به گزارش خبرنگار ایرنا، فرآوری محصولات کشاورزی با رویکرد صنایع تبدیلی و استخراج مواد مؤثر یکی از دغدغههای جدی در حوزه کشاورزی است؛ در حال حاضر عرصه کشاورزی کشور با توجه به تنوع اقلیمی انواع تولیدات متنوع و باکیفیت مانند نفت، عرصه خامفروشی شده و صادرات محصولات کشاورزی به صورت خام با حجم زیاد و ارزآوری پایین یکی از مهمترین مشکلات کنونی در عرصه اقتصادی محسوب میشود.
خامفروشی محصولات کشاورزی؛ آسیبها و راهکارها
بدون شک خامفروشی محصولات کشاورزی زمینه سود بسیار پایین در صادرات و توزیع محصولات کشاورزی را فراهم میکند و کارشناسان حوزه کشاورزی هم معتقدند صادرات خام محصولات در این حوزه توجیه اقتصادی ندارد و در نهایت موجب خروج منابع کشور میشود. در واقع با این کار منابع کشور با قیمت بسیار ارزان به فروش میرسد.
یکی از راهکارها برای عبور از عرصه خام فروشی در حوزه محصولات کشاورزی، این است که از کشاورزی سنتی به سمت کشاورزی صنعتی حرکت کنیم و یا با استفاده از صنایع تبدیلی دانشبنیان و پیشران، خام فروشی و صادرات خام محصولات کشاورزی به سمت ایجاد محصولات متنوعتر و باکیفیتتر سوق داده شود.
در حقیقت استفاده از صنایع تبدیلی و توان شرکتهای دانشبنیان برای خلق زنجیره ارزشافزوده در محصولات کشاورزی از ابزارهای مهمی است که تحقق این امر در این عرصه ضرورت دارد.
به حداقلرسانی خامفروشی در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی
جلوگیری از خامفروشی و یا به حداقلرسانی خامفروشی همواره در دستور کار دستگاههای متولی نیز قرار داشته و دارد و این رویکرد به عنوان یکی از مهمترین سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی به شمار میرود.
ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی و تشکیل زنجیره های تولید در بخش کشاورزی از اقداماتی هستند که برای جلوگیری از خام فروشی محصولات کشاورزی در کشور انجام شدهاند.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی هم که تاکید بسیاری بر جلوگیری از خامفروشی دارد، معتقد است با ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی میتوانیم از خامفروشی جلوگیری کنیم.
تلاشها برای تقویت صنایع تبدیلی در فارس
فرآوری محصولات کشاورزی با رویکرد صنایع تبدیلی در فارس نیز با جدیت در حال پیگیری است. استاندار فارس که بر این باور است کشاورزی یکی از پتانسیلهای شاخص اقتصادی در استان محسوب میشود همواره بر لزوم توجه بیشتر به این حوزه و ایجاد همکاری لازم جهت تقویت صنایع تبدیلی تاکید کرده است.
محمدهادی ایمانیه توسعه صنایع تبدیلی را از اولویتهای اصلی اقتصاد کشاورزی در استان میداند و اعتقاد دارد که فارس دارای بستری مناسب برای صادرات محصولات کشاورزی است.
همچنین رویکرد سازمان جهاد کشاورزی فارس در حوزه صادرات محصولات کشاورزی باعث شده که حدود ۷۵درصد تا ۸۰درصد محصولات صادراتی استان را محصولات فرآوری شده تشکیل دهند.
محصولات خام ۲۰ درصد محصولات صادراتی فارس را تشکیل میدهند
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی فارس در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: با شرایطی که در حوزه اقتصاد پیش آمده بحث خام فروشی و صادرات محصول به صورت حجیم به صرفه نیست.
صمد رنجبری افزود: سازمان جهاد کشاورزی فارس هم با هدف دنبال کردن سیاستهای دولت به سمت صادرات محصولات باارزش افزوده بیشتر حرکت کرده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه در حال حاضر شاهد به حداقل رساندن خامفروشی در استان هستیم و هماکنون بیش از ۷۵درصد تا ۸۰درصد محصولات صادراتی فارس محصولات صنایع غذایی و فرآوری شده هستند.
وی یادآور شد: محصولات خامی که از استان فارس صادر میشود کمتر از ۲۰درصد از حجم صادرات را تشکیل میدهد.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: در تلاش هستیم روز به روز به این سمت حرکت کنیم که محصولات با ارزش افزوده بیشتر از استان صادر شود و در واقع درصدد هستیم از صادرات محصولات خام به سمت صادرات محصولات فرآوری شده و محصولات حاصل از صنایع تبدیلی و غذایی سوق پیدا کنیم که خوشبختانه این ظرفیت در استان وجود دارد.
قابلیت بالای فارس در صادرات محصولات فرآوری شده
رنجبری بیان کرد: در حال حاضر صنایعی که در استان داریم قابلیت جذب تمامی مواد خام استان و مواد خام کشاورزی را دارد و این قابلیت در استان وجود دارد که این محصولات به صورت فرآوری شده صادر شوند.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی فارس اظهار کرد: سرمایهگذاری های خوبی در استان در حال انجام است تا تمام محصولات قابلیت نگهداری داشته باشند یا به صورت فرآوری شده در بیایند تا حجم ضایعات کاهش یابد و عمده محصولات به صورت فرآوری شده صادر شوند.
با این وجود ورود شرکتهای فناور و دانشبنیان به صنایع تبدیلی بخش کشاورزی نیز میتواند نقش مهمی در صادرات هدفمند محصولات کشاورزی و ایجاد ارزشافزوده بالاتر ایفا کند که این مهم نیز باید بیش از پیش در برنامههای سازمان جهاد کشاورزی فارس مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما