محمدرضا باقری، سفیر پیشین ایران در سوریه در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهمیت و اهداف سفر رئیس جمهور کشورمان به سوریه پس از ۱۳ سال، اظهار داشت: سوریه کشور دوست و برادر ما است و روابط ایران و سوریه روابط راهبردی و بسیار مهمی است که در طول سالیان متمادی این سطح از روابط هم ادامه داشته و دارد.
وی با بیان اینکه پدر بشار اسد رئیس جمهور فعلی سوریه از طرفداران و حامیان سرسخت و در کنار انقلاب اسلامی ایران بود، گفت: زمانی که صدام اینطور تبلیغ میکرد که جنگ ایران و عراق، جنگ عرب و عجم است، حافظ اسد (رئیس جمهور فقید سوریه) میگفت من هم عرب هستم اما دوست ایرانم.
سفیر پیشین ایران در سوریه تصریح کرد: روابط ما با سوریه از ابتدای انقلاب اسلامی، یک روابط برادرانه و دوستانه بوده و به همین دلیل وقتی سوریه دچار مشکل شد و عدهای به دنبال فروپاشی سوریه و از بین بردن دولت بشار اسد برآمدند، ایران از این کشور دفاع کرد.
باقری افزود: امروز شاهد هستیم که کشورهای عربی به اینکه روابط خود را با سوریه برقرار کنند، روی آوردند و همین طور جامعه عرب که سوریه را از اتحادیه عرب حذف کرده بود الان از سوریه درخواست کردند به جامعه عرب، برگردد و این یک موفقیت برای دولت سوریه است.
وی با اشاره به سفر آیت الله رئیسی به سوریه، مطرح کرد: رئیس جمهور کشورمان در شرایطی به سوریه سفر میکند که ثباتی در سوریه پیدا شده و استقرار سیاسی حاکم است و به نظرم حتما باید این روابط را تحکیم کرده و گسترده کنیم.
معاون پیشین عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ادامه داد: در حوادث اخیر سوریه، کشورهای متعددی از قدرت های شیطانی، برای سرنگونی دولت بشار اسد و اینکه مقاومت را مخدوش کنند، هزینه کردند که الحمدالله موفق نشدند و جمهوری اسلامی ایران این معنا را درک کرده بود که «سنگر سوریه» سنگر بسیار مهمی برای مقاومت است.
باقری عنوان کرد: الان زمان آن است که جمهوری اسلامی ایران و جمهوری سوریه باز هم اقدامات قبلی، چه در مناسبات دوجانبه، چه در سطح روابط منطقه را در جهت «تحکیم محور مقاومت» انجام دهند.
وی تاکید کرد: به نظر من این سفر در این چارچوب برنامه ریزی شده و اهداف مهمی در این سفر مدنظر است که روابط دوجانبه در زمینههای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی توسعه پیدا کند و الان زمانی است که کشورهای منطقه باید در «بازسازی سوریه» کمک کنند و ایران هم در این زمینه نقش آفرین خواهد بود.
سفیر پیشین ایران در سوریه در مورد نقش و مشارکت ایران در بازسازی سوریه و انتفاع اقتصادی حاصل از آن، گفت: در این خصوص مطلبی که بسیار مهم است و جوانان باید بدانند این است که برخی اخبار کذب مغرضانه منتشر میشود تا روابط این دو کشور لطمه ببیند. زمانی که من در سوریه سفیر بودم، جمهوری اسلامی ایران در بازپروری برخی «صنایع تولیدی سوریه» کمک میکرد.
باقری یادآور شد: برای مثال یک شرکت ایرانی برای بازسازی نیروگاهی در سوریه میآمد، کارش که به اتمام می رسید پول آن را هم میگرفت، در واقع به نوعی می توان گفت که شرکتهای ایرانی که به سوریه میآمدند هم «تجارب بینالمللی» پیدا میکردند و هم «درآمدزایی» داشتند.
وی با تاکید بر اینکه ما با سوریه روابط دوستانه و راهبردی داشتیم و داریم، اما این بدان معنی نیست که کار مجانی و بدون مزد برای آنها انجام داده باشیم، اظهار کرد: این نمونههایی که عرض کردم، امروز میتواند به طریق اولی وجود داشته باشد، یعنی اینکه ما بتوانیم به دولت و مردم سوریه در بازسازی این کشور کمک کنیم و «شرکتهای ما منافع مادی» خود را ببرند.
معاون پیشین عربی و آفریقا وزارت امور خارجه، بیان کرد: همچنین سوریه در «محافل و مجامع بینالمللی» در کنار ایران بوده و هست. زمانی که میگوید دوست ایرانیم، حامی مقاومت در منطقه هستیم و زمانی که از سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در حقوق بشر، هستهای و سایر موضوعات دیگر دفاع می کند واقعاً برای ما ارزشمند است.
باقری گفت: زمانی که سفر در سطح رئیس جمهور انجام میشود این سفر در گسترش روابط بسیار موثر است و بیانگر این است که روابط در حدی است که دو رئیس جمهور میتوانند توافقات را امضا کنند یا در حضور آنها به امضا برسند؛ بنابراین تاثیر سفر رئیس جمهور یک کشور به کشوری دیگر قابل مقایسه با سفرهای مقامات پایین تر نیست و ما معتقدیم که نه تنها برای سوریه بلکه برای کشورهای مختلف پیامهای متعددی دارد.
سفیر پیشین ایران در سوریه در پایان خاطر نشان کرد: بنابراین در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، امنیتی این سفر را موثر میدانم و امیدوارم به خوبی انجام شود و نتایج مورد نظر حاصل شود.
نظر شما