هزینه‌های ارتکاب جرم در جامعه افزایش یابد

تهران - ایرنا - معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه گفت: باید هزینه‌های ارتکاب جرم در جامعه افزایش یابد و تا افراد از فکر ورود به جرم منصرف شوند.

به گزارش ایرنا از معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه، اصغر جهانگیر روز دوشنبه در نخستین گردهمایی معاونان اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم سراسر کشور در سال جاری اظهارداشت: امسال بر اساس سنت هرساله توسط رهبر معظم انقلاب «سال مهار تورم و رشد تولید» نامیده شده که ما به عنوان یک مسلمان ایرانی و انقلابی وظیفه داریم در جهت تحقق این شعار که آرمان سالیانه محسوب می‌شود، بکوشیم و اجازه ندهیم که آن آرمانی که مد نظر رهبر معظم انقلاب است روی زمین بماند.

وی یادآور شد: ریاست قوه قضاییه در نخستین جلسه پس از سال جدید فرمودند که همه بخش‌های مختلف قوه باید برای تحقق این شعار تلاش مضاعفی را در دستور کار قرار دهند؛ به ویژه دو مجموعه معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم و دادستانی کل کشور مورد تاکید وی بود.

جهانگیر با اشاره به مسئله اصلی رهبر انقلاب اسلامی برای سال جدید، گفت: از آنجایی که مسئله اصلی کشور به فرمایش رهبر انقلاب، اقتصاد است و سایر مسائل هم به نوعی با مسائل اقتصادی گره خورده است؛ بنابراین انجام امور و فعالیت‌ها باید بر مسائل اقتصادی متمرکز باشد و انجام فعالیت‌های اجتماعی به این معنا نیست که از مسائل اقتصادی غافل شویم؛ پس لازم است به موازات فعالیت‌هایی که در حوزه‌های اجتماعی انجام می‌دهیم مسائل اقتصادی را هم با نگاه تیزبین و واقع‌بینانه رصد کنیم.

وی افزود: امسال سال ویژه‌ای است؛ از منظر اقتصادی سال گذشته با رشد نگران‌کننده تورم روبه‌رو بودیم و این رشد تورم به نوعی بخش‌های مختلف جامعه را تحت تاثیر قرار داد و به بخش‌های محروم جامعه بیشتر آسیب زد؛ بنابراین امسال مسئله اقتصادی به نوعی آستانه تحمل مردم را کاهش داده و در صورتی که برنامه‌ریزی دقیقی درباره آن نشود می‌تواند مشکلات مضاعفی را ایجاد کند.

معاون اجتماعی و پیشگیری با اشاره به چالش‌های اجتماعی در سال گذشته اظهارداشت: در سال جدید هم مسائل اقتصادی و هم مسائل اجتماعی ویژه‌ای داریم که سال گذشته شروع آن بود. اگر چه با حضور به موقع مردم فهیم در صحنه جریان اغتشاشات و تلاشی که دشمن برای به آشوب کشیدن کشور می‌کرد ناکام ماند ولی به معنای این نیست که مشکلات اجتماعی جامعه حل شده بلکه نشان‌دهنده این است که باید کار مضاعفی را در دستور کار قرار دهیم تا با کاهش مشکلات و افزایش سرمایه‌های اجتماعی اجازه ندهیم دشمن از این خلاء ها سواستفاده کند.

جهانگیر همچنین به رویدادهای مهم سیاسی کشور در سال جاری اشاره کرد و گفت: در پایان سال، ۲ انتخابات مهم مجلس شورای اسلامی و انتخابات خبرگان رهبری را در پیش داریم و از آنجایی که موضوع آسیب‌شناسی حوزه انتخابات از سال‌های گذشته جزو ماموریت‌های این معاونت بوده است اکنون هم این امر برعهده این معاونت است و حتی در قانون انتخابات این موضوع پیش‌بینی شده که باید به آن بپردازیم؛ بنابراین فعالیت در سه حوزه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، امسال کار ویژه‌ای را می‌طلبد که بر همین اساس ماموریت‌هایی برای آن در نظر گرفته شده است.

وی با توجه به آمارهای جرم و آسیب‌ها در سراسر کشور به عملکرد ضعیف بخش‌های مختلف کشور در حوزه پیشگیری از وقوع جرم اشاره کرد و گفت: اگر در سال‌های گذشته در کشور به مسئله پیشگیری توجه جدی می‌شد، به این اندازه با انبوه مشکلات و آسیب‌ها روبه‌رو نبودیم، اگر چه افراد مختلف، مسئولان و قوانین و مقررات در مورد اهمیت پیشگیری دائما مسائلی را مطرح کردند ولی آن چه که در واقعیت دیده می‌شود مسئله پیشگیری در بسیاری از موارد جدی گرفته نشده و برای آن بودجه‌ای اختصاص نیافته است.

در ادامه این نشست، جهانگیر عنوان کرد که مسئله پیشگیری را می‌توان به صورت موضوعی درباره انسان تشریح کرد و افزود: نگاه به انسان از جنبه‌های مختلف برنامه‌ها را تغییر می‌دهد. اگر انسان را به عنوان موجود اقتصادی در نظر بگیریم، اقدامات پیشگیرانه باید بر اساس میزان نفع و ضرری که می‌تواند متوجه یک انسان باشد، طراحی می‌شود یعنی باید هزینه‌های جرم در جامعه افزایش یابد؛ به نسبت منافعی که فرد از انجام جرم سود خواهد برد تا افراد از فکر ورود به جرم منصرف شوند.

وی ادامه داد: در جایی دیگر اگر انسان را به عنوان انسان اجتماعی در نظر بگیریم، برنامه‌های پیشگیرانه بر اساس میزان تاثیری که این انسان بر محیط و دیگران دارد و میزان تاثیری که دیگران و اجتماع بر این فرد می‌گذارند مورد سنجش قرار می‌گیرد؛ به طور مثال باید دید امروزه میزان تاثیری که افراد مثبت در محله‌هایی که دارای آسیب هستند چقدر و میزان تاثیر افراد منفی در همان محیط چقدر است؟

جهانگیر افزود: موضوع انسان از منظر معنوی هم مهم است. یعنی فعالیت در حوزه باورها، انگیزه‌ها و ارزش‌های انسانی که منجر به نتایج پیشگیرانه شود؛ بررسی کارهای ایجابی که عمدتا فرهنگی است و اینکه چقدر می‌تواند بر کاهش جرائم، کاهش آسیب‌ها و مهار مشکلات تاثیر بگذارد، این بخش از فعالیت‌های پیشگیرانه تاثیر درونی بر افراد ایجاد می‌کند.

وی انسان را موجود پیچیده‌ای نامید و گفت: پرداختن به یک بعد از انسان در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی و یا معنوی به تنهایی موفقیت در پی ندارد و انسان باید همزمان از تمامی ابعاد بررسی شود تا آسیب‌ها و جرائمی که ممکن است به دست این انسان به وجود بیاید مهار و کنترل شود.

جهانگیر نحوه برنامه‌ریزی برای انسان را برخلاف پیچیدگی ابعاد انسانی دانست و گفت: نباید برای انسان به عنوان موجودی پیچیده برنامه‌ریزی پیچیده و تودرتو و غامض کرد زیرا در این صورت در اجرای برنامه‌ها دچار مشکل می‌شویم.

معاون اجتماعی و پیشگیری، مسئله پیشگیری را از منظر تاثیر سیستم‌های پیرامون بر انسان نیز حائز اهمیت و قابل تامل و بررسی دانست و به نقش هریک از این سیستم‌ها اشاره کرد و افزود: سیستم‌های مختلف ما را احاطه کرده است و ما از این سیستم‌ها متاثر می‌شویم. سیستم‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و آموزشی از آن جمله است. به عنوان نمونه در سیستم اقتصادی نهادهایی چون بانک‌ها، بورس، بیمه، ادارات مالیات و غیره وجود دارند که هر یک نقشی را در این سیستم ایفاء می‌کنند و هرگونه عدم تعادل و توازن در این سیستم می‌تواند به مشکلاتی چون افزایش نقدینگی، تورم و غیره بیانجامد همچنین در سیستم اقتصادی یکسری اتفاقاتی می‌افتد که مستقیم در جامعه تاثیر می‌گذارد. به طور مثال در سیستم اقتصادی ایران، حاکمیت ریال وجود دارد و هرگونه کاهش ارزش پول ملی ۸۵ میلیون جمعیت ایرانی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی افزود: سیستم اجتماعی نیز دارای ویژگی‌هایی است؛ از جمله فعال و غالب بودن یا منفعل و مغلوب بودن، نظم و انضباط اجتماعی یا بی‌نظمی و تشتت اجتماعی به صورت پدیده‌های اجتماعی غالب در جامعه، وضعیت اشتغال، مسائل خانواده، مسائل جوانان، میزان رفاه اجتماعی، آسیب‌های اجتماعی و جرائم کلان که عدم توجه به آن‌ها می‌تواند جامعه را دچار بی‌هویتی و بی‌انگیزگی و چالش و بحران کند. این تاثیر اجتماعی اگر به درستی رصد و علاج نشود و برنامه‌ریزی صحیح درباره آن در نظر گرفته نشود، موجب کاهش سرمایه اجتماعی در کشور و افزایش آسیب‌های اجتماعی می‌شود.

جهانگیر ادامه داد: در مسائل اجتماعی، خانواده، مهمترین نهاد جامعه است. تزلزل در بنیان خانواده بر اساس سیستم‌ ناکارآمد اجتماعی صورت می‌گیرد. وقتی رفاه و تامین همه اقشار جامعه در سطح قابل قبول پیش‌بینی و در دستور کار نباشد مباحث طلاق، اعتیاد، گرایش به انواع مفسده‌ها و فرار از خانه افزایش می‌یابد.

این مقام قضائی در ادامه نشست، ماموریت‌ها و وظایف معاونت اجتماعی و پیشگیری از جرم قوه قضاییه در سراسر کشور در سال جاری گفت: اولین نکته که در قالب ماموریت‌های این معاونت مطرح است، برنامه‌های ابلاغی و سند تحول و فرامین رهبر معظم انقلاب درباره مسائل اجتماعی است که باید با جدیت پیگیری کنیم؛ امسال، سال آخر اجرای سند تحول قضایی است و علت عدم انجام برخی وظایف باید بررسی و اعلام و اگر مواردی در این معاونت و یا سازمان‌های مرتبط اجرا نشده پیگیری شود.

جهانگیر ادامه داد: رمز موفقیت معاونت، تعامل معاونان استانی با روسای کل دادگستری استان‌ها است همچنین باید اولویت‌های استان‌ها شناسایی شود. تا زمانی که سیمای دقیقی از جرائم و آسیب‌ها در کل کشور نداشته باشیم برنامه‌ریزی دقیقی هم نمی‌توانیم ارائه دهیم. در عمل مشاهده می‌شود که برخی از آمارها دقیق نیست و عدم دقت در ثبت امور، ما را در ارائه تحلیل‌های واقعی دچار مشکل می‌کند؛ به عنوان مثال آمارها نشان می‌دهد که در موضوع محکومٌ‌به درصد بالایی از منابع صحیح ثبت و درج نمی‌شود؛ بنابراین تحلیل آن در عمل نیز دقیق و صحیح نخواهد بود همچنین گاهی فردی با ده‌ها جرم دستگیر شده است ولی در سامانه و در زمان ثبت همه جرائم فرد، ثبت نشده و آمار جرائم در کشور دقیق نخواهد بود.

وی افزود: یکی از ماموریت‌های مهم معاونت در سال جاری، شناسایی مراکز تولید پرونده است که منجر به افزایش ورودی پرونده‌های قضایی می‌شود، در همین رابطه می‌توان به استانداردسازی دفاتر مشاوران املاک و سازماندهی اسناد عادی و آموزش مشاوران املاک، موضوعات خانواده از جمله موضوع طلاق، تغییر کاربری اراضی، اعتیاد و ساماندهی کمپ‌های ترک اعتیاد، آگاه‌سازی مردم و اطلاع‌رسانی به آنها در موضوعات پرونده‌های کثیرالشاکی، آگاه‌سازی از طریق برپایی نمایشگاه‌های دائمی در حوزه آسیب‌ها و جرائم، استفاده از ظرفیت‌های مردمی، تولید محتوا، طرح قاضی‌مدرسه، طرح اقامت موقت متهمان و بازداشت‌شدگان قبل از ورود به زندان و جلوگیری از طلاق همسران زندانیان اشاره کرد که همه این‌ها می‌تواند در جلوگیری از تشکیل پرونده و پیشگیری از جرائم تاثیرگذار باشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha