۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۱۹:۳۲
کد خبر: 85096507
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ویژه‌ برنامه‌ های روز ملی خلیج‌ فارس در جزیره قشم اعلام شد

قشم - ایرنا - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد قشم از اجرای برنامه‌ های متنوع فرهنگی، هنری و ورزشی؛ ویژه گرامیداشت روز ملی خلیج‌ فارس در جزیره قشم سرزمین آب و آفتاب خبر داد.

به گزارش عصر شنبه ایرنا به نقل از روابط عمومی و امور بین‌الملل منطقه آزاد قشم، مهدی سلامتی اظهار داشت: برنامه‌ های متنوع فرهنگی، هنری و ورزشی پیش‌ بینی‌ شده به مناسبت گرامیداشت روز ملی خلیج‌ فارس به همت سازمان منطقه آزاد قشم از فردا یکشنبه دهم اردیبهشت در نقاط مختلف این جزیره برگزار می‌ شود.

وی ادامه داد: صبح روز یکشنبه آیین غبار روبی و عطر افشانی گلزار شهدای گمنام شهر قشم به مناسبت روز ملی خلیج‌ فارس با حضور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم و جمعی از مسوولان و مدیران دستگاه‌ های اجرایی برگزار خواهد شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد قشم افزود: برگزاری همایش بزرگ پیاده‌ روی خانواده همزمان با روز ملی خلیج‌ فارس و با حضور جزیره‌ نشینان از دیگر برنامه‌ های این روز خواهد بود.

به گفته سلامتی؛ برگزاری مسابقات در رشته‌ های قایقرانی، جت اسکی و همچنین برگزاری جام جزایر با حضور چهار تیم از جزایر قشم، لارم، هنگام و هرمز در رشته فوتبال، برنامه ورزشی به این مناسب را تشکیل می‌دهند.

وی اضافه کرد: برگزاری شب فیلم خلیج‌فارس با حضور علاقه‌مندان به هنر سینما در جزیره قشم، دیگر برنامه‌ای است که در آن به نمایش فیلم‌های سینمایی پرداخته خواهد شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: همچنین به مناسبت روز ملی خلیج‌ فارس طی مراسمی روز یکشنبه پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران در محل پاسگاه دریایی روستای باسعیدو واقع در غربی‌ ترین نقطه جزیره قشم با حضور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم و جمعی از مسوولان این جزیره به اهتزاز درخواهد آمد.

به گزارش ایرنا، دهم اردیبهشت سالروز بیرون راندن و اخراج استکبار جهانی به سر کردگی پرتغالی ها از جزایر دریای پارس توسط سرداران ایرانی است که به عنوان روز ملی خلیج فارس نام گذاری شده و در همین راستا برای حقانیت این نام مقدس و حساس برای ایرانیان برنامه‌ های متنوعی در استان هرمزگان و جزیره قشم به اجرا در می آید.

پرتغالی ها، هلندی ها و انگلیسی ها کشورهای قدرتمند آن زمان به ویژه در بخش دریایی بودند که هر کدام به نوبه خود بر بخش هایی از جزایر و بنادر خلیج فارس مسلط شده و برخی بیش از یک تا دو قرن براین مناطق حکمرانی کردند.

پرتغالی ها نخستین استعمار گرانی بودند که به خلیج فارس هجوم آوردند و بخش های عمده ای از جزایر و بنادر آن را تصرف و به پایگاه های نظامی و حکمرانی خود تبدیل کردند.

آنان به ویژه در جزایر جنوبی خلیج فارس از جمله هرمز بیشتر حضور داشتند و ظلم و آزار اذیت آنان بر مردم بومی این مناطق به حدی رسید که آنان به ناچار تاب نیاوردند و دست به قیام های متعددی علیه این اشغالگران و استعمارگران زدند.

در نهایت حکومت مرکزی ایران در زمان شاه عباس صفوی امام قلی خان سردار مبارز خود را با سپاهش روانه مبارزه با استعمار گران در جزیره هرمز کرد و این فرمانده شجاع به کمک نیروهای مردمی با تجاوزگران و استعمارگران پرتغالی موفق به شکست آنها و بیرون راندنشان از جزیره هرمز و خلیج فارس شد.

امام قلی خان، فرزند دلاور الله وردی خان(حاکم ایالت فارس) که پس از مرگ پدرش به فرمان شاه عباس صفوی به امیر الامرایی فارس(شامل چند استان فعلی جنوب کشور) منصوب شده بود، در سال ۱۰۳۱ هجری قمری (۱۶۲۲ میلادی)، برای بیرون راندن پرتغالی ها از سواحل و جزایر ایران، فعالیت های خود را آغاز کرد.

وی به بندر گامبرون(بندرعباس) حمله برد و آنجا را تصرف کرد، سپس با پیاده کردن نیرو در سواحل قشم، برای نبردی تمام عیار با پرتغالی ها آماده شد؛ تا اینکه با قدرت فرماندهی، ابتکارات نظامی و سرعت عملی قابل تحسین، توانست پرتغالی های اشغالگر را با آن همه سلاح و تجهیزات نظامی، به زانو در آورد، همچون اجداد دلاورش، فرمانده نظامی قلعه را اسیر کند.

به این ترتیب و سرانجام در دهم جمادی الاخر سال ۱۰۳۱ هجری قمری (۲۹ اوت سال ۱۶۲۲ میلادی) پرچم کشور استعمارگر، پس از یکصد و ۱۷ سال تسلط استعماری و نظامی بر منطقه ای سوق الجشی از خطه دلیر پرور ایران، توسط دلاور دیگری از این دیار فرود آورده و به جای آن، بار دیگر پرچم پر افتخار ایران در خلیج فارس برافراشته شد.

در جنگ میان سپاه امام قلی خان و ارتش پرتغالی ها، چندین هزار نفر از فرزندان ایران شرکت داشتند که هزاران نفر از آنان در راه باز پس گیری جزایر هرمز شهید شدند.

این شهیدان گمنام در راه وطن و برای حفظ مرزهای پر ماجرای جنوبی در دریای پارسی شهید شدند.

اهتمام و رشادت امام قلی خان در اینجا پایان نیافت و با همت و مبارزه او، پرتغالی ها در مسقط و عمان نیز شکست خوردند و نهایتا" در سال ۱۰۳۱ هجری قمری پرتغالی ها به طور کامل از خلیج فارس بیرون رانده شدند.

جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.

شهرستان قشم شامل جزیره‌ های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب‌ های خلیج فارس گسترده شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha