۲۹ فروردین ۱۴۰۲، ۱۲:۳۳
کد خبرنگار: 3092
کد خبر: 85084998
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

رد پای تاریخ در کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی گرگان

۲۹ فروردین ۱۴۰۲، ۱۲:۳۳
کد خبر: 85084998
رد پای تاریخ در کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی گرگان

گرگان - ایرنا - بناها و محوطه‌های تاریخی، دریچه‌ای به سوی گذشته‌های فراموش‌شده و یادگاری به‌جای مانده از پیشینیان برای آیندگان است. بافت تاریخی گرگان با سده‌ها استقامت در برابر زوال تاریخ، یکی از این گنجینه‌هاست که شکوهی بی‌مثال را نمایان کرده و جلوه‌‎ای از تمدن و فرهنگ این کهن‌دیار است.

به گزارش ایرنا، بافت تاریخی گرگان با کوچه پس کوچه‌های تنگ و خانه‌هایی دست نخورده از چندصد سال قبل تاکنون، گویی زمان را در خود متوقف کرده و با زبان بی زبانی تاریخ و آن‌چه بر فرهنگ و تمدن این شهر رفته را فریاد می‌زند.

بافت تاریخی گرگان قدیمی‌ترین بافت تاریخی ثبت شده کشور است که همواره مورد توجه گردشگران و تاریخ‌دوستان قرار داشته تا با عبور از کوچه‌های تنگ و تاریک این محلات و تماشای بناها و محوطه های تاریخی آن، به گذشته‌های دور تاریخ ایران قدم بگذارند.

شورای بین‌المللی محوطه‌ها و بناهای تاریخی (ایکوموس) روز ۱۸ آوریل (۲۹ فروردین) را به عنوان روز جهانی محوطه‌ها و بناهای تاریخی نامگذاری کرده و هر ساله در این روز فعالیت‌های مختلفی در راستای اشاعه فرهنگ و تاکید بر اهمیت حفظ میراث فرهنگی در کشورهای جهان انجام می‌شود.

هدف از گرامیداشت روز جهانی محوطه‌ها و بناهای تاریخی، تشویق افراد و جوامع محلی به آگاهی افزایی درباره اهمیت میراث فرهنگی در زندگی، هویت و اجتماع آنهاست. این روز همچنین بر گسترش آگاهی‌ها درباره تنوع و آسیب‌پذیری میراث فرهنگی در جهان و اهمیت تلاش‌ برای حفظ و نگهداری از ‌آنها تمرکز دارد.

رد پای تاریخ در کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی گرگان

نقش آموزش از سنین پایین در صیانت از بناهای تاریخی

جاوید ایمانیان دانش‌آموخته مقطع دکتری مرمت بناهای تاریخی و کارشناس میراث فرهنگی گفت: ۲۹ فروردین ماه در شناخت، آموزش و حفاظت از بناها و محوطه های تاریخی روستا، شهر و کشور و معرفی فضاهای تاریخی به عنوان یکپارچه سازی در حفاظت منابع تاریخی تاثیر گذار است.

وی در گفت و گو با ایرنا افزود: در راستای حفاظت از بناها و محوطه های تاریخی نیاز به آموزش محسوس است چرا که خیلی از آثار تاریخی توسط، مالکین در معرض تخریب قرار دارد که با آموزش صحیح و به‌موقع می‌توان از آن‌ها صیانت خواهد شد.

این کارشناس فرهنگی افزود: باید از سطوح پایین شروع به آموزش و معرفی بناهای تاریخی برای فرهنگ سازی کرد تا نسل آینده خود را متعهد به حفاظت از این میراث ارزشمند به عنوان هویت تاریخی کشور بداند.

رد پای تاریخ در کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی گرگان

حفظ بازار هزار ساله نعلبندان برای نسل آینده

خلیل پولاد عضو شورای بازار سنتی نعلبندان گرگان گفت: این بازار سنتی حدود هزار سال قدمت دارد و اولین بازار ثبت‌شده ایران است.

وی افزود: گذشتگان این بازار سنتی را برای ما حفظ کردند و ما وظیفه داریم که آن را به نسل آینده تحویل دهیم.

رد پای تاریخ در کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی گرگان
امکان انتقال میراث فرهنگی به نسل آینده با حفاظت از بناهای تاریخی

مسئول خانه تاریخی امیر لطیفی و کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: شهر استرآباد از مناطق پرپیشینه و تاریخی سرزمین ایران است که از دوره‌های مختلف در این منطقه نشانه‌ها و آثار بسیار پراهمیتی باقیمانده که در ادبیات باستان شناختی سراسر دنیا مورد توجه قرار می‌گیرد.

