طلای کثیف در یاسوج سرمایه ای که دود می‌شود

یاسوج - ایرنا - امروزه فزونی جمعیت و بدنبال آن رشد فرهنگ مصرف گرایی تولید زباله را در حوزه های خانگی، شهری و صنعتی به سرعت افزایش داده و متناسب با آن در برخی مراکز استانها از جمله یاسوج زیرساخت لازم برای استفاده از این ثروت طلای کثیف دیده نشده است .

به گزارش ایرنا، بررسی‌ها نشان می‌دهد که میزان تولید زباله تر (تجزیه پذیر) در مناطق مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد از تولید زباله خشک بیشتر است و در فصل تابستان به دلیل افزایش شمار مسافران و گردشگران این میزان تا ۲ کیلوگرم افزایش می‌یابد.

طبق گفته های سرپرست معاون نظارت و پایش محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد، بالاتر بودن میزان سرانه تولید زباله استان نسبت به استاندارد های زیست محیطی، نبودن کارخانه پسماند زباله فعال و غیراصولی بودن دفن از مشکلات مدیریت پسماند در این منطقه بشمار می رود.

رحمت الله جهانشاهی تاکید کرد : در حالی که سرانه تولید زباله ۶۰۰ گرم است اما این شاخص در کهگیلویه و بویراحمد یک کیلو و ۲۰۰ گرم و در مرکز استان ۲ کیلوگرم است.

"مدیریت پسماند به فعالیت هایی اطلاق می شود که با جمع آوری اصولی و به کار بردن فناوری های نوین در بازیافت زباله ها از این ثروت به عنوان فرصتی برای درآمدزایی استفاده می شود، اما در مقابل کشورهایی نیز با مدیریت نادرست و بدون استفاده از روش های مهندسی و بهداشتی سلامت مردم را به واسطه این زباله ها در معرض خطر قرار می دهند."

راه اندازی کارخانه پسماند زباله بهترین راهکار کاهش تهدیدهای زیست محیطی زباله هاست اما تنها کارخانه مدیریت پسماند استان که در منطقه دشتروم از توابع شهرستان بویراحمد احداث شده به علت نداشتن برخی زیرساخت ها هم اینک غیر فعال است.

اهمیت بازیافت و ایجاد کارخانه آن

طبق اعلام مقالات معتبر جهانی، بازیافت که در اصطلاح، بازگرداندن بخشی از مواد به چرخه تولید است، یکی از مهمترین بخش های مدیریت بهینه پسماند در جهان به شمار می رود. در این فرآیند، بخشی از پسماندهای شهری، جداسازی، دسته بندی و سپس در واحدهای صنعتی ویژه تبدیل به مواد اولیه قابل استفاده در صنایع دیگر می شود.

بازیافت زباله مهم ترین قدم برای کمک به حفظ محیط زیست است که اهمیت زیاد آن برای همگان مشخص است . اولین قدم برای این کار از خانه ها و با بازیافت و تفکیک زباله شروع می شود. کارخانه بازیافت زباله روزبه روز بیشتر می شود و این خبر خوبی برای محیط زیست خواهد بود.

تقلیل آلودگی های صوتی، کاهش مصرف در منابع موجود، حفاظت از محیط زندگی، کاهش دمای کره زمین( گرمایش زمین) و کاهش هزینه های اقتصادی جهت بازیافت آشغال تنها بخشی از فواید ایجاد کارخانه بازیافت در استان است.

اگر بخواهیم به صورت پیشرفته تر به موضوع زباله و بازیافت آن نگاه کنیم؛ طبق مقالات موجود در سطح کشور، در عصر معاصر که موضوع انرژی تبدیل به یک ابر چالش شده و بنابه ادعای اکثر محققین در معادلات اقتصادی و سیاسی فرآیند انرژی و سوخت یکی از مهم ترین دغدغه های آینده جامعه بشری خواهد بود، نگاه به این موضوع و اهمیت دادن به انرژی از طریق بازیافت یکی از اساسی ترین مباحث علمی در دنیاست.

طبیعتا بهینه سازی انرژی از طریق تولید انرژی از زباله یک موضوع مهم در علوم آینده پژوهی می تواند قلم داد شود.

کارخانه غیرفعال بازیافت یاسوج در یک نگاه

شهریورماه سال ۱۴۰۱ بود که پس از حدود ۲۵ سال انتظار و به مناسبت هفته دولت کارخانه بازیافت زباله شهر یاسوج درآئینی با حضور وزیر کشور، استاندار کهگیلویه و بویراحمد و جمعی از مسئولان کشوری و استانی به بهره برداری رسید.

در سایت این کارخانه بیش از ۲ هزار درخت کاشته شده که هیچ‌گونه آلایندگی ایجاد نشود.کارخانه بازیافت زباله ظرفیت ایجاد دوخط دارد که روزانه بیش از ۴۰۰ تن زباله را می تواند تفکیک کند و بازیافت و کمپوست را انجام دهد.

همزمان با کار کارخانه، عملیات اجرایی جاده دسترسی، برق، آب و گاز انجام شده البته آب کارخانه هنوز به شبکه پایدار وصل نشده بود.

مشکلات زیرساختی، همکاری نکردن دستگاه‌ها و عمل نکردن به تعهدات، کارخانه را در فاصله چند ماه پس از افتتاح به تعطیلی کشاند.

کارخانه بازیافت زباله شهر یاسوج در منطقه دو پشته دشتروم است و این توان و ظرفیت را دارد که بتواند همه مناطق استان کهگیلویه و بویراحمد را جمع آوری، بازیافت و پوشش دهد.

یکی از محاسن این کارخانه تفکیک از مبدا زباله، کاهش تولید زباله و حفاظت از منابع طبیعی از جمله جنگل، آب و مواد معدنی است.

در فرایند بلند مدت این کارخانه اشتغالزایی بیش از ۱۰۰ نفر بصورت مستقیم دیده شده است و با اجرای طرح تفکیک از مبدا و محل های خرید زباله اشتغالزایی بیشتر از این تعداد خواهد داشت.

حرف های ناگفته سرمایه گذار کارخانه بازیافت یاسوج

سرمایه گذار کارخانه بازیافت یاسوج گفت: بدون هیچ تسهیلاتی و با سختی و مشکلات برای این کارخانه هزینه صورت گرفت اما شهرداری به تعهدات خود عمل نکرد.

سید مهدی عدالت خواه تاکید کرد: برق کارخانه را با هزینه های شخصی انجام دادم که متاسفانه با نوسان و مشکل مواجه است بطوری‌که هفت دینام بزرگ کارخانه که هرکدام بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان قیمت دارد بر اثر این نوسانات سوخت.

وی افزود: آب مورد نیاز کارخانه که قرار بود شهرداری آن را تامین کند، با هزینه شخصی سرمایه گذار انجام شده اما متاسفانه توان نصب شبکه وجود نداشت.

این سرمایه گذار ابراز کرد: وضعیت زیرساخت کارخانه هم به همین منوال است و کارخانه بازیافت این زیرساخت را ندارد.

عدالت خواه عنوان کرد: پس از ناتوانی شهرداری یاسوج از ارائه خدمات به کارخانه پسماند، مکاتبات مابین شهرداری، شورای شهر و سرمایه گذار برای واگذاری کارخانه انجام گرفت و مصوبه شورای تطبیق نیز از سوی فرمانداری صادر شد اما این مصوبه اجرا نشده است.

وی تصریح کرد: در صورتی که این کارخانه واگذار و تعیین تکلیف شود، با ایجاد ارزش افزوده، اشتغال زایی، حفظ و بهبود محیط زیست منطقه دشت روم و سد شاه قاسم، به توسعه شهر می انجامد.

عدالت خواه بیان کرد: با وجود مکاتبات انجام گرفته، اظهارنظر رسمی کارشناسان و دستور فرمانداری در کمیته تطبیق مبنی بر انجام واگذاری، این کارخانه هنوز در وضعیت بلاتکلیف قرار دارد.

کارخانه بازیافت یاسوج تعیین تکلیف می شود

سرپرست شهرداری یاسوج در این باره گفت: توافقاتی با سرمایه گذار کارخانه برای خرید کارخانه توسط شهرداری انجام شده که مراحل قانونی آن در دستور کار است.

سجاد بهرامی افزود: طبق قانون تا یک ماه آینده مشکل کارخانه بازیافت زباله یاسوج رفع می شود یا شهرداری کارخانه را خریداری می کند و یا به تعهدات شهرداری عمل می شود تا سرمایه گذار به کارش ادامه دهد.

وی عنوان کرد: فاز نخست این کارخانه افتتاح شده اما در خدماتی همچون آب، برق، گاز با مشکلاتی مواجه شد که پیگیر رفع آن ها هستیم.

دل پر درد محیط زیست برای ساماندهی زباله ها

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: موضوع مهم بازیافت زباله در این استان مغفول مانده زیرا بازیافت اقدامی مهم برای استفاده بهینه، سودآوری و درآمدزایی از زباله است.

اسلام جاودان خرد از آتش سوزی و پسماند به عنوان دو معضل زیست محیطی دارای اهمیت در این استان نام برد.

وی توجه فوری به ساماندهی سایت دوپشته دشت روم ضروری دانست و تاکید کرد : مطابق با آخرین بررسی ها صورت گرفته، جایگاه دفن زباله سایت دو پشته دشت روم وضعیت نامطلوبی دارد و هرچه زودتر باید ساماندهی شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: بخاطر آتش زدن زباله ها در سایت دفن زباله شهر یاسوج از شهرداری شکایت شده زیرا می تواند برای سلامت مردم شهر خطر آفرین باشد.

به گفته کارشناسان، بازیافت مهم‌ترین مفهوم در مدیریت پسماند است.مدیریت زباله یکی از حیاتی ترین کارها برای داشتن محیط سالم تر زندگی، حفظ محیط زیست و پیشگیری از معضلاتی نظیر بحران انرژی، بحران آب، آلودگی هوای شهرها و افزایش نگران کننده تولید زباله محسوب می شود.

همکاری نکردن شهرداری و سازمان پسماند برای انجام تعهدات شان سبب ایجاد معضلات زیست محیطی و آلودگی های بیشتر در شهر یاسوج می شود و لازم است دستگاه های نظارتی و ارشد استان به این موضوع ورود کنند و این کارخانه تعیین تکلیف شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha