رونمایی از نظام رتبه‌بندی پارک‌های علم‌وفناوری/شهرک تحقیقاتی اصفهان و پارک پردیس در صدر

تهران- ایرنا- «نظام رتبه‌بندی رویت‌پذیری پارک‌های علم و فناوری کشور» رونمایی شد. بر اساس آن شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، پارک فناوری پردیس، پارک‌های دانشگاه تهران، خراسان، فارس، استان سمنان، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تربیت مدرس، یزد و گیلان در رتبه‌های نخست قرار گرفتند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)، محمد حسن‌زاده، ریاست ایرانداک از نتایج نظام رتبه‌بندی رؤیت‌پذیری پارک‌های علم و فناوری کشور، رونمایی کرد و گفت: تأثیرگذاری پارک‌های علم و فناوری در زیست‌بوم علم، پژوهش، فناوری، و نوآوری وابسته به مسائل گوناگونی است. یکی از این مسائل آن است که فعالیت‌ها و دستاوردهای آنها توسط ذینفعان گوناگون دیده شود.

وی افزود: به‌رغم اهمیت رؤیت‌پذیری برای پارک‌های علم و فناوری، بسیاری پارک‌ها به‌ویژه در ایران هنوز به این موضوع توجه ندارند که از دلایل آن می‌توان به بی‌توجهی سیاست‌گذاران فناوری و نوآوری کشور به این موضوع و ناآشنایی پارک‌های علم و فناوری با این مفهوم اشاره کرد. یکی از راه‌های افزایش رؤیت‌پذیری پارک‌های علم و فناوری فراهم کردن سازوکاری است که این پارک‌ها بتوانند در زمینه رؤیت‌پذیری با یکدیگر رقابت کنند. ارزیابی، مقایسه و رتبه‌بندی چنین سازوکاری می‌تواند پارک‌ها را به سوی به کار بستن ابزارها و راهکارهایی برای رؤیت‌پذیری بیشتر سوق دهد.

رئیس ایرانداک ادامه داد: بنابراین نظر به اهمیت رؤیت‌پذیری در جهان رقابتی امروز ایرانداک با همکاری و پشتیبانی معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم،‌ تحقیقات، و فناوری نظام رتبه‌بندی رؤیت‌پذیری پارک‌های علم و فناوری کشور را طراحی کرده و بر پایه شاخص‌ها و سنجه‌های کارآمد جایگاه هر یک از پارک‌های علم و فناوری کشور را مشخص کرده است.

به گفته دکتر محمد حسن‌زاده برای اولین بار در ایران و جهان به مفهوم رؤیت‌پذیری به این شیوه توجه شده است و چنین کوشش‌هایی می‌توانند مسیر حضور مؤسسه‌ها و شرکت‌های ایرانی را در عرصه بین‌المللی هموارتر سازد.

در ادامه از نتایج نخستین ویرایش نظام رتبه‌بندی رؤیت‌پذیری پارک‌های علم و فناوری کشور رونمایی شد که در وبسایت vrank.irandoc.ac.ir در دسترس قرار گرفته است. بر پایه این نتایج ۴۹ پارک علم و فناوری کشور ارزیابی و رتبه‌بندی شده و در پنج لیگ الماسی، پلاتینی، طلایی، نقره‌ای و برنزی جای گرفته‌اند.

رونمایی از نظام رتبه‌بندی پارک‌های علم‌وفناوری/شهرک تحقیقاتی اصفهان و پارک پردیس در صدر

نتایج رتبه‌بندی پارک‌های علم و فناوری

بر اساس این خبر، در لیگ الماسی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، پارک فناوری پردیس، پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، پارک علم و فناوری خراسان، پارک علم و فناوری فارس، پارک علم و فناوری استان سمنان، پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف، پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس، پارک علم و فناوری یزد، و پارک علم و فناوری گیلان جای گرفته‌اند. در لیگ پلاتینی پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی، پارک علم و فناوری آذربایجان غربی، پارک علم و فناوری البرز، پارک علم و فناوری مازندران، پارک علم و فناوری خراسان جنوبی، پارک علم و فناوری ایرانیان، پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی، پارک علم و فناوری همدان، پارک علم و فناوری مرکزی، و پارک علم و فناوری استان کردستان حضور دارند.

افزون بر این، در لیگ طلایی پارک علم و فناوری هایتک کرمان، پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی، پارک علم و فناوری خلیج فارس (بوشهر)، پارک علم و فناوری کرمانشاه، پارک علم و فناوری استان قم، پارک علم و فناوری خوزستان، پارک علم وفناوری قزوین، پارک علم و فناوری زنجان، پارک علم و فناوری لرستان، و پارک علم و فناوری خراسان شمالی جای گرفته‌اند.

همچنین در لیگ نقره‌ای نیز پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت، پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان، پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی، پارک علم و فناوری گلستان، پارک علم و فناوری ایلام، پارک علم و فناوری هرمزگان، پارک علم و فناوری چهارمحال و بختیاری، پارک علم و فناوری اردبیل، و پارک علم و فناوری دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان هستند.

لیگ برنزی شامل پارک علم و فناوری کهگیلویه و بویراحمد، پارک زیست فناوری خلیج فارس، پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان، پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر، پارک علم و فناوری دانشگاه کاشان، پارک علم و فناوری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ایران، پارک علم و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد، پارک ملی علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی، و پارک علم و فناوری سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران می‌شود.

بهروز رسولی، عضو هیئت علمی ایرانداک و راهبر پروژه رتبه‌بندی رؤیت‌پذیری پارک‌های علم و فناوری کشور نیز در این جلسه به تشریح روش‌شناسی، سنجه‌های ارزیابی، منابع گردآوری داده و فرایند ارزیابی میزان رؤیت‌پذیری پارک‌های علم و فناوری کشور پرداخت.

به گفته وی پس از بررسی نوشته‌های علمی و جلسه‌های بارش فکری، ۳۶ سنجه ارزیابی برای سنجش رؤیت‌پذیری پارک‌های علم و فناوری کشور شناسایی شده‌اند. این ۳۶ سنجه در چهار بُعد دسته‌بندی شده‌اند. «هویت دیجیتال»، «فضای وب»، «شبکه‌سازی»، و «برون‌داد» این چهار بُعد کلیدی هستند که امتیاز و رتبه پارک‌های علم و فناوری کشور را روشن کرده‌اند.

وزن هر یک از سنجه‌ها و بُعدها با کمک متخصصان و حرفه‌مندان این حوزه مشخص شده است. اطلاعات بیشتر این سنجه‌ها از منابع دیگری غیر از پارک‌های علم و فناوری گردآوری شده‌اند. تمام داده‌های گردآوری شده بر پایه امتیاز «زد» نرمال‌سازی شده‌اند و هر پارک در هر سنجه و بُعد امتیازی بین یک تا ۱۰۰ گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha