تکثیر در اسارت و مطالعات ژنتیکی گونه میش مرغ بوکان در دستور کار قرار دارد

مهاباد - ایرنا - مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی گفت: تکثیر در اسارت و مطالعات ژنتیکی گونه میش مرغ بوکان با ۱۲ میلیارد ریال اعتبار اولیه در سال جاری در دستور کار قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار ایرنا سعید شهند روز شنبه در گفت و گو با خبرنگاران در بوکان اظهار کرد: امسال مطالعات ژنتیکی بر روی گونه در حال انقراض و همچنین شناسایی نزدیک ترین گونه به میش مرغ بوکان برای انتقال از سایر کشورها در راستای تکثیر این گونه نادر در دست اقدام است.

وی ادامه داد: گونه های نزدیک به این گونه نادر در کشورهای اسپانیا و ترکیه شناسایی و مطالعات در این حوزه برای کمک به حفظ میش مرغ بوکان ادامه دارد.

مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی بیان کرد: سال گذشته نیز در مجموع ۱۰ میلیارد ریال در بخش حفظ گونه میش مرغ شامل مرز بندی زیستگاه، قرنطینه و تابلو گذاری انجام شده است.

شهند با بیان اینکه آخرین سرشماری از گونه میش مرغ مادر گفت: زمستان سال گذشته زیستگاه‌های میش مرغ در بوکان شامل پناهگاه حیات وحش سوتاو حمامیان، سئ کانیان، تبت، قازلیان، جموغه و بوگه‌به‌سئ این شهرستان مورد پایش قرار گرفت و در مجموع بیش از ۳۰ قطعه میش مرغ شمارش شد.

میش مرغ به عنوان یکی از گونه های در معرض خطر انقراض در کشور محسوب می شود که در حال حاضر تنها نقطه پراکنش آن در نزدیکی شهرستان بوکان و در محل پناهگاه حیات وحش دشت سوتا و حمامیان است.

این پرنده نادر(Otis tarda) نام دارد که جزو بزرگ‌ترین پرندگان گیاهخوار بوده و با جثه بزرگ و بال‌های کشیده و پرتوان، لقب سنگین‌ترین پرنده قادر به پرواز جهان را نیز دارد.

دشت سوتاو حمامیان بوکان که هم اکنون به تنها محل زیست این پرنده نادر در کشور تبدیل شده در سال ۱۳۸۹ با مساحت حدود چهار هزار هکتار از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان پناهگاه حیات وحش ارتقا یافته است.

تکثیر در اسارت و مطالعات ژنتیکی گونه میش مرغ بوکان در دستور کار قرار دارد

میش‌مرغ طی سال‌های گذشته به دلیل محدودشدن زیستگاه‌های طبیعی، شکار بی‌رویه و اختلال در مناطق زیست و تخم‌گذاری، در معرض خطر انقراض بوده و به همین دلیل هم‌اکنون در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) در طبقه آسیب‌پذیر (VU) قرار دارد.

تخریب زیستگاه و تبدیل زمین‌های دیم به آبی (مکانیزه شدن کشاورزی) باعث کاهش نسل این گونه کمیاب در دهه‌های اخیر شده به طوری که جمعیت آن در کشور تنها محدود به بخش‌هایی از شهرستان‌های بوکان و مهاباد در آذربایجان‌غربی است.

میش‌مرغ که در جهان به اسم‌های مختلفی شناخته می‌شود برای نخستین بار در سال ۱۷۵۸ میلادی توسط "کارل‌لینه" به نام علمی (Avis tarda) نامگذاری شد و بر اساس بررسی‌های انجام شده بیش از ۶۰ درصد جمعیت این گونه در پرتغال و اسپانیا زیست می‌کند.

این پرنده دارای گردن و پاهای کشیده، بال‌ها و منقاری پهن و برگ‌های رنگارنگ است و طول بدن آن حدود یک متر و بیش از ۱۵ کیلوگرم وزن دارد و روی زمین لانه می‌سازد.

بوکان در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha