روایتی از یک خبر| باخموت، تراژدی زمین سوخته

تهران- ایرنا- شهر باخموت واقع در استان دونتسک که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه سال گذشته الحاق آن به کشورش را اعلام کرد، پس از درگیری‌های طولانی مدت و تحمل خسارت‌های فراوان در نهایت به دست مسکو افتاد.

به گزارش ایرنا، وزارت دفاع روسیه بامداد روز گذشته (یکشنبه) در بیانیه‌ای اعلام کرد که در مسیر تاکتیکی آرتیموفسک، در نتیجه اقدامات تهاجمی واحدهای واگنر و با حمایت هوایی و توپخانه‌ای گروه «یوگ»، آزادسازی شهر آرتموفسک کامل شد.

این در حالی است که یوگنی پریگوژین فرمانده گروه شبه نظامی واگنر شنبه در پیامی تصویری که در تلگرام منتشر شد، گفت که تمام شهر باخموت ظهر روز شنبه توسط نیروهای واگنر تصرف شده است.

پریگوژین ادامه داد که این عملیات با نام «چرخ گوشت باخموت» در ۸ اکتبر سال گذشته (۱۶ مهر ۱۴۰۱) آغاز شد و به مدت ۲۲۴ روز ادامه داشت.

اما کی‌یف روز شنبه ادعای پریگوژین را رد کرد. هانا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین در تلگرام نوشت:درگیری شدید در باخموت ادامه دارد. وضعیت بحرانی است. نیروهای اوکراینی موضع دفاعی خود را حفظ می‌کنند.

مالیار تاکید کرد که در حال حاضر، نیروهای دفاعی اوکراین برخی از تاسیسات صنعتی و زیربنایی را در این منطقه کنترل می‌کنند. اما هیچ واکنش فوری از سوی اوکراین به بیانیه وزارت دفاع روسیه صادر نشد.

از سوی دیگر گفته می‌شود که ارتش اوکراین پس از تصرف شهر باخموت از سوی نیروهای نظامی روسیه، این شهر را توسط خمپاره گلوله‌باران کرده است.

پیشینه
از زمان شروع جنگ بین اوکراین و روسیه کشورهای غربی برخی با کمی تعلل و نگرانی از مخدوش شدن روابط با مسکو، کمک‌های نظامی گسترده‌ای را به سمت اوکراین روانه کردند تا کی‌یف توانایی دفاع از خود در برابر همسایه شرقی‌اش را داشته باشد.
این کمک‌ها با اعمال تحریم‌های وسیع بر اشخاص و نهادهای روسی همراه شد تا علاوه بر فشار اقتصادی به روسیه مانع از صرف هزینه‌های نظامی این کشور برای ادامه جنگ شود. در واقع هدف مجموعه غرب این بود که با کاهش درآمدهای مسکو به ویژه در حوزه انرژی، نیروهای مسلح روسیه را در این جنگ تضعیف کند.
حمایت‌های آمریکا و اتحادیه اروپا از دولت زلنسکی با تزریق تسلیحات چند ده میلیارد دلاری منجر به پیچیده شدن معادلات جبهه جنگ در شرق و جنوب اوکراین شد.
اواخر سال گذشته زمانیکه اوکراین متحمل خسارت‌های بسیاری از حملات روسیه شد و احساس خلایی در ارتش خود کرد، مجددا غرب با ابتکار آمریکا تصمیم گرفت جنگ افزارهای تهاجمی که تا پیش از آن از صدور آنها به اوکراین خودداری می‌کرد، به دولت حاضر در کی‌یف بدهد. تانک‌های تهاجمی از جمله این جنگ افزارها بودند که حامیان اصلی زلنسکی مانند انگلیس، آلمان و آمریکا هر کدام بخشی از تولید خود را در اختیار اوکراین قرار دادند.

روایتی از یک خبر| باخموت، تراژدی زمین سوخته

روسیه بارها نسبت به ارائه تسلیحات پیشرفته به آنچه "رژیم کی‌یف" عنوان می کند، هشدار داده است اگرچه در واکنش به این نگرانی، حامیان اوکراین اعلام کردند که صدور این تسلیحات تهاجمی برای حمله به خاک روسیه نیست و صرفا اوکراین بمنظور دفاع از خود استفاده میکند.
با اینحال به تازگی گفتگو هایی در محافل دولتی اتحادیه اروپا مطرح شده تا آمریکا اجازه ارسال جنگنده‌های اف ۱۶ خود به اوکراین را بدهد تا این کشور بتواند کنترل حریم هوایی خود را در دست بگیرد.
رئیس جمهور ولودیمیر زلنسکی در نشست روز شنبه سران گروه ۷ در ژاپن شرکت کرد و وعده دریافت پشتیبانی از اعضای این گروه اقتصادی را گرفت؛ از جمله قول واشنگتن مبنی بر اینکه اکنون از آموزش خلبانان اوکراینی برای پرواز جنگنده‌های اف ۱۶ حمایت می کند، در حالیکه ارسال این جنگنده پیشتر یک تابو بود.

اهمیت موضوع

تصرف شهر باخموت که روسیه از آن با نام زمان شوروی «آرتیوموفسک» یاد می‌کند، نشان دهنده نخستین پیروزی بزرگ مسکو در نزدیک به یک سال گذشته از مناقشه اوکراین است.

این پیروزی به این لحاظ اهمیت دارد که تلفات زیادی در این منطقه از سوی هر دو طرف بر جای گذاشت و این مساله ناشی از درگیری طولانی مدت نیروهای تحت حمایت روسیه و ارتش اوکراین در این منطقه بوده است. نبردهای خانه به خانه شهری، باخموت را به جهنمی برای نظامیان و غیرنظامیان محلی تبدیل کرده بود.

باخموت با نزدیک به ۴۰ کیلومتر مربع مساحت، پیش از شروع جنگ اوکراین بیش از ۷۰ هزار نفر جمعیت داشت. وسعت کوچک این شهر که به اعتقاد برخی به لحاظ راهبردی اهمیت چندانی ندارد، باعث بر جای گذاشتن تلفات بسیاری شده است. به گفته ولودیمیر زلنسکی، تمام ساختمان‌ها تخریب و این شهر به کلی ویران شده است. اما وی تصرف شهر باخموت توسط روسیه را رد کرد و گفت که نیروهای اوکراینی در حال مبارزه در این منطقه هستند.

روایتی از یک خبر| باخموت، تراژدی زمین سوخته

با اینحال به نظر می رسد تصرف این شهر برای روس‌ها اهمیت بسیاری دارد چرا که این منطقه واقع در استان دونتسک است که از جنوب به مرکز این استان و از شرق به منطقه لوگانسک متصل می‌شود. لوگانسک و دونتسک از جمله مناطقی است که ولادیمیر پوتین سال گذشته الحاق آنها به خاک فدراسیون روسیه را اعلام کرد. همچنین جاده مجاور در این شهر مستقیم به شهر خارکیف که در اوایل جنگ یکی از جبهه‌های اصلی مناقشه محسوب می‌شد، راه دارد.

از نقطه نظر روسیه این شهر یک مرکز مهم حمل و نقل منطقه‌ای است که مسیرهای زیادی در منطقه دونباس از آنجا عبور می‌کند. باخموت از سال ۲۰۱۵ توسط نیروهای اوکراینی به قلعه‌ای به ظاهر تسخیرناپذیر تبدیل شد که با هزاران تن بتن مستحکم و مین گذاری شده بود.

کی‌یف اعلام کرده هدفش در باخموت این بوده که نیروهای روسی را از نقاط دیگر جبهه به داخل شهر بکشاند تا تلفات زیادی در آنجا به سربازان دشمن وارد کند و خطوط دفاعی مسکو را در مکان‌های دیگر قبل از انجام "ضد حمله بزرگ" برنامه‌ریزی‌شده تضعیف نماید.

ارزیابی

با وجود ورود گسترده جنگ افزارهای غربی به سمت اوکراین، روسیه به عنوان یک کشور در مقابل سامانه‌های پیشرفته و تسلیحاتی مجموعه غرب ایستاده است و با وجود صرف زمان زیاد برای تصرف باخموت در نهایت موفق به انجام این کار شد.

هر چند اوکراین مدعی است که برای انجام ضد حمله قصد خسته کردن نیروهای روسی در این منطقه را داشته، اما روسیه آن را یک پیروزی مهم می‌داند که پس از چندین ماه به دست آورده است. این موفقیت روسیه که هزینه‌های زیادی را به دو طرف تحمیل کرد اما از نگاه غرب بخاطر میزان تلفات و زمان طولانی برای به نتیجه رسیدن، یک پیروزی نمادین تعبیر می‌شود.

پس از تصرف باخموت، نیروهای کی‌یف ممکن است احساس شکست بدی کنند و در تلاش باشند تا در جبهه‌های دیگر درگیری با نیروهای روسیه تلافی کنند که این مساله آتش جنگ را شعله‌ورتر می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha