جعفر قنادباشی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهداف و اهمیت سفر «آیت الله ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور کشورمان به سه کشور آفریقایی و ضرورت توجه بیشتر به ظرفیتهای این قاره در راستای تامین منافع ملی اظهار داشت: وجود پنجاه و چهار کشور در قاره آفریقا بیانگر ۵۴ رای در مجامع بین المللی، عرصه سیاسی و نهادهای بین المللی حقوق بشری، فرهنگی و اقتصادی است.
وی گفت: بنابراین کشورهای مختلف تلاش میکنند با مجموعه کشورهای آفریقایی روابط خوبی داشته باشند تا بتوانند در مجامع بینالمللی و تصمیمات جهانی آرا لازم را در راستای اهداف خود از قبل ارتباط با کشورهای آفریقایی به دست آورند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه «ایران در کشورهای آفریقایی بسیار خوشنام هست» که این هم به واسطه مواضع ضد صهیونیستی و ضد استکباری ایران است، افزود: ایران سابقه استعماری در میان کشورهای آفریقایی ندارد و به واسطه این موضوع و خوشنامی که در میان کشورهای آفریقایی دارد میتواند در مجامع بینالمللی و تصمیمات مهم جهانی از آراء کشورهای این قاره به نفع اهداف و سیاست های خود بهرهبرداری کند.
قنادباشی تصریح کرد: همچنین نیمی از اعضای «جنبش غیر متعهدها» و نیمی از اعضای «سازمان همکاریهای اسلامی» را کشورهای آفریقایی تشکیل میدهند که این نیز بیانگر اهمیت کشورهای این منطقه است.
وی ادامه داد: کشورهای آفریقایی دارای ظرفیتهای بسیار بزرگی در عرصه اقتصادی و تجاری هستند و بنابراین میتوانند فرصتهای خوبی را در راستای «تامین منافع تجاری ایران» فراهم آورند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه از روابط نزدیک و همکاریهای گستردهتر میان ایران و کشورهای آفریقایی هر دو طرف منتفع و بهرهمند خواهند شد، عنوان کرد: کشورهای آفریقایی دارای «ظرفیتهای زیادی در حوزه کشاورزی» هستند که تنها بخشی از آن مورد بهرهبرداری قرار گرفته است و ما میتوانیم از این ظرفیتها بنا به نیاز داخلی استفاده کنیم.
قنادباشی افزود: به طور مثال ما میتوانیم با سرمایهگذاریهای مشترک در کشورهای آفریقایی «کشت فراسرزمینی» را اکه یکی از راهبردهای ایران در جهت تامین منابع غذایی هست را در کشورهای آفریقایی مورد بهرهبرداری قرار دهیم.
وی گفت: نتیجه گرفتن بهتر و بیشتر ما در حوزه تعاملات تجاری با کشورهای آفریقایی منوط به «فعالتر شدن بخش خصوصی» است و همچنین تدوین یک راهبرد مشخص اقتصادی با پیش بینیهای دقیق از فرصت ها و ظرفیت های پیش روی تجاری دو طرف است.
این کارشناس مسائل بین الملل یادآور شد: یکی دیگر از حوزههای همکاری اقتصادی میان ایران با کشورهای آفریقایی بحث «همکاری در حوزه نفت و گاز» به عنوان کشورهای صاحب این ذخایر ارزشمند انرژی است که میتوانیم با همکاری مشترک با یکدیگر از حقوق تولید کننده و صادرکنندگان نفت در عرصه بین المللی دفاع کنیم.
قنادباشی بیان داشت: خوشبختانه «دولت سیزدهم» برخلاف دولت گذشته که اکثر وقت و انرژی خود را در حوزه سیاست خارجی مصروف ارتباط بیشتر با کشورهای غربی و موضوع برجام کرده بود، تلاش میکند با کشورهای مختلف جهان در قالب «دیپلماسی متوازن» و در راستای تامین منافع و امنیت ملی کشور ارتباط داشته باشد.
وی ادامه داد: راهبرد «سیاست خارجی دولت سیزدهم» و اولویت بندی آن برگرفته از توسعه تعاملات و ارتباطات با کشورهای همسایه، منطقه و مسلمان است که در دو سال اخیر هم شاهد عملیاتی شدن این موضوع در حوزه سیاست خارجی هستیم.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: از سوی دیگر دولت سیزدهم و دستگاه دیپلماسی آن توجه بهتر و بیشتری را نسبت به ارتباط و توسعه همکاری با کشورهای آفریقایی به منظور «افزایش تعاملات تجاری» با آنها داشته است و سفر پیش روی رئیس جمهور به سه کشور آفریقایی نیز موید این مطلب است که دولت فعلی عزم جدی جهت توسعه همکاری ها و ارتباطات با آفریقا به منظور تامین منافع اقتصادی کشور دارد.
قنادباشی در پایان خاطرنشان کرد: از راهبرد سیاست خارجی دولت سیزدهم نسبت به کشورهای آفریقایی اینطور بر میآید که تلاشهای گستردهای صورت گرفته و خواهد گرفت تا همکاریها در حوزههای مختلف میان ایران با کشورهای این منطقه افزایش پیدا کرده و منافع ملی و تجاری ایران از قِبل ارتباط با کشورهای دارای ظرفیت در آفریقا تامین شود.
به گزارش ایرنا، آیتالله سید ابراهیم رئیسی به دعوت رسمی روسای جمهور کنیا، اوگاندا و زیمبابوه و به منظور تقویت روابط و گسترش همکاریها با کشورهای دوست و همسو، صبح سهشنبه تا پایان وقت پنجشنبه به این سه کشور سفر خواهد کرد.
نظر شما