیادی در گرگان در نوروز امسال بازدید کردیم که به پیشنهاد خانواده امروز را به تماشای بافت تاریخی اختصاص دادیم.
وی اظهار داشت: بنای تاریخی بسیار زیبا و ماندگار کاخ موزه گرگان برای همسفرانم بسیار جالب بود و ما به صورت تصادفی زمانی که در گشت و گذار در بافت تاریخی بودیم با این مکان آشنا شدیم و بهتر است در سطح شهر تبلیغات بیشتری صورت بگیرد تا گردشگران بسیاری از این مکان های تاریخی دیدن کنند.
کودکانم علاقمند به بازدید از کاخ موزه گرگان بودند
آمنه سالاری هم در بازدید از کاخ موزه گرگان گفت: پسر کوچکم علاقه بسیاری به بازدید از این مکان تاریخی داشته که در اولین فرصت آنان را به این مکان آوردم تا با بخشی از تاریخ ایران معاصر آشنا شوند.
وی افزود: فرزندانم علاقه بسیاری به تاریخ دارند و در فرصت هایی که به دست می آورند درخواست بازدید از مکان های تاریخی متفاوت را دارند.
کاخ موزه گرگان در دو طبقه به سبک اروپایی در پارک شهر واقع شده و قدمتش بیش از ۷۰ سال بوده که در طبقه همکف این کاخ تاریخی تعدادی شیء کشف شده از شهر تاریخی جرجان به نمایش گذاشته شده و در عین حال بخش مشاهیر شامل تندیس چند تن از اندیشمندان و نامآوران جرجان و استرآباد در این طبقه قرار داشته و در طبقه بالا با اشیا مربوط به پهلوی دوم تجهیز شده است.
گردشگران تاریخی در جستجوی حس و حال تاریخ هستند
ناصر درخشان هم در این ارتباط بیان کرد: تمام زندگیم را در انگلیس و اسپانیا گذراندم و چندماهی که به کشور برگشتم علاقمند به بازدید از مکان های دیدنی از جمله بافت تاریخی گرگان بودم.
وی اظهار داشت: وقتی فردی وارد اتاقی از خانه های تاریخی این شهر میشود باید احساس تاریخی هم به گردشگر منتقل شود چنانچه نمای داخلی خانه های تاریخی، طبیعی و بدون عوض شدن به مخاطبان نمایش داده شود گردشگران تاریخی را مشتاق تر خواهد کرد.
وی که در حال بازدید از خانه تقوی ها بوده بیان کرد: در این بافت تاریخی باشکوه و بی نظیر باید نکته های کوچکی حتی نوع انتخاب گیاهان کاشته شده و نوع سنگ چینی حالت تاریخی را حفظ کند.
خانه تاریخی تقوی ها از بناهای دوره قاجار، بیش از ۱۰ حیاط اصلی و فرعی شامل بیرونی اول و دوم، اندرونی اول و دوم، مطبخ، سرطویله، هشتی ها و پشت حیاطی بوده، در داخل حیاط ها ایوان هایی طراحی شده که به آنها 'مهتابی' می گویند؛ در داخل یکی از حیاط های بیرونی، جلوی نمای ورودی ساختمان در طبقه بالا، کنسولی طراحی شده که به بنا زیبایی و ابهت خاصی بخشیده که اصطلاحاً به این گونه بناها ' کلاه فرنگی' گفته می شود.
گرگان ۸۰۰ بنای تاریخی دارد
عالیه ملک شاهکویی سرپرست پایگاه شهر تاریخی استرآباد هم در این ارتباط گفت: بافت تاریخی گرگان یا همان شهر تاریخی استرآباد با ۱۵۶ هکتار در سال ۱۳۱۰ به عنوان اولین شهر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی افزود: این شهر تاریخی در حال حاضر ۸۰۰ بنای تاریخی دارد که مربوط به دوره های سلجوقی، صفوی، قاجاری و پهلوی است و یکی از مهمترین بناهایی که در این بافت تاریخی با قدمت بالا قرار دارد مسجد جامع شهر و امامزده نور مربوط به دوره سلجوقی، مدرسه عمادیه دوره صفویه، مدرسه تقوی، خانه باقری، خانه های شیرنگی ها دوره قاجریه و بسیاری از خانه های تاریخی پهلوی است.
وی بیان کرد: برخی مکان های اداری از جمله بنای دادگستری، اداره مالیات، ساختمان کلانتری، شهرداری و بانک ملی هم از دوره پهلوی در این شهر باقی مانده است.
ملک شاهکویی افزود: همچنین میدان شهرداری گرگان اولین میدان نوین منطقه بوده و مراکز محلات و تکایا جزو منحصر به فرد ترین فضاهای تاریخی گرگان است که در مراسم های مختلف از جمله اعیاد و جشنها مورد استفاده قرار می گیرند.
وی اظهار داشت: بازار نعلبندان و بازار قیطریه (بازارچه میدان) هم از جمله مکان های تاریخی بوده که از این دوبازار اصلی با کاربرد شهری و فرا منطقه ای هنوز هم استفاده می شود.
وی بیان کرد: به دلیل گونه های معماری تاریخی متفاوت استرآباد با سایر نقاط کشور برای گردشگران جذاب تر بوده و حتی گردشگرانی از کشورهای ژاپن و ایتالیا معماری این بافت تاریخی را نزدیک به معماری تاریخی خود دانسته و این قیاس برای آنها جذاب است
به گزارش ایرنا، شهر تاریخی استرآباد به عنوان اولین بافت تاریخی به ثبت ملی رسیده و عنوان افتخارآمیز وسیعترین بافت تاریخی ثبت شده شمال ایران را دارد؛ محله های بزرگ کنونی آن از جمله سر پیر، دربنو، سرچشمه، میخچه گران، نعلبندان، سبزه مشهد و میدان با صدای روشن تاریخ بوده و بافت قدیم شهر به دلیل وسعت زیاد و سبک معماری جذاب و منطبق بر ساخت و ساز دوران قاجاری که نمونه های کمی از آن به صورت متمرکز در کشور باقی مانده جذابیت زیادی برای گردشگران داشته است.
بامهای سفالی و قرمز رنگ، دیوارها و جرزها آجری و رج به رج کنار هم چیده شده شمایلی از شهر استرآباد، عناصر آن و فضاهای شهری همچون مساجد و معابراست.
نظر شما