به گزارش روز دوشنبه ایرنا از گلوبال تایمز، سفر به دو کشور آلمان و فرانسه نخستین سفر خارجی نخست وزیر چین از زمان انتصاب به این مقام در ماه مارس است. کارشناسان معتقدند این سفر نشانگر آن است که چین به اهمیت روابط دوجانبه با این دو کشور اروپایی و روابط استراتژیک چین-اتحادیه اروپا واقف است. به علاوه سفر لی کیانگ قطعیت بیشتری درباره همکاری چین و اروپا به همراه خواهد داشت که موجب بهبود اقتصادی جهان در حالی که جهان همچنان در تلاطم بحران اوکراین است و یکجانبه گرایی و هژمونی آمریکا تهدیدی برای چندقطبی شدن به نظر می رسد خواهد شد.
این سفر پس از سفر امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه به چین در ماه آوریل و اولاف شولتس صدراعظم آلمان در اواخر سال ۲۰۲۲ که طی این دو دیدار چین به توافقنامه ها و همکاری مطلوبی با سران این دو کشور اروپایی رسیده بود صورت گرفت.
سفر نخست وزیر چین به آلمان و فرانسه از سوی وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی اعلام شده بود. وی در این مصاحبه مطبوعاتی گفت: «نخست وزیر آلمان را به عنوان نخستین کشور برای ورودش به اروپا از زمان رسیدن به این مقام درنظر گرفته است. این موضوع نشان دهنده اهمیت چین برای حفظ روابط با آلمان است. مکانیسم مشورت میان دولتی دو کشور مانند موتور تقویتی همکاری میان چین و آلمان است. نخست وزیر چین و هیات همراهش همکاری عملی پیشرفته در زمینه های متنوع را در چارچوب هفتمین مشورت میان دولتی بررسی کامل خواهند کرد. به علاوه لی کیانگ در یازدهمین کارگروه همکاری اقتصادی و فنی آلمان و چین نیز برای تبادل دیدگاه ها با نمایندگانی از انجمن های اقتصادی دو کشور شرکت خواهد کرد. »
لی چائو مدیر موسسه مطالعات اروپایی در بنیاد روابط بین الملل چین نیز گفت مسائلی که می تواند میان آلمان و چین مورد مذاکره قرار گیرد عموما متمرکز بر همکاری عملی در زمینه هایی از جمله مقابله با خطراتی که ممکن است بر امنیت اقتصادی تاثیرگذار باشد، همکاری در زمینه تغییرات اقلیمی در کنار مسائل مهم جهانی از جمله جنگ اوکراین و موج آشتی جویی در خاورمیانه است.
وی در ادامه سخنانش افزود مکانیسم مشورت میان دولتی مکانیسمی ویژه برای آلمان است تا با دیگر قدرت های بزرگ جهان تعامل کند و مقیاسی بزرگ تر از ملاقات هایی عادی میان سران کشورهای جهان است. بدین ترتیب این مکانیسم که از زمان همه گیری ویروس کرونا به حالت تعلیق درآمده بود بار دیگر از سرگرفته می شود و این موضوع پیامی مهم به جهان خواهد فرستاد که تبادلات دیدگاه های چین و آلمان در سطوح عالی به حالت عادی بازمی گردد.
کارشناسان باور دارند در حال حاضر جهان عمیقا تحت تاثیر دو رویداد است. اولی تقابل میان روسیه و غرب بر سر جنگ اوکراین و دومی رقابتی که آمریکا با چین به راه انداخته است. بدین ترتیب تحت تاثیر این دو عامل، اتحادیه اروپا بویژه اعضای مهم آن نیاز دارند امکاناتی برای همکاری با چین برای بیرون رفتن از این بن بست در بحران اوکراین، بازسازی صلح و ثبات برای قاره اروپا و دست و پنجه نرم کردن با قلدری آمریکا که تضعیف اقتصاد اروپا و پتانسیل هایش را هدف قرار داده است پیدا کنند.
به علاوه چین نیاز دارد مطمئن شود اتحادیه اروپا در مسائلی که منافع اصلی چین است موضعی بی طرفانه اتخاذ می کند و به دنبال همکاری بیشتر با اروپا بویژه در زمینه هایی از جمله علوم و تکنولوژی در کنار تجارت و اقتصاد برای برقراری تعادل در فشارها از سوی آمریکاست.
سونگ لوژنگ استاد دانشگاه چین که در فرانسه اقامت دارد و عضوی از بیناد دانشگاه فوندان چین است در مصاحبه با گلوبال تایمز خاطرنشان کرد : «تمامی مسائل چین و کشورهای اتحادیه اروپا را وادار می کند تا طیف وسیعی از منافع مشترک ملموس را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و منجر به ایجاد شالوده ای محکم برای توسعه روابط چین، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا در آینده خواهد شد.
وی در ادامه افزود در میانه جنگ اوکراین پاریس و برلین متوجه شدند که هیچ کدام اهرم فشار کافی برای مقابله با فشارها و قلدری های واشنگتن به شکلی مستقل ندارند. بنابراین فرانسه و آلمان خواستار یافتن راه حلی برای تحکیم همکاری با چین شدند تا به شکلی مشترک چندقطبی شدن را وارد نظم جهانی کنند.
فرانسه به عنوان یکی از اعضای اصلی شورای امنیت سازمان ملل و قدرتی هسته ای پس از سفر مکرون به چین در ماه آوریل خواستار استقلال استراتژیک شد و آلمان نیز بر اهمیت نظم جهانی چندقطبی تاکید کرد.
فرانسه درحال حاضر گام هایی عینی برای پیشبرد چندقطبی شدن را برداشته است. در این راستا از ۲۲ تا ۲۳ ژوئن ( ۱ تا ۲ تیر) فرانسه میزبان اجلاسی برای پیمان جهانی جدید مالی با ابتکار رئیس جمهوری این کشور برگزار خواهد شد. قرار است در این رویداد که نخست وزیر چین نیز در آن شرکت خواهد کرد مسائلی از جمله تغییرات اقلیمی، انرژی، بهداشت عمومی و چگونگی مقابله با بحران های اقتصادی مطرح شود.
براساس اطلاعات تارنمای این اجلاس، بسیاری چهره های پرنفوذ از جمله آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، اولاف شولتس صدراعظم آلمان، اورسلا وندر لین رئیس کمیسیون اروپا و بسیاری از سران کشورهای آفریقایی در این اجلاس شرکت خواهند کرد. کارشناسان معتقدند حضور نخست وزیر چین در این اجلاس نشان دهنده حمایت قوی چین از تلاش های فرانسه در چندقطبی کردن نظم جهانی است.
نظر شما