شناسایی ۱۱۷ مانع در مسیر تولیدات کشاورزی فارس

۱۲ مرداد ۱۴۰۲، ۱۷:۲۲
کد خبر: 85188280
شناسایی ۱۱۷ مانع در مسیر تولیدات کشاورزی فارس

شیراز-ایرنا-برنامه‌­ریزان و سیاست­گذاران کشاورزی در فارس با شناسایی و احصای ۱۱۷ اولویت و چالش پیش‌روی این بخش درصدد هستند تا در مسیر توسعه اقتصادی استان گام‌های مؤثری بردارند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در حال حاضر ایران از جایگاه ویژه‌ای در تولید محصولات کشاورزی در جهان بهره می‌برد، بر اساس آمار فائو(سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد)، ایران در تولید ۲۲ محصول کشاورزی مقام اول تا دهم را در اختیار دارد.

شناسایی ۱۱۷ مانع در مسیر تولیدات کشاورزی فارس

کشاورزی بزرگ‌ترین بخش اقتصادی

می‌توان گفت کشاورزی در ایران بزرگ‌ترین بخش اقتصادی پس از بخش خدمات است که حدود ۲۶ درصد تولید ناخالص داخلی و ۲۶ درصد از صادرات غیر نفتی را به خود اختصاص می‌دهد.

همچنین محل اشتغال ۲۳ درصد از شاغلان کل کشور است و بیش از ۸۰ درصد غذای کشور در این بخش تأمین می‌شود به گونه‌ای که سال گذشته تولید غلات در این کشور رُشد ۳۳ درصدی را تجربه کرده و تولید آن از ۱۵.۷ میلیون تُن به ۲۳.۵ میلیون تُن رسیده است.

عمده‌ترین چالش‌های بخش کشاورزی چیست؟

این در حالیست که بخش کشاورزی کشور در حال حاضر با چالش‌های بسیاری مواجه است که نبود راهبردهای میان مدت و بلندمدت، ناپایداری منابع کشاورزی، عدم تعادل سفره های آب زیرزمینی و ناهماهنگی برنامه‌های آب و کشاورزی از مهمترین چالش‌ها در این بخش به شمار می‌رود.

بخش کشاورزی همچنین با معضل بالا بودن هزینه تمام شده تولید، عدم کفایت سرمایه‌گذاری و بالا بودن نرخ کارمزد نیز دست و پنجه نرم می‌کند.

تغییرات اقلیم، نارسایی زنجیره تأمین و عدم تعادل عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی، پایین بودن سرانه زمین و محدودیت دسترسی فعالان بخش کشاورزی به تکنولوژی‌های مناسب از دیگر مشکلات این بخش به شمار می‌رود.

ضرورت شناسایی موانع و چالش‌های پیش روی کشاورزی

از این رو شناسایی موانع و چالش‌های توسعه کشاورزی پایدار در شرایط کنونی که کشور با مشکل بحران آب و خشکسالی روبروست امری ضروری به نظر می‌رسد.

بدون شک شناسایی چالش‌ها موجب می‌شود برنامه‌ریزان و سیاستگذاران کشاورزی و محیط‌زیست بتوانند با آگاهی از این مشکلات برنامه‌ریزی‌های مناسبی برای توسعه کشاورزی پایدار داشته باشند.

این در حالیست که برای رسیدن به توسعه روستایی و عدم مهاجرت روستاییان به شهر نیز توجه به روستاها و حل مشکلات بخش کشاورزی و فعالیت‌های وابسته به آن لازم است.

از آنجا که فارس نیز از ظرفیت بالایی در بخش کشاورزی برخوردار است، شناسایی موانع، رفع نیازها و احصا مشکلات در این بخش از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ بر همین اساس بررسی و شناسایی معضلات بخش کشاورزی در اولویت متولیان امر در این استان قرار گرفته است.

البته برای حل بخشی از این مشکلات در فارس از ظرفیت دانشگاه و شرکت‌های دانش‌بنیان نیز استفاده می‌شود و سازمان جهاد کشاورزی با برگزاری جلساتی با حضور فعالان این عرصه در تلاش است تا از حجم این مشکلات بکاهد.

اخیراً نیز این سازمان پنجمین نشست خود با شرکت‌های دانش‌بنیان بخش کشاورزی در سال ۱۴۰۲ را برگزار کرد که در این نشست مشکلات این شرکت‌ها مورد بررسی قرار گرفت و راهکارهای مورد نظر برای حل این مشکلات ارایه شد.

شناسایی ۱۱۷ مانع در مسیر تولیدات کشاورزی فارس

شناسایی و احصای ۱۱۷ اولویت و چالش کشاورزی در فارس

رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس از شناسایی و احصای ۱۱۷ اولویت و چالش پیش‌روی بخش کشاورزی این استان خبر داد و گفت: این اولویت‌ها و چالش‌ها بر اساس تفاهم‌نامه منعقد شده به منظور همکاری در رفع آن در اختیار دانشگاه شیراز قرار داده شده است.

مجتبی دهقان پور افزود: بر اساس اعلام استاندار ۵۰ میلیارد ریال به همین منظور تخصیص داده شده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه در برآورده کردن اولویت‌ها و رفع چالش‌ها از ظرفیت تمامی محققان و مراکز علمی بهره خواهیم برد، گفت: براساس تفاهم‌نامه دیگری که با سازمان انرژی اتمی کشور منعقد شده بنا داریم در زمینه شناسایی آفت خطرناک سوسک سرخرطومی حنایی خرما که نخلستان‌های فارس را تهدید می‌کند از فناوری‌ها و دستگاه‌های حوزه اتمی استفاده کنیم.

وی با اشاره به اینکه این اقدامات با هدف مشارکت دادن و استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان انجام می‌شود، افزود: در این حوزه اقدامات سازنده دیگری مانند حمایت از شرکت دانش‌بنیان روزبهان میراب پارس جهت اتوماسیون‌سازی سامانه‌های نوین آبیاری در سطحی بش از ۱۰۰ هکتار و افزایش ۲۰ درصدی آبیاری صورت گرفته‌است.

اعطای ۸۰ درصد مبلغ خرید در قالب تسهیلات

او به اعطای ۸۰ درصد مبلغ خرید در قالب تسهیلات به متقاضیان خرید پهپاد از شرکت دانش بنیان اسپاد سپهر پارسه و صدور موافقت اولیه بسته بندی انواع دم نوش گیاهی و میوه ای، انواع میوه صیفی جات و سبزیجات خشک، انواع میوه و سبزیجات منجمد، انواع میوه خشک فرآوری شده با تکنولوژی IQF با ظرفیت کل ۲هزار و ۸۰۰ تُن و جذب ماده خام ۱۳ هزار و ۳۲ تُن برای شرکت دانش‌بنیان پارس ویرا در راستای حمایت از این شرکت‌ها نیز اشاره کرد.

دهقان پور از مشارکت سازمان جهاد کشاورزی فارس در ایجاد موتور هوشمند مبتنی بر AI در ترسیم خودکار مرز اراضی کشاورزی توسط شرکت دانش بنیان پاد نگرش هوشمند آریا جهت استفاده در نقشه های کاداستر اراضی کشاورزی و بانک جامع اطلاعات کشاورزی خبر داد و افزود: تاکنون ۵۳درصد واحد های تولید بخش کشاورزی استان فارس مکان محور شده اند و ۷۰درصد اطلاعات مکانی ثبت شده در بانک جامع اطلاعاتی کشوری مختص این استان است.

به گفته این مقام مسئول تاکنون حمایت‌هایی برای ایجاد سایت الگویی و مزرعه تحقیقاتی اصلاح بذر کلم پیچ و بذر هیبرید گوجه فرنگی توسط شرکت دانش بنیان تفنان بذر شرق در شهرستان کوار انجام شده است‌.

وی حمایت از محصولات شرکت آدرین رشد دایان با معرفی مکمل های خوراک دام و طیور به بهره برداران، اخذ مجوز احداث آزمایشگاه آب و خاک پیشرفته برای شرکت دانش بنیان بیطاران، همکاری در ثبت شرکت دانش بنیان پاد نگرش هوشمند آریا در پارک علم و فناوری فارس و مشارکت در برگزاری رویداد تانا ویژه توسعه اکوسیستم نوآوری استان ها را نیز به عنوان دیگر حمایت‌های انجام شده برشمرد.

حمایت از تجاری‌سازی تولید

او به حمایت از تجاری‌سازی تولید معجون مربای فراسودمند حاوی میوه جات، مغزها و پروبیوتیک اینولین تولید شده با عصاره خرما و فاقد شکر، معرفی محصولات شرکت های دانش بنیان به بهره برداران بخش کشاورزی از طریق برگزاری بازدید، نمایشگاه و مجلات علمی-ترویجی و هوشمندسازی و مانیتورینگ ۱۱ سالن پرورش مرغ گوشتی نیز به عنوان برخی دیگر از حمایت های انجام شده از شرکت های دانش بنیان پرداخت.

شناسایی ۱۱۷ مانع در مسیر تولیدات کشاورزی فارس


قول مساعد پیگیری مشکلات شرکت های دانش بنیان کشاورزی

رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز برای پیگیری مسایل و مشکلات شرکت های دانش بنیان فعال بخش کشاورزی در سطوح استانی و ملی قول مساعدت داد.

محمد جواد عسکری در این باره گفت: هرآنچه مسایل و مشکلات است را پیگیری خواهیم کرد و تلاش می کنیم منجر به نتایج مطلوب مدنظرمان بشود.

نماینده مردم داراب و زرین دشت در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه نگاه و رویکردش دنبال کردن مسایل و مشکلات حوزه های مختلف بخش کشاورزی است، افزود: اگر همه دغدغه مند حرکت کنیم قطعا مشکلات حل و فضا برای انجام کارها مهیا خواهد شد؛ باید شرایط و ظرفیت های موجود را بالفعل کرد.

عسکری با بیان اینکه در برخی از بخش‌ها به دلایلی نتوانسته‌ایم به خوبی عمل کنیم، اظهار کرد: در بسیاری از موارد موضوع محدودیت‌های اعتباری مطرح می شود، من هم این را تایید می‌کنم اما خیلی مواقع با نبود بودجه هم می‌توان کارها را پیش برد، با یک فضای همدلی و کمک همگانی می‌توانیم شرایط را تغییر دهیم.

بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌ها برای تامین امنیت غذایی

او با تاکید بر اینکه باید از تمامی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های داخلی برای تأمین امنیت غذایی استفاده کنیم، افزود: اگر نتوانیم در قالب یک نقشه راه با زمان‌بندی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت حرکت کنیم قطعا در مسیر تامین امنیت غذایی ضربه خواهیم خورد.

وی با بیان اینکه تاکنون نتوانسته‌ایم از ظرفیت های بخش کشاورزی در کشورهای پیرامونی برای سرمایه گذاری استفاده کنیم،گفت: کشت های فرا سرزمینی، فعال نمودن سیستم های بخش کشاورزی و انتقال تکنولوژی های نوین از جمله ظرفیت هایی بخش کشاورزی است که باید به آن بپردازیم.

شناسایی ۱۱۷ مانع در مسیر تولیدات کشاورزی فارس

با توجه‌ به وجود مشکلات مختلف در حوزه کشاورزی استان، نیاز است ضمن احصاء این مشکلات، تدابیری برای حل آن‌ها اندیشیده شود، در حقیقت احصای موانع و مشکلات موجود در حوزه کشاورزی باید در دستورکار قرار گیرد و ضمن ارایه راهکار، با استفاده از منابع دولتی، غیر دولتی و فرهنگ‌سازی صحیح برای حل این مشکلات اقدام اساسی انجام شود.

در این مسیر حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و بهره‌گیری از ظرفیت این شرکت‌ها برای توسعه کشاورزی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و این کار قطعاً به رونق اقتصاد کشاورزی استان کمک می‌کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha