۲۴ فروردین ۱۴۰۲، ۱۲:۴۹
کد خبرنگار: 851
کد خبر: 85081412
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

گردشگران نسبت به خطر آتش سوزی اراضی جنگلی و تالابی هوشیار باشند 

رشت - ایرنا - صدور هشدار سطح نارنجی نسبت به وزش باد گرم و از سویی آتش سوزی در نزدیک به ۲.۵ هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی سه شهرستان گیلان در یکی ۲ روز اخیر نگرانی بروز حریق را افزایش داده است لذا، مدیران استان از مردم و گردشگران خواستند نسبت به بروز آتش سوزی در اراضی جنگلی و تالابی هوشیار باشند.

به گزارش ایرنا، بنا به اعلام هواشناسی وزش باد گرم شدید از دیروز در گیلان شروع شده و تا جمعه ادامه دارد. عبارت «وزش باد گرم شدید» در استان اضطراب‌زاست و خاطرات خوشی به همراه ندارد زیرا آتش‌سوزی بسیاری از جنگل‌ها و تالاب‌ها ثمره بی‌احتیاطی آتشی بوده که گردشگران در جنگل‌ها و مراکز گردشگری افروخته‌اند و بی‌آنکه از خاموش شدن آتش مطمئن شوند مکان را ترک کرده‌اند و با وزش باد گرم، باقیمانده آتش شعله‌ور شده و هکتارها جنگل و تالاب را سوزانده است.

از سوی دیگر لهیب آتش سودجویی و منفعت طلبی نیز هر سال بر جان تالاب‌های گیلان می افتد بطوریکه هنوز خبرنگاران صدای خسته و مضطرب مسئولان متولی را که یک به یک در چند ماه گذشته خبر مهار آتش در تالاب های انزلی، امیر کلایه لاهیجان و پارک ملی بوجاق - تنها پارک ملی، خشکی، دریایی کشور- را اعلام می کردند به خاطر دارند.

علی اصغر روشنی مدیر روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان با بیان اینکه سودجویان معمولا به قصد تصرف، تصاحب و وسعت دادن به زمین در روزهای تعطیل اقدام به آتش زدن عمدی اراضی تالابی می کنند، گرمای شدید هوا و احتمال دخالت عوامل انسانی را از دلایل بروز آتش سوزی در پارک بوجاق اعلام کرده و از مردم خواسته بود در صورت بروز چنین حوادثی مراتب را فوری به اداره محیط زیست با شماره ۱۵۴۰ اطلاع رسانی کنند.

پارک ملی بوجاق یکی از مهمترین مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و تنها پارک ملی خشکی - دریایی کشور در نزدیکی کیاشهر واقع در شرق گیلان با توجه به ثبت آن در کنواسیون رامسر از اهمیت اکولوژیکی بسیار بالایی به لحاظ تنوع گونه ای برخوردار است.

اولین آتش سوزی در تالاب انزلی در سال ۱۴۰۱ در ۳۱ تیرماه حادث شد که حدود ۱۵ هکتار از این تالاب را در محدوده روستای «کوچک‌محله» طعمه حریق کرد و این دومین آتش سوزی از آغاز ۱۴۰۱در تالاب انزلی بود.
تالاب بین المللی انزلی در سال ۱۴۰۰ شاهد چندین مورد آتش سوزی بزرگ بود که در آن بخش وسیعی از نیزارهای روستاهای شانگهای پرده، روستاهای طالب آباد، لیجارکی و منطقه چراغ پشتان انزلی طعمه آتش شدند که همه این حریق‌ها به قصد تصرف اراضی و توسط سودجویان انجام شد.

چندین آتش سوزی دیگر هم در جنگل ها و تالاب های استان تا آخر این سال رخ داد و طی آن بخش هایی از این منابع طبیعی سوخت.
در سال ۹۸ نیز حدود ۱۰ هکتار از نیزارهای تالاب بین المللی انزلی توسط سودجویان به آتش کشیده شد. این تالاب بین المللی با مساحتی حدود ۲۰ هزار هکتار از شمال به انزلی، از جنوب به صومعه‌سرا، از شرق خمام، از جنوب شرقی به رشت و از غرب به کپورچال و آبکنار انزلی محدود است.

گیلان دارای بیش از ۳۰ هزار هکتار پهنه تالابی است که افزون بر ۲۴ هزار هکتار آن یعنی ۸۰ درصد در قالب سه تالاب (انزلی، امیرکلایه و بوجاق) تحت عنوان کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است؛ این پهنه‌ها زیستگاه بیش از ۳۰۰ گونه پرنده به خصوص پرندگان مهاجرند که هر ساله به تعداد هزاران قطعه بخشی از چرخه زندگی خود را در این استان سپری می‌کنند.
تالاب‌های استان، زیستگاه مناسبی برای بیش از ۶۰ گونه ماهی فراهم ساخته‌اند، ضمن آنکه این تالاب‌ها به عنوان بخشی از محیط زیست، قسمتی تفکیک ناپذیر در زندگی معیشتی حاشیه نشینان و مردم محلی هستند که در صورت تخریب یا زهکشی تالاب‌ها با مشکلات عدیده معیشتی و اجتماعی روبرو می‌شوند.

هشدار محیط زیستی نسبت به وزش باد گرم در گیلان

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان نسبت به خطر بروز آتش سوزی در جنگل ها و مناطق تالابی گیلان هشدار داد.
حمزه عشوری اعلام کرد: با توجه به هشدار سطح زرد هواشناسی مبنی وزش باد گرم در روزهای آخر هفته همچنین خشک بودن سطح زمین در مناطق جنگلی از کلیه طبیعت گردان و هم استانی های گرامی تقاضا داریم حتما و مواکد نسبت به رعایت مسایل ایمنی در افروختن آتش در مناطق چهارگانه، جنگلی، تالابی و مراتع توجه جدی داشته باشند تا شاهد بروز سوانح آتش سوزی در این مناطق و از بین رفتن جنگل و گونه های جانوری و گیاهی نباشیم.
وی افزود: متاسفانه همه ساله با وزش باد گرم و حضور مسافران در مناطق مختلف استان شاهد بروز مشکلاتی از جمله انباشت زباله و آتش سوزی در مناطق جنگلی و تالابی هستیم که این بی توجهی خسارات بسیار سنگین و بعضا جبران ناپذیر را به بار می آورد لذا در خواست می کنیم تا گردشگران طبیعت گیلان تا حد امکان از افروختن آتش در مناطقی که پوشیده از درختان یا شاخه و برگ های خشک هستند خودداری کنند و در صورت نیاز به این کار حتما از خاموش شدن آتش قبل از ترک منطقه مطمئن شوند.
در ضمن اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان آماده دریافت گزارشها از طریق سامانه ١۵۴٠ می باشد.
آزادراه شمال، سفر به گیلان را سهل نموده است و گاه آتش بی‌مسئولیتی و بی‌احتیاطی این گردشگران در طول مسیرها دامنگیر جنگل‌ها و مردم این سرزمین می‌شود بطوری که با آغاز وزش بادهای گرم در گیلان و حساسیت موضوع و خساراتی که هرساله از این ناحیه به طبیعت این خطه وارد می شود، مدیران زیست محیطی و گردشگری نسبت به این موضوع هشدار داده و می دهند.


هشدار به گردشگران

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان نیز با توجه به ادامه وزش باد گرم شدید تا رو جمعه از گردشگران خواست نسبت به برافروختن آتش در محیط های طبیعت گردی احتیاط کنند.
ولی جهانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با یادآوری این موضوع که سه سایت از جنگل‌های هیرکانی گیلان دهم جولای ۲۰۱۹ در چهل و سومین گردهمایی جهانی یونسکو ثبت جهانی شد، گفت: بسیاری از جنگل‌های استان، هیرکانیان چندین میلیون ساله هستند که در فهرست جهانی به ثبت رسیده و از سویی قدم به قدم طبیعت این سرزمین متعلق به خود مردم است لذا در حفاظت و نگهداری از آنها بکوشند.
وی با توجه به هشدار هواشناسی نسبت به وزش باد شدید تاکید کرد که گردشگران حتما از خاموش شدن شعله ای که در طبیعت برافروخته‌اند، مطمئن شوند و سپس جنگل یا هر مکان طبیعی را ترک کنند.


خاطراتی ناخوش از وزش باد گرم در گیلان

موزه میراث روستایی گیلان یادگار معماری یک قرن گذشته روستائیان گیلان بنا شده در جنگل های سراوان بدلیل بی مبالاتی گردشگران در سال ۹۹ دچار حریق شد و حریق ناشی از این بی‌احتیاطی‌ها در مردادماه ۱۴۰۰ یک هکتار از پارک ملی بوجاق کیاشهر را به آتش کشید و هر ساله دهها هکتار از اراضی جنگلی و تالابی استان طعمه این آتش سوزی های می شود.
سفر، نشان گیلان است و خاطرات شمال آنچنان در نوستالژی مردمان سرزمین های دور و نزدیک رخنه کرده که واژه شمال خود به تنهایی زایش حس خوشایند شالی، جنگل، باران، عطر خوش هیزم و باران در هیاهوی شکفتن پامچال ها و ... است اما این روزها با فراهم آمدن برخی زیرساخت های گردشگری چون آزاد راه شمال، سفر به گیلان سهل‌تر شده بطوریکه گاه مردمان خطه شمال نه تنها بهره ای از گردشگری نمی برند بلکه تنها سهمشان از آن آلایندگی محیط زیست، ترافیک سرسام آور، چهره ناخوش شهری، گرانی و دیگر آثار منفی است.
گیلان در نوروز امسال پذیرای بیش از ۱۱/۵ میلیون گردشگر بوده و گاه رد پای گردشگران غیر مسئول بر پیکره کم رمق محیط زیست گیلان، زیست بومی که قرن ها و از دیرباز گذشتگانمان در آن همدلانه زیسته اند، درگیر بدخبرهای زیست محیطی شده که نه از خشم طبیعت بلکه از زیاده خواهی انسان مدرن است، انسانی که تیشه بر دست گرفته و آگاه و ناآگاه به جان ریشه طبیعت افتاده است.
هوا، آب، خاک، گونه‌های گیاهی، حیات وحش و هر آنچه که محیط زیست را می سازد امروز دچار چالش‌های فراوانی شده است و رفع آنها که برای ادامه حیات ضروری است در گرو بازنگری رفتارها و روش های توسعه و روی آوری به توسعه پایدار دور از تخریب، بازآفرینی و ترمیم دوباره این محیط زیست کم نظیر است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha