مقاله محققان شریف در فهرست مقالات شایسته تقدیر بنیاد بین‌المللی پژوهش در گرانش

تهران- ایرنا- مقاله‌ پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف در فهرست پژوهش‌های شایسته تقدیر بنیاد بین‌المللی پژوهش در گرانش Gravity Research Foundation در سال ۲۰۲۳ قرار گرفت.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از دانشگاه صنعتی شریف، مقاله‌ای با عنوان «انرژی تاریک دینامیکی برگرفته از حد موضعی نظریه‌ غیرموضعی گرانش» از جواد طباطبایی دانشجوی دکتری، عبدالعلی بنی‌هاشمی محقق پسادکتری و شانت باغرام دانشیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف به‌همراه بهرام مشحون استاد پیشکسوت و بازنشسته‌ دانشگاه میزوری و استاد معین پژوهشکده نجوم پژوهشگاه دانش‌های بنیادی و دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی‌شریف، در فهرست تقدیرشدگان بنیاد پژوهش گرانش در سال جاری قرار گرفت.

در این مقاله آمده است: ۹۵ درصد کیهان از ماده و انرژی تاریک تشکیل شده است، فیزیک هر دو این مولفه‌ها ناشناخته و مشاهده و دریافت ما از دو مولفه‌ تاریک کیهان فقط از طریق گرانش صورت پذیرفته است. از این رو همواره این ایده مطرح است که شاید مدل بنیادی‌تری برای گرانش کلاسیک وجود دارد. نظریه بنیادی‌تری که این دو مولفه به گونه‌ای با آن در ارتباطند.

نسبیت عام اینشتین بر دو اصل مهم استوار است. اصل هم ارزی‌(هم ارزی جرم گرانشی و جرم لختی) و اصل موضعیت. اصل موضعیت بدین معنا است که اندازه‌گیری‌های فیزیک به‌صورت موضعی و فقط در یک نقطه از فضا و زمان انجام می‌شود. جالب آن که پدیده‌های فیزیکی مانند «موج» وجود دارند که نشان از ماهیت غیرموضعی اندازه‌گیری دارند. از این رو می‌توان به‌دنبال ساختن نظریه غیرموضعی از نسبیت و گرانش بود.

در کتاب گرانش غیر موضعی از استاد مشحون که در سال ۲۰۱۷ با انتشارات آکسفورد به‌ چاپ رسید، این ایده به‌صورت مبسوط واکاویده شده است.

مقاله محققان شریف در فهرست مقالات شایسته تقدیر بنیاد بین‌المللی پژوهش در گرانش

در پژوهش جدید؛ طباطبایی و همکاران حد موضعی گرانش غیرموضعی برای کیهان همگن و همسانگرد را به‌دست آورده‌اند. در این مقاله‌ تکمیلی دیگر، آن‌ها نشان داده‌اند که تحول مولفه‌های تشکیل‌دهنده کیهان از مدل استاندارد متفاوت خواهد بود. به‌صورت خاص در این مدل هندسه‌ فضایی کیهان تخت بوده و ثابت کیهان‌شناسی به‌عنوان مولفه‌ای که چگالی ثابتی دارد، نمی‌تواند عامل انبساط تندشونده کیهان باشد. به‌بیانی دیگر عامل انبساط تندشونده انرژی تاریک دینامیکی است. این گروه پژوهشی درحال بررسی جوانب متفاوت این نظریه غیرموضعی گرانش و اثرات آن بر کیهان‌شناسی است.

لینک دسترسی به مقاله

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha