به گزارش ایرنا، خانه دار شدن و داشتن سرپناه بی گمان فصل مشترک و درد عمیق برای خانواده ها و جوانان در اقصی نقاط کشورمان و به تبع آن مطالبه ای جدی و در عین حال خواسته اساسی و نقطه اشتراک مطالبات مردم و مسئولان در دیار هگمتانه است.
آری، مسکن از دغدغه ها و برنامه های دولت های پیشین با عناوین گوناگون و گاه پسوندها و قالب هایی در ظاهر زیبا هم بود اما در عین حال پیامدهای منفی و ساختار معیوب آن همچون بسیاری از چالش های انباشت شده از گذشته به میراثی شوم هم اینک برای دولتمردان سیزدهم تبدیل شده است.
قدر مسلم آنست که دولت سیزدهم و شخص رئیس جمهور نمی خواهد به اجرای طرحی روی بیاورد که به جای آنکه مامن و سرپناه و نقطه امید برای قشرهای ضعیف جامعه باشد، همچون طرح های ناقص و معیوب گذشته به خاری در چشم و استخوانی در گلو برای متقاضیانش تبدیل شود.
این دولت بارها اعلام کرده است که نمی خواهد مشکلات و گره های پیشین در فرآیند تامین و ساخت مسکن برای محرومان و بی سرپناهان دوباره و همچون گذشته ایجاد شود، نمی خواهد یک ساختمان اسکلتی و یا سقف دار ساخته شود بدون آنکه نیازمندی هایی همچون امنیت ، بهداشت، آموزش، آب، برق،گاز و بسیاری از خدمات اولیه و رفاهی به دلیل جانمایی های نامناسب در آن دیده شود که به اذعان بسیاری از کارشناسان و حتی صاحبان واحدهای مسکونی در جای جای کشور هم اینک با چنین معضلات و تنگناها و نابسامانی هایی دست و پنجه نرم می کنند.
البته نکته حائز اهمیت در این رهگذر و آنگونه که کارشناسان، دست اندرکاران و تحلیل گران هم به آن اذعان دارند آنست که حل این مساله بحران زا و تامین مسکن بیش از آنکه نیازمند دستورالعمل ها و نسخه های واحد در سطح ملی باشد ابتکار، نگاه و رویکردی بومی و منطقه ای را هم می طلبد .
دولت در این راستا دست مسئولان و متولیان امر را برای تامین زمین به عنوان یکی از پیش نیازهای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در استان ها باز گذاشته است و به استانداران و دست اندرکاران اختیار داده که از ظرفیت های گوناگون و راه های مختلف و شیوه های نوین و خلاقانه در این زمینه روی بیاورند.
خانه های ویلایی به جای انبوه سازی
یکی از راه های کارشناسانه و تدابیر و تمهیدات و اقدام های مهم و قابل پذیرش در صورت تامین زمین برای بسیاری از متقاضیان و بی سرپناهان در حقیقت ساخت خانه های ویلایی و خودساخته به جای چندطبقه سازی و یا به اصطلاح انبوه سازی است که این مهم هم به جد در دستور و اولویت کاری مسئولان استان همدان واقع شده است.
استاندار همدان در همین راستا و با توجه به برخی مشکلات و تجربه های تلخ گذشته ساخت مسکن به ویژه در قالب انبوه سازی ، تاکید می کند که نمی خواهیم زمین در اختیار انبوه سازان قرار گیرد و دچار تبعات و مشکلات بعدی آن شویم.
علیرضا قاسمی فرزاد می گوید: برنامه اصلی ما این است که از ظرفیت تعاونی ها در این راستا بهره بگیریم و به جای آنکه زمین در اختیار انبوه ساز و برج ساز قرار گیرد، خود افراد اقدام به ساخت خانه کنند.
او البته معتقد است که باید در صدور مجوز و فعالیت تعاونی ها هم تحول ایجاد کرد و مسیر صدور مجوزها باید بازنگری وشتاب بخشی شود.
وی خطاب به تعاونی ها هم اعلام کرد که اگر زمین هایی دارند برای تغییر کاربری و ساخت مسکن به راه و شهرسازی مراجعه و فرآیند های اداری و قانونی برای انجام قراردادهای ساخت مسکن را انجام دهند.
استاندار همدان معتد است که بسیاری از چالش ها و مشکلات فعلی مربوط به اجرای طرح مسکن در استان در حقیقت گره هایی است که در گذشته و به ویژه در زمینه تامین زمین و جانمایی های نامناسب شکل گرفته است.
تامین زمین پیش نیاز اساسی
بررسی ها و ریشه یابی چالش تامین مسکن و تسریع در اجرای طرح نهضت ملی مسکن با توجه به رویکرد و فرآیند منطقی و اصول ساخت آن در دولت سیزدهم که می توان نفی انبوه سازی و حرکت به سمت ساخت خانه های ویلایی را مهمترین دلیل در این رهگذر دانست مربوط به تامین زمین مورد نیاز به ویژه در کلان شهرها است.
این چالش اساسی که آیا ظرفیت این کار برای هر مکان و موقعیت و حتی کلان شهری ممکن هست که زمین رایگان در اختیار متقاضی قرار داده شود و خود به ساخت خانه ها ویلایی و با اختیار و نقشه ها و طراحی های مورد نظر خود بسازد.
بدون شک برای اجرای این طرح باید ایده های خلاقانه به کار بست و از ظرفیت های گوناگون نیز بهره برد که مسئولان امر در استان همدان با ابتکار و خلاقیت و تدبیر توانسته اند متناسب با هر منطقه و شرایط جغرافیایی آن در صدد تامین زمین یا از طریق احداث شهرهای جدید و اضافه کردن به محدوده های شهری باشند.
یا هم در برخی مناطق با تغییر کابری های اصولی و احیای بافت های فرسوده شهری مشکل تامین زمین مورد نیاز را برای متقاضیان حل کنند و یا در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر هم با کمک بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای رفع این مشکل چاره اندیشی کنند.
تامین ۱۴۰هکتار زمین در همدان و ساخت ۱۱هزار واحد مسکونی
کلاف سردرگم مسکن همدان که سالیان سال گریبان قشر ضعیف را گرفته بود، با تدبیر نماینده عالی دولت در استان همدان و با اختصاص ۱۴۰ هکتار از اراضی استانداری برای ساخت حدود ۱۱ هزار واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن گشایش یافته است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، شاید با توجه به کارکرد شعار محور امسال مبنی بر مهار تورم و رشد تولید نگاه ها به سمت کارخانه ها و حوزه صنعت و یا کشاورزی و یا سایر بخش های اقتصادی باشد اما بی کمان و به عقیده کارشناسان هر گاه اوضاع ساخت و سازها در مسکن مناسب باشد از تورم های افسار گسیخته در این بخش جلوگیری شود و بازارش رونق گیرد شاهد تحول اساسی در تولید و رشد اشتغال و بهبود فضای کسب و کار خواهیم بود.
یکی از وعدههای انتخاباتی آیتالله ابراهیم رئیسی ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن بود که از این تعداد قرار است بیش از ۱۰۰ هزار واحد آن، در طول چهار سال در استان همدان ساخته شود.
شهر همدان به دلیل برخی از مشکلات طی سالیان گذشته با مشکل تامین زمین و گرانی مسکن مواجه بوده است. اما حالا چشم امید قشر ضعیف و مستاجران این شهر به اجرای طرح نهضت ملی مسکن است که با اختصاص ۱۴۰ هکتار زمین برای اجرای این طرح، کور سوی امیدی در دل متقاضیان این طرح روشن شده است.
طرح نهضت ملی مسکن یکی از راهکارهای دولت سیزدهم برای خانه دار شدن مستاجران و اقشار ضعیف بود که با پیگیری های مسوولان استان همدان، اجرای طرح در طول ۲ ماه گذشته شتاب گرفته و اقدامات موثری برای تامین زمین آن انجام شده است.
بر اساس اعلام مرکز ملی آمار ایران شهر همدان هم رده تهران قیمت مسکن بالایی دارد به طوری که تفاوت قیمت زمین و مسکن در شهر همدان با سایر استانهای همجوار بسیار چشمگیری است.گرانی مسکن در همدان موجب شده رویای خانه دار شدن در این شهر به مراتب دست نیافتنی تر از سایر استانها شود.
حالا این شهر به عنوان یکی از گرانترین شهرهای کشور، خرید مسکن برای همدانی ها را به یک رویا تبدیل کرده است، به گونه ای که در طول ۶ سال گذشته به یک باره افزایش قیمت مسکن را شاهد بوده ایم. همدان در بخش مسکن تنه به تنه شهر تهران پیش میرود.
به گفته کارشناسان وسعت کوچک محدوده شهری همدان و کمبود اراضی مسکونی یکی از مهمترین دلایل قیمت بالای مسکن در این شهر است. اراضی که به پنج هزار و ۷۰۰ هکتار محدود بود و مشکلاتی را برای توسعه شهر ایجاد کرده بود.
طرح نهضت ملی مسکن برنامه راهبردی دولت برای خانه دار شدن مستاجران، کاهش قیمت مسکن و حل بسیاری از مشکلات قشر ضعیف جامعه است. طرحی که در قالب آن ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در شهر همدان احداث میشود.
از ۳۲ شهر استان همدان، ۱۶ شهر آمادگی کامل برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن را دارد و در ۱۵ شهر دیگر نیز کارهای این طرح طبق روال پیش میرود. اما همدان به عنوان مرکز استان مهمترین چالش اجرای این طرح را داشته است.
تا همین چند ماه پیش استان همدان در اجرای طرح نهضت ملی مسکن در رده استان های پایین جدول قرار داشت. این رتبه به این معنا نیست که اقدامی در این حوزه صورت نگرفته باشد بلکه مشکلات قانونی از جمله عدم تصویب طرح جامع شهری، عدم تایید زمین های در نظر گرفته شده برای اجرای طرح، ساختارهای شهری و دیگر موارد مشابه، عامل این موضوع شده بود.
اما در واپسین روزهای سال ۱۴۰۱ خبرهای خوش حوزه مسکن یکی پس از دیگری بر روی خروجی رسانه ها قرار گرفت تا روزنه امیدی در دل متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن نفوذ کند. طرح جامع شهری همدان پس از چند سال و کش و قوس های فراوان تصویب و حدود ۲ هزار هکتار زمین به وسعت شهر همدان افزوده شد. در این بین اختصاص حدود یک هزار و ۳۰۰ هکتار زمین در شهر جدید اکباتانا (حورا سابق) برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن نشان داد امور اجرایی این طرح به خوبی پیش می رود.
همین چند روز پیش بود که استاندارد همدان خوشترین خبر حوزه مسکن را به گوش شهروندانی همدانی رساند و از تامین ۱۴۰ هکتار زمین برای ساخت مسکن ملی در شهر همدان خبر داد.
خبری که نشان داد طرح نهضت ملی مسکن یک وعده خالی نبوده و حالا مراحل عملیاتی شدن آن در همدان در حال سپری شدن است.
خبر خوش استاندار همدان برای تامین زمین طرح نهضت ملی مسکن
استاندار همدان از تامین ۱۴۰ هکتار زمین برای ساخت ۱۱ هزار واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن همدان خبر داد و گفت: این زمین از اراضی استانداری همدان برای نهضت ملی مسکن در نظر گرفته شد.
علیرضا قاسمیفرزاد می گوید این اراضی به صورت رایگان به متقاضیان نهضت ملی مسکن واگذار میشود و با تامین ۱۴۰ هکتار زمین جدید، نخستین گام برای نهضت ملی مسکن مردم همدان برداشته شده است.
وی افزود: همه نکات فنی، تخصصی، فضای آموزشی، فضای درمانی و تامین سرانه فضای سبز شهرک جدید توسط کارشناسان مربوطه لحاظ شده است.
استاندار همدان جانمایی این طرح را حوالی فرودگاه و اراضی باغ میوه اعلام کرد و ادامه داد: با توجه با نزدیکی این محدوده به همدان، زیرساختهای آن به سهولت و با سرعت اجرا خواهد شد.
قاسمیفرزاد افزود: با توجه به توانمندی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از رئیس این بنیاد دعوت شد تا طی بازدیدی، موافقتهای لازم برای ساخت واحدهای جدید در شهر همدان را انجام دهند.
وی اظهار داشت: در طول چهار دهه، هیچ پهنهای به شهر همدان اضافه نشده بود که این باعث بالا رفتن تراکم جمعیت و روند افزایشی قیمت زمین و مسکن شد.
استاندار همدان افزود: بازنگری در طرح جامع شهری همدان ضرورت داشت که بعد از ۶ سال صورت گرفت.
قاسمیفرزاد با اشاره به اینکه در بازنگری طرح جامع شهری همدان ۲ هزار هکتار به محدوده شهر اضافه شد افزود: البته ما به همین میزان بسنده نمیکنیم چون تأمین مسکن برای سایر متفاضیان در دستور کار قرار دارد و شرکتهایی با فناوری بالا قرار است در شهرک جدید اکباتان ورود کنند و به سرعت ساخت و ساز را شروع کنند.
نوسازی بافت فرسوده
استاندار همدان گفت: بیش از ۴۰ درصد واحدهای مسکونی شهر همدان در بافت فرسوده بنا شده است که با نوسازی این بافت میتوان بخشی از مشکلات تامین مسکن شهر همدان را برطرف کرد.
علیرضا قاسمیفرزاد افزود: پیگیریهای لازم برای مطالبه مالکیت شهر جدید اکباتانا و انتقال آن از اداره کل منابع طبیعی به شرکت عمران پرند در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه مراحل تامین زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در شهر و استان همدان به خوبی نظم گرفته است، تصریح کرد: همدان در طول سالهای سال، با کمبود زمین مواجه بوده و این موضوع یکی از دلایل افزایش قیمت مسکن در این شهر است.
استاندار همدان تاکید کرد: در طرح جامع شهری همدان، ۲ هزار هکتار به محدوده شهر اضافه شده است و با ساخت شهر جدید اکباتانا، یک هزار و ۳۰۰ هکتار دیگر نیز برای ساخت واحد مسکونی تامین می شود.
وی گفت: به دنبال تامین این میزان اراضی، همدان دیگر مشکل زمین برای ساخت واحد مسکونی ندارد.
قاسمیفرزاد بیان کرد: با کمک شرکت عمران پرند، شهر جدید اکباتانا آماده ساخت است و مراحل نقشه برداری و آماده سازی محیطی آن به مجموعههای با سابقه و با تجریه سپرده می شود.
وی تاکید کرد: شهر جدید اکباتانا طرح جامع شهری و طرح تفصیلی دارد و مشکلی برای اجرای آن وجود ندارد.
استاندار همدان با اشاره به ساخت پروژه مسکونی بسیجیان در شهرک بهشتی همدان افزود: مباحث مهندسی و اصول سازهای متناسب با استانداردهای نظام مهندسی برای اجرای این طرح رعایت شود تا حادثهای همچون پروژه متروپل آبادان پیش نیاید.
وی ادامه داد: در اجرای این طرح مسکونی، استحکام بنا باید در نظر گرفته شود و کوچکترین مباحث فنی و مهندسی نیز در آن رعایت و مسائل فنی و مهندسی نباید از طریق پیگیریهای سیاسی حل شود.
قاسمیفرزاد افزود: باید با نوسازی بافت فرسوده توجه شود اهالی محلات در این طرح مشارکت داشته باشند و با اطلاع رسانی درست، مزایای این طرح برای اهالی تشریح شود.
یکی از مهم ترین مشکلات حوزه مسکن در شهر همدان به عنوان مرکز استان محدود بودن حریم شهری است که برای حل این مشکل، افزایش مساحت و توسعه حریم شهری امری لازم و ضروری است.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای رفع مشکل بخش مسکن در سطح استان و شهر همدان، اظهار داشت: برهمین اساس مهم ترین اولویت ما برای ساخت واحدهای مسکونی و اجرای دقیق و موثر طرح «نهضت ملی مسکن»، تامین زمین موردنیاز است.
استاندار همدان تصریح کرد: درهمین ارتباط و با اقدامات و پیگیری های انجام شده، مجوز الحاق و پیوستن ۶۰ هکتار زمین به محدوده شهر همدان صادر شده که در نتیجه آن حدود پنج هزار واحد مسکونی در این اراضی ساخته می شود.
قاسمی فرزاد تاکید کرد: برای افزایش سرعت در ساخت و ساز مسکن شهر همدان، دستگاه های اجرایی همچون شهرداری باید در کمترین زمان ممکن نسبت به صدور پروانه ساخت و اجرای پروژه واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن اقدام کنند.
استاندار همدان در خصوص اقدامات انجام شده برای توسعه حریم شهر همدان و رفع مشکلات مربوط به ساخت و ساز مسکن، اظهار داشت: مراحل قانونی پیوستن ۶۸۵ هکتار زمین به محدوده شهر همدان انجام شده و با پیگیری و مکاتبات لازم از طریق شورای عالی معماری و شهرسازی، مجوز مربوطه نیز پس طی مراحل پایانی کار صادر میشود.
وی افزود: با الحاق این سطح از اراضی به شهر همدان، طرح بزرگ نهضت ملی مسکن در این شهر به طور کامل اجرا و عملیاتی میشود.
استاندار همدان با اشاره به اینکه تامین زمین بخش قابل توجهی از مشکلات حوزه مسکن در شهر همدان را حل میکند، گفت: باید چشم انداز ۱۰۰ ساله ای را برای شهر همدان تعریف و برای ایجاد تاسیسات زیرساختی موردنیاز از هم اکنون برنامه ریزی و اقدام شود.
قاسمی فرزاد با اشاره به اینکه مسئولان نباید تکالیف مربوط به دستگاه های اجرایی خود را پاسکاری کنند، بر پیگیری مطالبات مردم در زمینه مسکن ملی تاکید کرد و افزود: گرانی مسکن به گونهای است که تامین آن برای طبقه متوسط جامعه نیز یک رویا شده است.
استاندار همدان با تاکید بر حرکت جهادی و انقلابی مدیران دستگاههای متولیِ در بحث جهش ملی مسکن، گفت: زمینهایی که در اختیار طرح جهش ملی مسکن قرار گرفته میتواند در گسترش و توسعه شهر همدان کمک کند.
وی اظهار داشت: مدیران نسبت به انجام و اجرای پروژه مسکن استان همدان سرعت عمل و دقت داشته باشند چراکه مطالبات مردم در زمینه مسکن بسیار جدی است و مجموعه راه و شهرسازی باید رفع مشکلات و مطالبات مردم در زمینه تامین مسکن را به صورت شبانه روزی پیگیری کند.
قاسمی فرزاد با اشاره به اینکه مدیران وقتی مسئولیتی را برعهده میگیرند به معنای این است که باید به مردم و مجموعههای نظارتی پاسخگو باشند، تصریح کرد: با این وضعیت و قیمت سرسام آور مسکن در سطح کشور به ویژه استان همدان، جایز نیست مردم منتظر تشریفات اداری و سازمانی مسئولان باشند.
طرح نهضت ملی مسکن با معماری ایرانی-اسلامی اجرا شود
استاندار همدان گفت: طرح نهضت ملی مسکن باید با معماری ایرانی-اسلامی ساخته شود به گونه ای که این واحدهای مسکونی به عنوان بافت جدیدی از پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین، نمودی از فرهنگ دارالمومنین و دارالمجاهدین همدان را داشته باشد.
قاسمی فرزاد افزود: در طرح نهضت ملی مسکن فقط ساخت خوابگاه و واحد مسکونی مدنظر نباشد، بلکه در اجرای این طرح کرامت انسانی نسبت به مسائل اقتصاد محور، اولویت داشته باشد.
وی اظهار داشت: ساخت و ساز در حوزه مسکن ملی باید با نگاهی صد ساله اجرا شود و برای احداث خیابانها، کوچهها، فضای سبز و دیگر موارد شهرسازی برنامه ریزی شود.
قاسمی فرزاد با اشاره به اینکه نما، نقشه و معماری ساختمان های مسکونی متناسب با نگاه اسلامی و ایرانی طراحی شود، ادامه داد: باید مجموعه ای ساخته شود که مردم اشتیاق داشته باشند در آن سکونت کنند به طوری که این واحدها متناسب با رویکرد روایات انبیاء الهی و معصومین(ع)، قرآن کریم و فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی در راستای حفظ کرامت، رشد و تعالی انسان ساخته شود.
وی تاکید کرد: در مناطق اجرای طرح نهضت ملی مسکن می توان بخشی از واحدها را برای پزشکان، اساتید دانشگاه و فرهیختگان استان در نظر گرفت تا کرامت انسانی حفط شود و مردم با علاقه در این واحدها سکونت کنند.
وی با اشاره به اینکه سهم استان در طرح نهضت ملی مسکن ۱۰۰ هزار واحد مسکونی است، خاطرنشان کرد: در طرح نهضت ملی مسکن، توجه به زیر ساختها به ویژه آب بسیار مهم است.
استاندار همدان با بیان اینکه انتظارات دولت و توقعات مردم در سایه همراهی و همدلی باید انجام شود، اظهار داشت: با تمام توان کارهای استان را پیش خواهیم برد و مدیران کل نیز با اهداف و برنامه دولت و پیروی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی پای کار بایستند.
وی با اشاره به اینکه سایه نشینی و نشستن پشت میز توسط مدیران منفعتی برای استان ندارد، تاکید کرد: مدیران باید در این دولت به صورت جهادی در اقدام و عمل حضور پیدا کرده و مشی آنها انقلابی باشد.
قاسمی فرزاد یادآور شد: نگاهها در تهیه طرحهای جامع و تفصیلی استان، باید آیندهنگر، انسان محور و در راستای حفظ کرامت انسانی باشد.
برخی ها به جای کمک سنگ اندازی می کنند
استاندار همدان البته معتقد است که برخی ها در پی سنگ اندازی در مسیر اجرای طرح نهضت ملی مسکن هستند.
او می گوید که گناه جوانی که به خاطر تنگنای زندگی نمی تواند مسکن خود را تامین کند، بر عهده کسانی است که در اجرای طرحهای مسکن استان سنگ اندازی می کنند.
قاسمی فرزاد باشاره به اینکه ظرف ۴۰ سال گذشته حتی یک سانتیمتر به شهر همدان اضافه نشده است و این جای سئوال دارد، افزود: چرا قیمت زمین و ملک باید تا این میزان بالا برود که اقشار ضعیف نتوانند یک سرپناه برای خود تامین کنند.
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی هم گفت: اختصاص ۱۴۰ هکتار زمین برای نهضت ملی مسکن یک اقدام قابل تحسین از سوی مسئولان استانی بود کی می تواند تا حدود زیادی برای رفع چالش و تامین زمین مورد نیاز در اجرای طرح نهضت ملی مسکن موثر باشد.
«حمیدرضا حاجی بابایی» اظهار داشت: در سال جاری با توجه به کارهای بزرگ و اقدامات انجام شده دولت سیزدهم در استان، انتظار می رود که نام همدان در صدر استانهای موفق کشور در قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه امروز جشن بزرگی برای همدان است، از استاندار همدان و تمام متولیان تصویب طرح جامع به دلیل اضافه شدن حداقل ۲ هزار هکتار به مساحت شهر همدان، تشکر و قدردانی کرد.
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در جلساتی که با وزیر کشور و وزیر راه و شهرسازی داشتم به روشنی رضایتمندی از عملکرد استاندار همدان مشهود بود.
طرح نهضت ملی مسکن عرضه و تقاضای مسکن را متعادل می کند
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی گفت: اجرای طرح نهضت ملی مسکن و تصویب طرح جامع شهری همدان با ایجاد تناسب بین عرضه و تقاضا میتواند مشکل تامین و قیمت مسکن استان را به طور اساسی حل کند.
حاجی بابایی با بیان اینکه تصویب طرح جامع شهری موجب افزایش نزدیک به ۲ هزار هکتار به شهر همدان شده است اظهار داشت: با تصویب این طرح مشکلات بخش تامین زمین طرح نهضت ملی مسکن در همدان برطرف شده است.
وی با قدردانی از حرکت قدرتمندانه استاندار همدان برای اجرای نهضت ملی مسکن گفت: طرح نهضت ملی مسکن و همکاری متولیان و مسئولان استانی و شهرستانی وارد فاز عملیاتی شده و قرار است که زمینهایی به مساحت ۲۰۰ متر مربع در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
افزایش پهنه شهر راهکار کاهش قیمت مسکن است
رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: محدود بودن وسعت شهر همدان عامل اصلی گرانی مسکن در این شهر است و باید برای کاهش قیمت مسکن، پهنه شهر را گسترش داد.
حاجی بابایی افزود: برای کنترل قیمت مسکن، حداقل باید سه هزار و ۳۰۰ هکتار به وسعت شهر همدان اضافه شود.
وی خاطرنشان کرد: مدیریت کاهش قیمت مسکن در استان همدان در اولویتهای کاری معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری همدان قرار گیرد.
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه گرانی مسکن موجب ایجاد مشکلات اجتماعی می شود، اظهار داشت: همه مسئولان باید با قدرت، تعامل و هماهنگی برای کاهش قیمت مسکن در استان همدان تلاش کنیم.
حاجی بابایی افزود: دولت سیزدهم قرار است در طول چهار سال، حدود چهار میلیون واحد مسکونی در کشور بسازد که ۱۰۰ هزار واحد آن متعلق به استان همدان است که ساخت این واحدها بسیاری از مشکلات مسکن همدان را برطرف می کند.
۱۲۱ هزار متقاضی طرح نهضت ملی مسکن در همدان نامنویسی کردند
مدیرکل راه و شهرسازی استان همدان گفت که نزدیک به ۱۲۱ هزار نفر در استان به عنوان متقاضی طرح نهضت ملی مسکن، از ابتدای بازگشایی سامانه ثبت نام وزارت راه و شهرسازی تاکنون نامنویسی کردهاند.
ایوب اسدالهی افزود: بر اساس برآورد اولیه متقاضیان باید برای خانه دار شدن در این طرح، بین ۲۲۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان آورده نقدی و تا ۳۵۰ میلیون تومان نیز تسهیلات با سود ۹ درصد پرداخت کنند.
وی تصریح کرد: برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن برای هر واحد مسکونی باید ۲۷۳ متر مربع عرصه و ۱۲۰ متر مربع محدوده شهری در نظر گرفته شود.
اسدالهی با اشاره به اینکه در برنامه چهارساله دولت، بیش از ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در استان همدان ساخته میشود، افزود: برای ساخت این واحدهای مسکونی، ۲ هزار و ۶۰۰ هکتار زمین نیاز است.
وی اظهار داشت: استان همدان ۳۲ شهر دارد که برای ۱۶ شهر زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت، زمین طرح نهضت ملی مسکن تامین شده است.
اسدالهی ادامه داد: شهرهای مهاجران، آجین، پالیز، زنگنه، اسلام شهر آقگل، کرفس و دمق متقاضیان اندکی دارند که در آن به راحتی زمین مورد نیاز این طرح تامین میشود.
وی با اشاره به اینکه در محدوده بازآفرینی شهری ۱۵ هزار واحد مسکونی میتوان ساخت، تاکید کرد: بر اساس آخرین اعلام مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ استان همدان پس از استانهای تهران، البرز، مازندران، گیلان و قم در رده ششم پر تراکمترین استانهای کشور قرار دارد.
یوسفی ادامه داد: بر اساس این آمار، شهر همدان با تراکم ۱۱۴ نفر در هکتار، یکی از پر تراکمترین شهرهای کشور است؛ در حالی که این عدد برای شهرهای یزد ۱۴ و زنجان ۱۹ نفر در هکتار ثبت شده است.
آ؛از عملیات اجرایی سه هزار و ۴۳۹ واحد مسکن ملی
مدیرکل راه و شهرسازی استان همدان گفت: بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته، طی چهار سال ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در قالب پروژه نهضت ملی مسکن در این استان ساخته می شود که هم اینک عملیات اجرایی سه هزار و ۴۳۹ واحد آن آغاز شده است.
اسدالهی افزود: پروژه نهضت ملی مسکن مصوبه مجلس شورای اسلامی است که بر اساس سیاست گذاریهای دولت سیزدهم، عملیات اجرایی آن در دستور کار قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی تنها متولی ساخت مسکن نیست و همه دستگاهها پای کار بیایند و برای اجرای این طرح باید همه اراضی مازاد دولتی را در اختیار اجرای این طرح بگذارند.
اسدالهی با اشاره به اینکه اگر دستگاه دولتی اراضی مازاد خود را معرفی نکند از طریق دستگاههای قانون با آن برخورد میشود، افزود: پس از بررسیهای صورت گرفته توسط کارشناسان و بازرسان، ۱۲۵ هکتار زمین مازاد متعلق به دستگاههای دولتی در استان همدان شناسایی شده است.
وی توضیح داد: در طرح نهضت ملی مسکن ۱۲۰ هزار متقاضی در استان همدان نامنویسی کردند که با پایش اطلاعات آنها، بیش از ۸۹ هزار متقاضی واجد شرایط شناخته شدند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان همدان عنوان کرد: در حال حاضر در استان همدان ۴۹ هزار متقاضی مسکن تکمیل پرونده کردهاند که بیش از ۴۵ هزار نفر مربوط به طرح نهضت ملی مسکن و سه هزار و ۴۳۴ نفر مربوط به طرح اقدام ملی مسکن است.
اسدالهی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در قالب این طرح در طول چهار سال در استان همدان ساخته میشود که نیازمند ۲ هزار و ۷۳۰ هکتار زمین است.
اسدالهی بیان کرد: در توافق نامهای که با پادگان شهید قهرمان صورت گرفت قرار است بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هکتار زمین مازاد ارتش، به اجرای طرح نهضت اختصاص یابد که ۵۰ درصد مساکن در اختیار اعضای نیروهای مسلح قرار میگیرد و ۵۰ درصد دیگر نیز بر اساس اولویت بندی برای متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن اجرا میشود.
وی تاکید کرد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته اگر انبوه سازان وارد کار شوند عملیات اجرایی طرح نهضت ملی مسکن در استان همدان در مدت ۱۶ ماه اجرایی میشود.
اسدالهی افزود: مرحله پی ریزی پروژه مسکن ملی شهرک فرهنگیان با ۴۸۰ واحد مسکونی انجام شده است و تا ۲۵ ماه آینده مورد بهره برداری قرار میگیرد.
وی اظهار داشت: از پروژه طرح مسکن مهر نیز یک هزار و ۵۳۲ واحد مسکونی باقی مانده بود که ۱۴ پروژه متقاضی ندارد و پروژه شهرهای دمق، فیروزان و کبودرآهنگ نیز تعیین تکلیف شده است و یک هزار و ۲۰۰ واحد نیز مشکل حقوقی دارد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان همدان گفت: پروژه یک هزار واحدی مسکن ملی کوی شمس همدان نیز در زمینی به مساحت ۱۱ هکتار در حال اجرا است که ۶.۵ هکتار از آن سند تک برگ دارد و برای ۴.۵ هکتار آن سند صادر نشده است.
وی تصریح کرد: در مجموع عملیات ساخت سه هزار و ۴۳۹ واحد طرح نهضت ملی مسکن در استان همدان آغاز شده که حدود یک هزار و ۷۰۰ واحد آن در شهر همدان است.
اسدالهی اضافه کرد: ۶ هزار و ۸۹۸ متقاضی طرح نهضت ملی مسکن در استان همدان بین ۴۰ میلیون تا ۹۰ میلیون تومان پول به حساب واریز کرده اند که به دلیل تاخیر در اجرای طرح از آن ها عذرخواهی میکنم و تا یک ماه آینده برای متقاضیان باقی مانده زمین تامین خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: پروژه نهضت ملی مسکن متقاضی محور است و تا متقاضی پول نیاورد، پروژه پیشرفت نمیکند؛ به دنبال این هستیم تا بر اساس آورده متقاضیان پروژه مسکن ملی پیش برده شود.
امیدهای تازه برای رفع مشکل کمبود زمین در همدان
مدیرکل راه و شهرسازی همدان می گوید که با اضافه شدن ۲ هزار هکتار زمین به محدوده شهر همدان مشکل محدودیت زمین برای طرح نهضت ملی مسکن برطرف شده است و متقاضیان این طرح در شهر همدان زمین دریافت میکنند.
ایوب اسدالهی افزود: در واپسین روزهای سال ۱۴۰۱ با تصویب طرح جامع شهری نزدیک به ۲ هزار هکتار به شهر همدان افزوده شده است.
وی به محدوده جغرافیایی این ۲ هزار هکتار زمین که به تازگی به محدوده شهر همدان اضافه شده است اشاره ای نکرد و گفت: با تصویب طرح جامع شهری بسیاری از مشکلات بخش تامین زمین طرح نهضت ملی مسکن در همدان برطرف شده است.
اسدالهی در عین حال تصریح کرد که علاوه بر اضافه شدن این ۲ هزار هکتار زمین در قالب تصویب طرح جامع شهری همدان حدود هزار و ۳۰۰ هکتار دیگر نیز در قالب شهر جدید اکباتانا (حورا سابق) و در محدوده منطقه جورقان که به تازگی نیز تهیه نقشه شده است مشکلی برای تامین زمین مسکن متقاضیان در همدان نخواهیم داشت.
اسدالهی تصریح کرد: بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته بنا داریم زمینهایی به مساحت ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ متر مربع به متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن واگذار کنیم تا واحدهای مسکونی در این زمینها ساخته شود.
وی بیان کرد: این زمینها به صورت انفرادی و مشاعی به متقاضیان واگذار میشود تا واحدهایی با متراژ بالا در آن ساخته شود.
شهر جدید اکباتانا
مدیرکل راهو شهرسازی استان همدان عنوان کرد: متقاضیان پس از دریافت زمین و با توجه به تسهیلات قرضالحسنهای که به آنها واگذار میشود اقدام با ساخت واحد مسکونی میکنند.
وی ادامه داد: ساز و کار اجرای این طرح همچنان در دست بررسی است و به طور قطع تلاش داریم بهترین تصمیم در رابطه با متراژ زمینها و طبقات احداثی آن گرفته شود.
اسدالهی با اشاره به ساخت شهر جدید اکباتانا هم گفت: نقشه شهر جدید اکباتانا به وسعت ۲ هزار هکتار تهیه شده است و با همکاری متولیان و مسئولان استانی و شهرستانی اجرای طرح نهضت ملی مسکن وارد فاز عملیاتی شده است.
تهیه نقشه شهر جدید اکباتانا
مدیرکل راه و شهرسازی همدان گفت: با توجه به تصویب طرح تفصیلی شهر جدید اکباتانا (حورا) در فاصله ۱۵ کیلومتری شمال شرقی همدان هم گفت: مقدمات و پیش نیازهای اساسی برای تهییه نقشه این شهر نیز فراهم شده است.
ایوب اسدالهی افزود: این شهر جدید یکهزار و ۲۰۰ هکتار مساحت دارد و ظرفیت جمعیت پذیری آن بیش از ۱۲۰ هزار نفر است.
وی در رابطه با هدف و ویژگیهای این طرح اظهار داشت: شهر جدید اکباتانا با رویکرد نسل نوین شهرهای جدید ایجاد خواهد شد و نقشه واحدهای مسکن آن متناسب با ارتقا عدالت فضایی ساخته میشود.
اسدالهی تصریح کرد: در طرح تفصیلی این شهر از ساخت واحدهای مسکونی کوچک و به نوعی خوابگاهی پرهیز شده است و در زمینه تأمین مسکن و خدمات با شهر همدان و دیگر سکونتگاههای استان به صورت هماهنگ عمل خواهد کرد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان همدان در رابطه با جزییات اهداف و اثرات این شهر عنوان کرد: با توجه به سیاستها و مزیتهای توسعه شهر همدان، شهر جدید اکباتانا دارای نقش چند وجهی سکونتی، دانشگاهی، تحقیقات و فناوری، ارائه خدمات برتر و پشتیبان خدمات صنعتی خواهد بود.
وی ادامه داد: از مهمترین اهداف آینده این شهر جدید میتوان به اجرای جهش تولید مسکن برای گروههای اقتصادی متوسط و آسیب پذیر و همچنین تأمین خانههای ویلایی با هدف جلوگیری از تخریب باغ های شهر همدان اشاره کرد.
اسدالهی بیان کرد: ایجاد اشتغال، جذب سرمایه، ایجاد فعالیتهای نوین و برتر گردشگری از دیگر ویژگیهای این شهر جدید است.
وی تصریح کرد: در زمینه تنوع بخشی اقتصادی و خدماتی، اثرات مورد نظر ساخت شهر جدید اکباتانا شامل ایجاد اشتغال، جذب سرمایه، ایجاد فعالیتهای نوین و برتر گردشگری و تفریحی میشود و در تعامل با شهر همدان و ایجاد فضاهای خدماتی نیازمند اراضی این شهر وسیع است.
اسدالهی گفت: دستیابی به اصول توسعه پایدار، تاب آوری شهری، ایجاد یک شهر جدید زیست پذیر، توجه به اصول ایمنی در طراحی نواحی و محلات، ایجاد کمربند سبز و سرانه بالای فضای سبز از اقدامات در نظر گرفته شده در این طرح تفصیلی است.
وی با اشاره به اینکه توجه به مولفه های شهر ایرانی-اسلامی در شهر جدید اکباتانا لحاظ شده است، تاکید کرد: با توجه به ضرورتهای موجود در زمینه هویت و فرهنگ در شهرهای نوین، مؤلفههای شهر ایرانی-اسلامی در سطح کلان و سطوح میانی و خرد به ویژه در طراحی فضاها و معابر مورد استفاده قرار گرفته است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان همدان گفت: نخستین گام پس از تصویب طرح تفصیلی، تأمین زیرساختهای اساسی مورد نیاز با کوشش و هماهنگی حداکثری همه سازمانهای خدمات رسان است و در گامهای بعدی عملیات ساخت واحدهای مسکونی در راستای مصوبات ملی آغاز میشود.
وی با اشاره به اینکه ساخت ۳۴ هزار برای شهر جدید اکباتان در نظر گرفته شده است افزود: در مرحله نخست توسعه شهر، هشت هزار و ۹۰۰ واحد مسکونی با ظرفیت جمعیت پذیری بیش از ۳۰ هزار نفر ساخته میشود.
تاکید امام اجمعه همدان برای حل مشکل مسکن
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه همدان، یکی از مهمترین دغدغههای مردم همدان را تامین مسکن دانست و گفت: برهمین اساس باید برای رفع این دغدغه و مشکل مردم، همه مسئولان با تمام توان وارد میدان شوند.
آیت الله حبیب الله شعبانی موثقی در بازدید از پروژههای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی همدان افزود: با وجود تلاشهای انجام شده برای حل مشکل مسکن، باز هم مشکلاتی در این حوزه وجود دارد و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و دست اندرکاران امر مسکن باید با تلاش جهادی خود، زمینه تامین مسکن با قیمت مناسب بهویژه برای طبقات کم درآمد جامعه را فراهم کنند.
وی با تاکید بر اینکه حل مشکل مسکن باید به صورت جدی در دستور کار مسئولان همدان قرار گیرد اظهار داشت: هوشیاری و همراهی مسئولان دولتی در عرصه تامین مسکن محرومان و قشرهای کمدرآمد ضروری است.
امام جمعه همدان، ساخت مسکن را در عرصه توسعه و سازندگی کشور قابل توجه و چشمگیر دانست و افزود: تامین مسکن جزو اساس زندگی خانواده و بخش عمدهای از مخارج آن را تشکیل میدهد.
آیت الله حبیب الله شعبانی موثقی با قدردانی از اقدامات انجام شده توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در کشور و در استان همدان اظهار داشت: از بنیاد مسکن باید به عنوان یکی از پر برکتترین یادگارهای حضرت امام خمینی(ره) نام برد.
توسعه حریم شهرها راهکار حل مشکل مسکن
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری همدان هم گفت: در قالب اجرای طرح مسکن مهر ۲۹ هزار واحد مسکونی در این استان ساخته شد و هم اینک و در طرح نهضت ملی مسکن، قرار است نزدیک به چهار برابر مسکن مهر در استان همدان واحد مسکونی ساخته شود که مشارکت همه جانبه را می طلبد.
«فرزاد تیموری» اظهار داشت: با تمام قدرت باید طرح نهضت ملی مسکن را در همدان اجرایی کنیم که این موضوع، نیازمند توسعه حریم شهری است.
تیموری بیان کرد: محدوده شهر همدان بسته شده است و باید همه دستگاه های اجرایی مرتبط باهم متحد و هماهنگ شوند تا مشکل مسکن برطرف شود.
وی تاکید کرد: کارکرد ۶۰ تا ۷۰ درصد صنایع به صنعت ساختمان وابسته است و با افزایش روند تولید مسکن، اقتصاد جامعه رونق پیدا می کند.
وی با اشاره به اینکه طرح نهضت ملی مسکن تا چند ماه آینده در همه شهرهای استان عملیاتی میشود، اظهار داشت: در طرح اقدام ملی مسکن که در دولت قبل آغاز شد، پنج هزار و ۸۰۰ متقاضی واجد شرایط شناخته شدند که از این تعداد، چهار هزار متقاضی با وجود واریز وجه اولیه، بدون زمین مانده بودند که برای آنها نیز در قالب این طرح زمین تامین شد.
تیموری تصریح کرد: این استان و به خصوص شهر همدان به دلیل محدود بودن حریم شهری با مشکل تامین زمین مواجه است
به گزارش ایرنا، بر اساس آخرین اعلام مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ استان همدان پس از استانهای تهران، البرز، مازندران، گیلان و قم در رده ششم پر تراکمترین استانهای کشور قرار دارد.
بر اساس این آمار، شهر همدان با تراکم ۱۱۴ نفر در هکتار، یکی از پر تراکمترین شهرهای کشور است؛ در حالی که این عدد برای شهرهای یزد ۱۴ و زنجان ۱۹ نفر در هکتار ثبت شده است.
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ استان همدان با وسعتی نزدیک به ۲۰ هزار کیلومترمربع حدود یک میلیون و ۷۵۰ هزار نفر جمعیت دارد و تراکم نسبی ۸۸ نفر در هر کیلومتر مربع، همدان را در ردیف یکی از پرتراکمترین استانهای کشور قرار داده است.
نظر شما