دهقان: لایحه تشکیل سازمان توسعه مکران با قید دو فوریت به مجلس می‌رود

تهران- ایرنا- نماینده ویژه رئیس جمهور و دبیر شورای توسعه سواحل مکران با بیان اینکه لایحه تشکیل سازمان توسعه سواحل مکران با قید دو فوریت به مجلس می‌رود، گفت: تمامی اختیارات برای پیشرفت و توسعه منطقه به این سازمان اعطا می‌شود.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، حسین دهقان روز شنبه در نشست خبری اظهار داشت: توسعه سواحل مکران برای اولین بار در سال ٧٨ توسط مقام معظم رهبری مطرح و پس از آن توسط دیگر مدیران بر اهمیت این موضوع تاکید شد و در دولت نهم و دهم نخستین اقدام عملیاتی در این رابطه انجام شد.

وی با اشاره به اینکه اقدامات عملیاتی توسعه سواحل مکران در سال ٩١ شروع و همان الزامات در دولت های بعدی هم انجام شد و در سال ٩۵ قانون مهمی در این باره به تصویب رسید، اضافه کرد: مجلس هم در این باره کمک خوبی در احکام برنامه توسعه‌ای داشت که نمونه آن ماده ۶٨ قانون توسعه سواحل مکران بود.

دبیر شورای توسعه سواحل مکران بیان داشت: براساس ماده ۶۸ قانون توسعه سواحل مکران، مقرر شده یک سازمان توسعه‌ای در قالب یک شرکت دولتی شکل بگیرد که وظیفه اجرای همه طرح ها را در اختیار بگیرد و همه پروژه‌های منطقه‌ای به این سازمان منتقل شود.

وی اضافه کرد: دولت سیزدهم در زمان شکل‌گیری اساس کار خود را بر اجرایی کردن مطالبات بر زمین مانده مقام معظم رهبری قرار داد و به همین دلیل حدود یک سال است که رئیس جمهور شورای توسعه سواحل مکران را تشکیل داده است.

دهقان تصریح کرد: در این دوره جدید با حمایت و توجه رئیس جمهور، روند تشکیل سازمان توسعه سواحل مکران تسریع و در بودجه ۱۴۰۲ هم ردیف بودجه‌ای به آن اختصاص داده شد.

دبیر شورای توسعه سواحل مکران بیان داشت: قرار است اساسنامه تشکیل سازمان با قید دو فوریت، به مجلس شورای اسلامی تقدیم شود و امید است این اساسنامه در دولت سیزدهم تصویب شود تا بتوانیم از ظرفیت‌های این سواحل بیشتر استفاده کنیم.

دهقان ادامه داد: ۲۱ خردادماه قرار است سفری در سطح مقامات عالی لشکری و کشوری به این سواحل انجام شود و دیداری با مسئولان و مردم بومی این منطقه صورت بگیرد و در صورت نیاز، مصوباتی به تصویب برسد.

سازمان توسعه سواحل مکران مستقیما زیر نظر رئیس جمهور فعالیت خواهد کرد

دهقان در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره متولی سازمان توسعه سواحل مکران گفت: این سازمان مستقیما زیر نظر رئیس جمهور فعالیت خواهد کرد و رئیس آن هم رئیس جمهور و اعضای آن هیات وزیران هستند. 

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر ایرنا درباره برنامه‌های تدوین شده برای تحقق اهداف سازمان توسعه سواحل مکران، بیان داشت: سه مرحله برنامه برای این سازمان تعریف شده است که مرحله اول آن برای سال ۱۴۰۴، مرحله دوم برای سال ۱۴۰۸ و مرحله سوم برای سال ۱۴۰۸ به بعد است که تا سال ۱۴۱۵ تخمین زده شده است.

دهقان درباره ماهیت این سازمان جدید تصریح کرد: این یک نگاه جدید حکمرانی است. البته با وجود متولی اقدام سرمایه‌گذاری و اجرایی در این منطقه در پروسه و فرایند اجرای این برنامه‌ها مشکلاتی وجود دارد و این سازمان برای رفع مشکلات ایجاد می‌شود. 

نماینده ویژه رئیس جمهور درباره سرمایه‌گذاری‌های خارجی و جذب سرمایه‌گذار در این منطقه نیز توضیح داد: از کشورهای مختلفی مثل روسیه، چین و کشورهای آسیای میانه پیشنهاد دریافت کردیم. برای مثال، چین برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های حمل و نقل، نفت و گاز پیشنهاداتی داشته است.

دهقان نخستین اقدامات در این منطقه را ایجاد زیرساخت‌ها دانست و تأکید کرد: فراهم کردن زیرساخت‌ها و زیربناها برای ورود سرمایه‌گذاران به عهده دولت است و این اقدام در منطقه شروع شده است.

وی درباره نحوه تامین مالی در این منطقه گفت: مشوق‌هایی برای بخش خصوصی ایجاد شده و تمام این منطقه از میناب تا چابهار مشمول قوانین مناطق آزاد خواهد شد به این معنا که معافیت‌های مناطق آزاد در این محدوده هم به اجرا می‌رسد؛ اما مانند مناطق آزاد محصور نمی‌شود.

دبیر شورای توسعه سواحل مکران ادامه داد: بانک‌ها در این منطقه سرمایه‌گذاری خواهند کرد و صندوق‌های بزرگ محلی برای سرمایه‌گذاری راه‌اندازی می‌شود. همچنین با سرمایه‌گذاران بخش خصوصی به صورت BOT همکاری خواهیم داشت و کشورهای مبدا و مقصد در این کریدور هم نسبت به ورود به پروژه‌های سواحل مکران ابزار استقبال کردند و با وجود تحریم‌ها پیشنهادهای زیادی مطرح شده‌ است.

دهقان یادآور شد: اما باید توجه داشت هر کشور و شرکتی برای انتفاع خود وارد مشارکت می‌شود نه اینکه دلشان برای ما سوخته باشد.

منطقه مکران موتور محرکه و پشتیبان توسعه ملی است

وی با تأکید بر اینکه منطقه مکران موتور محرکه و پشتیبان توسعه ملی است، گفت: این منطقه ظرفیت کریدوری و ترانزیتی دارد و ما را به اروپا و آسیای مرکزی و افغانستان و سایر کشورهای همسایه متصل می‌کند. اگر کریدور شمال -جنوب فعال شود، حمل و نقل ترکیبی این منطقه هم فعال می‌شود.

دهقان با اشاره به بکارگیری نیروی کار بومی در این مناطق، تأکید کرد: محرومیت زدایی محصول توسعه متوازن و پایدار در سواحل مکران خواهد بود و معتقدیم هویت دهی به این منطقه باید بر مبنای ظرفیت محلی، تاریخ و جغرافیای این منطقه باشد.

وی با بیان اینکه کلاس‌های آموزش به این نیروها آغاز شده و برخی نیز در حال فعالیت هستند، خاطرنشان کرد: سرمایه‌گذاران نیز برای ساخت مسکن برای افرادی در این مناطق فعالیت خواهند کرد، برنامه دارند.

به گزارش ایرنا، براساس تاکید مقام معظم رهبری در سال‌های گذشته مبنی بر توجه و توسعه سواحل مکران، در دوره‌های قبلی اتفاق خاصی رخ نداد؛ اما دولت سیزدهم در تلاش است تا بتواند از ظرفیت‌های مختلف اقتصادی در این مناطق استفاده کند.

در این ارتباط هیات دولت هفتم خرداد با هدف توسعه سواحل مکران مصوب کرد تمامی اختیارات لازم برای پیشرفت و توسعه منطقه، به سازمانی که برای مکران فعال خواهد شد، اعطا می‌شود. همچنین پیشنهاد شده که همه امکانات، دارایی‌ها، اموال و اختیارات دستگاه‌های اجرایی به همین سازمان واگذار شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha