به گزارش ایرنا، دادههای اداره آمار ملی آلمان نشان میدهد که اقتصاد این کشور که زمانی موتور خروشان رشد اقتصادی اروپا بود، در اوایل سال 2023 در بحبوحه تورم سرسام آور وارد رکود شده است. بر اساس گزارشها، تولید ناخالص داخلی سیگنالهای منفی شگفتآوری را نشان میدهد درحالیکه اقتصاد آلمان پتانسیل خود برای رشد را از دست میدهد.
در این راستا شبکه خبری راشاتودی در قالب طرح سوال و پاسخ به آنها به چالش های پیش روی برلین به عنوان قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا پرداخت.
چرا رکود آلمان مهم است؟
آلمان بزرگترین و ثروتمندترین عضو اتحادیه اروپا قدرت اقتصادی خود را از ظرفیت تولید، ادغام در تجارت بینالملل و یک اکوسیستم حمل و نقل و تدارکات قوی به دست آورده است. این کشور چهارمین اقتصاد بزرگ جهان بعد از آمریکا، چین و ژاپن است.
چه چیزی در حال فلج کردن غول اقتصای اتحادیه اروپا است؟
مشکلات پساکرونایی زنجیره تامین و منازعات تجاری همراه با بحران انرژی و سیاست پولی تحمیلی، همگی اقتصاد مبتنی بر صادرات آلمان را تحت الشعاع قرار دادند. تولید صنعتی در میانه تنشهای ژئوپلیتیکی، تنگناها و حرکت به سمت انرژی پاک با بن بست مواجه شده است. این مساله با کاهش در قدرت خرید و سفارشهای صنعتی همراه شده است.
چالش بزرگ برای برلین چیست؟
مهمترین مساله برای دولت این است تا به صورت پایدار نیازهای انرژی پایگاه صنعتی کشور را در میانه حرکت به سوی انرژی پاک، برآورده کند. آلمان یکی از کشورهای پیشرو صنعتی است و یک پنجم اقتصاد این کشور که چندین دهه به انرژی ارزان روسیه برای رشد وابسته بوده، به تولید صنایع این کشور اختصاص دارد.
تاثیر تحریمها و بحران انرژی چه بوده است؟
در میان اعضای اتحادیه اروپا، آلمان شدیدترین تاثیر را از اثرات جانبی تحریمهای غربی علیه روسیه گرفت زیرا ارسال گاز طبیعی روسیه به صورت قابل توجهی کاهش پیدا کرده بود. خرابکاری در خط لوله نورد استریم یکی از مسیرهای اصلی ارسال گاز روسیه به اروپا به مشکلات اضافه کرد. در نتیجه آلمان دیگر به صورت مستقیم از روسیه گاز دریافت نکرد در حالیکه پیشتر بیش از 50 درصد از سوخت آبی خود را از این کشور دریافت میکرد. در همین حال در نتیجه تحریمهای علیه روسیه قیمتهای انرژی عمده فروشی اروپا به میزان بی سابقهای در سال 2022 رسید و نگرانیهایی را از صنعت زدایی به ویژه در آلمان ایجاد کرد.
چه خطرات دیگری اقتصاد پیشرو اروپا را تهدید میکند؟
آلمان به عنوان یک قطب برای صنعت با چالشهای سیاسی و فناورانه بزرگ مواجه است. فقدان کارگران با صلاحیت یک مشکل بزرگ دیگر است و برلین را مجبور کرده تا فرایند مهاجرت را آزادتر کند. مطالعات اخیر توسط موسسه اقتصاد آلمان نشان میدهد که صنایع بیش از 630 هزار جای خالی برای کارگران واجد شرایط دارند که نتوانستند در سال 2022 پر کنند در حالیکه این میزان در سال گذشته آن 280 هزار نفر بوده است.
آیا انرژی پاک اتحادیه اروپا کمک کننده است؟
تولیدکنندگان آلمانی به دلیل کمبود قطعات و نیروی کار و همچنین افزایش قیمت انرژی برای تولید خودرو و تجهیزات کارخانه با مشکل مواجه شدهاند. علاوه بر این، آنها مجبور به سرمایهگذاری صدها میلیارد یورو در سالهای آینده برای برآورده کردن استانداردهای جدید انرژی پاک اتحادیه اروپا هستند. صنعت خودروسازی این کشور که تا حد زیادی بزرگترین صنعت در اروپا است، صدها هزار شغل در آلمان را پشتیبانی میکرد و بیش از 20 درصد از کل تولید اقتصادی کشور را تشکیل میداد. با این حال، تقاضا برای خودروهای آلمانی در بحبوحه تغییر جهانی به سمت خودروهای الکتریکی رفته است.
آیا صنعت آلمان ممکن است متوقف شود؟
اقتصاددانان پیشبینی میکنند که بخش صنعتی که ستون اقتصاد آلمان بوده، امسال به جای بهبودی مورد انتظار، راکد خواهد ماند و چشمانداز تجدید حیات اقتصادی را کاهش میدهد. کارشناسان ادعا می کنند که این چشم انداز تاریکی است زیرا انتقال به انرژی تجدیدپذیر مقرون به صرفه ممکن است سال ها طول بکشد.
آیا نیروگاه اتحادیه اروپا در حال فروپاشی است؟
اقتصاد آلمان که قبلاً موتور محرک قابل اعتمادی برای خروج اتحادیه اروپا از بحران بود، به حلقه ضعیف آن تبدیل شده است. اقتصاددانان معتقدند که رشد آلمان در سالهای آینده از بقیه منطقه عقبتر خواهد بود، در حالی که صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که این کشور امسال بدترین اقتصاد در میان اعضای گروه 7 را خواهد داشت.
نظر شما