۳ فروردین ۱۴۰۲، ۸:۰۰
کد خبر: 85064068
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

۳ فروردین ۱۴۰۲، ۸:۰۰
کد خبر: 85064068
سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

اصفهان - ایرنا - اکنون که موسم بهاران هفت سین‌های نوروزی را یکی پس از دیگری بر پهنه گیتی گُسترانیده سفر به نصف جهان، دیار گردشگریِ چهار فصل و خطه تاریخ و هنر، سین هشتم در این جورچین باستانی است، تو گویی اگر با یک گل بهار نمی شود نوروز نیز دور از اصفهان چنگی به دل نمی‌زند

به گزارش ایرنا، از زاینده رودِ فرح افزا که هر هموطن انس عجیبی با آن دارد تا موزه‌ها و گنبدهای فیروزه‌ای و بناهای تاریخی که در کران تا کران این استان پهناور به یادگار مانده در کنار جلوه‌های بکر از طبیعت دریچه‌ای متفاوت پیش روی گردشگران گشوده است.

اصفهان با دارا بودن زیبایی‌های خیره کننده از شب‌های شگفت انگیز کویر تا صلابت کوهستان‌های سپید، به جهانی کوچک از اقلیم، آثار تاریخی و طبیعی می ماند.

نصف جهان این شاهکار تاریخ و تمدن در بهار اما شگفتانه‌ای بی بدیل است. آنچه در کالبد این خطه جاریست نه تنها پیشینه ای کُهَن و اصیل در عبور از قرن‌هاست بلکه به هر سو می‌نگریم این زیبایی و سرزندگی است که قاب می شود.

سیر و سفر نوروزی در اصفهان از این رو خاطره انگیز است که انتخاب های متنوع را در اختیار گردشگران با سلایق مختلف قرار می دهد، در این میان نه تنها کلانشهر اصفهان که بسیاری از شهرها و روستاهای این استان نیز خیل عظیم مسافران را به سوی خود جذب می کند.

این گستردگی مقصدهای مختلف گردشگری در اصفهان علاوه برآنکه فرصت بسیار مناسبی برای سفرهای درون استانی است همچون مغناطیسی گیرا مهمانان بیشماری را نیز از سایر استان‌ها و نیز کشورها به سوی خودجذب می کند.

اصفهان با بیش از ۲۲ هزار بنا و اثر تاریخی که یکهزار و ۸۵۰ مورد آن به ثبت ملی و هفت اثر آن به نام‌های میدان امام (نقش جهان)، کاخ چهلستون، باغ فین کاشان و مسجد جامع و سه قنات به نام های ' وزوان' ، ' مزدآباد ' و ' مون ' به ثبت جهانی رسیده، کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی است.

در نوروزگاهِ هستی که بهار به پشت دروازه‌های شهر رسیده سفرنامه نصف جهان می‌تواند گلچینی از مقصدها و جاذبه‌های توریستی در سبک‌های متنوع باشد که در ادامه به آن اشاره می شود.

زاینده رود، رقیب چموش بهار

زاینده‌رود در نوروز ۱۴۰۲ همچنان جاریست و پیش بینی می‌شود گردشگران بسیاری در جوار این جاذبه اصیل اصفهان گرد هم آیند. قرن‌ها، زاینده‌رود و ساحل زیبای آن سنگ صبور رهگذران بسیاری بوده است؛ از کودکان گُریزپا و سالخوردگانِ عصا به دست تا نغمه‌ها و آوازهایی که زیر پُل‌هایش سر داده شده؛ گویی خروش سهمگین خاطره‌ ها در جان زاینده‌رود جاری و اکنون بهار در خُنکای سایه‌سار این رودِ کُهن، بسیار زودتر روند طبیعی شکُفتنش را آغاز کرده است.

از این رو بسیاری بر این باورند که زاینده‌رود تنها یک رودخانه در دل طبیعت نیست بلکه عُصاره تاریخ و تمدن با چاشنی رمز و رازهای شگفت‌انگیز فرهنگی است، شاید از همین روست که قلب همه ایران برای آن می‌تپد.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

پُل های تاریخی، استوار و صبور

نام پل‌های تاریخی اصفهان از جمله سی و سه پل، پل خواجو، مارنان و دیگر پل‌ها که هر یک نمادی از هنر و معماری اصیل این خطه است به گوش گردشگران داخلی و خارجی آشناست. چشم نوازی این پل‌ها که بر بستر زیبای زاینده رود آرمیده اند با جاری شدن آب جلوه‌ای خاص پیدا کرده است. شمار آنها بر بستر زاینده رود به ۱۴ پل با قدمتی بیش از ۴۰۰ سال می رسد که علاوه بر اتصال شمال و جنوب کلان‌شهر اصفهان، گذرگاهی زیبا برای چشم دوختن به جریان زاینده رود است.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

چهارباغ؛ تفرجگاه خیال انگیز

در دیدار از نصف جهان، چهارباغ گل سرسبد مکان‌های دیدنی این شهر است. این گذر مفرح و زیبا خط ارتباطی میان یکی از مشهورترین پل‌های اصفهان یعنی سی و سه پل و از سوی دیگر مدرسه چهارباغ، شاهکار معماری صفوی و بازارچه بلند و آن سوتر میدان زیبای نقش جهان است که خود به تنهایی شامل چهار اثر تاریخی بی بدیل و یگانه می‌شود. معبر میانی چهارباغ ویژه رهگذران است، جایی برای نشستن و تماشای چهارباغ. دو سوی خیابان درختان قد علم کرده اند و میانه چهارباغ باز دو ردیف از درختان با شاخه سارهایشان بر پهنای آن سقف بسته‌اند. خیابان را مغازه‌های رنگارنگ احاطه کرده و هر سه چهار خط در میان عمارتی از بناهای صفویه و یا پهلوی خودنمایی می کنند. سر در عمارت هشت بهشت، بازارچه بلند، ساختمان هتل جهان، جلوخان بی بدیل مدرسه چهارباغ و همین طور دیواری با طاق نماهای ضربی که در نور آرایی شبانه انگار مطلا شده‌اند از این جمله اند.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

چهارباغ در روزهای بهاری دیدنی است. اگرچه نمی‌توان از شب‌های آن گذشت. در شب‌های چهارباغ همه چیز خیره کننده و دلنشین است. درختان و ابنیه تاریخی در روشنایی نور ماه و چراغ ها جلوه‌ای دوچندان دارند.

شهر مناره و گنبدهای فیروزه ای

اصفهان نه تنها شهر گنبدها که شهر مناره‌های کهن و یگانه نیز بشمار می رود. مناره‌های سلجوقی در کهن‌ترین بافت تاریخی اصفهان «ساربان»، « چهل دختران», « دارالضیافه و منار« علی» هستند؛ از این میان اما منار ساربان به دلیل انحراف هشت درجه ای به برج پیزای اصفهان معروف و منارعلی به دلیل ابهت و ارتفاع ۴۸ متری مورد توجه است.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

عبادتگاه ها و امامزادگان اصفهان، نمود معماری اسلامی

وجود مساجد تاریخی با معماری منحصر به فرد و شهرت جهانی شماری از آنها، نصف جهان را به یکی از قطب های گردشگری مذهبی تبدیل کرده است. در هر کوچه و گذر اصفهان مسجدی از روزگاران کهن بر جای مانده که عمر برخی از آنها به اوایل قرون اسلامی بر می گردد.

در میان انبوه مساجد اصفهان، مسجد امام که در ضلع جنوبی میدان نقش جهان واقع است، تنها مسجدی در جهان است که در بنای آن هیچ‌گونه همانندی و تقارن به چشم نمی آید، این مساله زیبایی مسجد را دو چندان کرده است. مسجد شیخ لطف الله واقع در ضلع شرقی میدان نقش جهان را به محراب زیبای آن می شناسند که با کاشی‌ کاری معرق و مقرنس‌های بسیار دلپذیر تزیین شده است.

امامزاده اسماعیل، آرامگاه شعیای نبی، امازاده جعفر و هارونیه نیز از مهمترین مکان های مذهبی شهر اصفهان بشمار می رود.

انبوه بناهای تاریخی، گواه تمدن

مشهورترین آثار تاریخی اصفهان را می‌توان پل شهرستان، مدرسه چهارباغ، هتل شاه عباس، بازار قیصریه نام برد. این شهر در بین سال‌های ۱۰۵۰ تا ۱۷۲۲ میلادی در دوره پادشاهی صفویان پایتخت شد. این امر سبب شده تا در فرهنگ عامه، اصفهان نصف جهان، لقب بگیرد. کاخ عالی قاپو، کاخ چهلستون، کاخ هشت بهشت، عمارت توحید خانه، منارجنبان، آتشکده و حمام شیخ بهایی را نیز می توان از دیگر بناهای تاریخی این شهر دانست که هر یک جلوه ای اصیل و زیبا از تمدن پر رمز و راز این دیار است. تخت فولادِ اصفهان با نام وادی السلام ثانی، دومین قبرستان جهان تشیع آرامگاه بیش از ۲ هزار عالم، فقیه و مجتهد، شاعر، فیلسوف و حکیم بزرگ ایرانی و همچنین سایت موزه ای گردشگری برای طالبان فرهنگ و معرفت است.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

موزه های اصفهان، سفر به ناشناخته ها

نوروز فرصت مناسبی برای موزه گردی است، از موزه چهلستون با قدمتی دیرینه در اصفهان تا موزه موسیقی که جدیدترین موزه شهر اصفهان است، دنیای شگرف سفر به ناشناخته ها آغاز می شود.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

موزه کلیسا وانک، هنرهای تزیینی ایران یا موزه رکیب خانه، موزه مردم شناسی یا حمام علیقلی خان، موزه هنرهای معاصر، خانه مشروطیت، موزه علوم و فنون آموزش و پرورش، باغ موزه پروانه ها، موزه تاریخ طبیعی، موزه آب، موزه شهدا و موزه هلال احمر هر یک خود به تنهایی می تواند سفری جذاب و سرشار از تخیل و خاطره و آگاهی برای گردشگران باشد.

باغ و بوستان های فرح بخش نصف جهان

مجموعه آکواریوم پارک ناژوان به‌عنوان اولین و بزرگ‌ترین آکواریوم کشور، تله سیژ، پارک آبی کودکان، باغ پرندگان، باغ گل ها، پارک و باغ وحش صفه، بام اصفهان، چشمه درویش، پارک قلسمتان، پارک مشتاق، پارک غدیر و پارک بانوان باغ نوش از دیگر تفرج گاه‌های نوروزی اصفهان بشمار می رود.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

کاروانسراها، گواه بر کهنه صنعت گردشگری در اصفهان

نصف جهان به دلیل موقعیت منحصر به فرد جغرافیایی از روزگاران دور انتخاب نخست جهانگردان و مسافران بود و کاروانسراهای تاریخی آن گواه بر این موضوع است. در گوشه و کنار اصفهان کاروانسراهای بسیاری به یادگار مانده که کاروانسرای سفیدآب، گبر آباد، کوهاب، مادرشاه، بهجت آباد و مورچه خورت از جمله این بناهای کُهَن است.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

اصفهان، مطبخ خانه جهانی

طبخ طیف وسیعی از خوراک ها و غذاهای سنتی در شهرها و روستاهای اصفهان، این سرزمین کهن را به مطبخ خانه ای جهانی تبدیل کرده است.

اصفهان این مهد کهن در کنار برخورداری از جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی، جورچینی شگفت آمیز از طعم‌ها، رنگ‌ها و رایحه غذاهایی است که هر یک در بردارنده رمز و راز زندگی گذشتگان است.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

بسیاری از غذاها در این استان خاص اصفهان بوده و در هیچ کجای کشور یافت نمی‌شود و حتی برخی نیز از اصفهان به دیگر استان‌های کشور راه یافته است. در این میان، بریان از معروف ترین غذاهای اصفهان است که شاید شهرت جهانی دارد؛ همچنین خورشت ماست، تاس کباب، ماش و قمری، حلیم بادمجان، کشک و بادمجان، شله بریان زیره، قیمه ریزه، کوفته باقالی، یخمه (یخنی) تُرُش، کله جوش، گوشت و لوبیا، گوشت و عدس، اشکنه از معروف ترین غذاهای ناب شهر اصفهان هستند.

در کنار این تنوع غذایی سنتی در استان، فهرست بلندی از انواع دست پخت های سنتی و بومی در شهرها و روستاهای اصفهان به چشم می‌آید.

آنسوی اصفهان، قاب رنگارنگ از مقصدهای گردشگری

لذت تفریح و گذراندن بهار دلکش به جاذبه های توریستی شهر اصفهان خلاصه نمی شود بلکه این خطه انبوه مقصدهای گردشگری را نیز در دل شهرها و روستاها نهفته دارد.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

باغ‌ و حمام فین، مسجد آقابزرگ تنها مسجد پنج طبقه دنیای اسلام، تپه سیلک و انواع خانه های تاریخی مانند خانه‌ بروجردی‌ها، طباطبایی ها و عامری ها و آتشکده نیاسر در کاشان، کویر مرنجاب، دریاچه نمک، جزیره سرگردان، کوه های یخاب و چاله های سمبک در آران و بیدگل، برج باروی قدیمی بُرخوار، تفرجگاه های بکر و خیال انگیز در شهرستان های فریدن، فریدونشهر، چادگان، خوانسار و بویین میاندشت، منطقه حفاظت شده حیات وحش قمشلو در تیران و کرون، شب های خیال انگیز در کویر خور و بیابانک، آبشار زیبای سمیرم، سفال شهرضا، خانه های قدیمی دهاقان، ارگ تاریخی گلپایگان، باغ بهادران لنجان، یخچال های قدیمی نایین، حوض ماهی های مبارکه و خشت و آجرهای سرخ روستای ابیانه در نظنز تنها گوشه ای از هزاران جلوه منحصر به فرد گردشگری در شهرستان های اصفهان است.

سینِ هشتم؛ سفر به نصف جهان

به گزارش ایرنا، گردشگری استان اصفهان پس از رُکود دوران کرونا از سال ۱۴۰۱ جانی دوباره گرفت. بر اساس آمار موجود در نوروز ۱۴۰۱ حدود هفت و نیم میلیون بازدید از آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری استان اصفهان صورت گرفت، اقامت حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار مسافر نوروزی ثبت شد، مدت اقامت گردشگران نوروزی به ۳.۵ روز افزایش یافت و با توجه به جاری شدن زاینده رود از پنجم فروردین حدود ۲ میلیون نفر از گردشگران از محور طبیعی این رودخانه و پل‌های تاریخی سی و سه پل و پل خواجو بازدید کردند. همچنین ضریب اِشغال واحدهای اقامتی اصفهان در نوروز ۱۴۰۱ حدود ۹۵ درصد بود، اصفهان، کاشان، نطنز، لنجان و نجف آباد پربازدیدترین شهرستان های استان بودند و بیش از ۲ میلیون خودرو به این استان وارد شد.

در نوروز ۱۴۰۲ اما مسوولان پیش بینی کرده اند این آمار افزایش یابد. به گفته مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان؛ اصفهان تا اکنون مقصد دوم سفر گردشگران نوروزی در کشور است.

در نوروز ۱۴۰۲، تعرفه های بازدید از اماکن تاریخی زیر پوشش اداره کل میراث فرهنگی اصفهان افزایش نیافته است.

ستاد خدمات سفر شهر اصفهان نیز از ۲۵ اسفند جاری کار خود را آغاز کرد و اقدامات و تمهیدات لازم برای میزبانی از مسافران نوروزی در استان اصفهان از چند ماه گذشته انجام شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha