به گزارش ایرنا سوارکاری به عنوان یکی از رشتههای ورزشی با قدمت زیاد همچنان مورد توجه عموم قرار دارد و جزو ورزشهای محبوب و پُرهیجان اما پُرهزینه است.
این رشته در خراسان جنوبی به ویژه با تنوع اقلیمی و جاذبههای طبیعی که دارد از علاقهمندان زیادی برخوردار است اما کمبود اعتبار و مشکلات زیرساختی به ویژه نبود زمین سوارکاری موجب شده فعالیت ورزشکاران در این رشته در حداقل بماند.
سوارکاری به عنوان تفریح و سرگرمی هم انجام میشود ولی فعالیت در این رشته به شکل حرفهای مستلزم بهرهمندی از امکانات و زیرساختهای خاص مانند زمین اسبدَوانی است که در بیرجند مرکز خراسان جنوبی فقط یک باشگاه سوارکاری فعال است و تجهیزات آن در مقایسه با سایر استانها استاندارد لازم را ندارد و نیازمند حمایت است.
به گفته فعالان این رشته ورزشی، اسبهای بیرجند از بهترین اسبهای اصیل است و در صورت حمایت دستگاهها و مسوولان ذیربط میتوان فضای تمرینی را برای سوارکاری در خراسان جنوبی فراهم کرد.
مهمترین نیاز رشته سوارکاری
رئیس هیات سوارکاری خراسان جنوبی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: سوارکاری در این استان یک رشته نوپا و هزینهبر است که شاید پرهزینهترین رشته ورزشی و بیشتر از فوتبال، سوارکاری باشد.
امیر رعیت افزود: فعالیت در این رشته ورزشی نیاز به یکسری تجهیزات دارد که باید فراهم شود، در استان کورس (اسبدوانی) دارای ظرفیت قوی و مورد توجه سوارکاران است که نمونه آن را در استانهای کرمان و یزد داریم.
وی بیان کرد: از سال گذشته تاکنون ۳۵ قهرمان کشوری در مسابقات اسبدوانی داشتهایم با این وجود در خراسان جنوبی که استانی کمبرخوردار است رشته سوارکاری محرومترین رشته به دلیل هزینههای هنگفت آن است.
رئیس هیات سوارکاری خراسان جنوبی که صاحب تنها باشگاه سوارکاری فعال در این استان است گفت: رایزنیهای زیادی با دستگاههای مختلف شده اما نتوانستیم زمینی را برای برگزاری تمرین و مسابقات داشته باشیم.
وی افزود: به صورت موقت زمینی را روزانه اجاره میکنیم و برخی دستگاهها که زمین در اختیار دارند نیز پای کار نمیآیند البته اخیرا با دانشگاه بیرجند مذاکراتی انجام شده تا بتوانیم به صورت مشارکتی این زمین را فراهم کنیم.
رعیت گفت: بیشتر فعالیت سوارکاری در فضای آزاد است زیرا مسقف کردن آن هزینه دارد و در صورت داشتن حامی، تامین اعتبار و فراهم شدن زیرساختها میتوان در همین زمین موقت و اجارهای مسابقات شرق کشور را برگزار کرد اما متاسفانه اعتبار و زیرساخت لازم را نداریم.
به گفته وی اکنون یک باشگاه سوارکاری به صورت رسمی در مرکز استان فعال است و چند مجموعه هم در حال پیگیری برای راهاندازی باشگاه هستند.
رئیس هیات سوارکاری خراسان جنوبی تصریح کرد: به لحاظ اعتبار و امکانات سوارکاری در مضیقه هستیم و زمین که اولویت اولیه برای تمرین سوارکاری است را در مرکز استان نداریم؛ الان در بشرویه و طبس زمین سوارکاری وجود دارد و قاین هم در حال انجام است.
وی بیان کرد: برخی از شهروندان سرمایههای هنگفتی را برای فعالیت در این رشته آوردهاند اما متاسفانه مورد توجه قرار نمیگیرند و موجب دلسردی آنان شده تا جایی که حدود ۲ سال گذشته، ۶۰۰ راس اسب در استان داشتیم که اکنون به نصف کاهش یافته است.
رعیت گفت: از آنجایی که مسابقه اسبسواری در استان برگزار نمیشود کسانی که در این رشته سرمایهگذاری میکنند امید خود را برای نگهداری اسب و هزینه در این رشته ورزشی از دست می دهند و دلگرم نیستند.
وی ادامه داد: در بیرجند حتی امکان نگهداری اسبهای مسابقه نیست و سوارکاران اسبهای خود را در گنبد نگهداری میکنند این در حالی است که بهترین اسبهای اصیل ترکمن متعلق به اسبداران و سوارکاران این استان است و اگر شرایط فراهم باشد که در استان نگهداری شوند گردش اقتصادی بالایی دارد.
این باشگاهدار گفت: در حال حاضر پنج راس اسب از استان خراسان جنوبی در رقابتهای لیگ یک کشور شرکت میکنند که قیمت و هزینههای نگهداری آنها بالاست.
وی اظهار داشت: حمایت از طرف سازمانهایی که زمین در اختیار دارند برای توسعه و فعالیت در ورزش سوارکاری وجود ندارد و با هزینههای سنگین این رشته، هیات سوارکاری به تنهایی نمیتواند کاری انجام دهد.
رعیت گفت: علاقهمندی به این رشته در خراسان جنوبی زیاد است اما زمانی سوارکاران بیشتری جذب این رشته میشوند که در کنار میدان شاهد برگزاری مسابقات باشند و تحت تاثیر هیجانات قرار گیرند، بیشتر مالکان اسب بعد از اینکه کورس سوارکاری را لمس کردند جذب این رشته شدهاند و سرمایه هنگفتی در این زمینه گذاشتند.
رئیس هیات سوارکاری خراسان جنوبی گفت: رشته ورزشی سوارکاری برخلاف رشتههای دیگر مانند فوتبال تماشاچی خاص خود را دارد با این وجود به دلیل مشکلات مختلف هنوز نتوانستهایم در جذب حامی مالی موفق شویم.
وی اضافه کرد: امیدواریم بتوانیم با جذب حامیان مالی در راستای ارتقای وضع باشگاه و سوارکاران استان گام برداریم چرا که این رشته در خراسان جنوبی در صورت داشتن امکانات و زیرساخت های مورد نظر میتواند ورزشکاران و علاقهمندان بسیار بیشتری داشته باشد.
رعیت با بیان اینکه هیات سوارکاری در خراسان جنوبی سال ۱۳۹۴ راهاندازی شد گفت: اولین بار در استان دورههای مربیگری سوارکاری با حضور ۴۳ نفر در حال برگزاری است و اخذ مدرک مربیگری در رشته سوارکاری بسیار سخت است و حدود ۲ سال طول میکشد تا فرد به درجه سوارکاری برسد.
وی ادامه داد: با توجه به علاقمندی به رشته سوارکاری در استان حتی قابلیت برگزاری یک کورس اسبدوانی بانوان هم وجود دارد.
رئیس هیات سوارکاری خراسان جنوبی با بیان اینکه سوارکاری تنها رشته ورزشی است که در آن جنسیت تعریف نشده و ورزش خانوادگی است گفت: اکنون حدود ۳۰ سوارکار زن و ۸۰ سوارکار مرد در خراسان جنوبی فعالیت دارند.
وی تصریح کرد: بسیاری از سوارکاران استان اظهار میکنند که اگر قرار نیست مسابقات سوارکاری در استان برگزار شود اسبهای خود را بفروشیم.
وی اظهار امیدواری کرد که با تامین زیرساختهای لازم در سالهای آتی این رشته ورزشی در استان به شکوفایی برسد و گفت: ورزش سوارکاری نیازمند حمایت تربیت بدنی و سایر دستگاههاست، هیات سوارکاری به تنهایی نمیتواند این ورزش را توسعه دهد بلکه نیاز به کار گروهی دارد.
رعیت گفت: طی یک سال گذشته در زمینه زیبایی اسب اصیل ترکمن از شهرستان طبس قهرمان کشوری داشتهایم که مایه افتخار است.
زمین اسبدوانی نداریم
یک ورزشکار رشته اسبسواری هم نبود پیست اسبدوانی را دغدغه اصلی اسبداران و سوارکاران در مرکز استان عنوان کرد.
امید کوچی معتقد است که سوارکاری رشتهای مظلوم در خراسان جنوبی است زیرا از حداقلها که یک پیست اسبدوانی برای تمرین است محروم هستیم.
وی گفت: در این رشته حتی باشگاه مناسب و در حد استاندارد نداریم این در حالی است که در همسایگی ما مشهد و یزد و گناباد قطب سوارکاری هستند و از باشگاه و زمین مناسب برخوردارند اما مردم استان حتی از یک زمین کورس اسبدوانی و بهرهمندی از هیجانات مسابقات آن محرومند.
این ورزشکار که هشت سال است در رشته سوارکاری فعالیت دارد افزود: فقط عشق به این رشته ورزشی ما را در این راه نگه داشته است ولی تمرین سوارکاری باید در زمین مناسب انجام شود.
وی نبود مربی سوارکاری را از دیگر نیازهای استان ذکر کرد و گفت: گاهی غذای مناسب اسب در استان وجود ندارد.
کوچی با بیان اینکه مردم علاقه زیادی به این رشته ورزشی دارند اما زیرساخت آن فراهم نیست گفت: با واگذاری تسهیلات لازم میتوان به راهاندازی باشگاههای سوارکاری در استان کمک کرد یا حداقل یک زمین اسبدوانی فراهم شود تا مردم از این ورزش لذت ببرند.
وی با اشاره به اینکه اسبهای بیرجند از بهترین اسبهای اصیل است افزود: در صورت حمایت دستگاهها و مسوولان ذیربط میتوان فضای تمرینی را برای سوارکاری در استان فراهم کرد.
کمبود تجهیزات برای سوارکاری
سوارکار دیگری گفت: این رشته در مقایسه با دیگر رشتههای ورزشی کمتر مورد توجه قرار میگیرد و همین موضوع سبب شده که رشد کافی نداشته باشد.
فاطمه افروز یادآور شد: سوارکاری یک ورزش خانوادگی است که در آن جنسیت مطرح نیست اما در خراسان جنوبی برای تمرین با این محدودیت و مشکل مواجه هستیم.
وی اظهار داشت: به تازگی برای اولین بار به همت هیات سوارکاری استان کلینیک مربیگری در استان برگزار شده که امید است در آینده مشکل مربی رشته سوارکاری رفع شود.
این ورزشکار کمبود زیرساخت، مربی و تجهیزات سوارکاری را از دغدغهها و نیازهای مهم در این رشته ذکر کرد و گفت: با توجه به هزینه گزاف تجهیزات اسبسواری نیاز است در تامین بودجه این رشته ورزشی همکاری سایر دستگاهها و جذب حامی مالی صورت گیرد.
وی با بیان اینکه ۶ سال است در این رشته فعالیت میکند افزود: تنها یک باشگاه سوارکاری در مرکز استان فعال است که برای بهروز رسانی و استانداردسازی تجهیزات نیاز به حمایت مسوولان دارد.
افروز معتقد است که بیشتر علاقهمندان به رشته سوارکاری، بانوان هستند اما تجهیزات لازم برای سوارکاری کلاسیک در استان محدود است.
یکی دیگر از سوارکاران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، تامین زمین برای مسابقات اسبدوانی را مهمترین نیاز این رشته دانست و گفت: این رشته در بین بانوان طرفداران زیادی دارد اما به دلیل محدودیتهایی که برای این قشر در خراسان جنوبی تعریف شده بسیاری از بانوان علاقهمند به سوارکاری از فعالیت در این رشته منصرف شدهاند.
سمانه فاروقی اظهار داشت: روی آوردن به رشته سوارکاری که از ورزشهای قدیمی و مهیج است سفارش پیامبر اسلام (ص) بوده که به دلیل بالابودن هزینه خرید و نگهداری اسب اصیل و سایر زیرساختها نیازمند حمایت و توجه مسوولان است.
وی سابقه فعالیت خود در رشته سوارکاری را ۲ سال برشمرد و افزود: ظرفیت برگزاری مسابقات کورس در استان وجود دارد و اکنون همین مسابقات با حضور بانوان و آقایان در یزد برگزار میشود و مانعی وجود ندارد.
نظر شما