با گذشت بیش از ۱۵ ماه از آغاز بحران اوکراین، همواره شاهد کمکهای غربی و سیل تسلیحات آنها به کییف هستیم. همین ماه گذشته (اردیبهشت) بود که پنتاگون همزمان با تشدید جنگ اوکراین از اختصاص کمکهای نظامی جدید به کییف با ارزش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار خبر داد.
پنتاگون به تازگی در بیانیهای به مجموع مبالغی که آمریکا تاکنون به اوکراین ارسال اشاره و تصریح کردهاست: «آمریکا در زمان ریاست جمهوری [جو] بایدن، مجموعاً بیش از ۳۸.۳ میلیارد دلار کمک امنیتی به اوکراین وعده داده که ۳۷.۶ میلیارد دلار آن بعد از تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (شروع جنگ با روسیه) بوده است».
نخستین بسته کمکی آمریکا برای اوکراین به ارزش ۱۳.۶ میلیارد دلار، در اوایل ماه مارس و تنها چند روز پس از آغاز جنگ در اوکراین، توسط قانونگذاران آمریکایی تصویب شد و متعاقب آن، کمکهای مالی آمریکا به اوکراین به اشکال مختلف همچون ارائه تسلیحات و تجهیزات نظامی، آموزش پرسنل نظامی اوکراین و به اشتراک گذاری اطلاعات ارائه شد.
در حالی مقامات غربی بر تداوم کمکها اصرار میورزند که بسیاری از کارشناسان و مقامات غربی نسبت به اتمام تسلیحات آمریکا هشدار میدهند؛ موضعی که از همان اوایل جنگ خود را نشان داد و تسلیحات به صورت قطرهچکانی در اختیار کییف قرار گرفت.
در ادامه به برخی گزارشها و مواضع کارشناسان نظامی و مقامات در خصوص خالی شدن زرادخانههای آمریکا اشاره خواهد شد که این مواضع اعلانی، مُهر تاییدی بر ضعف نظامی آمریکا برای حمایت از اوکراین در صورت فرایشی شدن بحران اوکراین است؛اشاره می شود:
مهرماه پارسال خبرگزاری فرانسه در گزارشی به ته کشیدن ذخایر تسلیحاتی غرب پرداخت و نوشت که جنگ اوکراین با روسیه ذخایر مهمات امریکا را کاهش داده و تأمین مهمات اوکراین به زمان زیادی نیاز دارد. ایالات متحده قادر نخواهد بود به زودی مهمات خاص را که برای نبرد اوکراین با روسیه ضروری است، در اختیار کییف قرار دهد.
متعاقب آن، روزنامه «سیانبیسی» به نقل از کارشناسان نظامی با تاکید بر اینکه «در پی ارسال مقادیر زیاد تسلیحات گوناگون به اوکراین ایالات متحده آمریکا و اروپا عملاً ذخایر تسلیحات خود را خالی کردهاند»، نوشت: در زمان صلح و قبل از آغاز جنگ اوکراین، آمریکا سالانه ۳۰ هزار گلوله برای توپخانههای خودکششی هویتزر ۱۵۵ میلی متری تولید میکرد که اکنون برای مصرف فقط ۲ هفته نظامیان اوکراینی کافی است.
سیانبیسی هم با اشاره به این نکته که تسلیحات و مهمات اروپا نیز رو به اتمام است، به نقل از «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گزارش داد: ذخایر نظامی اکثر کشورهای اروپایی عضو ناتو اگر نگوییم کاملا تخلیه شده، اما به اتمام نزدیک شدند، زیرا ما سلاحهای زیادی را در اختیار اوکراینیها قرار دادیم.
اما آخرین و جدیدترین اظهارنظر در این زمینه به اظهارات هفته گذشته «کالین کال» معاون وزیر دفاع آمریکا در اجلاس جوانان ناتو برمیگردد که اذعان کرد «میلیاردها دلار کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین بر پایگاه صنعتی دفاعی آمریکا فشار وارد کردهاست.»
ضعف نظامی آمریکا و متحدان غربی از اوکراین چند هفته پیش (اواخر اردیبهشت) با سقوط شهر «باخموت» بیشتر آشکار شد. باخموت یک مرکز حمل و نقل و لجستیک منطقهای است که در بخش تحت کنترل اوکراین در منطقه دونتسک دونباس قرار دارد. روسیه منطقه دونتسک را به همراه لوهانسک، خرسون و زاپوریژیا که در مجموع حدود ۱۵ درصد از خاک اوکراین را تشکیل میدهند بعد از همهپرسی به خاک خود الحاق کرد.
البته مخالفت بایدن در یکسال اخیر با ارسال جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین بیارتباط با هراس از تداوم، تشدید و تسری بحران نیست. با همه این اوصاف اما بایدن اخیرا تحت فشار دوگانه «کنگره» و «متحدان» به متحدان اروپایی خود برای انتقال جنگندههای اف- ۱۶ به کییف چراغ سبز نشان دادهاست.
پیشتر تارنمای خبری «هیل» در گزارشی تاکید کردهبود که دولت بایدن طی هفته گذشته با فشارهای فزاینده نمایندگان کنگره و همچنین مقام های اوکراینی جهت تجهیز کییف به جنگنده های اف-۱۶ و آنهم در آستانه یکسالگی جنگ اوکراین، قرار گرفتهاست.
در مجموع، سیاستهای اعلانی آمریکا و اروپا در زمینه حمایت و تسلیح اوکراین با سیاستهای اعمالی آنها مغایرت دارد؛ آنها در حالی در سطح کلامی حتی بر تداوم کمکها به کییف به فرض پایان بحران تاکید میکنند که در شرایط کنونی نیز با زرادخانههای خالی مواجه شدهاند.
نظر شما