به گزارش خبرنگار ایرنا، یکی از مهمترین عوامل شکلدهنده هنر در استان فارس، فعالیتهای هنرمندان انقلاب به عنوان عناصر نمادینی است که ریشه در سنت و آداب معنوی این استان دارند؛ هنرمندانی که با لطافت معنوی، هنر پیش از انقلاب را به سوی هنری با هویت ایرانی سوق دادهاند.
هفتهای برای گرامیداشت شهید آوینی
هر ساله روز بیستم فروردین ماه که در تقویم ایران به عنوان سالروز شهادت سید شهیدان اهل قلم، سیدمرتضی آوینی و با نام روز هنر انقلاب اسلامی نامگذاری شده سرآغازی برای گرامیداشت هفته هنر انقلاب اسلامی میشود؛ هفتهای که در آن برنامههای متنوع و متعددی برای گرامیداشت یاد و خاطره این شهید هنرمند و پاسداشت خدمات ارزنده او در عرصههای گوناگون برگزار میشود.
به پیشواز رفتن استان فارس برای برگزاری هفته هنر و انقلاب
امسال استان فارس با برگزاری یک برنامه ویژه در شامگاه جمعه نوزدهم فروردین ماه به پیشواز هفته هنر انقلاب اسلامی رفت و تالار حافظ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای حادثه تروریستی حسینیه سیدالشهدای شیراز، برنامههای هفته هنر انقلاب اسلامی را در این استان آغاز کرد.
آیین آغازین هفته هنر انقلاب اسلامی با اجرای نمایشی ویژه «میشوسوزوکی» در ابتدای مراسم آغاز شد و در این مراسم که با حضور استاد رضابرجی مستندساز پیشکسوت انقلاب اسلامی، اصغر نقی زاده بازیگر سینمای دفاع مقدس و هنرمندان ملی و استانی ادامه یافت، خاطراتی از دوران هنرنمایی این هنرمندان ارزشمند از زبان خودشان روایت و بازگویی شد.
همچنین، حامد فقیهی هنرمند عرصه موسیقی که در رشته آهنگسازی، تنظیم و آواز پاپ کلاسیک به صورت تخصصی به فعالیت می پردازد و چند لوح طلایی نیز دارد، قطعه ای را به پاس بزرگداشت هفته هنر انقلاب اسلامی، خوانندگی کرد و اجرای نقاشی و تصویرنگاری نیز توسط مهران رحمانی بگونه زنده ارائه شد؛ این برنامه با رونمایی و تکریم از خانواده هنرمند شهید سال «شهید محسن قرائتی» به پایان رسید.
برگزاری همایش «مرتضی علی»
از دیگر برنامههای شاخص هفته هنر و انقلاب در استان فارس برگزاری مراسم گرامیداشت یاد و خاطره سید شهیدان اهل قلم شهید مرتضی آوینی و شهید امیر سپهبد علی صیاد شیرازی تحت عنوان همایش «مرتضی علی» بود که عصر دوشنبه همزمان با هفته هنر انقلاب اسلامی با همکاری مشترک سپاه و ارتش در تالار حافظ برگزار شد.
این همایش با حضور مصطفی دالایی، شاهرخ کیواننیا و پرویز رمضانی از یاران شهید آوینی و امیرسرتیپ غلامحسین دربندی همرزم شهید صیادی برگزار شد و در این رویداد چهار دست اندکار روایت فتح مورد تقدیر قرار گرفتند.
ناشناخته ماندن ابعاد مختلف آثار شهید آوینی
امسال برنامههای هفته هنر در شیراز مانند سالهای گذشته با محوریت قرار دادن آثار و سبک زندگی شهید سید مرتضی آوینی و به منظور رشد و تعالی بیش از پیش مقوله هنر در میان هنرمندان این استان در حال اجرا هستند.
شهید آوینی از این رو محور برنامههای هفته هنر و انقلاب قرار گرفته است که لحظات عمر با برکت خود را به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در مسیر به فعلیت رساندن ارزشها و احکام اسلامی در قالب هنر صرف کرد و در این راه خدمات ارزنده کم نظیری را در عرصه های گوناگون و گسترده هنر و اندیشه از خود به یادگار گذاشت.
سید مرتضی آوینی متولد۲۱ شهریور ۱۳۲۶ در شهر ری است که در ۲۰ فروردین ۱۳۷۲ در فکه به شهادت رسید؛ پس از شهادت این هنرمند در روز بیستم فروردین سال ۱۳۷۲، با پیشنهاد شاعران، نویسندگان و هنرمندان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی به مقام معظم رهبری، این روز به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» نام گذاری شد.
حمیدرضا قانعی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز روز هنر انقلاب اسلامی را بهانهای برای گرامیداشت افکار و اندیشههای متفکرانه شهید آوینی دانست و گفت: هنوز پس از گذشت ۳۰ سال از شهادت شهید آوینی ابعاد مختلف نگاه و نظریههای او برای اهل فن ناشناخته مانده است.
هفته هنر انقلاب فرصتی برای بازخوانی اندیشههای شهید آوینی
وی با بیان اینکه هفته هنر انقلاب فرصتی برای بازخوانی اندیشهها و سلوک حقیقت جویانه شهید آوینی است، ادامه داد: هنر انقلاب هنری متعهد است و با ژست های رایج روزگار ما چندان همخوانی ندارد؛ هنر در منظر امام ذاتاً و ماهیتاً امانتدار مبارزه با دشمنان دین است و شهید آوینی برای تبیین این مفهوم مقالات متعددی به نگارش در آورده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس که معتقد است شهید آوینی الگویی مناسب برای هنرمندان روزگار ماست، افزود: توجه به سبک و سیاق و اندیشه و تفکر ایشان از ضروریات امروز انقلاب اسلامی است؛ به امید آنکه هفته هنر انقلاب فرصتی برای بازخوانی اندیشهها و سلوک حقیقت جویانه ایشان فراهم آورد و راز شهادت ایشان فاش شود.
برگزاری برنامههای هفته هنر انقلاب با رویکرد فرا شیراز
حوزه هنری فارس یکی از متولیان برگزاری برنامههای هفته هنر انقلاب اسلامی است که به گفته مسئولان این نهاد امسال نیز همچون سالهای قبل برنامههای متفاوتی در استان فارس برای گرامیداشت مقام شهید آوینی در حال برگزاری است. یکی از رویکردهای متمایز فارس در برگزاری هفته هنر انقلاب در مقایسه با سالهای گذشته تمرکززدایی در اجرای برنامهها است. امسال افزون بر شهر شیراز، برخی از شهرستانهای استان فارس هم میزبان برگزاری رویدادها و برنامههای هفته هنر انقلاب هستند.
وحید نمازی رییس حوزه هنری فارس در این باره گفت: امسال برای هشتمین سال متوالی است که هفته هنر انقلاب اسلامی در استان فارس برگزار میشود و طبق سنت هر ساله برنامههای متنوعی برای این هفته در مرکز استان و سایر شهرستانها در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: امسال تمام تلاش خود را بکار گرفتیم که برخی از برنامههای محوری را در شهرستانهای فارس اجرا کنیم و به جای تمرکزگرایی سعی کردیم به اجرای این برنامههای محوری در شهرستان های مختلف بپردازیم.
افتتاح دفتر ادبیات پایداری در شهرستان استهبان
نمازی اضافه کرد: حوزه هنری فارس در سال جدید رویکرد و شعار فراشیراز را در تمام برنامههای فرهنگی لحاظ خواهد کرد و این رویکرد در هفته هنر انقلاب هم دنبال میشود.
وی افتتاح دفتر ادبیات پایداری در شهرستان استهبان را یکی از مهمترین برنامهها در هفته هنر انقلاب دانست و گفت: استان فارس استان پهناوری است که ۳۷ شهرستان دارد لذا درصدد هستیم تا پایان سال این دفاتر در شهرستانهای جهرم، کازرون و آباده راهاندازی شوند و پس از راهاندازی این دفاتر و شروع بکار آنها از نمایندگیها و دفاتر حوزه هنری هم در شهرستانهای مختلف بهره ببریم.
برنامههای شهرستانهای فارس
نمازی به بیان برنامههای هفته هنر انقلاب در استان فارس پرداخت و افزود: در شهرستان جهرم کارگاه مستند سازی یک روزه با حضور مصطفی شوقی مدیر خانه مستند برگزار میشود. در آباده برنامه مفصل روز عمر انقلاب به همراه کارگاه منطقهای سرود اجرا خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در شیراز برنامههای متعددی در هفته هنر انقلاب برگزار خواهد شد، افزود: انتخاب چهره سال یکی از مهمترین برنامهها در هفته هنر انقلاب است که امسال چهره سال در ۲۸ فروردین ماه در تالار حافظ معرفی خواهد شد.
معرفی هنرمند شاخص انقلاب
رییس حوزه هنری فارس ادامه داد: هر سال در استان سنتی داریم که سال را با نام یک هنرمند شاخص انقلاب اسلامی رقم پیوند میزنیم تا کارها با برکت مضاعفی شکل بگیرد که امسال در آیین آغازین هفته هنر انقلاب اسلامی که در تالار حافظیه برگزار شد شهید محسن قرائتی از شهرستان فسا به عنوان هنرمند شاخص معرفی شد.
نمازی یادآور شد: همزمانی هفته هنر انقلاب اسلامی با شبهای قدر فرصتی است تا بتوانیم احیای هنرمندانه برگزار کنیم. لذا سه شب احیای لیالی قدر در مسجد نصیرالملک با حضور هنرمندان و به شکل متفاوتی برگزار خواهد شد.
افتتاح دفتر هنر روایت پیشرفت
وی با بیان اینکه افتتاح دفتر هنر روایت پیشرفت یکی از مهمترین برنامههای این هفته است که برای نخستین بار در کشور در شیراز برگزار میشود، گفت: این مراسم در روز ۲۸ فروردین ماه برگزار خواهد شد.
نمازی با اعتقاد به اینکه استان فارس از جایگاه ویژهای در هنر برخوردار است، افزود: جایگاه هنر در استان فارس اثبات شده است و نیازی به اثبات ندارد. این استان در حوزه فرهنگ و هنر همواره در جایگاه ویژهای قرار داشته و در هنر انقلابی هم از همین شرایط برخوردار است.
وی با بیان اینکه استان فارس به ویژه در عرصه شعر و ادبیات جزو استانهایی است که از هنرمندان توانمند و شناخته شده بهره میبرد، گفت: شاعران استان فارس مرز استان را در نوردیدند و به چهرههای ملی و فرا استانی تبدیل شدهاند.
رییس حوزه هنری فارس به مشکلات و چالشهای هنرمندان فعال در این عرصه اشاره کرد و یادآور شد: هرچند جامعه هنری انقلابی فارس جامعه قابل اعتنا و مهمی است و بسیاری از جریانهای هنری کشور متأثر از جریان هنر انقلاب در شیراز و هنرمندان شیراز شکل گرفته است اما در عرصه هنری استان نیاز به حمایتها و انسجام بیشتری داریم؛ به عنوان مثال در حوزه زیرساختها با مشکلات جدی روبهرو هستیم و ضروری است که تدابیر لازم در این زمینه اندیشیده شود.
ضرورت حمایت از هنرمندان انقلابی
برخی از هنرمندان فارس هم که در عرصه هنر انقلابی فعالیت دارند معتقدند ادبیات انقلاب اسلامی همواره با پیشرو بودن شاعران فارس احیا شده است اما در حال حاضر بسیاری از هنرمندان در این عرصه با مشکلاتی مواجه هستند و نیاز است که این قشر فرهیخته بیش از پیش مورد حمایت مسئولان مربوطه قرار بگیرند.
غلامرضا کافی از شاعران انقلابی استان فارس است که بر ضرورت حمایت از هنرمندان در این عرصه تاکید کرد و گفت: هنرمندان برای ادامه فعالیت خود در عرصه هنری باید مورد حمایت و تشویق قرار بگیرند. متاسفانه در حال حاضر شاهد حمایت قابل توجهی از هنرمندان به ویژه شاعران نیستیم و هیچ نهادی خود را متولی حمایت از هنرمندان نمیداند.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز بیان کرد: حمایتهایی که در شرایط کنونی از شعر و شاعران میشود بنیان مردمی دارد. این در حالیست که حمایت از شاعران باید توسط متولیان فرهنگی صورت بگیرد.
کافی با اعتقاد به اینکه شاعران باید پشتوانه اندیشگانی داشته باشند، گفت: شاعران جوان نیاز به پشتوانه قوی فکری و ذهنی دارند. با این حال مسئولان فرهنگی دغدغه چندانی برای رسیدگی به مشکلات هنرمندان در این عرصه ندارند.
وی افزود: مدتهاست شاهد برگزاری انجمنهای ادبی با قوتی که در گذشته در استان فارس برگزار میشدند نیستیم. میتوان گفت یک فضای فردی بر شعر فارس حاکم شده است.
تقویت انجمنهای ادبی فارس
وی تقویت انجمنهای شعر فارس را در گرو حمایتهای مادی و معنوی دانست و گفت: باید برنامههای ویژهای با حضور شاعران برجسته فارس به صورت مستمر برگزار شود؛ بنده بارها طرحی را با عنوان «شب شاعر» ارایه دادهام تا بتوانیم با بهرهگیری از شاعران برجسته به جذب و پرورش جوانان مستعد بپردازیم و به افزایش انگیزه در جوانان فعال در این عرصه کمک کنیم اما تاکنون شاهد حمایت دستگاههای اجرایی از اجرای این طرح نبودهایم.
استاد ادبیات دانشگاه شیراز بیان کرد: برخی از رشتههای هنری از وجود کارشناسانی در ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی بهره میبرند اما هنوز هم از حضور کارشناسی در حوزه شعر محروم هستیم.
نقش مهم شاعران بر رویکردهای اجتماعی
وی به نقش مهم شاعران بر رویکردهای اجتماعی در جامعه اشاره کرد و افزود: هرچند امروزه نقش شاعران در کارکردهای اجتماعی کمرنگتر از گذشته شده اما هنوز هم نمیتوان تاثیرگذاری شاعران بر رویکردهای جامعه را نادیده گرفت. در حقیقت شعر یکی از مهمترین ابزارها و مؤلفههای تاثیرگذار در تلطیف فضای جامعه به شمار میرود.
کافی با اعتقاد به اینکه ترویج هنر با تعلیم هنر متفاوت است، بیان کرد: تعلیم هنر را میتوان به دست اساتید مختلف سپرد اما مسئولان برای ترویج هنر باید وسواس بیشتری به خرج بدهند.
بهرهگیری از جوانان برای برگزاری برنامهها
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز به آغاز هفته هنر انقلاب اسلامی در شیراز اشاره کرد و گفت: حوزه هنری برنامههای خوبی برای هفته هنر انقلاب اسلامی پیشبینی کرده است و تمام تلاش خود را بکار گرفته تا در این برنامهها از حضور شاعران جوان بهره ببرد.
ضرورت مردمی شدن برنامههای هفته هنر انقلاب
یکی از مواردی که در برگزاری برنامههای هفته هنر انقلاب کمتر به آن توجه شده جنبه مردمی بودن این برنامههاست. بدون شک یکی از رویکردهای متولیان امر در اجرای برنامههای هفته هنر انقلاب تبیین آرمانهای انقلابی برای نسل جوان و نوجوان است. این در حالیست که جای خالی عموم مردم به ویژه جوانان و نوجوانان در این برنامهها به شدت احساس میشود. لذا ضروری است تا شرایطی فراهم شود که برنامههای هفته هنر انقلاب بیش از پیش جنبه مردمی داشته باشند و گستره بالایی از عموم مردم بتوانند از این برنامهها بهرهمند شوند.
نظر شما