به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای اخبار علمی ساینس الرت، افزایش کارایی سلول های خورشیدی پیروزی آشکار برای انرژی سبز است که به معنای تولید الکتریسیته بیشتر از همان تعداد صفحات خورشیدی و همان مقدار نور خورشید است. دانشمندان برای رویارویی با این چالش، سخت تلاش می کنند.
گروهی از محققان دانشگاه علم و فناوری ملک عبدالله در عربستان سعودی به یک رکورد جدید در کارایی سلول های خورشیدی چند پیوندی دست یافته اند. سلول خورشیدی چند پیوندی سلولی است که دو ماده مختلف را با هم ترکیب میکند.
چندین ماده می توانند در صفحات خورشیدی خورشیدی کار کنند که هر کدام خواص و ویژگی های خاص خود را دارند. این مواد از نظر کارایی، هزینه و استفاده از آنها در ساخت آسان صفحات خورشیدی متفاوت هستند.
در این مورد، محققان مواد سیلیکونی کریستالی را که فراوان تر و ارزان ترند، با مواد پروسکایت کارآمدتر که قابلیت اطمینان کمتری دارند، ترکیب کردند تا به رکورد بازدهی ۳۳.۲ درصدی دست یابند که نسبت به رکورد قبلی ۳۲.۵ درصدی برای این نوع خاص سلول خورشیدی بالاتر است.
این مقدار ممکن است نسبتا اندک باشد، اما هنگامی که میلیونها صفحه خورشیدی و سالها تابش خورشید لحاظ شود، این مقدار اندک نیست. البته، این ماده برای استفاده تجاری آماده نیست.
کارایی بازده تبدیل توان (PCE) است که کارایی ۱۰۰ درصد به معنی تبدیل تمام نور خورشید موجود به الکتریسیته است و چیزی هدر نمی رود. این رکورد توسط موسسه آزمایشی خورشیدی اروپا (ESTI) تأیید شد.
استفان دی ولف دانشمند علوم مواد این دانشگاه می گوید: رکورد جدید بالاترین بازده تبدیل توان در سلولهای خورشیدی دو اتصالی در زیر نور غیر متمرکز است که نوید تندم های پروسکایت/سیلیکون برای ارائه ماژولهای فتوولتائیک با عملکرد فوقالعاده بالا را تایید میکند که برای دستیابی سریع به اهداف انرژیهای تجدیدپذیر در راستای مبارزه با تغییرات اقلیمی ضروری است.
این سلول چند پیوندی جدید تا حدودی به علت اینکه ماده پروسکایت نور آبی را به بهترین شکل جذب می کند، در سطح رکورد جدیدی کار می کند، در حالی که ماده سیلیکونی پایین نور قرمز را به بهترین شکل جذب می کند. این پوشش طیفی به این معنی است که میتوان مقدار بیشتری از نور خورشید را جذب و تبدیل کرد.
این محققان جزییات بیشتری از نحوه دستیابی به این رکورد ارائه نکرده است و هنوز هیچ مقاله بررسی شده ای در مورد این فناوری وجود ندارد. این تیم به کار خود برای بهبود طول عمر سلول و اندازه آن ادامه میدهد.
رکوردهای بازده متفاوتی برای انواع مختلف سلول های خورشیدی بدست آمده است. به عنوان مثال، دانشمندان با یک سلول شش لایه به جای دو لایه، به بازده چشمگیر ۴۷.۱ درصدی دست یافتند، اگرچه نور خورشید برای رسیدن به آن سطح، باید متمرکز شود.
البته مواد بیشتر به معنای پیچیدگی بیشتر برای تولیدکنندگان است. با این حال، این پیشرفت در مسیر درستی قرار دارد و امید است انرژی خورشیدی نقشی فزاینده در تولید انرژی سبز ایفا کند.
نظر شما