ساوه در بحران آب؛ جیره بندی بیخ گوش شهروندان

ساوه - ایرنا - کاهش سطح ذخیره آب سد الغدیر، شهر ساوه را در شرایط بحرانی قرار داده و احتمال می رود در کنار انجام تدابیر اساسی برای تامین آب از منابع اضطراری از سوی متولیان، در صورت عدم مشارکت مشترکان در اصلاح الگوی مصرف، آب جیره بندی شود.

به گزارش ایرنا، سد الغدیر ساوه هم اکنون به عنوان یکی از ۱۸ سد ایران است که ذخیر آب پشت آن نسبت به مدت مشابه سال گذشته بین ۲۵ تا ۷۵ درصد کاهش داشته و این افت برای سدی که آب شرب ساوجی ها را تامین می کند حدود ۵۲ درصد است.

طبق اعلام شرکت آب منطقه ای استان مرکزی این سد هم اکنون ۴۰ میلیون و ۸۶۰ هزار متر مکعب آب ذخیره دارد که کمتر از ۱۵ درصد ظرفیت اسمی ۲۷۰ میلیون مترمکعبی آن است و این وضعیت زنگ بحران کم آبی به ویژه در حوزه شرب برای شهر را به صدا درآورده است.

نیاز سالانه آب شرب این شهر حدود ۲۰ میلیون متر مکعب آب است که سد ساوه با حدود ۱۲ میلیون مترمکعب سهم ۶۰ درصدی برای تامین آن دارد و بقیه نیاز شهر شامل هشت میلیون مترمکعب (۴۰ درصد) هم از طریق چاه های عمیق تامین می شود.

هم اکنون که ذخیره آب سد الغدیر ساوه به کمتر از ۱۵ درصد رسیده شهر را به شرایط بحرانی سوق داده و با توجه به قرار گیری در فصل گرما عبور از این بحران نیازمند مدیریت مصرف آب توسط دستگاه های متولی و صرفه جویی از سوی مشترکین است.

کاهش ۴۴ درصدی نزولات جوی در ساوه

سرپرست شرکت آب و فاضلاب ساوه روز چهارشنبه در این ارتباط طی گفت و گویی با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به ادامه روند خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی ، میزان بارندگی در ساوه بر اساس آمار هواشناسی طی سال آبی جاری (اول مهر ۱۴۰۱ تاکنون) ۱۰۷ میلیمتر ثبت شده است که نسبت به میانگین بلند مدت بیش از ۴۴ درصد کاهش دارد.

«محسن کریمی» افزود: در فصل پاییز و زمستان سال گذشته و بهار امسال عملا بارندگی موثری بر سفره های زیرزمینی را شاهده نبودیم و این اتفاق موجب افت سطح منابع آب زیر زمینی و کاهش ذخیره آب سد ساوه شده است.

قهر آسمان ۹ حلقه چاه شرب را خشکاند

هنگام وقوع بحران های کم آبی چاه های عمیق یکی از امیدها برای مدیریت بحران بود که به گفته سرپرست شرکت آب و فاضلاب ساوه، کاهش نزولات جوی و افزایش یک درجه ای دمای هوای شهرستان نسبت به میانگین بلند مدت منجر به خشک شدن ۹ حلقه چاه شرب شهر ساوه شده است.

تداوم رفتار مشترکین در مصرف آب، علی رغم بکارگیری تمام ظرفیت های این شرکت در خصوص تامین، تصفیه و توزیع، شهروندان را با چالش مواجه می کند که در این صورت این شرکت ناگزیر به اجرای جیره بندی آب خواهد بود

کریمی گفت: همچنین طبق اعلام اداره منابع آب، کاهش نزولات جوی موجب کسری ۵۷ درصدی ذخیره مخزن سد ساوه شده که این مساله تاثیرات بحران پیش رو را بیشتر کرده است.

وی با اشاره به اینکه شرایط باعث شده که در فصل گرما با وضعیت ناپایدار در توزیع آب شرب و بهداشتی مواجه شویم یادآور شد: نگرانی های جدی در خصوص تامین آب شرب مستمر برای شهروندان شهر ساوه و اهالی روستاهای بزرگ بخش مرکزی وجود دارد.

افزایش ۱۱ درصدی مصرف آب شرب

درحالی که شهر ساوه به علت کاهش ذخیره سد الغدیر و خشک شدن چاه های تامین آب شرب با بحران مواجه است اما به گفته سرپرست شرکت آب و فاضلاب، مصرف آب شرب در سال جاری (ابتدای فروردین تا کنون) نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱ درصد افزایش یافته است.

وی اضافه کرد: براساس آمار، امسال پنج میلیون و ۳۰۰ هزار مترمکعب آب شرب تصفیه و در شبکه توزیع شده که این مقدار در مدت مشابه سال قبل حدود چهار میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب بود.

وی آب را امانت نسل های آینده اعلام کرد و یادآور شد: باید از این نعمت بی جایگزین الهی محافظت و در مصرف آن هوشمندانه عمل کنیم و اگر مشترکین در رعایت الگوی مصرف آب مشارکت و مدیریت نداشته باشند با مشکلاتی در توزیع مستمر آب مواجه خواهیم شد.

جیره بندی بیخ گوش شهروندان

سرپرست شرکت آب و فاضلاب ساوه گفت: هم اکنون با وجود اینکه تمامی چاه های آب و منابع دیگر به صورت بی وقفه و ۲۴ ساعته در حال بهره برداری است و هنوز به روزهای اوج گرمای شهرستان نرسیده ایم، در نقطه سر به سر تولید و مصرف هستیم.

وی افزود: تداوم رفتار مشترکین در مصرف آب، علی رغم بکارگیری تمام ظرفیت های این شرکت در خصوص تامین، تصفیه و توزیع، شهروندان را با چالش مواجه می کند که در این صورت این شرکت ناگزیر به اجرای جیره بندی آب خواهد بود.

تشکیل ستاد بحران و الزام بکاری گیری چاه های اضطراری

متولیان حوزه تامین آب شرب شهرستان به منظور عبور از بحران کم آبی هرچند که از ماه های گذشته هشدارهای خود را به مشترکان اعلام می کنند و در نهایت روز گذشته جلسه ستاد بحران شهرستان در خصوص مدیریت آب تشکیل شد.

به گفته سرپرست شرکت آب و فاضلاب ساوه، مدیریت مصرف و کاهش فشار، تجهیز و بکارگیری چاه های اضطراری برای تامین کسری آب و افزایش مشارکت مردم برای مصرف بهینه از جمله مصوبات مهم این جلسه است.

وی افزود شرکت آب و فاضلاب در کنار مصوبات برای بهبود شرایط تامین و توزیع آب شرب و مدیریت مصرف آب اقدامات کوتاه مدتی را تدوین کرده و در حال اجرا است تا بصورت مستمر و بدون جیره بندی تا پایان تابستان از این بحران عبور شود.

کریمی گفت: باز طراحی و تعویض و تقویت پمپاژ و آبدهی چاه های در مدار بهره برداری،حفر چاه های اضطراری در محدوده شهر، تهیه و نصب شیرآلات کنترلی فشار شبکه شهر و پیمایش مستمر مشترکین و برخورد با مشترکین پر مصرف و غیر مجاز از جمله این برنامه ها است.

وی یادآور شد: از دیگر محورهای کوتاه مدت این شرکت، اصلاح لوله های فرسوده قسمتی از شبکه شهر جهت کاهش هدر رفت آب، ارتقای سامانه ی تله متری و مانیتورینگ به ساختار سیستم کنترل هوشمند متمرکز ساوه و بازسازی و نوسازی تجهیزات فرسوده منابع استحصال آب است.

احیای چاه های خشک شده در دستور کار است

سرپرست شرکت آب و فاضاب ساوه یادآور شد: از طرفی با انجام مطالعات در اجرای طرح های تامین آب بلندمت احیا و جابجایی چاه های خشک شده، حفر چاه های جدید و اضطراری با همکاری شرکت آب منطقه ای و حمایت مسئولان برای تامین اعتبارات لازم از دستورکارهای این شرکت است.

رعایت الگوی مصرف قادر به رفع ۶۰ درصد مشکلات است

وی با اینکه منابع آبی محدودی داریم افزود: سرانه مصرف آب در شهر ساوه ۲۲۰ لیتر در شبانه روز به ازای هر نفر بوده که این عدد نسبت به متوسط مصرف استاندارد و نسبت به سایر مناطق کشور بالاتر است.

کریمی خاطر نشان کرد: الگوی مصرف استاندارد برای مشترکین خانگی ۱۴ مترمکعب در ماه است که ۵۶ درصد مشترکین شهر بیش از الگو مصرف آب دارند به طوری که ۷۴ درصد آب تولید شده توسط این مشترکین مصرف می شود.

الگوی مصرف استاندارد برای مشترکین خانگی ۱۴ مترمکعب در ماه است که ۵۶ درصد مشترکین شهر بیش از الگو مصرف آب دارند به طوری که ۷۴ درصد آب تولید شده توسط این مشترکین مصرف می شود

وی با بیان اینکه احتمال می رود با افزایش دما به بیش از ۴۰ درجه سانتی گراد و رشد استفاده از از کولرها حدود ۲۵ درصد مصرف آب افزایش خواهد افزود: این در حالی است که می توان با مدیریت مصرف آب بیش از ۶۰ درصد مشکلات حوزه آب شرب و بهداشتی مشترکین رفع کرد.

کریمی گفت: عدم استفاده از آب شرب برای مصارف غیر شرب(شست و شوی درخ، معابر و آبیاری) ، استقرار کولر در سایه و کنترل شناور کولر، کاهش جریان و مقدار آب هنگام استحمام، مسواک، شست و شو از جمله اقدامات لازم برای مدیریت مصرف از سوی شهروندان است.

وی با بیان اینکه تماس با سامانه ۱۲۲ در صورت مشاهده هدر رفت در شبکه و رسیدگی به صورت دوره‌ای به لوله‌های آب در خانه از دیگر راهکارهای مدیریت مصرف آب است افزود: در این صورت می توان از پیک مصرف تابستان سالجاری با کمترین تنش به مانند سالهای قبل گذر کنیم.

کریمی یادآور شد: شهروندان می توانند از طریق شماره تلفن های ۴۲۲۲۷۰۰۶ تا ۷۰۰۷ این شرکت را در جریان در صورت مشاهده هرگونه مصرف غیر متعارف و غیرمجاز بگذارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha