به گزارش خبرنگار ایرنا، تاریخ دوران جنگ تحمیلی سراسر با رشادت و از خودگذشتگی رزمندگان اسلام نوشته شده است در این جنگ نابرابر و تهاجم سنگین دشمن، سربازان و فرماندهانی بودند که تمام توان خود را برای حفظ این آب و خاک به کار گرفتند.
سروان «جعفر ایازی» یکی از فرماندهان عملیات آزادسازی خرمشهر بود که در روز سوم خرداد توانست جمعی از سربازان پیاده تحت امر خود را به خرمشهر که در اشغال نیروهای بعث عراق بود، برساند.
سروان ایازی متولد سال ۱۳۲۷ مهاباد است و در سال ۱۳۵۰ پس از اخذ دیپلم ریاضی وارد دانشکده افسری و در سال ۱۳۵۳ با اخذ درجه ستوان دومی در ارتش مشغول خدمت شد و در آن دوران به عنوان نیروهای نوهد (نیروی ویژه هوابرد) دورههای مختلفی از پیاده نظام تا سقوط آزاد و چتربازی را با موفقیت سپری کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز فرماندهی حفاظت از ۶۰ کیلومتر از نوار مرزی شلمچه تا کوشک را بر عهده داشت و در طول جنگ تحمیلی بیش از سه سال به عنوان فرمانده گروهان و فرمانده گردان در جبهههای نبرد حق علیه باطل خدمت کرد و از جانبازان دوران جنگ است.
خبرگزاری ایرنا به مناسبت سوم خرداد سالروز آزادسازی خرمشهری گفت وگویی با این فرمانده دوران جنگ تحمیلی به شرح زیر انجام داده است:
ایرنا: بفرمایید از چه سالی به ارتش ملحق شد؟
سروان ایازی: در سال ۱۳۵۰ پس از اینکه مدرک دیپلم رشته ریاضی را کسب کردم وارد دانشکده افسری ارتش شدم و در سال ۱۳۵۳ با اخذ درجه ستوان دومی خدمتم را به عنوان سرباز وطن آغاز کردم و سرانجام بازنشسته شدم.
ایرنا: قبل از شروع جنگ تحمیلی در کجا خدمت میکردید و چه دورههای نظامی و رزمی شرکت داشتید؟
سروان ایازی: پس از فارغ التحصیلی از دانشکده افسری به عنوان نیروهای نوهد (نیروی ویژه هوابرد) مشغول خدمت شدم و برای اینکه این نیرو جزو نیروهای مهم و حساس و نیاز به مهارتهای خاص داشت دورههای مختلفی از پیاده نظام تا سقوط آزاد و چتربازی، خنثی سازی مهمات و انواع بمبها را فرا گرفتم.
در سال ۱۳۵۸ کمی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی فرماندهی حفاظت از ۶۰ کیلومتر از نوار مرزی شلمچه تا کوشک را برعهده گرفتم و پس از شروع جنگ تحمیلی اولین دسته از نیروهای متجاوز عراقی را در این منطقه دستگیر کردیم.
ایرنا: چند سال در طول جنگ تحمیلی در جبهه حضور داشتید؟
سروان ایازی: در سال ۱۳۵۹ همزمان با آغاز جنگ در منطقه شلمچه بودم و پس از آنکه از ناحیه مهره پشت زخمی شدم به بیمارستانی در اصفهان منتقل و پس از بهبودی دوباره به جبهه برگشتم و تا سال ۱۳۶۲ به مدت سه سال در جبههها حضور داشتم.
در این مدت در عملیاتهای زیادی از جمله جنگ ۳۴ روزه خرمشهر، تنگ جذابه، عملیات دوب هوران، فتح المبین و آزادسازی خرمشهر حضور داشتم و نیروهای تحت امرم دومین واحدی پیاده بود که ساعت ۱۰ و ۱۰ دقیقه صبح سوم خرداد به خرمشهر رسیدیم و پای مان به این شهر اشتغال شده باز شد.
در طول جنگ ۵۶ دستگاه تانک و نفربر عراقی را منهدم کردم و از بسیاری از این ادوات منهدم شده عکس گرفتم.
ایرنا: شما از جمله فرماندهانی بودید که در طول خدمت مستند و عکسهای دوران خدمت را حفظ و آن را به عنوان کتاب مکتوب کردید تا حالا چند کتاب از خاطرات تان منتشر شده است؟
سروان ایازی: من از همان دوران ابتدای خدمت با استفاده از یک دوربین عکاسی ۱۳۵ از بسیاری از صحنههای حضور در جبهه و موفقیتهای سربازانم عکس گرفتم و آرشیو عکس بسیاری خوبی از آن دوران دارم.
نخستین کتابم با عنوان «رزم آوران خرمشهر» چاپ شد و کتاب دوم هم با عنوان «از نوهد تا خرمشهر» شامل ۳۰۰ صفحه خاطرات جنگ و ۷۰ قطعه عکس از مناطق جنگی منتشر شده است.
در بخشی از کتاب از «نوهد تا خرمشهر» آمده است:
«هیچکس نمیتواند جنگ را توجیه کند. جنگ نتیجه عملی افکار شوم و پلید سیاستمداران زورگو و استثمارگر است که تحمیل میشود و تاوان آن را افراد بیگناه میپردازند. تنها توجیه جنگ در دفاع است. اگر روزی بر حریم و ناموس و خاک وطن تجاوز شود جنگ تحمیلی شود و از حرام و مکروه به واجب در میآید. جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از این نوع جنگهاست».
ایرنا: حالا پس از سالها، به عنوان یک فرمانده دوران جنگ آیا همچنان برای سربازی در راه وطن آماده هستید؟
سروان ایازی: البته حالا هم با حدود ۷۵ سال سن همچنان یک سربازان وطن هستم و اگر خدای ناخواسته دشمنی نگاه سوء به مرزهای کشور داشته باشد میتوانم باز هم هدایت سربازان برای نبرد با دشمن را بر عهده بگیرم.
به گزارش ایرنا، آزادسازی خرمشهر یکی از مهمترین اهداف عملیات بیتالمقدس بود که پس از ۵۷۸ روز اشغال در روز سوم خرداد سال ۱۳۶۱ این شهر آزاد شد.
فتح خرمشهر انعکاس جهانی داشت و عراق با از دست دادن خرمشهر از نظر سیاسی تکیهگاهش را برای مذاکره از دست داد، این واقعه از لحاظ نظامی نقطه عطفی در تاریخ جنگ ایران و عراق شناخته میشود، به همین دلیل از این روز به عنوان نمادی از پیروزی، مقاومت و ایستادگی در برابر دشمن یاد میشود و شورای عالی انقلاب فرهنگی سوم خرداد را به عنوان روز مقاومت، ایثار و پیروزی در تقویم رسمی کشورمان نامگذاری کرده است.
عملیات پیروز بیت المقدس، روز ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱، به قصد آزادسازی خرمشهر و بیرون راندن نیروهای دشمن از میهن اسلامی آغاز شد.
این عملیات که با رمز یا «یا علی ابن ابیطالب» شروع شد، در مراحل اولیه با تصرف پایگاه مرزی کوشک همراه بود.
همچنین در این عملیات، ضربات سخت و هولناکی بر تیپ نهم گارد مرزی و تیپ ۲۳۸ گارد مرزی دشمن وارد آمد و تعداد زیادی از مزدوران بعثی، به اسارت لشکریان جبهه توحید در آمدند که در میان آنها، افسران عالی رتبه رژیم بعثی نیز به چشم می خوردند.
به دنبال این پیروزی های بزرگ بود که به تدریج خاکریزهای دشمن، یکی پس از دیگری به تصرف نیروهای اسلام درآمد و فرماندهان مزدور عراقی، در اوج وحشت و هراس، پی در پی فرمان عقب نشینی صادر کردند.
به این ترتیب، در ساعت ۲ بعدازظهر روز سوم خرداد ۱۳۶۱، پس از ۲۴ روز رزم بی امان، خرمشهر به طور کامل آزاد شد و پرچم پرافتخار الله اکبر، بر فراز مسجد جامع و پل تخریب شده خرمشهر به اهتزاز در آمد.
خرمشهر، این شهر مقاوم که پس از ۳۵ روز پایداری و مقاومت، در چهارم آبان ۱۳۵۹، به اشغال دشمن درآمده بود، پس از ۵۷۵ روز (نوزده ماه) اسارت، بار دیگر به آغوش گرم میهن اسلامی بازگشت.
رزمندگان اسلام در نخستین اقدام، نماز شکر را در مسجد جامع خرمشهر اقامه کردند.
خبر آزادسازی خرمشهر، به سرعت در همه جا طنین افکند و ملت مسلمان ایران را که مدتها در آرزوی شنیدن چنین خبر مسرت بخشی بودند، غرق شادی و سرور کرد.
مردم به خیابان ها ریختند و با پخش شیرینی، به جشن و شادی پرداختند و با فرارسیدن شب، بر پشت بام ها ندای «الله اکبر» سر دادند.
در عملیات بیت المقدس که بزرگترین عملیات دوران دفاع مقدس است ۶ هزار کیلومتر از خاک میهن اسلامی آزاد شد و ۱۹ هزار عراقی به اسارت رزمندگان اسلام درآمد.
در این عملیات که ضربه سهمگینی بر پیکر صدام و حامیان غربی او بود، ۲ لشکر کامل رژیم بعثی صدام منهدم و بیش از ۱۶ هزار نفر از بعثیون کشته و مجروح شدند.
مهاباد در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.
نظر شما