به گزارش ایرنا، استان کهگیلویه و بویراحمد علی رغم برخورداری از منابع قابل توجه آب و نفت با مشکلاتی نظیر بیکاری و به به تبع آن روند فزاینده مهاجرت جمعیت جوان روبروست.
برای مقابله با چنین چالش هایی می بایست مهم ترین شاخصه اصلی استان که منابع آب فراوان است را مورد مطالعه قرار داده و بر اساس شرایط توسعه متوازن منطبق با شرایط معیشتی استان را به وجود آورد.
استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب بارش سالیانه و نیز ۸/۵ میلیارد متر مکعب رواناب از جمله استان های شاخص کشور در پتانسیل آبی بشمار می رود.
این حجم بارش اغلب در چهار ماه سال اتفاق می افتد و در هشت ماه دیگر که بیشترین مصرف آب شرب ، صنعت و کشاورزی وجود دارد شاهد کمترین بارش و یا عدم وجود هر گونه بارش در بیشتر نقاط استان هستیم.
در این راستا برنامه های مهار آب های سطحی و زیرزمینی خروجی از استان و همچنین مدیریت و استفاده بهینه از از منابع آب مهار شده به عنوان یکی از اولویت های اصلی توسعه مدنظر مدیران صنعت آب کشور و استان قرار گرفته است و دولت سیزدهم در این مدت اقدامات چشمگیری به منظور تقویت زیرساخت های مربوط به آب و منابع آبی در کهگیلویه و بویراحمد انجام داده تا مسیر برای استفاده مردم استان از این نعمت خدادادی هموار شود.
اجرای ۶۰ طرح ملی و استانی در حوزه آب
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: مجموعه آب منطقه ای هم اکنون حدود ۶۰ طرح ملی و استانی در ۹ شهرستان استان در حال اجرا دارد. یکی از مهم ترین شاخصه ها، ابزار و نیازها برای تعریف پروژه های عمرانی مطالعه، برنامه ریزی، تامین منابع مالی، پیگیری، نظارت، عملیات مناقصه، انتخاب پیمانکار و مراحل اجرای پروژه است.
آرش مصلح افزود: در دولت سیزدهم ما در بخش آب با یک سری پروژه های نیمه تمام گذشته روبرو بوده ایم که اغلب عمری بالای ۱۰ سال داشته اند.
وی تاکید کرد: پروژه هایی همچون سد تنگ سرخ، آبرسانی به لیکک، آبرسانی به چهار شهر سوق، چرام، دهدشت و لنده، دهدشت غربی، لیشتر، تنگ انگشترک، امامزاده جعفر، خان احمد، سد سرپری و غیره از این دسته بوده اند.
مصلح عنوان کرد: در همین راستا با ارتباطات بسیار خوبی که مجموعه آب منطقه ای با مدیریت ارشد استان و معاونان وی، سازمان برنامه و بودجه داشته و همچنین برای طرح های ملی در سطح ملی با مجموعه وزارت خانه، سازمان برنامه و بودجه، نهاد ریاست جمهوری و سایر دستگاه ها اثرگذار اقدام به شناساندن اهمیت این طرحها، چالش طرحها و اینکه این طرح ها چه اثرگذاری در استان دارند.
وی ادامه داد: به واقع ما برای حاکمیت دولت، مجلس و سایر ارکان ثابت کردیم این طرح ها بسیار مهم هستند.یکی از مهم ترین ویژگی هایی که در دولت سیزدهم تعریف شد در استان، انعکاس اهمیت و اثر گذاری این پروژه ها برای مقامات بود.
وی گفت: در همین راستا ارتباط بسیار زیادی شکل گرفت و حضور مدیران کشور در حوزه پروژه های عمرانی سبب شد در صدر توجه دولت قرار گیرد.
برگزاری ۱۰۰ مناقصه در بخش آب کهگیلویه و بویراحمد رهاورد دولت سیزدهم
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: جسارتی در آب منطقه ای شکل گرفت و همسو با سیاست های دولت تنها در سال ۱۴۰۱ حدود ۷۲ مناقصه به ارزش ۲ و نیم تریلیون تومان برگزار کرد.
وی ادامه داد: از ابتدای فروردین ۱۴۰۲ تا اویل تیرماه ۱۴۰۲ بیش از ۳۰ مناقصه برگزار شده است. در مجموع می توان گفت در دولت سیزدهم بیش از ۱۰۰ مناقصه در بخش آب برگزار شده و اکنون ۶۰ طرح فعال با بیش از ۵۰ پیمانکار و ۵۰ مشاور و ۱۰ کارخانه تولید تجهیزات و حدود ۶۱۱ نفر نیروی انسانی مشغول فعالیت اند..
مصلح تصریح کرد: همچنین بیش از ۲۰۰ دستگاه ماشین آلات سنگین در این پروژه ها در حال فعالیت اند.
وی تاکید کرد: روحیه انقلابی، جسارت و پای کار بودن و حضور مستمر، انگیزه و تعهدی که برای این کار تعریف شد در طول تاریخ آب منطقه ای بی نظیر بوده است. حمایت استاندار، مسئولان ارشد ملی، همراهی مسئولان استانی و شهرستانی در این راستا فوق العاده بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: ما اکنون پروژه هایی را داریم که دو شیفت در حال کار کردن هستند. در سد سرپری عملیات اجرایی تا ساعت یک شب در حال انجام است.
وی افزود: این باعث شده ما از برنامه زمان بندی هم جلوتر باشیم و اکنون در طرح آبرسانی به لیکک با سرعت بسیار خوبی در حال انجام است.
جهش اعتبارات آبی کهگیلویه و بویراحمد
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: اعتبارات سال ۱۴۰۱ نسبت به سال گذشته آن در حوزه آب استان حدود ۳۰۰ درصد افزایش داشته است. در پروژه ای همچون آبرسانی به لینک در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ جمع اعتبار دریافتی به ۲۸۰ میلیارد تومان رسید در حالی که در ۱۰ سال قبل از آن تقریبا حدود ۵۶ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است.
وی ادامه داد: برای سد تنگ سرخ تنها در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۹۰ میلیارد تومان اعتبار دریافت شد در حالی که از روز کلنگ زنی در سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۴۰۰ فقط حدود ۵۹ میلیارد تومان دریافت شده بود.
مصلح تصریح کرد: برای اولین بار موفق شدیم از محل هایی خارج از ظرفیت قانونی بودجه استفاده کنیم به عنوان مثال در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۵۰ میلیارد تومان از ظرفیت قانونی بودجه و حدود ۵۰۰ میلیارد تومان از سایر ظرفیت ها استفاده کردیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: ظرفیت های اعتباری مانند تهاتر نفت، بند ز، بند ط ، ماده ۵۶، بند ل، بند ی، مسئولیت های اجتماعی نفت، تنش آبی ماده ۱۷ بحران ملی و استانی و غیره استفاده و این برای اولین بار در تاریخ استان اتفاق افتاد.
جانی دوباره در کالبد طرح های خفته در رکود
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: سدهایی که چند سال رها شده بودند همچون سد سرپری که چندین سال تعطیل بود و اکنون جز سدهای فعال کشور است. برخی از پروژه هایی که متروکه شده بودند دوباره فعال کردیم و اکنون علاوه بر پروژه های اجرایی طرح های مطالعات هم در مدار قرار گرفته اند.
وی افزود: سد پراشگفت که در گذشته تنها یک نام بود هم اکنون توسط یک مشاور پای کار و با تجریه کشور در حال مطالعات است.
مصلح بیان کرد: سد و نیروگاه چمشیر به عنوان یک از بزرگترین طرح های برقی و آبی کشور که با هدف ذخیره ۲.۳ میلیارد متر مکعب آب و بهبود کیفیت و کنترل سیلابها بر روی رودخانه زهره ساخته شده قرار است در سفر پیش روی هیات دولت به استان کهگیلویه و بویراحمد این طرح فرا ملی آبگیری و به بهره برداری برسد.
مصلح می گوید: سد هزار میلیارد تومان اعتبارات داخلی داشته که ۳۵ درصد این پروژه بزرگ هم در این دولت صورت گرفته است و حدود ۷۰۰ میلیارد تومان در دولت سیزدهم هزینه سد چمشیر شده است.
وی ادامه داد: در شهرستان مارگون سد سقاوه در حال شروع عملیات اجرایی است، در کهگیلویه سد سرپری در حال عملیات اجرایی است و سد آبریز هم به مرحله اجرایی خواهد رسید.
مصلح تاکید کرد: سد شیو هم در باشت در سفر رئیس جمهور عملیاتی خواهد شد و در بویراحمد سد پراشکفت با حجم ۲۰۲ میلیون متر مکعب عملیاتی خواهد شد که اکنون هم در حال مطالعه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: سدهای سرگچینه ، شبلیز، سرآسیاب یوسفی، سادات و عزیزی و سایر پروژهها به فاز مطالعاتی رفته اند و تامین اعتبار سد سقاوه انجام شد و آماده کلنگ زنی است
وی ابراز کرد: هزار و ۷۰۰ کیلومتر از رودخانه های استان را تحت مطالعه هوایی و زمینی قرار دادیم.
مصلح ادامه داد: در حال حاضر ورود یک فروند پهپاد فانتوم برای عملیات نقشه برداری رودخانه های استان با مجوز شورای تامین در حال انجام است.
وی افزود: ما در سال ۱۴۰۱ موفق شدیم با فرایند قانونی بخشی از خرید های خاص خود را از کشورهای اروپایی انجام بدهیم. پیشرفته ترین دستگاه سی تی دی دنیا را که قادر خواهد بود تا عمق هزار متری را در اعماق سدها و آب ها پایش کیفی کند از آلمان خرید کردیم و وارد استان شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: از محدود استان هایی هستیم که این دستگاه را در اختیار دارد.
مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی شرب دهدشت را با ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی از دولت قبل تحویل گرفته شد و در عید سعید فطر با ۱۰۰ درصد عملیات اجرایی تکمیل شد. ۸۰ میلیارد تومان هزینه این مخزن شده حدود ۷۲ ساعت این مخزن می تواند بدون هیچ گونه مشکلی آب شرب دهدشت را تامین کند.
وی ادامه داد: سعی کردیم در اجرای پروژه ها رویکرد انقلابی دولت را تبیین و نافذ بکنیم، این دستاوردها نشان از یک کار جمعی منسجم و روحیه انقلابی نشأت گرفته از دولت بوده است.
مصلح تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲ ابرپروژه های آب وارد مدار می شوند برای نمونه طرح عظیم آبرسانی از سو کوثر به لیکک و روستاهای اطراف، فاز نخست طرح آبرسانی به چهار شهر، ۱۷ طرح ساماندهی رودخانه در استان امسال تکمیل خواهند شد، چهار ایستگاه پمپاژ در لیشتر، ایستگاه پمپاژ خان احمد باشت، طرح تامین آب اراضی تنگ انگشترک، تکمیل بخشی از ساختمان ید تنگ سرخ و سد سرپری و غیره تکمیل خواهند شد.
وی گفت: سیاست دولت و وزارت نیرو عدالت در بحث بوده است لذا در ۹ شهرستان استارت پروژه داریم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: در سفر دوم رئیس جمهور ۱۴ پروژه پیشنهاد داده می شود که ۹ مورد اجرایی و پنج مورد مطالعاتی هستند. با تکمیل پروژه های آبی استان حدود ۶۰ هزار هکتار از اراضی دیم به آبی تبدیل خواهند شد.
مصلح افزود: ۹۰ درصد مردم از استان از آب پایدار برخوردار خواهند شد و ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب صنعت تامین خواهد شد که می تواند ۱۰ ها ابرپروژه صنعتی را تامین آب کند و بیش از ۴۰۰ مگاوات برق تولید کند.
وی عنوان کرد: اقداماتی که در حوزه آب استان در دولت سیزدهم صورت گرفته در تاریخ آب منطقه ای بسیار چشمگیر و بی نظیر بوده است.
استاندار: تکمیل سدهای در دست اجرا اقتصاد کهگیلویه و بویراحمد را متحول میکند
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: خدمات زیرساختی چشمگیری را دولت سیزدهم در مناطق کم برخوردار آغاز کرده که تکمیل و ساخت پنج سد در این استان مصداقی روشن و کوچک بشمار می رود که خود زمینه ساز بهبودی برخی شاخص های زندگی در مناطق شهری و روستایی را در آینده نزدیک بدنبال خواهد داشت.
سید علی احمد زاده افزود: با توجه به توپوگرافی استان، رودخانه ها در پایین دست و زمین های کشاورزی در بالا دست است و شرایط برای استفاده مردم از این روان آب ها سخت شده است.
وی تصریح کرد: بهترین کار برای برداشت از این روان آب ها ایجاد سدهای کوچک درون استانی است تا بتوانیم کشاورزی و صنعت استان را تغیر بدهیم و آب شرب روستاها و شهرهای استان تامین شود که این مهم به عنوان یکی از شاخصه های توسعه در اولویت کاری قرار گرفته و به همت دولت سیزدهم چندین سد را بطور همزمان در دست تکمیل و ساخت داریم.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: عملیات اجرایی سد تنگ سرخ با دستور اکید رئیس جمهور در سفر استانی مهرماه ۱۴۰۰به استان کهگیلویه و بویراحمد با اعتبارات جدیدی که به آن تزریق شده سرعت گرفته و سال ۱۴۰۲ حتما آبگیری خواهد شد.
به گفته احمدزاده یکی از اقدامات شاخصی که در دولت سیزدهم انجام گرفت اخذ مجوز ماده ۲۳ طرح مهمی همچون سد سقاوه بوده است.
وی عنوان کرد: سد پراشکفت در مسیر مطالعه دوم قرار دارد و مطالعه اول آن تمام شده و اعتبار لازم برای آن گذاشته شده و به زودی کار ساخت این سد هم آغاز خواهد شد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: سد شیو در دست پیگیری است که این استان و استان فارس هر دو از آن بهره مند خواهند شد.
احمدزاده تاکید کرد: یک سد به نام آبریز در استان مطالبه عمومی است و این سد برای استان تحول زاست و ۳۶ هزار هکتار را زیر کشت می برد و آب روستاها، شهر دهشت و چرام، حوزه صنعت را تامین می کند.
تحقق عدالت رویکرد غالب دولت مردمی سیزدهم است و تحقق آن در تمامی حوزه ها به وِیژه حوزه تامین منابع آبی پایدار ملموس است.
هم اینک پروژه های آبی استان در مسیر تحول قرار گرفته و با بهره برداری از این طرحها در آینده نزدیک استان در تامین آب صنعت، شرب و کشاورزی و تولید انرژی برقابی به درجه مطلوبی خواهد رسید و تا سالها دغدغه آبی در این حوزه ها نخواهیم داشت .
حجم آب تجدید پذیر استان کهگیلویه و بویراحمد ۹هزار ۲۲۳ میلیون متر مکعب است که یک هزار ۷۰ میلیون متر مکعب آن سالانه مهار می شود و ۹۰ درصد آن از استان خارج می شود.
نظر شما