به گزارش ایرنا، یک سال از اجرای طرح هدفمندسازی یارانه آرد و نان می گذرد طرحی که از اردیبهشت سال گذشته در سه فاز به اجرا درآمد. در فاز نخست این طرح دستگاههای کارت خوان بین واحدهای خبازی توزیع شد، در فاز دوم سامانه نانینو راه اندازی شد و کمک هزینه نانواییها اهم ۲ برابر افزایش یافت، در فاز سوم هم تخصیص آرد براساس عملکرد این واحدها انجام شد.
هدف از اجرای این طرح مدیریت بهینه منابع و کاهش هدر رفت مصارف آرد و جلوگیری از خروج آن به خارج از شبکه بوده است و در این بین ثبت فروش و تراکنش های غیرواقعی در سامانه انجام و هر واحد نانوایی که در این راستا تخلف کرده باشد مشمول کسر یا قطع سهمیه می شود.
کسر و قطع سهمیه یک هزار و ۷۹۴ واحد خبازی در کردستان
حال براساس آمار اعلام شده از سوی نماینده شرکت بازرگانی دولتی کردستان از اسفند سال ۱۴۰۱ تاکنون، ۴۴ واحد خبازی در استان قطع سهمیه و یک هزار و ۷۵۰ واحد هم مشمول کسر سهمیه آرد شدند؛ به عبارتی سهمیه آرد ۶۰ درصد واحدهای نانوایی استان کسر و سهمیه حدود ۲ درصد هم قطع شده است که بیشترین آمار قطع سهمیه هم مربوط به شهرستان های سنندج با ۱۵ واحد و قروه و دهگلان هر کدام با هفت واحد است.
جلسه کارگروه استانی اصلاح نظام یارانه گندم، آرد و نان استان کردستان با هدف بررسی وضعیت سهمیه ارد نانوایی های استان کردستان امروز دوشنبه به ریاست سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری و با حضور فرمانداران شهرستان های مختلف استان به صورت ویدئو کنفرانس در سالن شهدای گمنام استانداری تشکیل شد.
سیستم اقتصادی به سمت حذف یارانه حرکت می کند
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کردستان در این جلسه اظهار کرد: با توجه به اینکه نان قوت اصلی مردم است بنابراین تامین و توزیع مناسب آن همواره مورد تاکید مسئولان نظام است.
حامد قادرزاده با اشاره به اینکه طرح هدفمندسازی آرد و نان به منظور مدیریت بهینه منابع به اجرا درآمد، افزود: نان یکی از کالاهای راهبردی است و در این طرح تلاش بر این بوده هم نان مردم تامین شود و هم هزینه های ملی به حداقل برسد.
وی با اشاره به اینکه افرادی به دلیل اطلاعات اندک، نتوانستند از این طرح استفاده مطلوب ببرند، بیان کرد: براساس بررسی های انجام شده علاوه بر نانواها درصد کمی از مردم استان هم از اجرای این طرح اطلاع داشتند.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان با بیان اینکه کل سیستم اقتصادی به سمت حذف یارانه حرکت می کند، گفت: با افزایش درآمد مردم مصرف نان کاهش می یابد بنابراین بتدریج میزان سهیمه آرد یارانه هم کمتر خواهد شد.
قادرزاده اظهار کرد: پنج تا ۶ سال آینده تعداد واحدهای خبازی استان از ۲ هزار و ۵۰۰ واحد فعلی به ۵۰۰ واحد کاهش می یابد بنابراین می طلبد از همین اکنون به فکر ایجاد مجتمع های نان باشیم.
وی ادامه داد: خواه ناخواه واحدهای کوچک خبازی بتدریج حذف خواهند شد لذا برای حفظ اشتغال نیروهای شاغل در این واحدها ناگزیر به راه اندازی مجتمع های نانوایی خواهیم بود لذا اتحادیه خبازان باید به این مهم بپردازد.
مصرف ماهانه ۱۸ هزار تن آرد در کردستان
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان یادآور شد: چندین مرتبه به بانک سپه استان که متولی سامانه نانینو است اعلام شده که نسبت به درج قیمت انواع پخت های نان در دستگاه های کارت خوان اقدام کند تا نانوایی ها با مشکلاتی در این زمینه مواجه نشوند.
قادرزاده ادامه داد: به عنوان نمونه قیمت نان کنجددار با نان ساده متفاوت است و این در دستگاه کارتخوان نانوایی های استان موجود نیست و آنها مجبورند به گونه دیگری عمل کنند و همین هم موجب مشکلاتی برای آنها شده است.
وی مصرف ماهانه آرد کردستان را ۱۸ هزار تن اعلام کرد و گفت: قیمت هر کیلوگرم آرد ۱۵ هزار تومان است و میزان نیاز استان براین اساس مبلغ زیادی خواهد شد که ولی این میزان با احتساب یارانه در اختیار خبازان قرار می گیرد.
اختصاص بیش از ۸۰۰ تن آراد یارانه ای مازاد به واحدهای خبازی استان
نماینده شرکت بازرگانی دولتی کردستان هم در این جلسه اظهار کرد: از اسفند سال گذشته تاکنون ۲۵ واحد خبازی شهری و ۱۹ واحد خبازی روستایی در استان مشمول قطع سهمیه آرد به دلیل عدم رعایت شیوه نامه طرح هدفمندسازی آرد و نان شدند.
جمال صالحی ادامه داد: از ۴۴ خبازی که قطع سهمیه شدند ۲۱ واحد آرد یارانه نوع یک و ۲۳ واحد هم آرد یارانه نوع ۲ دریافت می کردند.
وی با اعلام اینکه سهمیه آرد یک هزار و ۷۵۰ واحد خبازی در استان هم کاهش یافته است، بیان کرد: از این تعداد یک هزار و ۱۱۶ واحد شهری و ۶۳۴ واحد هم روستایی هستند.
نماینده شرکت بازرگانی دولتی در کردستان یادآور شد: در چهار ماه اخیر سهمیه آرد یک هزار و ۳۳۲ واحد خبازی از صفر تا یک تُن، ۳۴۳ واحد از یک تا ۲ تن، ۵۶ واحد از ۲ تا سه تن، ۱۲ واحد از سه تا چهار تن، پنج واحد از چهار تا پنج تن و ۲ واحد هم از پنج تا ۶ تن کاهش یافته است.
صالحی بیان کرد: به واحدهای خبازی که عملکرد مطلوبی داشتند و هیچ تخلفی از آنها مشاهده و شناسایی نشد افزون بر ۸۰۰ تن آرد یارانه ای مازاد تعلق گرفت.
استقرار کارشناسان بانک سپه در فرمانداری سنندج
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی کردستان هم در این جلسه اظهار کرد: با توجه به اینکه خبازان عدم اطلاع خود از نحوه اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها را دلیل ثبت غیرواقعی فروش و تراکنش های خود اعلام کردند به منظور پاسخگویی و مشاوره بهتر به آنها همکارانی از بانک سپه از امروز در میز خدمت فرمانداری سنندج مستقر می شوند.
محمد مشیرپناهی ادامه داد: برای دیگر شهرستان های استان هم یک کارشناس از بانک سپه مشخص شده که پاسخگوی ابهامات و سوالات خبازان است.
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان سنندج هم در این جلسه اظهار کرد: دستگاههای کارتخوان که در بین نانوایی ها توزیع شد قرار بود به صورت چهره به چهره به خبازان آموزش داده شود ولی این کار بخوبی انجام نشد و همین منجر به ناهماهنگی و مشکلاتی شده است.
ناصر اسدی اضافه کرد: تعدادی از واحدهای خبازی برای کارخانه ها و واحدهای تولیدی دارای اشتغال بالا، نان پخت می کنند ولی این در دستگاه کارت خوان به عنوان حجم بالا و فروش غیر واقعی درج می شود.
وی خواستار اختصاص مکانی برای برگزاری دوره آموزشی با حضور همه خبازان شهرستان سنندج شد.
شناخت مشکل، خواسته خبازان
سید اشرف حسینی یکی از خبازان شهرستان سنندج هم در این جلسه اظهار کرد: با جلسه و صورتجلسه که به دفعات زیادی تشکیل و صادر شده است نمی توان به نتیجه رسید چراکه ابتدا باید با شناخت مشکل به حل آن پرداخت.
وی اضافه کرد: معتقدم اگر طرح هدفمندسازی یارانه آرد و نان به درستی اجرا شود تاثیر زیادی خواهد داشت و حتی جایگاه نانوا هم ارتقا می یابد.
این نانوای سنندجی با بیان اینکه نتیجه و اشکال پیش آمده را باید رصد کرد و اگر به آن توجه نشود بی شک دوباره تکرار خواهد شد، بیان کرد: ۱۰ تا ۱۵ ایراد در سامانه نانینو را احصا کردم و به نظرم سامانه بستر و ظرفیت بهبود را دارد ولی در حال حاضر کارایی آن حداقلی است.
وی یادآور شد: طراحان این سامانه، تمرکزشان بیشتر جلوگیری از خارج شدن آرد از شبکه بوده و بنابراین زیاد به موارد دیگر نپرداختند و این باید اصلاح شود.
این نانوای سنندجی با اشاره به اینکه کسر سهمیه آرد بیشتر مربوط به واحدهای بربری بوده است، اضافه کرد: خلاقیت نانواها اگر در نظر گرفته شود و در این سامانه مدنظر قرار گیرد شاهد افزایش کیفیت نان خواهیم بود.
بحث دیگری که در این جلسه از سوی فرمانداران شهرستان های استان به ویژه بیجار و دیواندره مطرح شد این بود که در این فصل شاهد بازگشت کشاورزان از شهر به روستاها برای فعالیت کشاورزی هستیم و همین نیاز به نان را افزایش می دهد لذا خواستار افزایش سهمیه آرد و اختصاص سهمیه کسر شده به آنها برای توزیع بین نانوایی هایی که عملکرد مطلوب داشته اند، شدند.
نظر شما