به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، مساله اصلی جامعه شناسی شهری، کشف کنشها و سازمانهای اجتماعی خاصر است که در محل سکونت نسبتا دائمی افرادی متراکم و نا همگون –شهر- دیده میشود. از طرف دیگر باید در نظر داشت که شهرنشینی و مدنیت در مکانهایی که شرایط بروز آن فراهم است، نمایانتر خواهدبود. بنابراین هرچه جمعیت متراکمتر و جامعه ناهمگونتر باشد، خصوصیات مربوط به شهروندی شدیدتر و بارزتر خواهند بود.
باید توجه داشت که دلیل پذیرش بسیاری از نهادها و کنشهای در جامعه چیزی است به غیر از آنچه در اصل به خاطر آن بهوجود آمده اند، لیکن این نهادها بازهم به دلایل به حیات خود ادامه میدهند. به همین منوال دلایل بقای شیوه زندگی شهری نیز با علل اصلی وجودی آن مغایر و بیگانه است.
باید انتظار داشت که صفات مشخصه فردی، حرفهای، زندگی فرهنگی و افکار اعضای جامعه شهری، خیلی متنوعتر از جوامع روستایی باشد. این که این تنوعات و تفاوتها در شهر سبب تفکیک مکانی بر حسب نژاد، پایگاه اجتماعی و اقتصادی، سلیقهها و ترجیحات متفاوت میشود، امری است که در همان آغاز میتوان بدان پی برد. قیدهای خویشاوندی و رسوم همسایگی و سایر عواطف ممکن است در میان افراد یک اجتماع قوی وجود داشته باشد، در شهر به دیل پشتوانههای گوناگون افراد وجود ندارد یا در بهترین حالت خود بسیار ضعیف است.
درباره نویسنده
فرشاد قهرمانی از دانشگاه(AGR) سوئد جایزه نوبل دانشمند مدیریت اقتصادی را دریافت کرده است. او دارای درجه پسا دکترا در اقتصاد، مدیریت عالی حرفهای و کسب و کار است. قهرمانی کارشناس ارشد طراحی شهری، عضو انجمن اقتصاددانان ایران و عضو انجمن علمی اقتصاد اسلامی است.
قسمتی از متن کتاب
سیستم جهانی امپریالیستی سعی دارد حسی از مفهومی که امروزه از بهره برداری مفرط اقتصادی در جوامع پیرامونی توسط جوامع مرکزی غالب شده را، برتر سازد؛ این بهرهبرداری موجب شده تا شکافی وسیع بین کشورهای ثروتمند و فقیر ایجاد شود و این نشان دهنده غفلت عظیم ما از انتقاد کلاسیک مارکسیستی از سرمایهداری است. در عوض، این دیدگاه در دهه ۱۹۵۰ به وجود آمد، به ویژه پنجاه سال بعد از انتشار کتاب «اقتصاد سیاسی پل باران». کار باران الهام بخش وابستگی به نظریههای مارکسیستی و نظریههای سیستم جهانی است. اما این نگاهی جدی با روشی جدی به امپریالیسم بود و منشا این نگاه کتاب پل باران است. نیم قرن بعد این پرسش مهم مطرح میشود: این رویکرد جدید چیست و چگونه مفهمیم غالب آن با رویکردهای دیگر متفاوت است؟ در حال حاضر در واکنش به شرایط تاریخی تغییر یافته از اواسط قرن بیستم، لازم است چه چیزی در درک ما از امپریالیسم تغییر کند؟ (صفحه ۱۵۱)
کتاب جامعهشناسی شهری ایران ( نگاهی به معماری و محیط زیست شهرهای ایران) نوشته دکتر فرشاد قهرمانی، در ۲۹۲ صفحه، با شمارگان ۵۰۰ نسخه، قیمت ۱۷۷ هزار تومان در سال ۱۴۰۱ توسط انتشارات اندیشه احسان منتشر شد.
نظر شما