به گزارش ایرنا،براساس داده های هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد شهرگرمسیری دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران در سال ۱۳۹۶ با ۱۴۹ میلیمتر باران البته تا پایان فروردین ماه خشک ترین نقطه استان در یک اخیر تاکنون را پشت سر گذاشته است.
این شهر نفتخیز سال ۱۳۹۷ هفت ماهه نخست سال آبی نیز با ثبت ۶۷۰ میلیمتر باران پربارش ترین روزهای دهه اخیر را پشت سر گذاشت.
در حالی که میانگین بارندگی بلند مدت ۳۰ ساله در این شهر ۴۳۰ میلیمتر است امسال ۴۶۵ میلیمتر باران در مرکز شهرستان گچساران گزارش شده که یکی از پرباران ترین سال های ۱۰ سال پیش تاکنون بوده است.
اما ایستگاه شهر سردسیری یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد پرباران نقطه این استان طی ۱۰ سال گذشته تاکنون بوده به طوری که تا پایان فروردین ماه سال۱۳۹۷ یکهزار و ۲۲۲میلیمتر باران را ثبت کرده است، این شهر هفت ماه اول سال آبی سال ۱۳۹۶ (مهر تا فروردین) با ۲۹۵ میلیمتر خشک ترین زمان دهه اخیر را سپری کرده است.
شهر ۱۳۵ هزار نفری یاسوج امسال از ابتدای سال آبی جاری تاکنون (هفت ماه گذشته) نیز شاهد ۸۶۹ میلیمتر باران بوده است که ۹۸ میلیمتر بیشتر از میانگین بلندمدت ۳۰ ساله بوده است.
شهر سردسیری سی سخت مرکز شهرستان دنا نیز با یکهزار و ۲۲۰ میلیمتر باران تا پایان فروردین ماه سال ۱۳۹۷ پرباران ترین نقطه کهگیلویه و بویراحمد در ۱۰ سال گذشته تاکنون را به خود اختصاص داده است.
ایستگاه هواشناسی شهر سی سخت سال ۱۳۹۷ نیز با ۴۲۰ میلیمتر باران پرباران ترین زمان این مدت را گزارش کرده است.
میانگین بلندمدت باران در سی سخت مرکز شهرستان ۴۵ هزار دنا ۶۹۶ میلیمتر است و امسال هم تاکنون ۸۰۱ میلیمتر باران در این شهر ثبت شده است.
شهر گرمسیری کوچک لیکک مرکز شهرستان بهمئی تا پایان فروردین ماه سال ۱۳۹۷ با ۷۱۰ میلیمتر و سال ۱۳۹۳ با ۲۷۰ میلیمتر پرباران ترین و کم باران ترین اوقات دهه اخیر را پشت سر گذاشته است.
میانگین بلندمدت باران در این شهر ۴۰۶ میلیمتر است و سال آبی جاری هم ۴۹۸ میلیمتر باران در شهر لیکک گزارش شده است.
در شرایطی که میانگین بارندگی بلند مدت ۳۰ ساله در این شهر۶۶۶ میلیمتر است امسال تاکنون ۸۶۹ میلیمتر باران در مرکز شهرستان دنا گزارش شده که نشان می دهد امسال از سال های پرباران این منطقه بوده است.
امامزاده جعفر دیگر ایستگاه واقع در مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد نیز تا پایان فروردین سال ۱۳۹۵(در هفت ماه اصلی زمان باران) با ۲۵۰ میلی متر باران یکی از خشک ترین نقاط استان بوده است.
میانگین بلند مدت ۳۰ ساله ایستگاه منطقه امامزاده جعفر که با قرار داشتن در یک دشت ۶ هزار هکتاری کشاورزی اهمیت زیادی در رونق تولید دارد ۴۴۱میلیمتر است این در حالی است که امسال ۴۸۹ میلیمتر باران در این منطقه ثبت شده است.
شهر دهدشت دیگر نقطه گرمسیری استان نیز سال ۱۳۹۷ با ثبت ۸۴۵ میلیمتر پربارش ترین اوقات دهه اخیر را پشت سر گذاشت و سال۱۳۹۳ هم با ۲۵۰ میلیمتر روزهای کم بارانی را سپری کرد.
میانگین بلند مدت ۳۰ ساله باران در این شهر ۵۰۲ میلیمتر است و امسال هم ۶۲۹ میلیمتر باران در شهر دهدشت ثبت شده است.
افزایش ۱۲۷ میلیمتری باران در سال جاری
سرپرست اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: میانگین بارش باران در این استان در سال زراعی جاری به ۶۸۷.۵ میلی متر رسید که ۱۲۷بیشتر از میانگین بلند مدت است.
علی کرمی افزود: میانگین بارندگی کهگیلویه و بویراحمد تا این زمان از سال آبی ۱۷۶ میلیمتر بیشتر از مدت مشابه پارسال است.
سرپرست اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: میزان بارش باران مهر امسال تا امروز در یاسوج ۸۶۹، سی سخت ۸۰۱،مارگون ۸۸۲، دوگنبدان ۴۶۵،دهدشت ۶۲۹، لیکک ۴۹۸، چرام ۶۸۰، لنده ۸۷۱ و امامزاده جعفر ۴۸۹ گزارش شده است.
وی عنوان کرد: میانگین بلند مدت سالیانه بارش باران در استان کهگیلویه و بویراحمد ۵۸۰میلیمتر است.
کرمی تاکید کرد: میزان بارش بلند مدت سالانه در ایستگاه یاسوج ۷۹۶،سی سخت ۶۹۶.۷،دوگنبدان ۴۳۷.۴،دهدشت ۵۰۳،لیکک ۴۰۶.۷ ،مارگون ۶۲۶و منطقه امامزاده جعفر ۴۴۱ میلیمتر است.
براساس آمار آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد حجم آب تجدید پذیر استان ۹هزار و ۲۲۳ میلیون متر مکعب است که این سرزمین جزو مناطق پرباران کشور محسوب می شود به طوری که ۱۰ درصد از میزان منابع آب کشور را در اختیار دارد
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.
این استان با یک درصد مساحت کشور یکی از کوچکترین استانهای کشور است.
نظر شما