جعفر خاندوزی در گفت و گو با ایرنا افزود: با توجه به تاریخ پرشکوه و پربار این منطقه باید برنامه ریزی صحیحی برای پاسداری از میراث غنی تاریخی و فرهنگی انجام شود.

وی اظهار کرد: آثار و میراث فرهنگی بخشی از تمدن و فرهنگ ایرانی - اسلامی محسوب می‌شود که باید همه شناخت صحیحی نسبت به آن ها پیدا کنند.

خاندوزی بیان کرد: بخشی از انتقال مواریث ما به نسل آینده شامل حفاظت از ابنیه و بناهای تاریخی است که باید به شیوه درست انجام شود.

خاندوزی افزود: جای خالی تشکل های غیردولتی در حفاظت از بناها و محوطه های تاریخی استرآباد خالی است که امیدواریم با ورود پررنگ آن‌ها، حلقه واسطی بین مردم و دولت برقرار شود.

رد پای تاریخ در کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی گرگان
بناها و محوطه تاریخی استرآباد یک ثروت عظیم ملی است

فاطمه شیخ راهنمای خانه تاریخی باقری‌های گرگان و کارشناس میراث فرهنگی به ایرنا گفت: شهر تاریخی استرآباد (گرگان) ۱۵۶ هکتار بافت تاریخی زنده دارد که پس از یزد، بزرگ ترین بافت تاریخی زنده کشور از دوره های مختلفی همچون زندیه، صفویه، قاجاریه و پهلوی محسوب می‌شود.

وی افزود: ابنیه و بناهای تاریخی همچون خانه ها، خانه باغ ها و محلات در این مجموعه تاریخی می‌تواند در شناساندن فرهنگ ایرانی، نوع حیات و زندگی مردم در دوره های مختلف تاثیرگذار باشد.

وی اظهار کرد: بناها و محوطه های تاریخی شهر تاریخی استرآباد معرف فرهنگ، آداب، رسوم، سنت و تاریخ منطقه به نسل آینده و یک ثروت عظیم ملی است.

رد پای تاریخ در کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی گرگان
مشارکت مردم کلید حفظ بناهای تاریخی

ایمان بهکام کارشناس ارشد بافت‌ها و بناهای تاریخی هم گفت: میراث تاریخی، نگین معنوی، فرهنگی، اجتماعی و هویت شهری و دارای اهمیت زیادی برای منطقه و کشور است که باعث پیشرفت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی هر جامعه خواهد شد.

بناها و محوطه های تاریخی شناسنامه تاریخی و میراث معنوی هستند که نابودی هر کدام قسمتی از شناسنامه تاریخی را از بین می‌برد که برگشت ناپذیر است.

وی با اشاره به میراث تاریخی - مذهبی گرگان اظهار کرد: یکی از محاسن میراثی مانند امامزاده نور این است که مردم در طول تاریخ بخاطر عقیده و تفکر مذهبی آن‌را حفظ کردند.

وی بیان کرد: اگر مردم در حفظ اماکن مذهبی بناها و محوطه های تاریخی خود را دارای سهم بدانند، حفظ آن اثر آسان‌تر خواهد بود.

رد پای تاریخ در کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی گرگان
تاثیر صیانت از بناهای تاریخی در ایجاد اشتغال

زهرا بیکی کارشناس معماری تاریخی هم گفت: بناها و محوطه های تاریخی هر منطقه گویای پیشینه فرهنگی بوده و غم انگیز است که نسل های آینده از پیشینه تاریخی شهر و کشور خود آگاه نباشند.

وی افزود: احیای بافت و بناهای تاریخی همچون "خانه تاریخی رضا قلی نژاد" و "خانه تاریخی شفیعی" گرگان در کار و اشتغالزایی جوانان و جذب توریست هم تاثیرگذار است و مسیر اقتصادی استان و کشور را به جلو هدایت می کند.

به گزارش ایرنا، شهر تاریخی استرآباد به‌ عنوان اولین بافت تاریخی به ثبت ملی رسیده و عنوان افتخارآمیز وسیع‌ترین بافت تاریخی ثبت شده شمال ایران را دارد؛ محله های بزرگ کنونی آن از جمله سر پیر، دربنو، سرچشمه، میخچه گران، نعل‌بندان، سبزه مشهد و میدان با صدای روشن تاریخ بوده و بافت قدیم شهر به دلیل وسعت زیاد و سبک معماری جذاب و منطبق بر ساخت و ساز دوران قاجاری که نمونه های کمی از آن به صورت متمرکز در کشور باقی مانده جذابیت زیادی برای گردشگران داشته است.

بام‌های سفالی و قرمز رنگ، دیوارها و جرزها آجری و رج به رج کنار هم چیده شده شمایلی از شهر استرآباد، عناصر آن و فضاهای شهری همچون مساجد و معابر است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha