جامعه سالم محور توسعه پایدار

تبریز-ایرنا- سلامت جسمی و روانی افراد مهمترین شاخص نیروی انسانی و محرک جامعه برای توسعه کشورهای مختلف از اهمیت بسزایی برخوردار است که کارشناسان علوم پزشکی و اجتماعی از آن به عنوان محور توسعه جوامع یاد می کنند.

به گزارش ایرنا، با توجه به در پیش بودن هفته سلامت که از نهم اردیبهشت شروع و تا ۱۶ همین ماه ادامه دارد، مدیران و معاونان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اعلام گزارش عملکرد حوزه های درمان، بهداشت، غذا و دارو نیز توسعه مدیریت و منابع، به تبیین اهمیت موضوع سلامت در جامعه و نقش آن در توسعه، ترقی و پیشرفت همه جانبه کشور و آذربایجان شرقی پرداختند.

معاون بهداشت رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به اینکه توسعه پایدار با برخورداری از انسان سالم به لحاظ روحی و جسمی امکان پذیر بوده و در این مسیر سلامت جامعه به لحاظ اقتصادی، سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اجتماعی از اهمیت خاصی برخوردار است، گفت: سازمان بهداشت جهانی فرد سالم را کسی تعریف می کند که در رفاه کامل روحی و روانی و سلامت جسمی به سر برده و ناتوانی جسمی نداشته باشد.

جامعه سالم محور توسعه پایدار
نشست خبری معاونان دانشکاه علوم پزشکی تبریز

دکتر حسین حقایی پوشش همگانی سلامت را از برنامه های مهم و اولویت دار سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برشمرد که متاسفانه تاکنون در رسیدن به اهداف مورد نظر موفقیت های چندانی حاصل نشده است، چون اجرای این برنامه های کلان نیازمند همکاری، تعامل و همیاری تمام نهادها و خود مردم است.

به گفته وی نظام سلامت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بین ۲۰ تا ۴۰ درصد در فرایند تامین سلامت جامعه نقش دارند و نقش محوری و مهم در این راستا بر عهده دستگاه های مختلف اجرایی و خدماتی، تشکل های مردمی و خانوارها است تا با آگاهی از نقش سلامت در اقتصاد، فرهنگ و شرایط عمومی زندگی در این زمینه کوشا باشند.

حقایی میزان پیشرفت پوشش همگانی سلامت در جهان را ۵۰ درصد اعلام و اظهار کرد: این در حالی است که در دهه ۱۹۸۰ میلادی و در جریان نشست سازمان بهداشت جهانی در آلماتی مقرر شده بود تا سال ۲۰۰۰ این پوشش به طور کامل در تمام کشورهای جهان عملیاتی شود.

وی به نقش رسانه ها در توسعه سلامت جامعه اشاره کرد و با تاکید بر اینکه القای راهبردهای اصلی این بخش به آحاد مردم بر عهده رسانه ها و خبرنگاران است، یادآور شد: رسانه های گروهی باید با آگاهی دهی، مطالبه گری و نیز انتشار اخبار و گزارش های مختلف مردم را نسبت به اهمیت پوشش همگانی سلامت، اطلاع رسانی کرده و زمینه های رشد و توسعه کشور را فراهم کنند.

حقایی با اشاره به نامگذاری ۱۴ اردیبهشت ماه با عنوان سلامت و رسانه در جریان برگزاری برنامه های مختلف هفته سلامت، گفت: رسانه ها و جامعه خبری آذربایجان شرقی و تبریز باید سواد سلامت مردم را با انتشار مطالب مختلف در این حوزه افزایش دهند، چون معتقدیم راهکار اصلی و مهم برای کاهش علل مرگ و میر در جامعه با زندگی سالم محقق می شود که این نوع زندگی با تامین سلامت مردم میسر است.

وی اجرای برنامه های مختلف در هفته سلامت را از برنامه های مهم دانشگاه علوم پزشکی تبریز عنوان و اضافه کرد: روز شمار هفته سلامت به ترتیب عبارتند از نهم اردیبهشت ماه پزشکی خانواده - پوشش همگانی سلامت، دهم اردیبهشت جوانی جمعیت و سالمندی سالم، یازدهم اردیبهشت دسترسی عادلانه به سلامت، دوازدهم، جامعه سالم و رشد تولید، سیزدهم اقتصاد خانواده و پزشک خانواده، چهاردهم سلامت و رسانه و روز جمعه پانزدهم اردیبهشت روز پزشک خانواده و سبک زندگی سالم نامگذاری شده است.

حقایی نواخته شدن زنگ سلامت در مدارس، دیدار با مادرانی که زایمان چند قلو داشته‌اند، بازدید از کارخانجات به مناسبت روز کارگر، برگزاری جشنواره غذای سالم، غربالگری فشار خون، قند و وزن، کوه‌پیمایی و پیاده‌روی و سخنرانی رییس دانشگاهعلوم پزشکی در پیش از خطبه‌های نماز جمعه تبریز را از برنامه‌های هفته سلامت در آذربایجان شرقی اعلام کرد.

وی با بیان اینکه سلامت در تمام ابعاد جامعه تاثیر فراوانی دارد و به همین دلیل شعار امسال هفته سلامت، "سلامت برای همه" از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نظر گرفته شده است، افزود: در این راستا مردم باید خودمراقبتی را فراموش نکنند تا به مرور به شاخص‌های لازم نزدیک شویم.

جامعه سالم محور توسعه پایدار
دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی اولویت مهم دانشگاه علوم پزشکی تبریز است

* زیربنای سلامت، دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی است

معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی تبریز محور و زیربنای اصلی تامین سلامت کامل افراد جامعه را دسترسی عادلانه به خدمت بهداشتی و درمانی دانست و گفت: رسالت و ماموریت اصلی و مهم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارتقای سطح سلامت جامعه است که این موضوع جز با همکاری سایر دستگاه ها، بخش خصوصی، خیران و به ویژه رسانه ها محقق نخواهد شد.

دکتر علی جنتی با تاکید بر اینکه رسانه های گروهی، خبرگزاری ها و جامعه خبری باید کمک حال و یاری رسان نظام سلامت باشند، مهمترین رسالت رسانه ها در این زمینه را اطلاع رسانی کافی و کامل و آگاهی دهی به افراد جامعه برای مراقبت از سلامت جسمی و روحی خود بیان کرد.

وی یکی از راهکارهای بسیار مهم و تاثیرگذار در ارتقای سلامت جامعه را فراهم کردن امکان دسترسی آسان و بی دغدغه افراد جامعه به خدمات سلامت و بهداشتی دانست و ادامه داد: بر همین اساس نظام سطح بندی با هدف ایجاد عدالت در خدمات بهداشتی و درمانی در کشور اجرایی می شود تا بر اساس موقعیت های جغرافیایی و حجم جمعیت مناطق مختلف، امکانات، تجهیزات و مراکز درمانی و بهداشتی تامین و ایجاد شود تا از هدررفت سرمایه های انسانی و امکانات مالی جلوگیری شود.

جنتی، توجه به اصل اساسی سطح بندی را از الزامات موفقیت نظام سلامت دانست و با تاکید بر اینکه خدمات پزشکی، بهداشتی و بیمارستانی باید در استان های مختلف سطح بندی شود، ادامه داد: این امر باید با لحاظ قرار دادن معیارهایی همچون جمعیت، نزدیکی به شهرهای بزرگ و سایر مسایل صورت بگیرد تا مثلا" به جای استقرار دستگاه سی تی اسکن در یک روستای کم جمعیت که شاید استفاده از این دستگاه ذی قیمت تنها برای چند نفر در طول سال ممکن شود و در بقیه روزها بلااستفاده باقی بماند، همین دستگاه در یک شهر بزرگ تر و مجاور به کار گرفته می شود تا حجم جمعیتی بالایی از آن برخوردار شوند.

وی تجمع گرایی امکانات بیمارستانی و پزشکی در شهرهای بزرگ را یکی از سیاست های کاری مهم دانشگاه علوم پزشکی تبریز بیان و اضافه کرد: با توجه به منابع مالی پایدار محدود دولتی در شرایط مالی کنونی و تحریمی اولویت بندی در آذربایجان شرقی برای برخورداری از امکانات بیمارستانی در دستور کار قرار گرفته است.

جنتی، فعالیت با ظرفیت کامل نیروی انسانی و تجهیزاتی را یکی از آثار و ثمرات تجمیع امکانات بیمارستانی و پزشکی در کشور و استان برشمرد و گفت: با تحقق این موضوع در دسترس بودن امکانات پزشکی برای آحاد مردم که جزو وظایف ذاتی و اصلی نظام سلامت است، عملیاتی خواهد شد.

وی هدف اصلی و مهم دانشگاه علوم پزشکی تبریز را ارایه خدمات باکیفیت به بهترین شکل ممکن به آحاد مردم آذربایجان شرقی اعلام و با تاکید بر اینکه مجموعه این دانشگاه برای رسیدن به این هدف تمامی تلاش خود را می کند، افزود: دانشگاه علوم پزشکی تبریز به عنوان تیپ اول دانشگاه های کشور با ۲۲ هزار نفر نیروی انسانی در بخش ها و حوزه های مختلف درمانی و خدماتی یکی از بزرگ ترین و مهمترین مجموعه های دانشگاهی ایران است که علاوه بر آذربایجان شرقی به چندین استان همجوار و غیرهمجوار نیز ارایه خدمت می کند.

این مقام مسئول از دانشگاه علوم پزشکی به عنوان سازمانی تخصصی و خدماتی یاد کرد که از دورافتاده ترین نقاط روستایی در قالب خانه های بهداشت تا تخصصی ترین خدمات در مراکز شهری ارایه خدمت می کند و با برخورداری از ده ها آزمایشگاه، مراکز درمانی و تحقیقاتی، پژوهشی، پارک های علم و فناوری، تحقیقات داروئی و تجهیزات پزشکی و حوزه های مختلف آموزشی برای توسعه نظام سلامت جامعه کوشش می کند.

* حوزه درمان ویترین سلامت جامعه است

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این نشست خبری با بیان اینکه تامین سلامت مردم از حوزه ها و بخش های مختلف تامین و اجرایی می شود، حوزه درمان را به دلیل اصل پیشگیری ویترین سلامت هر جامعه توصیف و اظهار کرد: این بخش به دلیل در دید بودن و مراجعه روزانه آحاد مردم به مراکز بیمارستانی و درمانی از اهمیت، ارزش و جایگاه خاصی برخوردار است.

دکتر جواد احمدیان با تاکید بر نقش پزشکان در تامین سلامت جامعه، از این قشر به عنوان زحمتکشان واقعی بخش سلامت کشور نام برد و با اشاره به برخی انتقادات از جامعه پزشکی به دلیل دریافتی های غیرمعمول، افزود: هر چند ما منکر وجود برخی کج رفتاری ها و تخلفات در این حوزه نیستیم اما باید توجه داشت که پزشکان به اندازه خدمات و تخصص هایی را ارایه خدمت می کنند به همان میزان در مقایسه با کشورهای دیگر و همسایه عایدی ندارند.

وی اخذ حق ویزیت اضافه بر تعرفه های اعلامی، دریافت زیرمیزی، مطالبه سکه، ارز و ارزهای دیجیتال را از جمله موارد تخلفاتی پزشکان آذربایجان شرقی اعلام و در عین حال اضافه کرد: چنانچه میزان تعرفه های پزشکی در تخصص های مختلف با میزان تورم جامعه همسان باشد به میزان قابل توجهی از این تخلفات کاسته می شود.

احمدیان با تاکید بر اینکه سقف دریافتی و تعرفه های مربوط به خدمات پزشکی به طور کامل و شفاف از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مدون و ابلاغ شده است، گفت: هر گونه قصور، تخطی و سرپیچی از قوانین موضوعه در صنف پزشکان تخلف محسوب شده و در مراجع مربوطه توسط شاکیان قابلیت بررسی و رسیدگی دارد.

وی ادامه داد: بر همین اساس و طبق قوانین جدید در حوزه اخذ ویزیت و هزینه های پزشکی خارج از تعرفه های اعلامی، جرایم سنگینی از سوی دولت انقلابی و مردمی سیزدهم و نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش عالی در نظر گرفته شده و برخلاف سال های قبل هزینه های تخلفات بسیار بالاتر رفته است.

احمدیان یادآور شد: بر همین اساس تخلفات پزشکان برای بار اول ۱۰ برابر، بار دوم ۲۵ برابر و برای نوبت سوم ۵۰ برابر کل هزینه های اضافی و غیرقانونی اخذ شده از بیماران منظور شده است که ملزم به استرداد و پرداخت آن خواهند شد.

وی افزایش جرایم را عامل موثر در کاهش تخلفات جامعه پزشکی اعلام کرد و گفت: باید توجه داشت که بهترین و بزرگ ترین عامل در جهت کاهش تخلفات، تعهد به موازین اخلاقی و حرفه ای است که این امر نیاز به فرهنگ سازی توسط رسانه ها دارد تا پزشک خود را مقید به رعایت قوانین و حق و حقوق تعریف شده بداند.

احمدیان از آحاد مردم درخواست کرد تا در صورت مواجهه با هر گونه تخلف مالی پزشکان و بیمارستان چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی به اطلاع معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی رسانده تا مقدمات برخورد با این عده قلیل فراهم شود.

وی یاداور شد: در صورت حساب های بیمارستانی و مراکز درمانی تمامی هزینه ها اعم از دریافتی پزشک، هتلینگ، بیمارستانی و سایر موارد درج شده و خارج از این صورت حساب هر گونه اخد وجه اضافی غیرقانونی بوده و با متخلفان به شدت برخورد می شود.

* غذا و دارو مهمترین بخش حوزه سلامت است

معاون غذا و داروی رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز با تاکید بر اینکه اهمیت درمان، سلامت و پیشگیری در بخش غذا و دارو معنی و تعریف می شود، گفت: به دلیل اهمیت و تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم دارو و غذا، مهمترین بخش در حوزه سلامت همین دو موضوع است.

دکتر مسلم نجفی هر گونه موفقیت در نظام سلامت و درمان را منوط به تامین دارو دانست و با تاکید بر اینکه در مباحث مربوط به پیشگیری از انواع بیماری موضوعات غذا و دارو ۹۵ درصد دخالت دارند، یادآور شد: هر گونه کمبود و یا بروز کوچکترین مشکل در این زمینه ها منجر به بروز انواع تنش های اجتماعی ، اقتصادی و حتی سیاسی در سطح جامعه می شود.

به گفته وی، در جریان تحریم ها و اتفاقات چند ماه اخیر کشور، کمبودهای داروئی در بخش هایی از حوزه درمان منجر به بروز تنش و نارضایتی مردم شد که این امر نشان دهنده جایگاه و اهمیت تامین غذا و دارو در سیستم سلامت و بهداشتی کشور است.

نجفی با اعلام اینکه کمبودهای دارویی در کشور و استان چند هفته ای است که فروکش کرده است، اظهار کرد: متاسفانه در ماه های احیر به خصوص از مهر ماه پارسال به مدت ۴ ماه کمبودهایی در تامین سرم و آنتی بیوتیک ها شاهد بودیم که این مشکل با اتخاذ تمهیدات ویزه دولت مردمی و فعال سازی کارخانجات دارویی تا حد زیادی رفع شده است.

وی مشکلات باقی مانده در حوزه تامین دارو را مربوط به سیاست های ارزی کشور دانست و با یادآوری اینکه اگر در این خصوص اقدامات شایسته و فوری به انجام نرسد مشکلات همچنان تداوم خواهد یافت، گفت: بدون تردید با توجه به شرایط عمومی کشور این مشکلات تا مدت طولانی به صفر کاهش نمی یابد.

نجفی ستون اصلی انسان سالم را تغذیه مناسب تعریف کرد و با بیان اینکه آذربایجان شرقی در تولید و تامین مواد مختلف خوراکی، غذایی و محصولات کشاورزی و فرآوری شده جزو استان های پیشرو به شمار می رود، گفت: در این زمینه آمارها نشان دهنده وضعیت مطلوب استان است که باید با آگاهی سازی آحاد مردم نیز نسبت به تامین مواد غذایی موردنیاز خود اقدام کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha