به گزارش خبرنگار ایرنا، بانوان توانمند بسیاری به مانند خانم خوش قلب در سطح کشور و استان گلستان وجود دارند که با نپذیرفتن تفکراتی که بانوان را فقط محدود به آشپزی، خانهداری و خیاطی میکند، به عنوان کارآفرین موفق علاوه بر تامین بازار داخلی بخشی از تولیدات خود را به دیگر نقاط دنیا از جمله روسیه، فنلاند، اسپانیا، قزاقستان، امارات و عمان صادر میکند.
کارخانه فرآوری و بسته بندی میوهخشک، لواشک، سبزیجات و صیفیجات خانم خوش قلب سالانه حدود ۱۰۰ تن محصول وارد بازار میکند که میانگین هشت تا ۱۰ تن آن به صورت بسته بندی و فلهای به کشورهای دیگر صادر میشود و بر اساس میزان میوه موجود و تقاضا حدود ۴۰ تا ۶۰ نفر از بانوان در این واحد مشغول به کار هستند.
وجود بانوان موفقی به مانند خانم خوش قلب و لزوم معرفی آنان به عنوان الگو برای دیگر دختران و زنان با استعداد، خبرنگار ایرنا را بر آن داشت تا با حضور در شهرک صنعتی آقچلی دقایقی را به گفت و گوی دوستانه با وی بنشیند.
خانم خوش قلب متولد سال ۱۳۴۳ است. سالهای اول زندگی مشترک خود را به تربیت سه فرزندش اختصاص داد اما با توجه به علاقه زیاد برای حضور در اجتماع و فعالیتهای اقتصادی بعد از اینکه به اصلاح خودش «بچهها از آب و گل درآمدند» با گرفتن مدرک لیسانس بازرگانی سال ۱۳۸۲ با همراهی تعدادی از خانمها شرکت تعاونی با محوریت تولید قارچ خوراکی را تاسیس کرد.
شروع فعالیت اقتصادی با تولید قارچ خوراکی
اطرافیان میگفتند «بهترین کار برای یک زن خیاطی کن و دوخت لباس و پرده است» اما میگوید : «احساسم این بود که توانایی انجام کارهایی بیشتر از این را دارم و بعد از تاسیس شرکت تعاونی با اجاره یک سوله ۱۰۰ متری با همکاری ۲ خانم دیگر تولید قارچ خوراکی (صدفی) را آغاز کردم».
در آن سالها مردم منطقه شناخت زیادی از قارچ و خواص آن نداشتند و پیش بینیهایم برای بازار مصرف آنگونه که باید محقق نشد لذا بعد از سه سال فعالیت در این حوزه با بررسی بازار هدف به فکر تاسیس کارخانهای با موضوع شستشو و بسته بندی سبزیهای تازه و خشک افتادم.
بعد از گرفتن مجوزهای لازم یک زمین ۲ هزار متر مربعی در شهرک صنعتی آقچلی خریداری و ساخت کارخانه خود را با هزار و ۳۰۰ متر مربع زیربنا آغاز کردم و از سال ۱۳۸۵ به طور رسمی با سرمایه شخصی و تسهیلات بانکی و خریداری دستگاههای مورد نیاز فعالیت این واحد با اشتغالزایی برای هفت خانم آغاز شد.
برداشت میوه در طول سال بر اساس فصل از جمله مزیتهای شاخص استان گلستان است و با بررسی باغهای میوه منطقه و بازار هدف با گذشت حدود یک سال از فعالیت کارخانه بسته بندی سبزی با همراهی همسرم تصمیم به راه اندازی خط تولید و بسته بندی میوه خشک گرفتم و شروع کارم با پوست کنی و خشک کردن باقلا و نخود فرنگی با رویکرد کارآفرینی در جامعه روستایی بود.
باقلا و نخودفرنگیهای خریداری شده را با تعیین کردن یک نماینده میان تعدادی از خانوارها در روستای آقچلی و نگین شهر توزیع و بعد از مرحله اول پوست کنی تحویل گرفته و ادامه فرآیند تا مرحله بسته بندی در ۲ شیفت کاری با همکاری بیش از ۱۲ نفر نیروی خانم در کارخانه انجام و محصول نهایی به رستورانها و فروشگاههای مشهد و تهران ارسال میشود.
میوهها به جز تعداد انگشت شماری قابل نگهداری نیستند و باغداران ناگزیر به فروش محصولات خود با قیمتی نازل به واسطههای غیرسالم هستند در چنین مواردی کارخانه ما با قیمت منصفانه محصول آنها را خریداری و فرآوری میکند.
صادرات سالانه هشت تا ۱۰ تن میوه خشک
خانم خوش قلب به عنوان عضو هیات مدیره کانون زنان بازرگان استان گلستان گفت: در ۲۰ روز کاری در فصل بهار به طور میانگین ۳۰ تا ۴۰ تن از این ۲ محصول پوستکنی، خشک و بسته بندی میشود در ادامه در فصول دیگر سال با انجام مراحل دانهگیری، برش و خشک کردن سایر میوهها از جمله توت فرنگی، آلو، هلو، سیب، پرتقال و نارنگی و حتی کدو و بادمجان و پیاز، محصول تولیدی در سراسر ایران در حال عرضه است و مقداری از میوهها را هم به لواشک و دمنوش تبدیل میکنیم.
وی با اشاره به اینکه با رونق فعالیت از سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۰ صادرات بخشی از محصولات تولید خود را به صورت فلهای و بسته بندی به کشور روسیه آغاز کردیم، افزود: در بحث صادرات مهمترین عناصر مورد توجه برای خریداران وجود سم کمتر و درشت بودن بار است لذا آزمایشگاه سنجش میزان سموم مورد استفاده در محصولات در محل این کارخانه فعال شد و اولویت خود را خرید محصول باغهایی قراردادیم که کمترین سم را استفاده میکنند.
خوش قلب تحریم و مشکلات در پرداخت قیمت بارهای تحویلی به تجار خارج از کشور را بخشی از چالشهای صادر کنندگان دانست و بیان کرد: واحدهای تولیدی مانند ما یا مجبور به دریافت ریال بهجای دلار میشوند و یا باید به واسطه سایر تجار که شرکتهای ثبتی در کشور هدف دارند کالاهای خود را به فروش برسانند.
وی میزان صادرات سالانه این واحد تولیدی به عنوان یکی از سه واحد تولیدی شاخص کشور در این حوزه را هشت تا ۱۰ تن اعلام کرد و گفت: سال گذشته با توجه به مشکلات موجود در تعاملات مالی صادرات خود را محدود به کشورهای روسیه و قزاقستان کردیم اما در سالهای قبلتر از آن به کشورهای اسپانیا، فنلاند، امارات و عمان هم صادرات داشتیم.
وی همچنین از مسوولان خواست توانمندی بانوان را باور داشته باشند و همانند تجار مرد از آنان در بحث مراحل اداری دریافت مجوزها و پرداخت تسهیلات حمایت کنند تا با انگیزه بهترین به فعالیت خود ادامه دهند.
خوش قلب با اشاره به حضور در نمایشگاههای خارج از کشور برای عرضه محصولات که آخرین آن سال گذشته در سفر کشور روسیه در راس هیاتی به سرپرستی استاندار گلستان بود، افزود: انتظار داریم در شرایطی که صادرات غیرنفتی در اولویت است هنگام حضور بازرگانان کشورهای مختلف در استان، اتاق بازرگانی واحدهای با توانمندی صادرات را برای رونق کسب و کار به آنان معرفی کند.
مطابق دادههای جهادکشاورزی گلستان، در بخش کشاورزی این خطه ۲۲۰ هزار خانوار بهرهبردار فعالیت دارند و معادل ۳۸ درصد اشتغال خالص استان را به خود اختصاص میدهند.
گلستان در تولید ۱۵ محصول راهبردی کشور شامل دانههای روغنی کلزا، سویا و آفتابگردان، هلو، توتون و گوشت مرغ رتبه اول، گندم، چغندرقند و خرمالو مقام دوم، شلتوک (برنج)، پیله تر ابریشم، میگو و پنبه رتبه سوم، ماهیان پرورشی و خاویاری رتبه چهارم و جو و زیتون رتبه پنجم کشوری را دارد.
نظر شما