به گزارش ایرنا، جو بایدن با شعارهایی علیه سیاست شکستخورده مهاجرتی دونالد ترامپ همتای سلف خود، به ریاست جمهوری آمریکا رسید. این سیاستمدار کهنهکار دموکرات در نخستین سخنرانی خود در جمع اصحاب رسانه پس از تصدی منصب ریاست جمهوری نیز از پرداختن به موضوع مهاجرت غافل نماند و اطمینان داد که بابت تغییر بخشی از سیاست مهاجرتی ترامپ، هرگز عذرخواهی نخواهد کرد. بایدن در آن سخنرانی ۲۵ مارس که به مدت بیش از یک ساعت به موضوعات مختلف پرداخت، تلاش کرد تا راهکاری برای یکی از بزرگترین مشکلاتی که دولتش با آن مواجه است را ارائه دهد: بحران مهاجرت در مرز مکزیک.
موضوع مهاجرت، موضوع اصلی نشست بود و انتقادهای بایدن از برنامههای مهاجرتی غیر انسانی دولت ترامپ تا جایی پیش رفت که موضعگیریهای او سبب شد تا انتقادهایی مبنی بر اینکه بایدن از مهاجرت غیر قانونی مردم آمریکای لاتین حمایت میکند، متوجه او شود.
اکنون بیش از ۲ سال از حضور بایدن میگذرد و آنچه واضح است اینکه وخامت اوضاع در مرزهای جنوبی، چهلوششمین رئیسجمهوری آمریکا را به دردسر انداخته است.
شامگاه شنبه ۲۴ دسامبر (سوم دی ماه) بود که انتقال یکی از سه اتوبوس حامل مهاجران مقابل محل اقامت کامالا هریس، هدیه شب کریسمس فرماندار تگزاس به معاون ریاست جمهوری آمریکا بود. رها کردن مهاجران در سرمای منفی هفت درجهای واشنگتن در آن شب، همه ماجرا نبود و گرِگ آبات فرماندار تگزاس از ماهها قبل (آوریل ۲۰۲۲)، انتقال دهها اتوبوس حامل مهاجران به ایالتهای تحت فرماندهی دموکراتها را به نشانه اعتراض به سیاست مهاجرتی بایدن آغاز کرده بود. رویهای که بارها با انتقاد سازمانهای حقوق بشری مواجه شد.
و اما عنوان ۴۲...
سیاست اخراج موسوم به عنوان۴۲ یکی از میراثهای ترامپ بود که به نیروهای مرزی اجازه میداد در طول همهگیری کووید-۱۹، افرادی که به طور غیر قانونی از مرزهای آمریکا عبور میکنند، بدون اینکه بتوانند درخواست پناهندگی کنند، اخراج کنند. شماری از ایالتهای آمریکا که توسط محافظهکاران اداره میشوند، از جمله تگزاس، پیشتر موفق شدند لغو عنوان۴۲ را به تعویق بیندازند تا اینکه سرانجام موعد انقضای این سیاست ضدمهاجرتی، نیمه شب پنجشنبه گذشته (۲۱ اردیبهشت/ ۱۱ مه) سررسید.
حدود ۲ هفته پیش از انقضای این قانون بحثبرانگیز که مجوزی برای اخراج فوری مهاجران به محض پا گذاشتن در خاک آمریکا بود، هر روز هزاران مهاجر از آمریکای لاتین و مرکزی و حتی آفریقاییها، صفهایی به طول کیلومترها تشکیل میدادند، به این امید که بتوانند در روزهای پیش از پایان سیاست مهاجرتی ترامپ وارد خاک ایالات متحده شوند.
پس از سرمای منفی چند درجه واشنگتن، مهاجران این بار آفتاب بی امان و گرمای بالای ۳۰ درجه مسیرهای منتهی به مکزیک و پس از آن آمریکا را به جان خریدند تا به آمریکا برسند؛ در مقابل، مرزهای جنوبی آمریکا در شرایطی با انقضای عنوان ۴۲ با بحران مواجه شد و کاخ سفید برای تقویت امنیت و جلوگیری از ورود غیر قانونی مهاجران، حدود یکهزار و ۵۰۰ نیروی نظامی مستقر کرده است. فرماندار جمهوریخواه ایالت تگزاس نیز دوشنبه گذشته از استقرار چند فروند هلیکوپتر بلکهاک و سی۱۳۰ در قالب یگان جدید نیروی مرزی تاکتیکی در امتداد مرزی با مکزیک به منظور مقابله با مهاجران غیر قانونی خبر داد.
با به پایان رسیدن عنوان ۴۲، دولت آمریکا بار دیگر به اجرای مقررات چند دهه قبل موسوم به عنوان ۸ روی آورده است که طبق اعلام آلخاندرو مایورکاس وزیر امنیت داخلی آمریکا، عواقب جدیتری برای مهاجرانی که به صورت غیر قانونی وارد این کشور میشوند، به همراه خواهد داشت. طبق اعلام وزارت امنیت داخلی آمریکا، علاوه بر اخراج فوری، ممنوعیت ورود مجدد برای پنج سال و پیگرد کیفری در انتظار بازداشتشدگان خواهد بود.
مرز مکزیک و آمریکا، خطی به طول سه هزار و ۲۰۰ کیلومتر، این روزها توسط حدود ۲۴۰۰۰ مامور نگاهبانی میشود.
ازسرگیری ساخت دیوار مکزیک؛ روز از نو، روزی از نو با
ران دسانتیس فرماندار جمهوریخواه ایالت فلوریدا که به نوشته رسانههای آمریکایی، خود را برای انتخابات ریاست جمهوری آتی نیز آماده میکند، از جمله منتقدان اصلی سیاستهای بایدن است که اعلام کرد: مرز ایالات متحده و مکزیک باید بیدرنگ پس از انقضای عنوان ۴۲ بسته شود.
توقف ساخت دیوار مرزی مکزیک یکی از نخستین فرمانهای بایدن در روزهای نخست سکونت در اتاق بیضی بود و دسانتیس در این مورد نیز گفت: علاوه بر ساختن دیوار مرزی، مهاجرانی که به طور غیر قانونی از مرز عبور میکنند به کشورشان بازگردانده میشوند.
این سیاستمدار با سودای ریاست جمهوری، در انتقاد از اقدامات دولت بایدن گفت: آنچه در مرزها اتفاق میافتد، فاجعهای است که باعث مرگ آمریکاییها میشود. من به سرعت مرز را میبندم.
دسانتیس دولت مکزیک را نیز مورد انتقاد قرار داد و گفت آندرس مانوئل لوپز اوبرادور رئیسجمهوری مکزیک هیچ کنترلی بر مسئله مهاجرت ندارد.
کنگره فلوریدا دوشنبه هفته گذشته (۱۸ اردیبهشت/ هشتم مه) لایحهای با موضوع مهاجرت موسوم به لایحه اسبی ۱۷۱۸ (SB ۱۷۱۸) را تصویب کرد که توسط ران دسانتیس ارائه شده بود و عوامل دخیل در حملونقل مهاجران غیر قانونی را هدف قرار میدهد. جریمه کسانی که مهاجران غیر قانونی را از سایر کشورها به آمریکا منتقل میکنند، تحریم شرکتهایی که افراد فاقد مجوز کار را استخدام میکنند و همچنین کاهش کمکهزینههای اقتصادی دانشجویانی که وضعیت مهاجرتی تعریفشدهای ندارند، از جمله موارد این لایحه است.
رئیسجمهوری مکزیک با انتقاد از تصویب لایحه ضد مهاجرتی غیر اخلاقی ایالت فلوریدا آمریکا، ران دِسانتیس فرماندار این ایالت را به بهرهبرداری سیاسی از درد و رنج مهاجران متهم کرد.
مارسلو ابرارد وزیر خارجه مکزیک نیز تصویب لایحهای که بر اساس آن قانونگذاران آمریکایی به دنبال تشدید سیاستهای ضد مهاجرتی و از سرگیری ساخت دیوار مرزی هستند را مورد انتقاد قرار داد.
به گزارش رویترز، مجلس نمایندگان آمریکا پنجشنبه گذشته قانونی را تصویب کرد که به موجب آن پناهجویان ملزم هستند تا در خارج از ایالات متحده به صورت برخط (آنلاین) درخواست خود را ارائه دهند.
همچنین بر اساس این طرح، ساخت دیوار مرزی در سراسر مرز بین ایالات متحده و مکزیک که پیشتر توسط ترامپ همتای سلف بایدن ترویج شده بود، از سر گرفته میشود.
مرگ مهاجر ۱۷ ساله در بازداشتگاه آمریکا
همچنین به تازگی و همزمان با تشدید تدابیر ضد مهاجرتی در مرزهای جنوبی آمریکا، برای نخستین بار از آغاز به کار دولت بایدن تاکنون، مرگ یک نوجوان مهاجر اهل هندوراس که در بازداشت به سر میبرد، تایید شد.
دولت هندوراس روز جمعه (۲۲ اردیبهشت/ ۱۲ مه) از مرگ یک نوجوان ۱۷ ساله اهل این کشور که در یک مرکز نگهداری از مهاجران غیر قانونی در فلوریدا، ایالات متحده به سر میبرد، ابراز تاسف کرد و از مقامهای آمریکایی خواست تا این رویداد را بررسی کنند.
وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا (HHS) سپس با صدور بیانیهای، مرگ این نوجوان مهاجر را تایید و اعلام کرد: مقامات در حال بررسی جزئیات این پرونده از جمله تمام سوابق بستری متوفی هستند.
وزارت امور خارجه هندوراس اعلام کرد سیومارا کاسترو رئیسجمهوری این کشور منتظر است تا دولت آمریکا تاریخ بازدید از پناهگاههای این کشور که بیش از ۲ هزار کودک بدون همراهی والدین در آن مستقر هستند را تایید کند.
بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه هندوراس، دیدار کاسترو با هدف تقویت همکاری برای جلوگیری از جدا شدن افراد زیر سن قانونی از خانواده و وقوع فجایع از این نوع است.
رکورد تعداد مهاجرانی که در طول دوره ریاست جمهوری بایدن به مرز جنوبی ایالات متحده رسیدهاند، ۲ رکورد متوالی در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ را ثبت کرد. بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در سال ۲۰۲۲ و در سال مالی ۲۰۲۳ تا کنون (از اکتبر)، بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر توسط نیروهای مهاجرت آمریکا دستگیر شدهاند.
فرجام سخن
گفتمان ضدمهاجرتی اگر چه در ۲ سال گذشته، تنها از سوی جمهوریخواهان مطرح نشده و شماری از نمایندگان دموکرات که از قضا در انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا پیروز شدند نیز سخنان تند ضد مهاجری ایراد کردهاند، اما برآیند تصویب لایحههای متعدد علیه مهاجران نشان میدهد که قدرت رو به رشد جمهوریخواهان با تکیه بر مسئله کلیدی مهاجرت، حربهای قدرتمند علیه بایدن برای انتخابات آینده خواهد بود.
دولت بایدن از آغاز به کار خود و با وجود شعارهای ابتدایی، در عمل در راستای کاهش یا معکوس کردن سیاستهای سختگیرانهای که دولت ترامپ انجام داد، گامی برنداشت و احتمال میرود که این رویه تشدید شود.
فلوریدا یکی از ایالتهایی است که لاتینتبارهای زیادی در آن زندگی میکنند، با این حال سیاستهای سختگیرانهتری در قبال مهاجران غیر قانونی در پیش گرفته است. با پیروزی ران دسانتیس فرماندار فعلی و سناتور مارکو روبیو در ایالت فلوریدا در انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا به وضوح قابل پیشبینی بود که گفتمان ضد مهاجرتی از سوی این ایالت جنوبی آمریکا تشدید شود.
برآیند تحولات اخیر و کشمکشهای داخلی آمریکا بر سر مسئله مهاجرت نیز نشان میدهد که به احتمال قوی لفاظیهای ضد مهاجرتی و سیاستهای مرزی به شکل تندرو در روایت انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ برجسته شود؛ روایتی که بر سرنوشت حکمرانی بایدن بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
نظر شما