به گزارش خبرنگار ایرنا، فوتبال یکی از رشتههای ورزشی پرهوادار در گیلان و بهویژه غرب این استان است و بر همین اساس تیمها محبوبیت خاصی در بین مردم محلی دارند که از جمله آنها میتوان به تیم فوتبال باشگاه فرهنگی - ورزشی چوکا تالشان اشاره کرد.
این باشگاه در واقع با خرید امتیاز تیم استقلال انزلی از سوی مجتمع صنایع چوب و کاغذ ایران (چوکا) در سال ۱۳۷۰ شکل گرفت و در دوره فعالیت جدیدش ابتدا با نام چوکا انزلی پا به عرصه گذاشت تا اینکه سال ۱۳۷۶ با توجه به درخواستهای فراوان مردم تالش با پیگیری نماینده پیشین این شهرستان در مجلس شورای اسلامی به این خطه منتقل شد و به چوکا تالش تغییر نام داد.
این تیم از آن زمان در ورزشگاه "پوریای ولی" با بهرهمندی از حمایتهای مالی چوکا و پشتیبانی هواداران متعصب تالشی دوران پر افت و خیزی را پشت سر گذاشت به طوری که از مسابقههای لیگ آزادگان به عنوان بالاترین تا لیگ دسته سوم، به عنوان پایینترین سطح فوتبال کشور حضور یافت.
پس از راهاندازی مسابقههای لیگ برتر چوکا تالش افتی محسوس داشت و با عملکردی سینوسیاش دیگر آن تیم سابق نشد، به طوری که از دهههای ۸۰ و ۹۰ شمسی تا همین سال گذشته بین لیگهای دسته اول، دوم و سوم فوتبال کشور به طور میانگین یکی در میان در حال سقوط و صعود بوده است.
این تیم که در لیگ دسته اول هم تاکنون حرفی برای گفتن نداشته، کارنامه افتخاراتش تنها به تجربه سه دوره قهرمانی در فصلهای ۱۳۷۱-۱۳۷۲، ۱۳۹۸-۱۳۹۹ و ۱۴۰۰-۱۴۰۱ در لیگ دسته دوم فوتبال کشور محدود است.
نکته قابل توجه نمایشهای ناامیدکننده چوکا پس از هر بار حضور در لیگ دسته اول و ناکامی در برآورده کردن انتظار هواداران پرشور تالشی مبنی بر راهیابی به جمع تیمهای لیگ برتری بوده به طوری که در بهترین حالت تنها برای ۲ تا ۳ فصل به سختی خود را در بین تیمهای دسته اولی حفظ نموده اما در نهایت قصه پر غصه سقوط آزاد به سطح پایینتر، کام هواداران را تلخ کرده است.
تیمی که با قهرمانی در رقابتهای فصل ۱۳۹۸-۱۳۹۹ لیگ دسته دوم به لیگ دسته یک رسید اما فصل بعد از آن با کسب نتیجههایی بسیار ضعیف و دور از انتظار که شکستهای پیاپی را رقم زد در جایگاه شانزدهم لیگ آزادگان ایستاد و دوباره به دسته پایینتر رفت.
آخرین برگ از کتاب این داستان تکراری چوکا تالش نیز به ۲ سال پیش برمیگردد که پس از ۲ فصل حضور متوالی در لیگ دسته سه در نهایت با هدایت حسن اشجاری در فصل ۱۴۰۰-۱۴۰۱ به جایگاه نخست در مسابقههای دسته دوم رسید و به جمع تیمهای حاضر در لیگ دسته اول فوتبال باشگاههای کشور راه پیدا کرد.
تیمهایی با چنین وضعیتی که منابع مالی چندانی ندارند، در وهله نخست نیازمند آرامش در نیمکت، ثبات در کادر فنی و تیم مدیریتی یا به عبارت دیگر سرمایهگذاری بلندمدت برای خروج از بحران هستند اما به طور تقریبی میتوان گفت که مالکان و مدیران چوکا در این سالها مدام در حال رفت و آمد بودهاند و تیم نیمکت باثباتی نداشته است.
مالکان و مدیران تنها تیم فوتبال شهرستان تالش که فصل را با سرمربیگری هادی شکوری آغاز کرده بودند در ادامه کار علی لطیفی را به عنوان سرمربی انتخاب کردند و در پایان هفته بیست و یکم همزمان با روزهای پایانی فروردین ۱۴۰۰ مهدی پاشازاده را به عنوان سرمربی روی نیمکت نشاندند.
این تغییر و تحول هم دیری نپایید و در هفته بیست و هفتم پس از شکست چوکا برابر فجر شهید سپاسی به دلیل هجمهای که از سوی هواداران روی سرمربی بود، در نهایت فرشاد پیوس را که پیشتر تجربه کار با تیم داشت، دوباره به تالش بازگرداندند که البته این تغییرهای پیاپی دردی از تیم دوا نکرد و سقوط دیگری در کارنامه نهچندان درخشان چوکا در فصل ۱۳۹۹-۱۴۰۰ ثبت گردید.
تغییرها و یا در واقع بیثباتیها روی نیمکت چوکا تالش در فصل جدید باز از سر گرفته شد تا آنجا که پس از مدتی حسن اشجاری دوباره به عنوان سرمربی روی نیمکت تیم نشست و در پایان فصل ۱۴۰۰-۱۴۰۱ چوکا به لیگ یک صعود کرد و پس از این صعود، اشجاری مردادماه از تیم جدا شد.
تداوم رکورد تغییر کادر فنی چوکا، از بازیکنان نامآشنا تا مربیان جویای نام
اشجاری که پیشتر در فروردینماه همان سال از تیم سپیدرود رشت جدا شد، بهجای علی نظرمحمدی به تیم چوکا تالش پیوست و این تیم را به مقام قهرمانی لیگ دسته دوم فوتبال کشور رساند تا چوکا به عنوان دومین نماینده استان گیلان راهی لیگ دسته اول شود، اما گویا دیگر بخت یارش نبود.
مدیران باشگاه که خودشان دوباره اشجاری را به روی نیمکت تیم برگردانده بودند تا امید احیای چوکا در دل هواداران زنده شود با توجه به اینکه تجربه خوش پیروزیهای فصل پیشین تکرار نشد و چوکا به انتهای جدول ردهبندی لیگ دسته اول فوتبال کشور رفت، داستان اشجاری و چوکا هم به انتها رسید و با تصمیم مسئولان این باشگاه از کار برکنار شد.
باختهای متوالی و نمایشهای ناامیدکننده بازیکنان موجب شد تا در نهایت مالکان و مدیران باشگاه به سراغ علیاصغر رسولزاده بروند تا شاید این سرمربی جدید بومی که از پیشکسوتان فوتبال استان گیلان بود، بتواند خونی تازه به رگهای تیم تزریق کند.
این تغییرها و تحولها در شرایطی رخ میداد که چوکا تالش در پی کسب نتیجههای ضعیف حتی بسیار زودتر از تصور بدبینترین هوادارانش با بهدست آوردن کمترین امتیازهای ممکن قعرنشین جدول ردهبندی نیمفصل نخست لیگ یک شده بود و بوی خطر سقوط دوباره تیک به لیگ دسته دوم به مشام میرسید.
تغییرها و تحولهای بیفرجام در نهایت طاقت مالک باشگاه را طاق کرد و علی نامداری در میانه راه در نامهای به هیات فوتبال تالش به دلیل آنچه که مشکلات شخصی عنوان کرده بود از تیم کنار رفت و چوکا را تا پایان فصل جاری در اختیار هیات فوتبال این شهرستان قرار داد.
رئیس هیات فوتبال تالش نیز پس از مدتی وحید فرهادی ناورود را که پیشتر مدیرعامل شرکت تعاونی دهیاران بخش اسالم بود(!) در حکمی به عنوان مدیرعامل جدید باشگاه فرهنگی-ورزشی بحرانزده چوکا منصوب کرد تا نور امیدی هر چند کمسو بر دل هواداران خوش خیالی که قلبشان به عشق تنها تیم فوتبال صاحبنام این شهرستان میتپید، بیفکند.
چندی بعد هم اسماعیل سرهنگیان با امضای قراردادی در هیات فوتبال شهرستان تالش به عنوان مالک جدید باشگاه فرهنگی-ورزشی چوکا معرفی شد که فصل گذشته در رقابتهای لیگ دسته دوم با ارایه بازیهای قابل قبول به لیگ دسته اول رسیده بود.
تیمی که در ابتدای فصل برخی به آن امید بسته بودند تا سرانجام شاید سال آینده بتواند راهی لیگ برتر شود، در بیشتر مسابقههای برگزار شده ناکام به رختکن رفت و هرچه مهاجمانش زدند، به در بسته خورد و این موضوع که حتی از سقوط به لیگ دسته دوم نجات یابد و دستکم در همین لیگ دسته اول باقی ماند را نیز با هالهای از ابهام روبهرو کرد.
مالک جدید باشگاه چوکا با وجود چنین شرایطی در همان روزهای نخست ورودش به تالش دوباره دست به تغییرهای مدیریتی زد و اینبار امید قهوه را به جای وحید فرهادی ناورود به عنوان مدیرعامل جدید منصوب و از سوی دیگر اصغر رسولزاده را از سرمربیگری برکنار کرد.
چند روز بعد جهانبخش جعفری به عنوان سرمربی جدید روی نیمکت نشست که همان نخستین روز حضورش در تیم با حاشیه همراه شد؛ صحبتهای تهدیدآمیزش (مبنی بر اینکه اگر بازیکنان باغیرت بازی نکنند، چوب در اختیار تماشاگران میگذارد تا آنها را بزنند) و انتشار این کلیپ از رختکن تیم در فضای مجازی سر و صدا کرد و کارش به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال و جریمه نقدی کشید.
اگرچه خطر سقوط به لیگ دسته دوم بیش از پیش چوکا را تهدید میکرد، پس از هشت دیدار که نتیجه آن (سه برد، ۲ تساوی و سه باخت) بهدست آوردن ۱۱ امتیاز برای چنین تیم بحرانزدهای چندان هم بد بهشمار نمیآمد، ولی در نهایت جعفری جنجالی را در کمتر از سه ماه بعد خط و نشان اولیهاش برای بازیکنان نقره داغ کرد تا او هم مانند دیگران طعم اخراج از تالشان را بچشد.
این تیم ته جدولی در آخرین مسابقه خود در سال ۱۴۰۱ برابر فجر سپاسی با سه گل در شیراز شکست خورد و بدین ترتیب آخرین روز حضور جعفری روی نیمکت چوکا رقم خورد و چند روز بعد هم نتیجههای ضعیف، رضایت نداشتن مسئولان و طرفداران پرشور تالشان از عملکرد فنی او، علت اخراجش اعلام شد.
ماموریت ناتمام جوانترین مربی لیگ یک در تالش
جهانگیر عسگری که در واقع از سوی جعفری با عنوان مربی به تیم چوکا ملحق شده بود، گزینه دیگری بود که پس از اخراج سرمربی این تیم پیشنهاد هدایت تیم محبوب تالشان را دریافت کرد؛ ابتدا پذیرش این پیشنهاد را بیمعرفتی در حق جعفری عنوان نمود و آن را نپذیرفت.
عسگری چند روز بعد البته با مالک باشگاه تالشی به توافق رسید و بدین ترتیب بود که به عنوان نخستین تجربه سرمربیگریاش، هدایت تیم فوتبال چوکا را تا پایان فصل جاری برعهده گرفت (!) اگرچه عمر دوران حضور او هم در این تیم چندان بهدرازا نکشید و یکی از کوتاهترین دورههای سرمربیگری به نامش ثبت شد.
آخرین مورد نیز روزهای پایانی هفته گذشته بود و خبرهایی به گوش رسید، حاکی از اینکه دوباره مدیران چوکا درگیر انتخاب سرمربی جدیدی برای این تیم بحرانزده در آستانه روزهای پایانی لیگ دسته اول هستند و قصد برکناری عسگری را از هدایت تیم محبوب تالشان دارند.
او که از هفته بیست و هفتم تا پایان هفته سیام روی نیمکت تیم فوتبال چوکا تکیه زد، پس از کسب تنها چهار امتیاز از چهار مسابقه حساس و ثبت یک برد، یک تساوی و ۲ شکست گویا با تصمیم مدیران باشگاه از سمت سرمربیگری برکنار شده و مجبور است تا حتی زودتر از اسلافش نیمکت تیم محبوب تالشان را ترک کند.
تنها چهار مسابقه تا پایان لیگ یک باقی مانده و تیم فوتبال چوکا تالش تنها با یک امتیاز بیشتر از خلیج فارس ماهشهر و ۶ امتیاز کمتر از شهرداری همدان شرایط حساسی دارد؛ به طوری که با بهدست آوردن همه امتیازهای ممکن و اشتباه رقیبان میتواند از خطر سقوط نجات یابد، اما در صورت تداوم همین روند، سقوط دوباره به دسته پایینتر را تجربه خواهد کرد.
در این میان تنها دستاورد قابل اعتنای کادر فنی و بازیکنان تیم فوتبال چوکا تالش در مسابقههای امسال لیگ دسته اول کشور، پیروزی قاطع در شهرآورد غرب گیلان رویاروی شهرداری آستارا در جریان هفته بیست و سوم بود که در ورزشگاه پوریای ولی تالش با سه گل مهمان خود را از پیش رو برداشت.
تیم چوکا تالش پس از برگزاری ۲۸ بازی با چهار برد، ۹ تساوی و ۱۵ باخت، ۲۳ گل زده و ۴۲ گل خورده و تفاضل گل منفی ۱۹ با کسب تنها ۲۱ امتیاز در حال حاضر در انتهای جدول ردهبندی لیگ دسته اول فوتبال کشور، در جایگاه شانزدهم قرار دارد.
۱۸ تیم در مسابقههای فوتبال لیگ دسته اول حضور دارند که پس از انجام ۳۴ بازی، تیمهای اول و دوم جدول ردهبندی جواز حضور در لیگ برتر دوره بیست و دوم را برای سال ۱۴۰۲-۱۴۰۳ کسب خواهند کرد.
نظر شما