صنایع دستی پرتنوع کرمان؛ از سرمایه‌گذاری بر آموزش تا برون‌سپاری

کرمان - ایرنا - کرمان را تنها به آثار تاریخی جهانی و ملی آن نمی‌شناسند بلکه آثار متنوع صنایع دستی این دیار نیز زبانزد و پراستفاده است؛ محصولاتی که اشتغال آن بسیار مناسب و هزینه ایجاد کسب و کار آن نیز پایین است.

به گزارش ایرنا، مسئولان میراث فرهنگی استان کرمان می گویند طی چند سال اخیر بر روی آموزش های حوزه صنایع دستی که هم به مناطق گسترده تری بسط پیدا کند و هم از همه ظرفیت ها برای پیاده سازی آن کمک بگیرند تمرکز ویژه ای داشته اند و این بخش طی سال گذشته نیز رشد ۲۰ درصدی را تجربه کرده است.

در این مسیر گویا برون سپاری حلقه های آموزش تجربه موفقی قلمداد شده و آنطور که گفته می شود امیدها برای توسعه اشتغال در این رهگذر نمایان تر از همیشه بوده است.

همواره مقوله خرید صنایع دستی در داخل کشور به واسطه قیمت ها و قدرت توان ایرانیان طی سال های اخیر و بسته به شرایط اقتصادی جامعه محل دغدغه بوده است؛ اما صرفنظر از اینکه با سیاستگذاری برای افزایش تولیدات با تنوع بالای صنایع دستی بخش مهمی از این مشکل حل می شود نکته مهم دیگری وجود دارد و آن هم صادرات است که فعالان صادرکننده صنایع دستی کرمان از تجربیات بسیار موفق آن روایت می کنند.

لذا سرمایه گذاری بر روی آموزش در بخش صنایع دستی برای تولید آثار با کیفیت و برند در سطح جهانی می تواند ضمن توسعه اشتغال با درآمد مناسب برای فعالان این عرصه، به ارزآوری کشور نیز کمک کند.

معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کرمان گفت: در سال ۱۴۰۱ تعداد هفت هزار و ۶۵۵ نفر آموزش های صنایع دستی را در این استان فرا گرفته اند که این آمار در سال ۱۴۰۰، بالغ بر ۶ هزار نفر بود و رشد بیش از ۲۰ درصدی را نشان می دهد.

کاظم حسین زاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: طی پنج سال گذشته سالانه آموزش های حوزه صنایع دستی رشد ۱۰ تا ۱۵ درصدی را تجربه کرده است و جزو اولویت های اصلی میراث فرهنگی قرار دارد.

برون سپاری آموزش های صنایع دستی

وی با اشاره به برون سپاری آموزش هنرمندان صنایع دستی اظهار داشت: سعی کردیم آموزش های مهارتی صنایع دستی از طریق اساتید باتجربه و خبره که مورد تایید معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی باشند، از طریق برون سپاری انجام شود.

معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان تاکید کرد: اساتید این حوزه در راستای حمایت از تولید، رونق چرخه اقتصادی و همچنین ترویج هنر صنایع دستی آموزش های خود را با تخفیف به هنرجویان و متقاضیان ارائه می کنند.

وی بیان کرد: آموزش های صنایع دستی بر اساس شاخص هر منطقه انجام می شود، به طور مثال در شهرستان قلعه گنج صنایع دستی مانند سوزن دوزی، گلابتون دوزی و حصیر بافی و یا در شهرستان رفسنجان قلم زنی روی مس و پته و در شهرستان سیرجان گلیم بافی را آموزش داده ایم.

حسین زاده تاکید کرد: گلیم بافی، پته دوزی، منبت و معرق روی چوب، سوزن دوزی، قلم زنی روی مس، سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، حصیر بافی، گلابتون دوزی از شاخص ترین صنایع دستی محسوب می شوند که در استان کرمان آموزش داده شده اند.

اشتغالزایی خوب باهزینه اندک صنایع دستی

وی خاطر نشان کرد: آموزش های صنایع دستی در تمام نقاط استان کرمان شامل مناطق توسعه یافته و محروم به صورت یکسان اجرا می شود که با هزینه نسبتا اندک اشتغالزایی بسیار خوبی ایجاد می کند.

معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان ادامه داد: برای تقویت چرخه اقتصادی فروش صنایع دستی سعی کردیم بستری را فراهم کنیم تا هنرمندان صنایع دستی در سطح ملی به برندسازی و تجاری سازی محصولات خود بپردازند که از این طریق به فروش صنایع دستی کمک شود.

وی با اشاره به لزوم کیفیت بخشی محصولات صنایع دستی گفت: اگر چه برخی تولیدات بی کیفیت در بازار مشاهده می شود، اما باید توجه کنیم که مشتریان صنایع دستی به دنبال اجناس و کالاهای با کیفیت بالا هستند و همین موجب می شود تا تولیدات با کیفیت مشتری بیشتری در بازار داشته باشند.

حسین زاده تصریح کرد: البته رقابت در بازار صنایع دستی بسیار شدید است و تولیدکنندگانی که محصولات با کیفیت و قیمت مناسب تولید کنند، در فروش کالای خود موفق تر هستند.

به گزارش ایرنا، استان کرمان به واسطه سابقه غنی تمدنی و فرهنگی و اقلیم های متفاوت دارای صنایع دستی پرآوازه و مشهوری همچون فرش، گلیم، پته، شال، مصنوعات فلزی، حصیر بافی، سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی و غیره است.

در حال حاضر بالغ بر ۷۰ هزار نفر در ۱۰۰ رشته صنایع دستی به صورت انفرادی و کارگاهی در استان کرمان مشغول به فعالیت در حوزه صنایع دستی هستند.

ثبت شهر سیرجان به عنوان شهر جهانی گلیم و محصول ارزشمند آن گلیم شیرکی پیچ در کنار انتخاب پنج شهر کرمان، راور، شهربابک، قلعه گنج و راین در فهرست شهرهای ملی صنایع دستی جایگاه ویژه ای به صنایع دستی این استان در کشور و دنیا بخشیده است.

کرمان با هشت اثر ثبت جهانی بیشترین آمار آثار ثبت جهانی کشور را در بین استان ها به خود اختصاص داده است.

ارگ بم (بزرگترین سازه خشتی جهان)، روستای دست‌کَند میمند با چندهزار سال قدمت، باغ زیبای شازده یا شاهزاده ماهان با ویژگی های منحصر به فرد باغ و معماری عمارت آن، دشت کویر لوت که قدیمی ترین درفش جهان از این کویر در منطقه شهداد به دست آمده و سه قنات «گوهرریز» جوپار در شهرستان کرمان، «اکبرآباد» و «قاسم آباد» در شهرستان بم و نیز روستای دارستان سیرجان و این شهرستان به عنوان خاستگاه بافت گلیم شیرکی سیرجان از آثار ثبت جهانی استان کرمان به شمار می روند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha