به گزارش روز یکشنبه ایرنا، جشنواره برداشت گل محمدی از ۱۱ سال پیش در این شهرستان آغاز شده است و در کنار معرفی و برندسازی ( ویژند سازی ) این محصول و جذب گردشگر، در صورت پرداختن به همه جوانب این جشنواره از سوی مسوولان مربوطه و معرفی ظرفیت های موجود برای سرمایه گذاران، بسیاری از مشکلات کشاورزان و تولید کنندگان گل محمدی در این شهرستان برطرف می شود.
محصول گل محمدی اسکو از مرغوب ترین و بهترین نمونه این نوع گل در دنیا به شمار می رود و دلیل آن آب و هوای حاکم بر این شهرستان و قرارگرفتن در دامنه های سهند است و این شهرستان یکی از بهترین مکان های عمل آوری گل محمدی در دنیاست.
در یازدهمین جشنواره ای که به مناسبت آغاز برداشت گل محمدی (قیزیل گول) به میزبانی روستای عنصرود اسکو برگزار شد ایجاد صنایع فرآوری و معرفی بیشتر ظرفیت های روستاهایی که در زمینه تولید گل محمدی فعال هستند بیشتر مورد توجه قرار گرفت و بیشتر حاضرین در مراسم اختتامیه این جشنواره بر موضوعاتی همچون تعریف زنجیره ارزش و ایجاد صنایع فرآوری و همچنین توجه به ظرفیت های گردشگری این جشنواره تاکید کردند.
توسعه منطقه با توسعه و فرآوری گل محمدی مرتبط است
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی که یکی از سخنرانان این جشنواره بود با بیان اینکه یکی از گام های اساسی در توسعه منطقه، توجه به مقوله فرآوری محصول گل محمدی است، گفت: این جشنواره، فرصتی برای معرفی بیشتر منطقه به سرمایه گذاران و گردشگران است.
محمد حسین فرهنگی ادامه داد: اهالی منطقه باید از چنین فرصت هایی برای ایجاد درآمد پایدار و ارزش افزوده بیشتر استفاده کنند.
فرهنگی همچنین به مشکل آب شرب منطقه اشاره کرد: مسوولان شهرستانی باید تدبیری در این زمینه اتخاذ کنند و با فراهم کردن آب شرب سالم و بهداشتی برای اهالی، زمینه را برای تجاری سازی چشمه های آب معدنی موجود در منطقه فراهم کنند.
وی با بیان اینکه در گذشته یکی از سرمایه گذراران در این زمینه وارد شد اما به دلایلی این کار به نتیجه نرسید، افزود: سهامدار کردن روستاییان منطقه می تواند بسیاری از مشکلات و موانع را به راحتی برطرف سازد.
صدور خام محصولات حاشیه سود کمتری برای کشاورزان دارد
معاون سیاسی اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی نیز در این جشنواره به ظرفیت های منطقه در زمینه تولید محصولات کشاورزی از جمله گل محمدی اشاره کرد و گفت: خام فروشی این محصولات، سود کمتری برای کشاورزان به همراه دارد از این رو کشاورزان باید به سمت فرآوری محصول و ایجاد زنجیره ارزش برای آن بروند.
تراب محمدی با اشاره به اینکه ۸۵ درصد گل محمدی دنیا در ایران تولید میشود، اما به دلیل نبود و یا ناقص بودن زنجیره ارزش، دستیابی به اهداف ترسیمی با مشکل مواجه می شود، اظهار کرد: گل محمدی نیز همانند دیگر محصولات کشاورزی به صورت کامل و صنعتی فرآوری نمی شود و کشاورزان و تولیدکنندگان سنتی تنها به تولید گلاب و مربا از این محصول اکتفا می کنند.
تراب محمدی با اشاره به اینکه ۸۵ درصد گل محمدی دنیا در ایران تولید میشود، اما به دلیل نبود و یا ناقص بودن زنجیره ارزش، دستیابی به اهداف ترسیمی با مشکل مواجه می شود، اظهار کرد: گل محمدی نیز همانند دیگر محصولات کشاورزی به صورت کامل و صنعتی فرآوری نمی شود و کشاورزان و تولیدکنندگان سنتی تنها به تولید گلاب و مربا از این محصول اکتفا می کنند.
محمدی از توانمند کردن شهرستانها و روستاهای منطقه خبرداد و گفت: دولت قصد دارد مردم تنها سرمایهدار این تولیدات باشند و این زمانی میسر میشود که فرآوری و کشت افزایش یابد.
وی با بیان اینکه تولید اسانس از این محصول در دنیا مرسوم است، گفت: در ایران بیشتر محصول تولیدی به صورت خام صادر می شود و این سود کمتری برای تولید کننده دارد از این رو باید با برنامه ریزی و جذب سرمایه گذار و ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری، از خروج خام این محصول جلوگیری کرده و ارزش افزوده بیشتری برای کشاورزان خلق کنیم.
محمدی از توانمند کردن شهرستانها و روستاهای منطقه خبرداد و گفت: دولت قصد دارد مردم تنها سرمایهدار این تولیدات باشند و این زمانی میسر میشود که فرآوری و کشت افزایش یابد.
وی با بیان اینکه ایجاد بازارچههای متعدد در ۵۰ نقطه از استان برای عرضه محصولات کشاورزان در حال بررسی است، گفت: اگر این بازارچهها دایر شوند فروش به قیمت مناسب و مستقیم انجام میشود که در حال برنامهریزی هستیم تا به زودی به نتیجه برسد.
نبود صنایع تبدیلی از مشکلات اصلی در حوزه تولیدات کشاورزی است
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه نبود صنایع تبدیلی، مشکل اصلی در حوزه تولیدات و محصولات کشاورزی است، گفت: خام فروشی محصولات کشاورزی که کم سودترین روش برای رسیدن به درآمد است در استان ما رایج است و یکی از نمونه های آن گل محمدی است که به صورت خام در بازار تهران عرضه می شود و فرآوری شده آن با قیمت چند برابری از طریق این شهر روانه بازار مصرف می شود.
کرامتی گفت: پس از استان فارس در تولید گیاهان دارویی رتبه دوم کشور را داریم و تلاش میکنیم تا زنجیره گیاهان دارویی را در استان ایجاد و کارخانه مربوط به این گیاهان دارویی را برپا کنیم و صندوق توسعه بخش کشاورزی آماده است تا در این زمینه تسهیلاتی در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد.
اکبر کرامتی با اشاره به اینکه گل محمدی بیشتر به صورت دمنوش و مربا در بخش خانگی مصرف می شود و فراوری آن هم در حد گلابگیری است، اضافه کرد: انواع گیاهان دارویی مانند گل محمدی در نزدیک به ۶ هزار هکتار در استان تولید می شود و بیش از ۴۰ هزار گیاه دارویی داریم که به لحاظ اقتصادی و ارزش افزوده اهمیت بالایی دارد و مختص استان است.
وی بیان کرد: سازمان جهاد کشاورزی تاکید دارد تا در مورد گیاهان دارویی به صورت منظم کمیته فنی این محصولات را برگزار و در مورد افزایش سطح زیر کشت و استفاده از اقلام اصلاح شده اقدام کند.
کرامتی گفت: پس از استان فارس در تولید گیاهان دارویی رتبه دوم کشور را داریم و تلاش میکنیم تا زنجیره گیاهان دارویی را در استان ایجاد و کارخانه مربوط به این گیاهان دارویی را برپا کنیم و صندوق توسعه بخش کشاورزی آماده است تا در این زمینه تسهیلاتی در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد.
خرید تضمینی گل محمدی کشاورزان را امیدوار می کند
فرماندار شهرستان اسکو نیز با ارایه آماری از میزان تولید محصول گل محمدی در این شهرستان، اظهار کرد: در حال حاضر ۷۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان زیر کشت این محصول قرار دارد و سالانه حدود ۲.۲ هزار تن گل محمدی از این اراضی برداشت می شود.
حسین فیروزی ادامه داد: روستاهای عنصرود و گونبرف قطب تولید این محصول در شهرستان هستند و همه ساله با برپایی جشنواره ای، سعی در معرفی بیشتر ظرفیت های این روستاها و همچنین فروش مستقیم محصولات داریم.
وی ادامه داد: رقمی که از فروش این محصولات به دست کشاورزان می رسد، اقتصاد اهالی را بهتر می کند اما اگر بتوانیم صنایع تبدیلی و فرآوری این محصول را بیشتر کنیم، درآمد کشاورزان نیز بیشتر خواهد شد.
فیروزی افزود: قیمت خام این محصول در مقایسه با قیمت محصولات فرآوری و تبدیل شده بسیار اندک است باید به سمت تولید اسانس از گل محمدی برویم که ارزش افزوده بیشتری دارد و در این راستا، در شهرک صنعتی اسکو، واحدی در حال راه اندازی است که در مرحله نصب ماشین آلات قرار دارد.
وی بیان کرد: طبق آمار موجود، ۸۵ درصد گل محمدی دنیا در ایران تولید می شود اما تنها ۱۰ درصد بازار جهانی در اختیار ایران است و این بیشتر ناشی از خام فروشی این محصول است.
وی همچنین از خرید تضمینی گل محمدی در اسکو خبرداد و گفت: با این اقدام، کشاورزان دیگر نگران فروش محصول تولیدی خود نیستند و به راحتی و با قیمت تعیین شده، می توانند محصول گل محمدی خود را به خریداران ارایه کنند.
به گزارش ایرنا، آذربایجان شرقی و شهرستان اسکو از جمله نقاط مستعد کشور برای تولید و صادرات گل محمدی است که به گفته کارشناسان، امکان افزایش چند برابری سودآوری محصول تولیدی آن از طریق فراهم کردن بستر توسعه واحدهای صنعتی و مدرن فرآوری این محصول و صادرات آن به بازارهای جهانی وجود دارد.
سالانه پنج هزار تن گل محمدی در دامنه های خوش آب و هوای سهند آذربایجان شرقی از یکهزار و ۱۰۰ هکتار مزارع بارور تولید می شود که به ترتیب شهرستان های آذرشهر، اسکو و تبریز بیشترین تولید در این استان دارند.
۲۰ واحد صنعتی فرآوری گل محمدی در آذربایجان شرقی فعالیت می کنند که بخش قابل توجهی از محصولات تولیدی آنها به کشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای میانه و روسیه صادر می شود.
ارقام بومی ۹۵ درصد سطح زیر کشت مزارع گل محمدی در آذربایجان شرقی را تشکیل می دهد و پنج درصد ارقام اصلاح شده به صورت کشت بافتی می باشد.
نظر شما