به گزارش ایرنا؛ پس از آن روزهای غمبار که خشکی و سکوت بهت آور قاب فِسرده زاینده رود بود اکنون که چند صباحی جان تازه به کالبد این رودخانه تاریخی دمیده و زلال آب در آن می خُروشد؛ تا چشم کار می کند این جمعیت گردشگران و هموطنان است که در حوالی این سمفونیِ روح افزا گوشِ جان به نجوای دیرینه نصف جهان داده اند.
تو گویی یک ایران؛ در موسم بهاران، زاینده رود را درآغوش گرفته و همنوا با خروش زیبایش سرود جاودانگی سر می دهند. این حلقه تنگ و جمعیت بیشمار گردشگران که حالا در بطن برنامه نوروزی 'هم ریش' به شگفتانه نوروز ۱۴۰۲ تبدیل شده، خود سیمای خروش دیگری است؛ گویی ریش همه ایران برای زاینده رود گیر است.
انعکاس این حقیقت را از جمعیت بسیاری که در ورودی و بالای پل خواجو برای تماشای نمایش خیابانی مستقر است می توان فهمید. در کنار زیبایی محصور کننده عبور آب از جوار پل خواجو بیآنکه صدایی از جمعیت حاضر شنیده شود، نمایش در حال اجراست حتی حواس کسی به هیاهو و شلوغی عبور و مرور وصدای بوق خودروها در خیابان های اطراف پرت نمی شود.
این تئاتر خیابانی گرچه درونمایه طنز دارد اما بطورهوشمندانه به مسئله زایندهرود و اهمیت جاری بودن آن میپردازد، نمایشی که بسیاری از تماشاگران را به فکر فروبرده و دریچه ای نو به اندوه مشترک ایرانیان گشوده است.
تغییر نگرش به مسئله زایندهرود در تماشاگران برنامه«همریش»
مرد میانسالی که به همراه خانوادهاش از شهر گچساران به اصفهان سفرکرده همچنانکه خیالش از ضبط نمایش خیابانی در تلفن همراهش آسوده می شود با چهره ای گشاده به ایرنا می گوید: نمایش برای من و خانوادهام جذاب و به موضوع زیستمحیطی در قالب نمایش کمدی بسیار خوب پرداخته شده بود.
وی ادامه میدهد: تا پیش از این نمایش کم و بیش از صدا و سیما و اخبار مختلف می شنیدم که مردم اصفهان برای خشکی زایندهرود و تبدیل شدن آن به کانال آب رسانی نگرانند اما اکنون که رودخانه را از نزدیک می بینم بیشتر بر این باورم که نابودی زاینده رود مانند هر رودخانه دیگری که در کشور خشک می شود پبامدهای زیستمحیطی ناگواری نه تنها برای آن منطقه بلکه کشور پدید میآورد.
همسر او اما نظر متفاوتی دارد. وی که خاطرات کودکی اش در اصفهان اکنون تداعی شده با بغضی فُروخورده می گوید: بهعنوان یک ایرانی برای من دردناک است رودخانهای که زمانی پرخروش بود و برای همه ایرانی ها خاطرات قدیمی و مشترک داشت بطور موقت جریان دارد و این منظره زیبا دائمی نیست.
برنامه نوروزی«همریش» بهمثابه کلاس درس
این هموطن با خرسندی از تماشای نمایش در ادامه می گوید: با این اجرا هم شادی برای ما تماشاگران به وجود آورد و هم آموزنده بود، همین که باعث شد فرزندم که چندان علاقه ای به جغرافیا و علوم ندارد در تلفن همراهش تاریخچه و علل خشکی رودخانه زایندهرود را جستوجو کند نشان از اثربخشی این اقدام دارد.
جذابیت نمایش خیابانی در نگاه رهگذران و گردشگران
مادریک خانواده دیگر که از استان مرکزی؛ شهرستان کمیجان به اصفهان سفر کرده است با بیان اینکه بطور اتفاقی با این برنامه آشنا شده به ایرنا می گوید: روز گذشته در خیابان سپه اصفهان در حالیکه مشغول خرید و گشت و گذار بودیم یکی از نمایشها با موضوع زایندهرود اجرا می شد و آنجا بود که متوجه شدیم گروه 'هم ریش' در بازههای زمانی مختلف در ایام نوروز در نقاط مختلف شهرِ اصفهان اجرا دارد.
پدر این خانواده نیز در همین پیوند به ایرنا می گوید: خانوادهام تمایلی به تماشای تئاتر ندارند و بیشتر به آثار سینمایی علاقهمند هستند اما روز گذشته برای نخستین بار که تئاتر خیابانی را مشاهده کردیم موضوع آن برای ما جالب بود و بیش از نیم ساعت به تماشای آن بطور ایستاده پرداختیم؛ امروز هم با مشاهده تئاتر دیگر با موضوع زایندهرود متوجه شدم که این رود متعلق به همه ما ایرانیان است و به چه اندازه جاری بودن آن در اکوسیستم طبیعی کشور تاثیر مطلوب دارد.
درآن سوی جمعیت خانم سالخوردهای که به همراه پسر و عروسش از گنبدکاوس به اصفهان سفرکردهاست، میگوید: در طول سفرهایی که در ایام نوروز بهاتفاق خانوادهاش به شهرهای ایران داشتم اجرای تئاتر کمدی در اصفهان با موضوع زایندهرود به یک خاطره جذاب تبدیل شده بخصوص که سال ها جاری بودن این رودخانه را در سفرهای متعدد به اصفهان دیده بودم.
این مهمان نوروزی که دستان پینه بسته اش را زیر سیمای مهربانش روی عصا تکیه داده ادامه میدهد: باور من قبل از نمایش این بود که جاری بودن آب رودخانه یک مطالبه تزئینی و تنها برای مردم اصفهان مهم است اما حالا که چند روز بطور مرتب به ساحل آن آمده ام و ساعت ها خیره به آن نشسته ام متوجه میشوم این رودخانه تا چه اندازه برای تکتک ما ایرانیان مهم و چگونه حتی تماشای آن برایمان مسرت بخش است، کاش با مشارکت در مصرف صحیح منابع آب به احیای آن کمک کنیم.
اجرای برنامههای نوروزی در اصفهان با رویکرد ملی
تراوش این حس مشترک در بهار گردشگری اصفهان همان چیزی است که رییس کمیته فرهنگی ستاد خدمات سفر به آن اذعان می کند.
سعید امامی در گفت و گو با ایرنا، افزود: این کمیته در برنامهریزی فعالیتهای فرهنگی، مذهبی، گردشگری و هنری در نوروز ۱۴۰۲ رویکرد پرداختن به مباحث ملی را در قالب رویدادهای مختلف جزو اولویتها و سیاستگذاریهای خود قرارداد.
وی افزود: نخستین رویداد ملی، برگزاری جشنواره تحویل سال نو با عنوان«هماکنون» بود که در پل خواجو و گلستان شهدای اصفهان با دعوت از مجریان، مداحان و خوانندگان ملی با استقبال افزون بر ۳۰ هزار گردشگر برگزار شد.
رییس کمیته فرهنگی ستاد خدمات سفر شهر اصفهان گفت: رویداد ملی دیگر از سوی این کمیته در نوروز ۱۴۰۲، جشن آغاز ماه مبارک رمضان در میدان امام خمینی(ره) اصفهان با عنوان« هم آغاز» بود که با استقبال ده ها هزار نفر و با اجرای اختصاصی سالار عقیلی و مجید اخشابی برگزار شد.
توجه به محیطزیست، مبنای برنامههای کمیته فرهنگی
در کنار برگزاری رویدادهای مذهبی، فرهنگی و هنری با رویکرد ملی کمیته فرهنگی ستاد خدمات سفر شهر اصفهان به حوزه اجتماعی بهویژه محیطزیست نیز پرداخته است.
امامی با بیان این مطلب افزود: در همین زمینه اجرای همزمان برنامه ابرعروسک ها با عنوان 'همنفس' با رویداد جهانی 'ساعت زمین' برگزار شد.
وی ادامه داد: تئاتر خیابانی با عنوان'همریش' نیز با همین هدف از سوی برگزیدگان جشنواره ملی تئاتر کمدی خندستان در بخش زایندهرود شامل گروههای نمایشی از سراسر کشور در ایام نورز برای مسافران و گردشگران اجرا می شود.
مسافران نوروزی؛ سفیران احیای زاینده رود در قالب مطالبه ملی
رییس کمیته فرهنگی ستاد خدمات سفر شهر اصفهان افزود: زایندهرود تنها یک رود برای شهر و مردم اصفهان نیست بلکه حفاظت و پرداختن به آن مانند دریاچه ارومیه و جنگلهای هیرکانی از بُعد ملی بسیار اهمیت دارد.
وی افزود: به همین جهت با توجه به ظرفیت حضور گردشگران و مسافران نوروزی در اصفهان تلاش می شود با برگزاری برنامه 'هم ریش' به مسئله مهم دائمی بودن جریان زایندهرود بپردازیم و این موضوع را بیشتر در اندیشه عمومی مردم تبیین کنیم .
رییس کمیته فرهنگی ستاد خدمات سفر شهر اصفهان اضافه کرد: زاینده رود به مثابه قلب تپنده استان اصفهان از دیرباز نقش کلیدی در توسعه شهری و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی این استان داشته و پُرواضح است که زندهماندن و بقای این زیست بوم میتواند نقش مهمی در تداوم تعاملات اجتماعی و پویایی زندگی اجتماعی داشته باشد، از این رو دائمی بودن جریان زایندهرود یک مطالبه عمومی است و باید اجماع ملی در مورد این موضوع شکل بگیرد.
امامی تصریح کرد: دائمی بودن جریان زایندهرود به عنوان سیاست مهم مدیریت فعلی شهراصفهان واعضای شورا دنبال می شود و برای تحقق آن از هرگونه ظرفیت، فرصت و ابزار فرهنگی و هنری استفاده خواهد شد.
وی افزود: با توجه به برگزاری اخیر جشنواره ملی تئاتر کمدی خندستان در اصفهان و اختصاص بخشی از این جشنواره به موضوع زایندهرود، فرصتی فراهم شد که در ایام نوروز چند تئاتر خیابانی با موضوع زایندهرود را برای گردشگران و مسافران نوروزی برگزار کنیم.
به گزارش ایرنا، نمایش 'حکایتهای آبکی' به کارگردانی آدینه رحیم نژاد از تهران، 'آخرین بازمانده' به کارگردانی هما پارسایی سرشت از تهران، 'ما همه مردهایم' به کارگردانی حسین نصر اصفهانی از اصفهان، 'ک مثل کریم' به کارگردانی سینا سلحشور از اصفهان، 'قوچستون 'به کارگردانی سعید اله یاری از اصفهان و 'لوله کشِ وظیفه شناس' به کارگردانی سعید خبیری از یزد از جمله نمایش هایی است که در جشنواره اخیر خندستان در سال گذشته در اصفهان به اجرا در آمد و اکنون نیز در نوروز ۱۴۰۲ در عرصه های اجتماعی اجرا می شود.
هر کدام از این گروههای نمایشی با ۲۰ اجرا در نوروز درمجموع ۱۲۰ نمایش خیابانی با موضوع زایندهرود را در عرصههای اجتماعی اصفهان از جمله میدان امام، حوالی زاینده رود، میدان امام علی، چهارباغ، جلفا، کوه صفه و منار جنبان برای گردشگران و رهگذران برگزار می کنند.
نوروز ۱۴۰۲، شهرستان اصفهان با بیش از ۷۰۵ هزار گردشگر که دست کم به مدت یک شب اقامت داشتهاند رتبه نخست را در ۲۸ شهرستان استان به خود اختصاص داده است.
استقبال گردشگران از بناهای تاریخی و جاذبههای گردشگری استان در مقایسه با مدت مشابه در نوروز ۱۴۰۱ در حدود ۳۵ درصد رشد داشته است.
سرنوشت زیست بوم حوضه آبریز زاینده رود که اکنون از طبیعی ترین حق خود یعنی جریان دائمی محروم مانده، نگرانی مشترک همه دوستداران اصفهان است، مسئله ای که بسیاری از کارشناسان نیز بارها تهدیدها و مخاطرات آن را گوشزد کرده اند.
نظر شما