جای خالی شهرک فرآوری سیر در آذربایجان‌شرقی

تبریز - ایرنا - حدود ۱۰ درصد از سیر کشور در آذربایجان شرقی و در شهرستان های آذرشهر، عجب شیر، ملکان و بناب تولید می شود و این استان با تولید ۲۴ هزار تن سیر، از نظر سطح زیر کشت رتبه ششم و از نظر تولید رتبه چهارم کشوری را در اختیار دارد در حالی که بستر فرآوری صنعتی این محصول در استان فراهم نیست.

به گزارش روز شنبه ایرنا، سطح زیر کشت سیر در کشور حدود ۱۵ هزار و ۳۰۰ هکتار و میزان تولید این محصول ۲۸۰ هزار تن است و به دلیل کشت پاییزه محصول و نیاز آبی کم و همچنین مقاوم بودن آن در برابر انواع آفت ها، این محصول با توجه به شرایط آبی کشور مورد توجه مسوولان و کشاورزان قرار گرفته است.

تولید این محصول به رغم تمامی مزیت ها، مشکلاتی نیز دارد که عدم رفع آنها، می تواند کشاورزان را به سمت کشت محصولات دیگر سوق دهد و مرکزیت این محصول در تولید و فرآوری و صادرات را از استان سلب کند.

روستاهای تیمورلو و قراغیل در آذرشهر علاوه بر اینکه مرکز تولید سیر در آذربایجان شرقی هستند به مرکز فرآوری، بسته بندی، مرتب سازی و صادرات آن نیز تبدیل شده اند و محصولات تولید شده در استان های دیگر نیز برای فرآوری که بیشتر به صورت سنتی انجام می شود به این منطقه آورده شده و پس از انجام کارهای فرآوری، به کشورهای روسیه، اوکراین، پاکستان، عراق، افغانستان و برخی کشورهای اروپایی صادر می شود که ظرفیت بزرگی برای منطقه و استان است.

ایجاد شهرک فرآوری سیر و مکانیزه کردن مراحل کاشت تا برداشت این محصول خواسته اصلی کشاورزان فعال در تولید این محصول است و در پنجمین جشنواره ای که به همین مناسبت در روستای تیمورلوی آذرشهر و با حضور مقامات استانی برگزار شد فعالان این عرصه تولیدی خواستار جامه عمل پوشیدن خواسته های خود شدند.

جای خالی شهرک فرآوری سیر در آذربایجان‌شرقی

فرآوری سیر باید جایگزین کشت این محصول شود

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی که در این جشنواره در جریان مشکلات و خواسته های کشاورزان منطقه قرار گرفت، گفت: فرآوری محصول و کاشت فراسرزمینی باید جایگزین کشت سیر در استان شود تا ضمن ایجاد ارزش افزوده، درآمد بیشتری عاید فعالان و تولید کنندگان کند.

محمد کلامی اضافه کرد: با توجه به اینکه سیر تولید شده در استان های دیگر برای فرآوری به این منطقه آورده می شود نیاز است این منطقه به بندر خشک این محصول تبدیل و با ایجاد شهرک فرآوری، امور مربوط به خشک کردن تا بسته بندی و صادرات در آن انجام شود.

وی با بیان اینکه در اقتصاد امروزی، هیچ کس و جایی ساکن نیست و همه در تکاپو هستند، گفت: اگر اقدامات لازم برای رونق دادن به این محصول در منطقه صورت نگیرد چه بسا این برتری از دست آن خارج شده و در اختیار استان و یا شهرستان دیگری قرار گیرد.

کلامی با بیان اینکه خام فروشی محصولات کشاورزی، کم ترین بهره را برای کشاورزان دارد، افزود: سیر نیز از این امر مستثنی نبوده و فعالان این عرصه باید با همکاری هم، در مسیر فرآوری این محصول و ایجاد ارزش افزوده بیشتر تلاش کنند.

وی، در مورد تامین زمین برای ایجاد شهرک فرآوری سیر اضافه کرد: مجموعه جهاد کشاورزی استان و منابع طبیعی، می توانند این مشکل را حل کنند و البته خود کشاورزان و فعالان این عرصه باید سرمایه گذاری های لازم را در این زمینه انجام دهند.

کلامی به مکانیزه کرده تولید این محصول نیز اشاره کرد و گفت: مکانیزه کردن کشاورزی در زمین های کوچک به صرفه نیست از این رو کشاورزان باید با کاشت یکجا (یکجا زراعی) این مشکل را حل کنند و انگیزه سرمایه گذاری را افزایش دهند.

وی ادامه داد: البته در مورد نیاز کشاورزان منطقه به تراکتور، تسهیلات پنج همتی از سوی رئیس جمهور به کشاورزان مصوب شد که تلاش می کنیم این نیاز کشاورزان منطقه را در اولویت قرار دهیم.

کلامی در مورد سرمایه گذاری در شهرک فرآوری سیر نیز افزود: این طرح در تبصره ۱۸ در اولویت قرار می گیرد و سعی می کنیم در کارگروه استانی این ماده تبصره، رقم خوبی برای آن مصوب یا با طرح های مصوب کشاورزی که در دور اول سفر به نتیجه نرسیدند جایگزین کنیم.

جای خالی شهرک فرآوری سیر در آذربایجان‌شرقی

«یکجا زراعی» بسیاری از مشکلات کشاورزان را برطرف می کند

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان نیز با بیان اینکه بسیاری از مشکلات کشاورزان از کوچک بودن اراضی کشاورزی و قرارنگرفتن در شمول طرح های حمایتی ناشی می شود، گفت: «یکجا زراعی» و تجمیع اراضی کوچک کشاورزی، این مشکلات را رفع می کند و کشاورزان سیرکار استان نیز باید با روی آوردن به یکجا زراعی، زمینه را برای مراحل توسعه ای بازتر کنند.

اکبر فتحی ادامه داد: یکی از مزایایی که یکجا زراعی می تواند برای کشاورزان ایجاد کند سهولت مکانیزه کردن مراحل تولید تا برداشت و حتی فرآوری محصول است از این رو کشاورزان باید با یکجا زراعی و سهم بندی محصول تولید شده، وارد مرحله گذر از سنتی به مکانیزه شوند.

وی با اعلام اینکه سطح الگوی کشت سیر در استان محدود است، گفت: از این رو این محصول در ردیف محصولات الگوی ملی قرار نمی گیرد لذا باید کشت محصول سیر در اولویت نباشد و کشاورزان و فعالان این عرصه باید به سمت فرآوری آن روی بیاورند.

فتحی به نوع فرآوری سیر در منطقه نیز اشاره کرد و افزود: فرآوری که در این استان صورت می گیرد کاملا سنتی است که این مورد نیز با ایجاد شهرک فرآوری حل می شود و جهاد کشاورزی این قول را می دهد که زمین مورد نیاز را برای ایجاد این شهرک تامین کند.

قیمت بالای سموم و کیفیت پایین، تولید سیر را با مشکل مواجه کرده است

رئیس اتاق اصناف کشاورزی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به مشکلات تولید سیر در استان گفت: قیمت سموم مورد نیاز بسیار بالاست و کشاورزان آن را از بازار آزاد تهیه می کنند ضمن اینکه کیفیت تولید سیر به دلیل گرانی سموم، پایین آمده و ادامه این روند، تولید سیر در استان را با مشکل مواجه کرده است.

هادی فرجی آزاد ادامه داد: کود مورد نیاز از بازار آزاد تهیه می شود و همه این عوامل موجب بالا رفتن قیمت تمام شده این محصول شده است به طوری که قیمت تازه خوری آن ۱۱ هزار تومان و خشک شده آن ۳۰ هزار تومان تمام می شود.

وی با بیان اینکه سطح الگوی کشت سیر در استان ۱۶۴ هکتار تعریف شده است، گفت: با این وجود، در حال حاضر کشت سیر در ۸۰۰ هکتار از اراضی استان انجام می شود و بیشتر کشاورزان به دلیل این محدودیت، در استان های همجوار مشغول کشت این محصول هستند.

فرجی آزاد گفت: ۲ هزار هکتار در آذربایجان غربی و ۱۹۱۰ هکتار در اردبیل زیر کشت این محصول رفته که کشاورزان آذربایجان شرقی بیشترین سهم را دارند.

وی پروسه نمونه برداری از محصول سیر در سردخانه برای صادرات را از دیگر مشکلات حوزه این محصول در استان اعلام کرد و گفت: علاوه بر سیر تولید شده در استان، سیرهای تولید شده در همدان، طارم، دزفول و دیگر جاهای کشور برای فرآوری به استان منتقل می شود که به دلیل قانون نمونه برداری از محصولات صادراتی، کشاورزان متضرر می شوند.

فرجی آزاد افزود: سردخانه ای با ظرفیت یک هزار تن برای فروش ۲۰ هزار تن پلمب می شود و این به نفع کشاورز نیست و انتظار ما از گمرک استان، مستقر شدن در منطقه و صدور مجوز لازم و تسریع در امر نمونه برداری است.

به گزارش ایرنا، ۲۰ درصد از محصول سیر تولید شده در استان به دلیل فرآیند سنتی آن و مکانیزه نبودن مراحل تولید، از بین می رود که با رفع مشکلات موجود، ضمن جلوگیری از هدررفت محصول، فرآوری سیر نیز به صورت مکانیزه انجام می شود و با ایجاد ارزش افزوده، درآمد بیشتر عاید کشاورزان و استان می کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha