بمب اتم پاکستان ۲۵ ساله شد

۷ خرداد ۱۴۰۲، ۱۲:۲۱
کد خبر: 85124350
بمب اتم پاکستان ۲۵ ساله شد

تهران- ایرنا- امروز، یکشنبه مقارن با ۲۸ ماه می ۲۰۲۳ میلادی است و ۲۵ سال پیش (۱۹۹۸) در چنین روزی پاکستان با انجام نخستین آزمایش موفقیت آمیز هسته ای، به فهرست کشورهای صاحب سلاح اتمی پیوست و بعد از هند، در این فهرست جا گرفت.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، این روز مهم در تاریخ پاکستان «یوم تکبیر» نام گذاری شده و مراسم بزرگداشت این روز همه ساله از سوی دولت پاکستان به عنوان یکی از روزهای مهم و سرنوشت ساز این کشور، با صدور پیام هایی از سوی عالی ترین مقامات انجام می شود. پاکستان تنها کشور مسلمان صاحب بمب هسته ای است.

«عبدالقدیر خان» دانشمند فیزیک هسته‌ای صاحب نام پاکستان که به "پدر بمب اتمی" این کشور معروف است و برنامه غنی‌سازی اورانیوم این کشور را پایه گذاری کرد، در مهر ماه سال ۱۴۰۰ و در سن ۸۶ سالگی درگذشت. او از سال ۲۰۰۴ به دلیل برخی نگرانی‌های امنیتی، تحت مراقبت قرار گرفته بود و نهادهای امنیتی این کشور از بیم خطر احتمالی برای زندگی این دانشمند پاکستانی، دید و بازدید و حضور وی در محافل اجتماعی را محدود کرده بودند.

شهباز شریف نخست وزیر پاکستان امروز در پیامی به مناسبت ۲۵ سالگی بمب اتم در پاکستان گفت: ملت پاکستان باید با همان روحیه ای که در یوم تکبیر نشان داده شد، پیش برود تا به حاکمیت اقتصادی و وابستگی به خود دست یابد.

وی افزود: این روز یادآوری می کند که برای دفاع، همبستگی و منافع ملی، از هیچ گونه فداکاری کوتاهی نخواهیم کرد و با اتحاد، سخت کوشی و ایمان راسخ، پاکستان را به یک قدرت اقتصادی تبدیل کنیم.

نخست وزیر پاکستان گفت: بیست و پنج سال پیش در چنین روزی، مردم پاکستان با آزمایش موفق پنج بمب هسته ای در پاسخ به آزمایش های هسته ای هند، شکست ناپذیری دفاع خود را اعلام کردند.

مقامات آمریکا که کشورشان صاحب بزرگترین زرادخانه بمب های اتمی جهان است و تنها کشوری است از این سلاح غیرمتعارف علیه انسان ها استفاده کرده است، در مقاطع زمانی مختلف نسبت به رشد سریع زرادخانه های هسته ای پاکستان ابراز نگرانی کرده و گفته اند که با توجه به حضور گروه های شبه نظامی و تروریستی در پاکستان، دارایی های هسته ای این کشور از امنیت کافی برخوردار نیست.

برخی موسسات تحقیقاتی بین المللی نیز در گزارش های خود اعلام کرده اند که پاکستان با شتاب زیاد در حال افزایش سلاح های هسته ای خود است و می تواند تا سال های آینده، بعد از آمریکا و روسیه، به سومین قدرت هسته ای جهان تبدیل شود. گزارش این موسسه های بین المللی حاکی از آن است که پاکستان حدود ۱۶۵ کلاهک هسته ای در اختیار دارد؛ آماری که البته رسما از سوی پاکستان تایید یا تکذیب نشده است.

پاکستان ضمن واکنش شدید به هرگونه درخواست از این کشور برای محدود کردن توانمندی های هسته ای خود، بارها اعلام کرده است که سلاح هسته ای را به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر تهدیدهای احتمالی از سوی هند نیاز دارد.

پاکستان و هند هر سال تعدادی موشک بالستیک جدید با قابلیت های بالا از جمله با قابلیت حمل کلاهک های هسته ای آزمایش می کنند و تنش های سیاسی کهنه میان او دو کشور همسایه، موجب تشدید رقابت تسلیحاتی در جنوب آسیا شده است.

آمریکا، نخستین کشوری است که صاحب بمب اتم شد. این کشور در سال ۱۹۴۵ میلادی به سلاح هسته ای دست یافت و با وجود اینکه از آن زمان تاکنون هفت دیگر نیز توانسته اند به این سلاح دسترسی پیدا کنند، اما غیر آمریکا، تاکنون هیچ از کشورهای صاحب سلاح هسته ای، از بمب اتم علیه انسان ها استفاده نکرده است.

آمریکا در همان سالی که به بمب هسته ای دست یافت (اوت ۱۹۴۵)، شهرهای هیروشیما و ناگازاکی ژاپن را به صحنه آزمایش بمب هسته ای خود تبدیل کرد و نزدیک به ۲۵۰ هزار انسان بی گناه در این حمله هولناک هسته ای جان باختند. باراک اوباما رئیس جمهوری وقت آمریکا در میان موج انتقادات شدید مردم ژاپن، به هیروشیما رفت اما حاضر به عذرخواهی از مردم ژاپن نشد.

به ترتیب، روسیه در سال ۱۹۴۹، انگلیس در سال ۱۹۵۲، فرانسه در سال ۱۹۶۰، چین در سال ۱۹۶۴، هند در سال ۱۹۷۴ و پاکستان هم در سال ۱۹۹۸ خود را به سلاح های هسته ای مجهز کردند. کره شمالی نیز در سال ۲۰۰۶ با انجام آزمایش هسته ای، در ردیف هشتم کشورهای صاحب سلاح هسته ای قرار گرفت.

رژیم صهیونیستی که زرادخانه های خود را مملوء از کلاهک های هسته ای کرده است، از جلمه صاحبان سلاح هسته ای محسوب می شود اما هرگز میزان سلاح ها و بمب های اتمی خود را اعلام نکرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha