هاله‌ای از دنیای کودکانه با رنگ شاعرانه

بجنورد- ایرنا- سالن کانون پرورش فکری بجنورد به مناسبت روز ملی ادبیات کودک در حالی میزبان فرزندان این دیار با برگزاری اختتامیه مهرواره شعر و داستان بود که مورد استقبال زیادی از مردم واقع شد و دنیای شادی کودکانه را به خوبی نمایان کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، روز ملی ادبیات کودک و نوجوان که در سال‌های اخیر در تقویم رسمی ایران ثبت شده، مهر تاییدی بر قبول هویت فردی و اجتماعی کودکان و نوجوانان ایرانی به عنوان مخاطبانی موثر است.

۱۸ تیر مقارن با روز درگذشت "مهدی آذریزدی" در سال ۱۳۸۸ است که یکی از نویسندگان شاخص ادبیات کودک و نوجوان در ایران زمین شناخته می‌شود.

"قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب، قصه‌های تازه از کتاب‌های کهن، گربه‌ ناقلا، گربه‌ تنبل، مثنوی برای بچه‌ها و مجموعه‌ قصه‌های ساده" عناوین برخی از آثار این نویسنده‌ تاریخ ادبیات کودک و نوجوان ایران است.

بر این اساس "روز ادبیات کودک و نوجوان" نه تنها فرصتی برای آشنا کردن این رده سنی با کتاب و تثبیت آن در زندگی است بلکه بهانه خوبی برای تشریح اهمیت این جریان موثر فرهنگی برای والدین و همچنین یادآوری حساسیت آن برای دست‌اندرکاران امور آموزشی و اجتماعی کودکان و نوجوانان است.

بی شک آنچه در طراحی برنامه‌های روز ادبیات کودک و نوجوان باید دنبال کنیم، درگیر کردن هرچه بیشتر ارکان جامعه با موضوع ادبیات کودک است به گونه ای که نباید برنامه‌های مرتبط با کتاب کودک را به یک روز خاصی محدود کنیم.

هاله‌ای از دنیای کودکانه با رنگ شاعرانه

ادبیات کودک ‌و نوجوان نوشته‌ها و سروده‌های ادبی ویژه‌ این طیف سنی شامل بخشی از فرهنگ شفاهی عامه، مانند لالایی‌ها، مثل‌ها، متل‌ها و قصه‌ها است و حتی ضمیمه گسترده‌تر آن داستان‌ها، نمایشنامه‌ها، شعرها و نیز نوشته‌هایی با مضامین دینی، دانش اجتماعی، علم و کاربردها، هنر و سرگرمی را در بر می‌گیرد که نویسندگان و سرایندگان برای کودکان و نوجوانان پدید می‌آورند.

صاحبنظران و کارشناسان بر این اعتقادند که آماده نمودن کودک برای شناخت، دوست داشتن و ساختن محیط، شناساندن کودک به خویشتن، ایجاد احترام به اصالت انسانی و میل به اعتلای مداوم، سرگرمی و لذت‌بخش بودن، علاقه‌مند کردن کودک به مطالعه، ایجاد عادت به آن و ایجاد و تقویت صلح در جهان نیز از مهمترین اهداف ادبیات کودک و نوجوان هستند.

روان‌شناسان، دوران کودکی و نوجوانی را از بنیادی‌ترین مقاطع رشد انسان می‌دانند و معتقدند که شخصیت افراد در این دوران پایه‌ریزی می‌شود؛ پس آموزش درست ادبیات و تولید محتوای مناسب مبتنی بر ادبیات اصیل و هویت‌بخشی ملی از این رهگذر، از حقوق مسلم شهروندان به‌ویژه کودکان است که ذهنشان درحال دریافت آموزه‌های متنوع برای شکل‌گیری شخصیت است. ‌

کانون پرورش فکری کودک و نوجوان خراسان شمالی هم به منظور این روز برنامه هایی را تدارک دید تا بتواند این روز را همراه با فرزندان این سرزمین باشند.

رونمایی و توزیع کتاب در مراکز ثابت و سیار استان، اختتامیه دومین مهرواره قدم یازدهم، رونمایی از ۲ مجموعه شعر کودک و نوجوان به نام های "خواب من پرنده شد" سروده ی زهرا داوری و " فصل تقسیم رویش"سروده یحیی علوی فرد از شاعران کودک و نوجوان استان و برگزاری کارگاه های تخصصی شعر و داستان با چگونگی سرودن شعر و نوشتن داستان از برنامه های تدارک دیده کانون پرورش فکری و کودک و نوجوان خراسان شمالی در این روز بود.

هاله‌ای از دنیای کودکانه با رنگ شاعرانه

حضور در این سالن و دیدن کودکان و نوجوانانی که با اشتیاق در این روز شرکت کرده اند ما را به خاطرات گذشته وصل می کند؛ بچه که بودیم حسادت و کینه و نفرت در قلب کوچکمان جایی نداشت دوست داشتن‌های پاک و بی‌ریا، بخشیدن‌های با رضایت و چاره ناراحتی یک لحظه گریستن بود و این پایان کدورت‌ها بود.

از شیطنت‌های کودکی که بگذریم، داستان‌هایی که پدر و مادر یا مادربزرگ‌ها برایمان می‌خواندند، خودش یک دنیا بود و ما را می‌برد به دنیای تخیل، ما با داستان‌ها زندگی می‌کردیم، داستان‌های شیرین کودکانه که هنوز وقتی انتشاراتی‌ها باز آن‌ها را چاپ کرده اند، هنوز هم ورق زدن آن برایمان جذابیت خودش را دارد.

داستان و شعرهایی که حفظ می‌کردیم و حالا در هاله‌ای کمرنگ و البته در گنجه خاطرات کودکی ذهنمان مانده است.

یکی از کتاب قصه‌هایی که پدر و مادرها برایمان می‌خواندند، کتاب قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب بود؛ کتابی نوشته مهدی آذر یزدی و کتاب قصه‌ای که قهرمان داستان‌هایش همیشه پس از داستان گویی پدر و مادر روزها مانند یک چرخ و فلک در ذهنمان می‌چرخید.

کتابی که هر جلد آن برگرفته از داستان‌هایی مانند کلیله و دمنه، مرزبان‌نامه، سندبادنامه و قابوس‌نامه، قصه‌های مثنوی مولوی به ادبیات و زبان کودکان، کتاب‌هایی که بر خلاف موضوعاتش ساده و روان از قصه‌های ایران زمین برای کودکان ایرانی بود.

از خاطرات و گذر زمان که بگذریم و بار دیگر به سالن برگزاری برنامه کودک و نوجوان در این دیار بازگردیم به طورحتم روزی تمامی خاطرات و شور هیجان کودکی برای آنها هم تداعی خواهد شد و چه بسیار مطلوب خواهد شد وقتی برنامه های شاد و فرهنگی و هنری در مناسبت های متفاوت برگزار شود.

بی صبرانه در انتظار فرارسیدن نوبتشان بودند تا مجری نامشان را از پشت تریبون بخواند و بروی سکو روند و هنر خود را که در شعر و داستان است به نمایش بگذارند.

هاله‌ای از دنیای کودکانه با رنگ شاعرانه

راهیابی ۳۲ اثر به مهرواره "قدم یازدهم"

اختتامیه دومین مهرواره "قدم یازدهم" از دیگر برنامه های این آیین بود که با شور و شوق کودکان همراه بود.

کارشناس مسوول ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی در معرفی این مهرواره می گوید: در مجموع ۵۷ اثر از کودکان و نوجوانان این استان به دومین مهرواره ادبی شعر و داستان " قدم یازدهم " ارسال شد که در نهایت ۳۲ اثر برگزیده نهایی شدند.

رقیه هاشمی بیان می‌کند: آثار در قالب سنتی، نیمایی، سپید، آزاد بود که ۴۶ داستان و ۹ شعر توسط کودکان و نوجوانان این استان به دبیرخانه ارسال شد.

وی خاطرنشان می کند:استعدادیابی و شناسایی کودکان و نوجوانان مستعد در زمینه نوشتن شعر و داستان و بالا بردن توان نوشتاری علاقمندان در کارگاه های تخصصی و انجمن های شعر و داستان از اهداف این جشنواره است.

پس از اجرای کودکان و نوجوانان کارگاه های تخصصی شعر و داستان با چگونگی سرودن شعر و نوشتن داستان برای برگزیدگان این جشنواره برگزار شد.

هاله‌ای از دنیای کودکانه با رنگ شاعرانه

توزیع افزون بر پنج هزار کتاب

همچنین در ادامه این برنامه و به مناسبت روز ملی ادبیات کودک و نوجوان، پنج هزار و ۳۷۴ جلد کتاب بین مراکز کانون پرورش فکری استان توزیع شد.

مسوول فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی بیان می کند: در مجموع ستاد مرکزی کانون پرورش فکری سه میلیون جلد کتاب کودک و نوجوان در کنار سرگرمی و بازی‌های فکری را در سطح کشور توزیع کرده است که سهم خراسان شمالی از این تعداد پنج هزار و ۳۷۴ جلد کتاب با ۹۰ عنوان بود.

به گفته نرگس برهمند؛ خراسان شمالی ۲۰ مرکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شامل ۱۰ مرکز ثابت و ۱۰ مرکز سیار دارد که هشت هزار و ۴۰۰ نفر در این مراکز عضو هستند.

وی با اشاره به اینکه ۱۱۵ هزار و ۸۸۰ جلد کتاب در مراکز ثابت و سیار استان وجود دارد، می افزاید: با توجه به اهمیت مطالعه در ارتقای سطح آگاهی جامعه تمام برنامه‌های کانون پرورشی بر پایه «کتاب محوری» اجرا می‌شود و هر ساله توزیع کتاب‌های جدید در دستور کار قرار دارد.

مسوول فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی بیان می کند: نرخ عضویت در کتابخانه ها به ازای هر ۱۰۰ نفر از جمعیت محاسبه می شود که براساس آمارها در شاخص عضویت جزو استان های برتر کشور هستیم و خراسان شمالی اکنون جایگاه نخست سرانه فضای کتابخوانی را به نسبت جمعیت در کشور دارا است.

خراسان شمالی با جمعیت یک میلیون نفری در شمالشرق کشور واقع است که نیمی از آنها در مناطق روستایی ساکن هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha