به گزارش ایرنا، نشست امروز پارلمان لبنان برای انتخاب رییس جمهور جدید این کشور در حالی برگزار خواهد شد که کارشناسان مسایل منطقه به دلیل وجود گره کور نمی توانند پیش بینی دقیقی از این رویداد داشته باشند، رویدادی که لبنان آسیب دیده شدیداً به آن نیاز دارد تا بتواند از این پیچ کمر شکن عبور کند.
از هشتم آبانماه سال گذشته (۱۴۰۱) که "میشل عون" منصب ریاست جمهوری لبنان را ترک کرد (و حتی پیش از آن)، جریان های لبنانی تلاش های خود را برای تعیین رییس جمهور جدید این کشور شروع کردند، ولی تاکنون به نتیجه ای نرسیده اند؛ برخی کشورهای غربی – عربی نیز برای رفع این مشکل هیچگونه همراهی با لبنانی ها نکردند.
زمستان سال گذشته در حالی یازدهمین جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهوری این کشور برگزار شد که هیچگونه توافقی میان فراکسیونهای مختلف پارلمانی صورت نگرفت و این گره کور همچنان بسته باقی ماند و جلسه پارلمان ۱۲۸ نفره لبنان در حالی تشکیل شد که فقط ۱۱۰ نماینده این پارلمان حضور داشتند و "نبیه بری"، رئیس پارلمان این کشور دور دوم جلسه انتخاب رئیس جمهوری را بعد از عدم رسیدن به حد نصاب لغو کرد.
منابع لبنانی همان زمان اعلام کردند که هیچ تغییری در مواضع و رایگیری فراکسیونهای پارلمانی لبنان دیده نمیشود و چشم انداز حل بحران ریاستجمهوری لبنان در آیندهای قابل پیشبینی همچنان بسته است، اما هر لحظه که شرایط مهیا باشد، انتظار راه حل وجود دارد.
در شرایطی که احزاب لبنانیها با پایان سال ۲۰۲۲ و آغاز سال ۲۰۲۳ میلادی هنوز هیچ اقدام داخلی برای پیشرفت پرونده ریاستجمهوری انجام ندادهاند و این پرونده در وضعیت عقبگرد قرار دارد، سیگنالها و شواهد موجود نشان میدهد که بازیگران خارجی که مسئولان لبنانی برای حل بحران سیاسی روی آنها حساب باز کرده بودند نیز توجهی به پرونده این کشور ندارند.
منابع آگاه از فضای سیاسی لبنان اعلام کردند که علاوه بر تنشهای داخلی، بازیگران خارجی که در پرونده ریاستجمهوری این کشور مداخله دارند نیز دچار اختلاف شدهاند و به دلیل عدم تفاهم میان آمریکا و فرانسه با عربستان، امکان رسیدن به راهکار در این زمینه دشوار است.
منابع سیاسی لبنان اعلام کرده اند که در این میان عربستان به عنوان یکی از بازیگران خارجی اصلی در عرصه لبنان نه تنها همکاری برای حل بحران سیاسی لبنان را رد میکند، بلکه به نقشآفرینی دیگر کشورهای عربی همچون قطر در این کشور نیز معترض است. در این زمینه مقامات فرانسوی از مقامات سعودی شنیدند که عربستان نسبت به نقش قطر در لبنان موضع منفی دارد و صراحتاً نارضایتی خود را از اقدامات دوحه در چارچوب استقبال از مقامات لبنانی و تلاش برای انتخاب رئیس جمهور این کشور اعلام کرده است.
در حالی که نام نامزدهای ریاست جمهوری لبنان نسبت به چند ماه پیش تغییر کرده ولی هنوز چشم انداز روشنی برای انتخاب جایگزین میشل عون به نظر نمی رسد.
شرایط نامزدهای ریاست جمهوری لبنان نسبت به چند ماه گذشته تغییر کرده و نام افرادی همچون "جهاد ازعور"، وزیر دارایی پیشین لبنان و "سلیمان فرنجیه"، رهبر جریان المرده به عنوان دو نامزد فعلی ریاست جمهوری لبنان مطرح شده است که پارلمان این کشور قرار است امروز درباره آنها تصمیم بگیرد.
در روزهای اخیر تماسهای فرانسه و عربستان درباره پرونده لبنان ازسرگرفته شده و "نزار العلولا"، مشاور دفتر پادشاهی سعودی به همراه "ولید البخاری"، سفیر عربستان در بیروت به پاریس رفتند. همچنین قرار است آن گریو، سفیر فرانسه قبل از سفر "ژان ایولودریان"، فرستاده جدید ریاست جمهوری فرانسه به لبنان بعد از جلسه امروز پارلمان این کشور به بیروت برود و در کنار آن فرستاده قطر نیز به زودی به بیروت سفر کند.
در همین حال تنش سیاسی در لبنان وارد ابعاد جدی شده و برخی حامیان ازعور از جمله ولید جنبلاط، رهبر دروزیهای لبنان را واداشته تا طرحهایی را برای کاهش تنش ارائه کند. این مساله باعث شده تا نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان استقبال از فرستادههای جنبلاط را رد کند. ازعور تمایل دارد جلسه انتخاب رئیس جمهور تا مدتی به تأخیر بیفتد؛ اما دو جریان شیعی حزب الله و جنبش أمل با این مساله مخالفت و اعلام کردند که این جلسه در موعد خود برگزار خواهد شد و آنها به فرنجیه رأی خواهند داد.
جریان حامی ازعور طی روزهای گذشته برای جمع آوری آرای طرف های مختلف، تلاش های زیادی کرده اند ولی وی احتمالاً نمی تواند در انتخابات امروز آرای مورد نیاز را کسب کند.
جبران باسیل، رئیس جریان آزاد ملی لبنان از ازعور حمایت کرده ولی در عین حال وی نامزد ایده آل این جریان نیست.
بنابر اعلام برخی رسانه های لبنانی، تیم حامی فرنجیه شامل ائتلافی با ۴۵ نماینده است و احتمالاً نمایندههای دیگری (به ویژه از سوی جریان آزاد ملی) امروز به این ائتلاف بپیوندند.
مخالفان این دو نامزد قصد دارند در جلسه رأی گیری امروز رأی سفید به صندوق بیندازند. آنها تلاش میکنند تا تعدادشان را به بیش از ۲۰ رأی برسانند و در این صورت راه برای بررسی گزینه سوم باز میشود.
پیش از این نام "ژوزف عون" فرمانده ارتش لبنان و "زیاد بارود" وزیر سابق لبنانی برای ریاست جمهوری این کشور مطرح بود که طرف های لبنانی با آنها مخالفت کردند.
روزنامه "الدیار" لبنان هم اعلام کرده که شخصیتها و احزاب سیاسی لبنان در تلاش برای ازسرگیری روابط میان جریان آزاد ملی و حزبالله (روابطی که قطع نشده ولی گرم هم نیست) و برگزاری دوباره جلسات میان آنها هستند تا مناسبات بین دو طرف را به فضایی مثبت برگردانند. به ویژه اینکه روابط بین حزبالله و جریان آزاد ملی قطع نشده و به دلیل اختلاف نظر در پروندههایی مانند ریاست جمهوری و تشکیل جلسات شورای وزیران، این مناسبات تا حدی متزلزل گشته است.
دفتر رسانهای "میشل عون" رئیس جمهوری سابق لبنان در این زمینه اعلام کرده که تفاهم میان جریان آزاد ملی و حزبالله وابسته به تصمیم رهبری دو حزب می باشد و ممکن است گاهی دو طرف احساس کنند که در برخی مفاد توافق خود نیاز به بازبینی و تجدید نظر دارند و این کاملاً طبیعی بوده و شکی نیست که این کار را خواهند کرد.
حزب الله در ماههای اخیر بارها برای رفع گره انتخاب ریاست جمهوری تلاش کرده ولی آن جنبش نیز به دلیل عدم همراهی جریان آزاد ملی لبنان به رهبری "جبران باسیل" (داماد میشل عون) تاکنون به نتیجه ای نرسیده است.
سلیمان فرنجیه رئیس جریان «المرده» و نامزد ریاست جمهوری لبنان هم طی سخنانی اعلام کرده که برای به دست آوردن این پست خودش را بر کسی تحمیل نمیکند.
فرنجیه افزوده که «نام من برای ریاست جمهوری در سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۱۸ نیز مطرح شد و هر نمایندهای میتواند هر کسی را که تصور می کند چشم انداز او را برای لبنان آینده محقق میکند، انتخاب کند».
فرنجیه تاکید کرده «من هرگز از تعلقم به یک جناح سیاسی خجالت نکشیدهام، اما زمانی که رئیس جمهور شوم، متعلق به همه لبنانیها خواهم بود».
وی همچنین درباره حمایت حزب "القوات اللبنانیه" به ریاست سمیر جعجع از "جهاد ازعور" برای تصدی پست ریاست جمهوری لبنان نیز گفته که «مشکل القوات با حزب الله نیست، بلکه مشکل هر مسیحی آزاد اندیشی است که بتواند مسیحیان را به لبنان بازگرداند».
نامزد ریاست جمهوری لبنان خطاب به جریان آزاد ملی لبنان به رهبری جبران باسیل به عنوان حامی دیگر ازعور نیز تاکید کرده که «شما نامزدی خارج از نظام می خواهید و این درحالی است که نامزد باید فرزند این نظام باشد».
فرنجیه گفته، «من خودم را به کسی تحمیل نمیکنم و اگر روی نامزدی ملی که کشور را نجات دهد، توافق شود و اجماع و اکثریت روی او باشد، من مخالفتی ندارم».
تداوم خلاء در نهاد ریاست جمهوری لبنان در سایه پافشاری احزاب و جریانهای سیاسی بر مواضع و نامزدهای خود، پرونده انتخاب رئیس جمهوری جدید این کشور را وارد پیچ و خم جدیدی کرده که تلاشها برای عبور از آن نیاز به توافق یا تغییری در موازنه قوای داخلی دارد.
لبنان از زمان فروپاشی مالی در سال ۲۰۱۹ تاکنون با بدترین بحران اقتصادی تاریخ خود مواجه بوده و همزمان در یک بنبست سیاسی عمیق قرار دارد که مهم ترین دلیل آن تحریم های ظالمانه آمریکا و همراهی برخی مقامات این کشور با واشنگتن می باشد و برای گذر از این شرایط نیاز است تا احزاب و گروه های لبنانی با رسیدن به وحدت و انتخاب فردی مورد توافق، این کشور را از شرایط فعلی نجات دهند، چرا که کمر لبنانی ها در زیر تورم ۲۶۰ درصدی خم شده و فشار زیادی به آنها وارد شده است.
نظر شما